НИШ - РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА
17. 08. 2010
НИШ - РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

Градоначелник Ниша Милош Симоновић и заменик градоначелника Софије Иван Георгијев Сотиров потписали су у Градској кући Протокол о сарадњи на пољу заштите од катастрофа и кризног менаџмента између стручних служби Града Софије и Града Ниша.

 

Реч је о првом протоколу оваквог типа у Србији, а потписује га управо Ниш са неким другим градом из региона, чиме се, након систематског рада менаџмента града, дошло и до конкретизације планираних циљева на пољу реаговања у ванредним ситуацијама.

 

Овај протокол потписан је у складу са Стратегијом безбедности Града Ниша, која подразумева оснивање Регионалног центра за реаговање у ванредним ситуацијама у нашем граду и представља почетак реализације конкретних планираних пројеката.

 

- Убеђен сам да искуства која нам може пренети град Софија, као и искуства која ми можемо пренети њима, могу да буду драгоцена управо у случајевима катастрофа и елементарних непогода, онда када је преко потребна солидарност и брзо реаговање. Потписивање овог споразума омогућиће Нишу и Софији да заједнички приступају европским фондовима за финансирање потребне опреме, како бисмо били припремљени и ефикасни онда када је потребно, оценио је градоначелник Симоновић.

 

Сарадња Ниша и Софије темељиће се на размени информација и искустава на пољу рада ватрогасних служби и деловања у ванредним ситуацијама, цивилне заштите и кризног менаџмента, узајамних посета експертских делегација, организовању стручних обука и експертске праксе и практичних вежби.

 

Ово је још једна потврда да је Ниш у читавом региону већ препознат као центар за реаговање у ванредним ситуацијама. Потписивање првог протокола о сарадњи, након значајне подршке коју је Град добио од УСАИД-а, овога пута са главним градом Бугарске, показује да су се исплатили сви напори градске власти да од Ниша направи центар интернационалног карактера.

 

Осим Софије, сарадњу са нашим градом за реаговање у ванредним ситуацијама, већ од друге половине септембра оствариће и аустријска престоница Беч, а након тога и Скопље.