Посете страних делегација

Посете страних делегација

Посете страних делегација током 2023. године

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски угостила је у Градској кући овог викенда Дарија Вранеша, председника Општине Пљевља у Црној Гори који је са сарадницима присуствовао централној свечаности обележавања Дана јединства, слободе и националне заставе у Нишу. Састанку је присуствовао и градски већник Ненад Станковић. Градоначелница Ниша је са гостима разговарала о могућој будућој сарадњи у области туризма и културе.
Делегација Националне агенције за информационо друштво Владе Републике Кореје присуствовала је отварању Српско-корејског информатичког приступног центра (СКИП) у Нишу. Тако је Ниш после Београда први град у Србији који је добио такав центар уз финансисјку помоћ Националне агенције за информационо друштво Владе Републике Кореје а који је намењен образовању грађана из информатичких технологија.
Градоначелница Ниша Драгана Сотировски примила је у Градској кући чланове делегација из градова и општина из иностранства које су допутовале у Ниш и присуствују обележавању крсне славе Градске општине Пантелеј, Св. Пантелејмон. Угостила је делегације из Тивта, Црна Гора, и града Новополотског, Белорусија.
Поводом обележавања Градске славе у Нишу је боравило 12 страних делегација. Републике Српске, Црне Горе, Бугарске, Грчке, Египта односно Јужног Синаја, а први пут представници из града Бизерта који се налази на северу Туниса.
Градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима састала се у Градској кући са руководством бугарске општине Враца. Разговарало се о прекограничној сарадњи и аплицирању са заједничким пројектима према фондовима Европске уније. С обзиром да оба града поседују бројне потенцијале за привлачење туриста из региона, Европе и света постигнута је сагласност да је област у којој се може успоставити најбржа могућа сарадња туризам.
Семинар о одрживој урбаној мобилности у градовима, како би се решили проблеми у саобраћају одржан је у Научно-технолошком парку (НТП) у Нишу у организацији Амбасаде Француске. На њему су, поред осталих, учествовали градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима, амбасадор Француске Пјер Кошар, делегације француског града Нице као и представници српске дијаспоре са Азурне обале. Претходно су челници Ниша посетили Ницу, као победници конкурса „Паметни градови“ који је организовала Амбасада Француске.
Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са члановима Одбора директора Аеродрома Црне Горе и Михајлом Здравковићем, директором Аеродрома Србије о јачању регионалне сарадње, размени искустава, повећању броја путника и линијама.

Посете страних делегација током 2022. године

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић потписали су у Градској кући Споразум о сарадњи који је наставак и нови почетак досадашњег заједничког рада на очувању идентитета нашег народа са обе стране Дрине. Споразум о сарадњи је круна братске повезаности коју већ остварују градске општина Пантелеј и Црвени крст са општинама Илиџа и Пале у Источном Сарајеву. Потписивању Споразума присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић. Очекује се договарање конкретних пројеката у области туризма, привреде, ванредних ситуација и сарадње градских управа.

Град Ниш и Администрација Васиљеостровског округа Санкт Петербурга потписали су Споразум о сарадњи којим је предвиђено да партнери развијају сарадњу у областима здравства, образовања, културе и интензивирања међушколске размене. Васиљеостровски округ је један од четири централна округа Санкт Петербурга и има значајан индустријски потенцијал, који чине бродоградња, електроиндустрија, производња инструмената, производња хране, као и предузећа за комуникацију. Делегацију је предводио Јевгениј Григоријев, члан Владе Санкт Петербурга.

Америчка агенција за међународни развој (USAID) представила је у Градској кући нови регионални енергетски пројекат „Улагања у развој енергетских ресурса“. Како је нагласио директор одељења за техничку подршку УСАИД Бироа за Европу и Азију Дејвид Браун, који је предводио делегацију, USAID чврсто верује да Град Ниш има своје место у том пројекту. Циљ пројекта је да у земљама региона, па и у Србији, мобилише различите врсте инвестиција и инвеститора, као и да реализује финансијски изводљиве, одрживе и дугорочно значајне пројекте за грађанство у области енергетике, посебно у обновљиве изворе, имајући у виду глобално критичан период када је реч о енергетској сигурности.

У градовима Србије међу којима је и Ниш одржани су десети јубиларни „Дани Републике Српске у Србији“.  Том приликом у Градској кући градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са помоћником министра за међународну сарадњу Републике Српске Немањом Ковачевићем. У разговору је истакнут значај повезивања и сарадње Ниша и градова Српске.

Делегација турске провинције Беликесир уручила је данас градоначелници Ниша Драгани Сотировски позивно писмо у коме се изражава спремност тог турског града за братимљење. У разговору две делегације, Града Ниша и турске провинције, изражена је обострана спремност за сарадњу у области привреде, науке, образовања, културе и туризма. Баликесир је од Истанбула, са којим имамо авио-линију из Ниша два пута недељно, удаљен на сат и по вожње. Две делегације су сагласне да се разговори и међусобни сусрети наставе.

У Ниш су допутовале делегације регије Волви у Грчкој коју наши суграђани препознају по Ставросу, Врасни и Аспровалти, затим пријатељи из Великог Трнова, културне престонице Бугарске, Сливена, па из Источног Сарајева, Требиња и Тивта. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски примила је у Градској кући чланове делегација из градова и општина из иностранства које су допутовале у Ниш и присуствују обележавању градске славе. У разговору са пријатељима, градоначелница Ниша захвалила је на њиховом присуству којим су увеличали обележавање дана Светог цара Константина и царице Јелене. Учесници разговора изразили су спремност да сарадња између Ниша и пријатељских и братских градова буде интензивирана. Истовремено, Ниш је био место повезивања градова који сарађују са Нишом да успоставе односе сарадње и међусобно.

Посете страних делегација током 2021. године

Градоначелница Ниша са сарадницима разговарала је са високом делегацијом Санктпетербуршког Универзитета државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације Русије о њиховом оперативном Центру, као и о унапређењу сарадње у области реаговања у ванредним ситуацијама која би била проширена и на области техничке и научне сарадње. 

Овом приликом начелник Санктпетербуршког Универзитета државне противпожарне службе (ДПС) Министарства за ванредне ситуације (МЧС) Русије генерал-потпуковник Богдан Васиљевич Гавкаљук са сарадницима уручио је у Градској кући градоначелници Ниша Драгани Сотировски медаљу поводом обележавања 115. годишњице од оснивања њиховог универзитета и као почасној полазници њиховог Центра за реаговање у ванредним ситуацијама. Обуку за деловање у ванредним ситуацијама Драгана Сотировски завршила је на Санктпетербуршком Универзитету државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације Русије 2019. године.

Разговору са гостима из Русије о унапређењу сарадње присуствовали су градски већник Ненад Станковић, помоћница градоначелнице Ниша за међународну сарадњу Јована Митић, као и представници Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Представници водећих јапанских компанија међу којима су Toyo Tires, Itochu Corporation, Takeda Pharmaceuticals, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric као и представници Јапанске агенције за међународну сарадњу и развој (JICA) боравили су у Нишу како би се упознали са потенцијалима и капацитетима у циљу оставрења потенцијалне пословне сарадње. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са јапанским привредницима.

Она је са сарадницима представила повољан пословни амбијент и потенцијале града, као и разлоге који могу определити потенцијалне јапанске инвеститоре да свој капитал уложе у Нишу. Јапанске компаније су све присутније у Србији са инвестицијама које премашују 2,5 милијарде долара. Посету Нишу организовала је Јапанска пословна алијанса која је основана на иницијативу јапанских компанија које већ послују у Србији, са циљем унапређења сарадње између Јапана и Републике Србије, а пре свега кроз развој привредних и културних односа две земље.

Гости градоначелнице Ниша били су помоћница министра за културу и просвете у Влади Републике Српске Тања Ђаковић, као и делегација Града Требиња предвођена градончелником Мирком Ћурићем. Ова посета уприличена је у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“. Ове године на централном градском тргу одржана је промоција туристичке понуде Републике Српске а у Народном позоришту гостовала је представа Народног позоришта Републике Српске.

Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ покренута је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.

У циљу промоције Републике Српске сваке године се организује вишедневна манифестација која кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, представља природне лепоте, туристичка места и руте, угоститељство, кулинарство, и као најбитније, учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са делегацијом бугарске општине Чирпан коју предводи градоначелник Ивајло Крачалов а која борави у Нишу поводом Дана Градске општине Пантелеј.

Градска општина Пантелеј и општина Чирпан потписале су Протокол о сарадњи у области прекограничне сарадње, туризма и културе. Град Ниш добио је позив да у Чирпану 5. и 6. септембра, где се одржава Бизнис форум, представи пословни амбијент града и окружења.

Градски већник Владислав Марјановић разговарао је са Његовом екселенцијом амбасадором Републике Чешке Томашом Кухтом и члановима високе делегације Сената те земље о унапређењу међусобне сарадње.

У делегацији Сената били су председник Сталне комисије за дијаспору Томаш Чернин, секретарка те комисије Бронислава Вaцкова и сенатор Владислав Вацлавец. Повод боравка делегације је одржавање манифестације „Дани чешког пива у Нишу“.

Како је Ниш једно од средишта напредних и иновативних технологија чему тежи и Чешка, обострани је интерес две стране да развијају сарадњу на пољу истраживања, науке, образовања и културе, речено је у разговору у Градској кући. У разговру је покренута иницијатива о посети делегације Ниша неком од чешких градова у коме би Ниш био представљен неким од својих аутентичних производа.

Делегација Јужног Синаја и Амбасаде Египта боравила је у дводневној посети Граду Нишу. Повод је био потписивање Писма о намерама за успостављање сарадње између Града Ниша и Града Шарм ел Шеика. Делегацију Јужног Синаја коју су чинили власници највећих ланаца хотела у Шарм ел Шеику и околини предводио је гувернер Јужног Синаја Халед Фуда.

Током два дана боравка у Нишу представници Јужног Синаја обишли су најзначајније културно историјске и природне локалитете. У сусрету са домаћим привредницима, туристичким радницима и директором предузећа „Аеродроми Србије“ у Регионалној привредној разговарало се о унапређењу сарадње на пољу туризма. Посебан акценат стављен је на могућност улагања у бањски туризам. Разматрано је успостављање путничког и авио саобраћаја између Ниша и Шарм ел Шеика.

Делегација је посетила и Научно-технолошки парк где се упознала са начином функционисања организације, а затим је посетили и неколико компанија у Научно-технолошком парку који је регионални центар за динамични развој иновативног научног и технолошког предузетништва и освајање високих и напредних технологија.

Чланови делегације су изразили заинтересованост за оснивање једног мини научно-технолошког парка у Шарм ел Шеику у склопу тамошњег универзитета уз стручну подршку Научно-технолошког парка и Универзитета у Нишу.

Посете страних делегација током 2020 године:

Посете страних делегација током 2020 године:

Председница Парламента Швајцарске Изабел Море са сарадницима започела је боравак у Србији посетом Нишу и састанком са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.

На састанку је истакнуто да је швајцарска Влада новчано подржала пројекат е-управе и да је финансирала изградњу Научно-технолошког парка. Уз помоћ Владе Швајцарске, тим УНДП-а пружио је правну подршку у прилагођавању Пословника о раду Скупштине Града Ниша употреби е-парламента.

Укупна вредност донације, која осим 78 таблета вредних 11 000 долара укључује и прилагођени софтвер, процењена је на 150 000 долара.

Председница Парламента Швајцарске Изабел Море са сарадницима започела је боравак у Србији посетом Нишу и састанком са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.

На састанку је истакнуто да је швајцарска Влада новчано подржала пројекат е-управе и да је финансирала изградњу Научно-технолошког парка. Уз помоћ Владе Швајцарске, тим УНДП-а пружио је правну подршку у прилагођавању Пословника о раду Скупштине Града Ниша употреби е-парламента.

Укупна вредност донације, која осим 78 таблета вредних 11 000 долара укључује и прилагођени софтвер, процењена је на 150 000 долара.

Посете страних делегација током 2019 године:

 • Делагација Службе за запошљаване Републике Аустрије посетила је Ниш где се срела са градоначелником Дарком Булатовићем. Циљ састанка је био да се представници делегације Аустрије упознају са локалном самоуправом која је добар пример када се ради о улагању на локалном нивоу у мере политике активног запошљавања које се спроводи у граду већ неколико година, и у чему град активно учествује финансијском подршком.
 • Привредна делагација Града Kечкемета (Република Мађарска) на челу са Јожефом Галом, председником привредне коморе жупаније Бач Kишкен и замеником градоначелника града Kечкемета, срела се са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем. Током разговора и презентације између два града договорене су неке од могућности сарадње како на економском тако и на културном и образовном плану.
 • Делегација Парламента Републике Словеније боравила је у Нишу,где се састала са градоначелником Дарком Булатовићем. У срдачном и пријатељском разговору размењена су мишљења о унапређењу сарадње између Града Ниша и ове некадашње југословенске републике.
 • Делегација Републике Српске коју је предводио председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић била је, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, гост града Ниша. У делегацији Републике Српске био је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић. Пројекат под називом „Дани Српске у Србији” покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на увек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали. Ова вишедневна манифестација кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, презентује инвестиционе могућности, и учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине.
 • У организацији Баварског државног министарства за привреду Немачко-српске привредне коморе, у Нишу је боравила делагација баварских привредника. Реч је о представницима 10 компанија из различитих области, а са њима су били и представници Баварског министарства Мартин Гросман и Урсула Хајнцел, а циљем да се упознају са потенцијалима за сарадњу Србије са овом немачком покрајином, која спада у ред најбогатијих и најразвијенијих региона Европе.
 • Представници Компаније Хуавеј посетили су Ниш и са градоначелником Дарком Булатовићем и његовим сарадницима, као и представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација разговарали о сарадњи на пројекту Ниш – паметан град. На радном састанку у градској кући делегација Хуавеја представила је потенцијале и могућности овог технолошког гиганта који су већ имплементирани у већем броју градова и чије функционисање значајно подиже функционалност тих градова и посебно позитивно утиче на квалитет живота становника. То се огледа пре свега у виду смањења саобраћајних и комуналних проблема, што опет доводи и до смањења загађења, подизања енергетске ефикасности, уштеда у електричној енергији и другим енергентима и, коначно, до уштеда у новцу потребном за функционисање најважнијих градских система.
 • Градоначелник Дарко Булатовић разговарао је са потпредседницом Владе Републике Бугарске Маријаном Николовом. Тема сусрета било је стварање услова за унапређење, пре свега, привредне сарадње, али и могућностима за успостављање ближих веза и у науци, образовању и култури. Као примери те сарадње истакнуте су Нишка пивара и компанија Трејс које су у власништву бугарских компанија и већ годинама успешно раде, али и бројне нишке фирме које имају развијене послове у суседној држави. Састанку је присустваовао и амбасадор Бугарске у Београду Ратко Влајков је присуствовао и директор РПК Ниш Александар Миличевић, као и један број привредника са овог подручја, који имају дугогодишњу пословну сарадњу са Бугарским компанијама.
 • Делегација Шведске развојне агенције (Sida) предвођена председавајућом борда директора Ивон Густафсон и Амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин посетили су Ниш и разговарали са Градоначелником Дарком Булатовићем и представницима нишке Канцеларије за локални економски развој о реализацији пројекта изградње постројења за пречишћавање и прераду отпадних вода. Шведска је подржала припрему идејног пројекта и тендерске документације за постројење и сакупљаче отпадних вода кроз програм „Подршка развоју инвестиција у области заштите животне средине“ („PEID“) који у Србији имплементира EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. (Шпанија)
 • Градоначелник Дарко Булатовић заједно са сарадницима састао се са кинеском државно – провредном делегацијом чија посета је резултат сарадње са Центром за интеркултуралну комуникацију и медијацију Конфлакс чији је председник бивши Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић.На састанку су анализиране могућности за сарадњу и презентовани инвестициони погенцијали, а разговарало се и могућем учешћу делегације кинеских привредника на Форуму напредних технологија.
 • У Градској кући одржан је пријем за представнике департмана Жиронд, а у оквиру пројекта сарадње ватрогасне службе овог департмана и нишке Правно пословне школе која школује будуће ватрогасце. Делегацију је предводила Мариз Десилије начелница службе за међународне односе департмана, а састанку су присуствовали и капетан Венсан Латор официр службе за обуку ватрогасаца у департману и Жак Лоше директор колеџа Шам-Деме у Пелгрију. Укупна вредност овог пројекта је око 17 хиљада евра, а школа из Ниша је задужена за његово техничко спровођење уз подршку ГО Медијана. Прве године овај пројекат биће усмерен ка размени француских и српских стручних сарадника у обуци ученика за профил ватрогасаца добровољаца. Делегација из Жиронда поклониће Правно-пословној школи у Нишу неопходна средства за реализацију практичне наставе у оквиру образовног профила техничар заштите од пожара.
 • Америчка делегација предвођена војним аташеом Амбасаде САД-а у Србији Робертом Хамилтоном и представницима америчке хуманитарне организације (SPIRIT OF AMERICA) боравила је у Нишу. Овом приликом посетили су Центар за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица ометених у развоју Мара и уручили донацију у виду рачунарске опреме.

Посете страних делегација током 2018 године:

 • У Градској кући организован је пријем за високу делегацију Универзитета државних противпожарних служби из Санкт Петербурга који је у саставу руског министарстсва за ванредне ситуације. Госте из Русије је примио заменик градоначелника проф.др Милош Банђур. Делегацију Универзитета чине генерал-мајор Едуард Чижиков, који је 2014. године предводио руске спасиоце током акција у поплављеном Обреновцу и Игор Осипчук заменик начелника и ректор овог универзитета. У пријатељском разговору са представницима ове елитне руске високошколске установе размотрене су могућности сарадње на пољу едукације наших стручњака, а биће отворено и представништво овог Универзитета које школује око шест хиљада студената у просториjама српско-руског хуманитарног центра.
 • У званичној посети Граду Нишу боравила је делегација норвешког града Салтадала предвођена градоначелником Руне Бергом. Дугогодишњи пријатељски односи и сарадња Града Ниша и норвешког Града Салтдала који су и озваничени протоколом о братимљењу давне 1985.године, а која је неоправдано заустављена 2006.године, на обострано задовољство биће настављена. Подсећања ради, делегација Града Ниша боравила је у Салтдалу јуна прошле године где је присуствовала обележавању 75 година од одвођења првих српских интернираца на принудни рад. Представници Ниша уверили су се да норвешки народ брине о српском сабирном гробљу, где је сахрањено укупно 1911 српских интернираца. Такође, Град Салтдал и Влада Краљевине Норвешке уложиће у будућности и додатна средства да се меморијални комплекс реконструише. Гости из Салтдала посетиће и интернационални џез фестивал Нишвил на коме наступа и њихов аматерски џез оркестар, а који се нишкој публици представио и у среду на амфитеатру на кеју.
 • Делегација грчког града Сереса предвођена градоначелником Петросом Агелидисом боравила је у Нишу поводом обележавања градске славе Свети цар Константин и царица Јелена. Након што је недавно потписан споразум о братимљењу Града Ниша и општине Серес на северу Грчке у Сересу, по договору потписника, споразум је верификован и у Нишу, пред одборницима Скупштине града и градским званичницима, који су својим пристанком у градском парламенту, потврдили намеру Ниша да се и званично побратими са Сересом.
 • Гости Града Ниша на овогодишњој слави Свети цар Константин и царица Јелена су представници руског града Курска, иначе града побратима Нишу. Њих је у Градској кући примио заменик градоначелника Милош Банђур. Он им је пожелео добродошлицу истакавши да су пријатељски односи Русије и Србије утемељени у заједничкој историји и братству. Он је упознао госте из Курска са активностима које се у граду реализују и нагласио да ће Ниш и Курск и у будућности наставити да негују сарадњу и пријатељске односе. Иначе, делегацију Курска чине Маслов Јевгениј, одборник Курске скупштине града и члан Одбора за грађевину и Јевдокимов Дмитриј, такође одборник у Скупштини Града Курска ипредседник Одбора за развој малих и средњих предузећа и иновационе политике Курске обласне скупштине.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и чланица Градског већа за културу Јелена Митровски угостили су данас у Градској кући делегацију Беча и турског Измита који бораве у Нишу. На пријему за госте, са којима Град Ниш већ 9 година сарађује на пројекту „Цареви који су променили свет“, истакнут је значај те сарадње и повезивање различитих делова света, чија су спона значајни римски императори-тетрарси Галеријус, Макиминус Део, Лициније и Константин.Очекује се да се сарадња са Бечом и Карнунтумом, крај главног града Аустрије, као и са Измитом у Турској, настави новим пројектима који су у вези са обележавањем 70.годишњице од усвајања Универзалне декларације о људским правима УН, у Паризу 10.децембра 1948.године.
 • У циљу промоције такмичења „Србија у ритму Европе“ и Ниша као града домаћина, у Нишу су боравили амбасадори Шведске, Словачке, Кипра, Данске, Португала, Хрватске, Белгије и Данске, као и представници 20 амбасада у Србији, али и представници општина и градова, чији најмлађи суграђани такође учествују у „мини Евровизији“.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима састао се са делегацијом привредника из НР Кине коју је предводио амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг. На састанку је разговарано о евентуалним заједничким пројектима Града и кинеских привредника: регионалној депонији и замени комплетне уличне расвете у граду. Истовремено, представници Града Ниша изложили су и пројекте изградње логистичког центра, Научно-технолошког парка али и лаког шинског саобраћаја који би такође могли да се реализују у сарадњи са кинеским партнерима.

Посете страних делегација током 2017 године:

 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима састао се са делегацијом из француске области Жиронд на челу са делегатом Савета департмана за питања Европе и децентрализоване сарадње Жак Респоом. Приликом данашњег сусрета разговарало се о новим модалитетима сарадње Града Ниша са Генералним саветом Жиронда. Реч је о сарадњи на пројектима посвећеним младима као највреднијем ресурсу Града, култури и стимулисању локалног развоја. Најављена је и тронедељна посета нишког стрип аутора Тонија Радева Жиронду у оквиру које ће деца колеџа „Алфред Моген“ из Градињана и ОШ „Иво Андрић“ из Ниша, уз подршку Радева радити на реализацији француско-српског стрип издања са тематиком људских права.
 • Бугарска делегација предвођена Димитpoм Главчевим, председником Народне скупштине Бугарске боравила је данас у Нишу где је одржан састанак са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем. Током састанка било је речи о унапређењу сарадње. Посебно je истакнут убрзани раст у туризму, где се стално бележи пораст брoja бугарских туриста у Нишу.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима састао се са министром заштите животне средине Гораном Триваном и привредно-политичком делегацијом државе Мериленд из САД-а којима је презентовано неколико пројеката из области заштите животне средине као што су депонија Келеш и постројење за пречишћавање отпадних вода.
 • Делегација представника највећих нордијских фирми у Србији на челу са норвешким амбасадором Арне Санес Бјорнстадом посетила је Ниш како би размотрила опције за развој економске сарадње. Нордијска пословна алијанса (НПА), окупља компаније из Данске, Финске, Норвешке, Исланда и Шведске које послују на српском тржишту. Циљ удружења је унапређење и јачање сарадње нордијских компанија и српског тржишта. Алијанса помаже нордијским компанијама да нађу пословне партнере у Србији и обратно, и подржава новоосноване нордијске компаније у нашој земљи.

Посете страних делегација током 2016 године:

 • Делегација Министарства иностраних послова Краљевине Шведске која је финансирала израду Студије о изводљивости за израду постројења за прераду отпадних вода боравила је у званичној посети Граду Нишу. Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу је највећи пројекат у Србији из области заштите животне средине и коштаће 56 милиона евра. Новац ће бити обезбеђен из претприступних фондова Европске уније. Овом приликом најављено је и потписивање Меморандума о сарадњи између Града Ниша и Министарства пољопривреде и заштите животне средине којим ће министарство Граду донирати милион евра за комплетну пројектно-техничку документацију до тендера.
 • Представници француских градова Арл и Жиронд боравили су у Нишу поводом потписивања Писма о намерама са Градом Нишом како би продубили досадашњу сарадњу кроз одрживе пројекте који се тичу развоја и заштите културно историјског наслеђа у нашем граду, а на основу искустава из Француске. Потписвању Писма о намерама присуствовала је амбасадорка Републике Француске у Србији Кристин Моро, која је истакла да је овај чин нова етапа у дугогодишњој сарадњи између Града Ниша и његових најважнијих партнера у Француској.
 • Представници руске делегације из Ростова и удружења козачких привредника састали су се са руководством Града Ниша како би разговарали о потенцијалима Ниша и околине за успостављање економске сарадње, посебно у области пољопривреде. Ово је само први у низу састанака који ће се организовати у циљу повезивања руских и српских пољопривредних произвођача, како би се, у складу са потребним стандардима, повећао извоз домаћих производа на тржиште Русије.
 • Делегација Удружења бивших посланика Европског парлмента боравила је у званичној посети Граду Нишу. Бивши посланици Европског парламента користе своје искуство у јачању парламентарне демократије и промовишу дебату о будућности ЕУ. У двочасовној дискусији са Градоначелником Ниша и његовим сарадницима саговорници су се сложили да је за превазилажење свих изазова у Унији данас потребно јединство, и у том светлу разменили мишљења о политици проширења Уније, ефектима Брегзита, мигрантској кризи, забринутости због нарастања тероризма.

Посете страних делегација током 2021. године

Градоначелница Ниша са сарадницима разговарала је са високом делегацијом Санктпетербуршког Универзитета државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације Русије о њиховом оперативном Центру, као и о унапређењу сарадње у области реаговања у ванредним ситуацијама која би била проширена и на области техничке и научне сарадње. 

Овом приликом начелник Санктпетербуршког Универзитета државне противпожарне службе (ДПС) Министарства за ванредне ситуације (МЧС) Русије генерал-потпуковник Богдан Васиљевич Гавкаљук са сарадницима уручио је у Градској кући градоначелници Ниша Драгани Сотировски медаљу поводом обележавања 115. годишњице од оснивања њиховог универзитета и као почасној полазници њиховог Центра за реаговање у ванредним ситуацијама. Обуку за деловање у ванредним ситуацијама Драгана Сотировски завршила је на Санктпетербуршком Универзитету државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације Русије 2019. године.

Разговору са гостима из Русије о унапређењу сарадње присуствовали су градски већник Ненад Станковић, помоћница градоначелнице Ниша за међународну сарадњу Јована Митић, као и представници Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Представници водећих јапанских компанија међу којима су Toyo Tires, Itochu Corporation, Takeda Pharmaceuticals, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric као и представници Јапанске агенције за међународну сарадњу и развој (JICA) боравили су у Нишу како би се упознали са потенцијалима и капацитетима у циљу оставрења потенцијалне пословне сарадње. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са јапанским привредницима.

Она је са сарадницима представила повољан пословни амбијент и потенцијале града, као и разлоге који могу определити потенцијалне јапанске инвеститоре да свој капитал уложе у Нишу. Јапанске компаније су све присутније у Србији са инвестицијама које премашују 2,5 милијарде долара. Посету Нишу организовала је Јапанска пословна алијанса која је основана на иницијативу јапанских компанија које већ послују у Србији, са циљем унапређења сарадње између Јапана и Републике Србије, а пре свега кроз развој привредних и културних односа две земље.

Гости градоначелнице Ниша били су помоћница министра за културу и просвете у Влади Републике Српске Тања Ђаковић, као и делегација Града Требиња предвођена градончелником Мирком Ћурићем. Ова посета уприличена је у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“. Ове године на централном градском тргу одржана је промоција туристичке понуде Републике Српске а у Народном позоришту гостовала је представа Народног позоришта Републике Српске.

Традиционална манифестација „Дани Српске у Србији“ покренута је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.

У циљу промоције Републике Српске сваке године се организује вишедневна манифестација која кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, представља природне лепоте, туристичка места и руте, угоститељство, кулинарство, и као најбитније, учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са делегацијом бугарске општине Чирпан коју предводи градоначелник Ивајло Крачалов а која борави у Нишу поводом Дана Градске општине Пантелеј.

Градска општина Пантелеј и општина Чирпан потписале су Протокол о сарадњи у области прекограничне сарадње, туризма и културе. Град Ниш добио је позив да у Чирпану 5. и 6. септембра, где се одржава Бизнис форум, представи пословни амбијент града и окружења.

Градски већник Владислав Марјановић разговарао је са Његовом екселенцијом амбасадором Републике Чешке Томашом Кухтом и члановима високе делегације Сената те земље о унапређењу међусобне сарадње.

У делегацији Сената били су председник Сталне комисије за дијаспору Томаш Чернин, секретарка те комисије Бронислава Вaцкова и сенатор Владислав Вацлавец. Повод боравка делегације је одржавање манифестације „Дани чешког пива у Нишу“.

Како је Ниш једно од средишта напредних и иновативних технологија чему тежи и Чешка, обострани је интерес две стране да развијају сарадњу на пољу истраживања, науке, образовања и културе, речено је у разговору у Градској кући. У разговру је покренута иницијатива о посети делегације Ниша неком од чешких градова у коме би Ниш био представљен неким од својих аутентичних производа.

Делегација Јужног Синаја и Амбасаде Египта боравила је у дводневној посети Граду Нишу. Повод је био потписивање Писма о намерама за успостављање сарадње између Града Ниша и Града Шарм ел Шеика. Делегацију Јужног Синаја коју су чинили власници највећих ланаца хотела у Шарм ел Шеику и околини предводио је гувернер Јужног Синаја Халед Фуда.

Током два дана боравка у Нишу представници Јужног Синаја обишли су најзначајније културно историјске и природне локалитете. У сусрету са домаћим привредницима, туристичким радницима и директором предузећа „Аеродроми Србије“ у Регионалној привредној разговарало се о унапређењу сарадње на пољу туризма. Посебан акценат стављен је на могућност улагања у бањски туризам. Разматрано је успостављање путничког и авио саобраћаја између Ниша и Шарм ел Шеика.

Делегација је посетила и Научно-технолошки парк где се упознала са начином функционисања организације, а затим је посетили и неколико компанија у Научно-технолошком парку који је регионални центар за динамични развој иновативног научног и технолошког предузетништва и освајање високих и напредних технологија.

Чланови делегације су изразили заинтересованост за оснивање једног мини научно-технолошког парка у Шарм ел Шеику у склопу тамошњег универзитета уз стручну подршку Научно-технолошког парка и Универзитета у Нишу.

Посете страних делегација током 2020 године:

Посете страних делегација током 2020 године:

Председница Парламента Швајцарске Изабел Море са сарадницима започела је боравак у Србији посетом Нишу и састанком са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.

На састанку је истакнуто да је швајцарска Влада новчано подржала пројекат е-управе и да је финансирала изградњу Научно-технолошког парка. Уз помоћ Владе Швајцарске, тим УНДП-а пружио је правну подршку у прилагођавању Пословника о раду Скупштине Града Ниша употреби е-парламента.

Укупна вредност донације, која осим 78 таблета вредних 11 000 долара укључује и прилагођени софтвер, процењена је на 150 000 долара.

Председница Парламента Швајцарске Изабел Море са сарадницима започела је боравак у Србији посетом Нишу и састанком са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.

На састанку је истакнуто да је швајцарска Влада новчано подржала пројекат е-управе и да је финансирала изградњу Научно-технолошког парка. Уз помоћ Владе Швајцарске, тим УНДП-а пружио је правну подршку у прилагођавању Пословника о раду Скупштине Града Ниша употреби е-парламента.

Укупна вредност донације, која осим 78 таблета вредних 11 000 долара укључује и прилагођени софтвер, процењена је на 150 000 долара.

Посете страних делегација током 2019 године:

Делагација Службе за запошљаване Републике Аустрије посетила је Ниш где се срела са градоначелником Дарком Булатовићем. Циљ састанка је био да се представници делегације Аустрије упознају са локалном самоуправом која је добар пример када се ради о улагању на локалном нивоу у мере политике активног запошљавања које се спроводи у граду већ неколико година, и у чему град активно учествује финансијском подршком.

Привредна делагација Града Kечкемета (Република Мађарска) на челу са Јожефом Галом, председником привредне коморе жупаније Бач Kишкен и замеником градоначелника града Kечкемета, срела се са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем. Током разговора и презентације између два града договорене су неке од могућности сарадње како на економском тако и на културном и образовном плану.

Делегација Парламента Републике Словеније боравила је у Нишу,где се састала са градоначелником Дарком Булатовићем. У срдачном и пријатељском разговору размењена су мишљења о унапређењу сарадње између Града Ниша и ове некадашње југословенске републике.

Делегација Републике Српске коју је предводио председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић била је, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, гост града Ниша. У делегацији Републике Српске био је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић. Пројекат под називом „Дани Српске у Србији” покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на увек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали. Ова вишедневна манифестација кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, презентује инвестиционе могућности, и учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине.

У организацији Баварског државног министарства за привреду Немачко-српске привредне коморе, у Нишу је боравила делагација баварских привредника. Реч је о представницима 10 компанија из различитих области, а са њима су били и представници Баварског министарства Мартин Гросман и Урсула Хајнцел, а циљем да се упознају са потенцијалима за сарадњу Србије са овом немачком покрајином, која спада у ред најбогатијих и најразвијенијих региона Европе.

Представници Компаније Хуавеј посетили су Ниш и са градоначелником Дарком Булатовићем и његовим сарадницима, као и представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација разговарали о сарадњи на пројекту Ниш – паметан град. На радном састанку у градској кући делегација Хуавеја представила је потенцијале и могућности овог технолошког гиганта који су већ имплементирани у већем броју градова и чије функционисање значајно подиже функционалност тих градова и посебно позитивно утиче на квалитет живота становника. То се огледа пре свега у виду смањења саобраћајних и комуналних проблема, што опет доводи и до смањења загађења, подизања енергетске ефикасности, уштеда у електричној енергији и другим енергентима и, коначно, до уштеда у новцу потребном за функционисање најважнијих градских система.

Градоначелник Дарко Булатовић разговарао је са потпредседницом Владе Републике Бугарске Маријаном Николовом. Тема сусрета било је стварање услова за унапређење, пре свега, привредне сарадње, али и могућностима за успостављање ближих веза и у науци, образовању и култури. Као примери те сарадње истакнуте су Нишка пивара и компанија Трејс које су у власништву бугарских компанија и већ годинама успешно раде, али и бројне нишке фирме које имају развијене послове у суседној држави. Састанку је присустваовао и амбасадор Бугарске у Београду Ратко Влајков је присуствовао и директор РПК Ниш Александар Миличевић, као и један број привредника са овог подручја, који имају дугогодишњу пословну сарадњу са Бугарским компанијама.

Делегација Шведске развојне агенције (Sida) предвођена председавајућом борда директора Ивон Густафсон и Амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин посетили су Ниш и разговарали са Градоначелником Дарком Булатовићем и представницима нишке Канцеларије за локални економски развој о реализацији пројекта изградње постројења за пречишћавање и прераду отпадних вода. Шведска је подржала припрему идејног пројекта и тендерске документације за постројење и сакупљаче отпадних вода кроз програм „Подршка развоју инвестиција у области заштите животне средине“ („PEID“) који у Србији имплементира EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. (Шпанија)

Градоначелник Дарко Булатовић заједно са сарадницима састао се са кинеском државно – провредном делегацијом чија посета је резултат сарадње са Центром за интеркултуралну комуникацију и медијацију Конфлакс чији је председник бивши Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић.На састанку су анализиране могућности за сарадњу и презентовани инвестициони погенцијали, а разговарало се и могућем учешћу делегације кинеских привредника на Форуму напредних технологија.

У Градској кући одржан је пријем за представнике департмана Жиронд, а у оквиру пројекта сарадње ватрогасне службе овог департмана и нишке Правно пословне школе која школује будуће ватрогасце. Делегацију је предводила Мариз Десилије начелница службе за међународне односе департмана, а састанку су присуствовали и капетан Венсан Латор официр службе за обуку ватрогасаца у департману и Жак Лоше директор колеџа Шам-Деме у Пелгрију. Укупна вредност овог пројекта је око 17 хиљада евра, а школа из Ниша је задужена за његово техничко спровођење уз подршку ГО Медијана. Прве године овај пројекат биће усмерен ка размени француских и српских стручних сарадника у обуци ученика за профил ватрогасаца добровољаца. Делегација из Жиронда поклониће Правно-пословној школи у Нишу неопходна средства за реализацију практичне наставе у оквиру образовног профила техничар заштите од пожара.

Америчка делегација предвођена војним аташеом Амбасаде САД-а у Србији Робертом Хамилтоном и представницима америчке хуманитарне организације (SPIRIT OF AMERICA) боравила је у Нишу. Овом приликом посетили су Центар за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица ометених у развоју Мара и уручили донацију у виду рачунарске опреме.

Посете страних делегација током 2018 године:

У Градској кући организован је пријем за високу делегацију Универзитета државних противпожарних служби из Санкт Петербурга који је у саставу руског министарстсва за ванредне ситуације. Госте из Русије је примио заменик градоначелника проф.др Милош Банђур. Делегацију Универзитета чине генерал-мајор Едуард Чижиков, који је 2014. године предводио руске спасиоце током акција у поплављеном Обреновцу и Игор Осипчук заменик начелника и ректор овог универзитета. У пријатељском разговору са представницима ове елитне руске високошколске установе размотрене су могућности сарадње на пољу едукације наших стручњака, а биће отворено и представништво овог Универзитета које школује око шест хиљада студената у просториjама српско-руског хуманитарног центра.

У званичној посети Граду Нишу боравила је делегација норвешког града Салтадала предвођена градоначелником Руне Бергом. Дугогодишњи пријатељски односи и сарадња Града Ниша и норвешког Града Салтдала који су и озваничени протоколом о братимљењу давне 1985.године, а која је неоправдано заустављена 2006.године, на обострано задовољство биће настављена. Подсећања ради, делегација Града Ниша боравила је у Салтдалу јуна прошле године где је присуствовала обележавању 75 година од одвођења првих српских интернираца на принудни рад. Представници Ниша уверили су се да норвешки народ брине о српском сабирном гробљу, где је сахрањено укупно 1911 српских интернираца. Такође, Град Салтдал и Влада Краљевине Норвешке уложиће у будућности и додатна средства да се меморијални комплекс реконструише. Гости из Салтдала посетиће и интернационални џез фестивал Нишвил на коме наступа и њихов аматерски џез оркестар, а који се нишкој публици представио и у среду на амфитеатру на кеју.

Делегација грчког града Сереса предвођена градоначелником Петросом Агелидисом боравила је у Нишу поводом обележавања градске славе Свети цар Константин и царица Јелена. Након што је недавно потписан споразум о братимљењу Града Ниша и општине Серес на северу Грчке у Сересу, по договору потписника, споразум је верификован и у Нишу, пред одборницима Скупштине града и градским званичницима, који су својим пристанком у градском парламенту, потврдили намеру Ниша да се и званично побратими са Сересом.

Гости Града Ниша на овогодишњој слави Свети цар Константин и царица Јелена су представници руског града Курска, иначе града побратима Нишу. Њих је у Градској кући примио заменик градоначелника Милош Банђур. Он им је пожелео добродошлицу истакавши да су пријатељски односи Русије и Србије утемељени у заједничкој историји и братству. Он је упознао госте из Курска са активностима које се у граду реализују и нагласио да ће Ниш и Курск и у будућности наставити да негују сарадњу и пријатељске односе. Иначе, делегацију Курска чине Маслов Јевгениј, одборник Курске скупштине града и члан Одбора за грађевину и Јевдокимов Дмитриј, такође одборник у Скупштини Града Курска ипредседник Одбора за развој малих и средњих предузећа и иновационе политике Курске обласне скупштине.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и чланица Градског већа за културу Јелена Митровски угостили су данас у Градској кући делегацију Беча и турског Измита који бораве у Нишу. На пријему за госте, са којима Град Ниш већ 9 година сарађује на пројекту „Цареви који су променили свет“, истакнут је значај те сарадње и повезивање различитих делова света, чија су спона значајни римски императори-тетрарси Галеријус, Макиминус Део, Лициније и Константин.Очекује се да се сарадња са Бечом и Карнунтумом, крај главног града Аустрије, као и са Измитом у Турској, настави новим пројектима који су у вези са обележавањем 70.годишњице од усвајања Универзалне декларације о људским правима УН, у Паризу 10.децембра 1948.године.

У циљу промоције такмичења „Србија у ритму Европе“ и Ниша као града домаћина, у Нишу су боравили амбасадори Шведске, Словачке, Кипра, Данске, Португала, Хрватске, Белгије и Данске, као и представници 20 амбасада у Србији, али и представници општина и градова, чији најмлађи суграђани такође учествују у „мини Евровизији“.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима састао се са делегацијом привредника из НР Кине коју је предводио амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг. На састанку је разговарано о евентуалним заједничким пројектима Града и кинеских привредника: регионалној депонији и замени комплетне уличне расвете у граду. Истовремено, представници Града Ниша изложили су и пројекте изградње логистичког центра, Научно-технолошког парка али и лаког шинског саобраћаја који би такође могли да се реализују у сарадњи са кинеским партнерима.

Посете страних делегација током 2017 године:

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима састао се са делегацијом из француске области Жиронд на челу са делегатом Савета департмана за питања Европе и децентрализоване сарадње Жак Респоом. Приликом данашњег сусрета разговарало се о новим модалитетима сарадње Града Ниша са Генералним саветом Жиронда. Реч је о сарадњи на пројектима посвећеним младима као највреднијем ресурсу Града, култури и стимулисању локалног развоја. Најављена је и тронедељна посета нишког стрип аутора Тонија Радева Жиронду у оквиру које ће деца колеџа „Алфред Моген“ из Градињана и ОШ „Иво Андрић“ из Ниша, уз подршку Радева радити на реализацији француско-српског стрип издања са тематиком људских права.

Бугарска делегација предвођена Димитpoм Главчевим, председником Народне скупштине Бугарске боравила је данас у Нишу где је одржан састанак са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем. Током састанка било је речи о унапређењу сарадње. Посебно je истакнут убрзани раст у туризму, где се стално бележи пораст брoja бугарских туриста у Нишу.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са сарадницима састао се са министром заштите животне средине Гораном Триваном и привредно-политичком делегацијом државе Мериленд из САД-а којима је презентовано неколико пројеката из области заштите животне средине као што су депонија Келеш и постројење за пречишћавање отпадних вода.

Делегација представника највећих нордијских фирми у Србији на челу са норвешким амбасадором Арне Санес Бјорнстадом посетила је Ниш како би размотрила опције за развој економске сарадње. Нордијска пословна алијанса (НПА), окупља компаније из Данске, Финске, Норвешке, Исланда и Шведске које послују на српском тржишту. Циљ удружења је унапређење и јачање сарадње нордијских компанија и српског тржишта. Алијанса помаже нордијским компанијама да нађу пословне партнере у Србији и обратно, и подржава новоосноване нордијске компаније у нашој земљи.

Посете страних делегација током 2016 године:

Делегација Министарства иностраних послова Краљевине Шведске која је финансирала израду Студије о изводљивости за израду постројења за прераду отпадних вода боравила је у званичној посети Граду Нишу. Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу је највећи пројекат у Србији из области заштите животне средине и коштаће 56 милиона евра. Новац ће бити обезбеђен из претприступних фондова Европске уније. Овом приликом најављено је и потписивање Меморандума о сарадњи између Града Ниша и Министарства пољопривреде и заштите животне средине којим ће министарство Граду донирати милион евра за комплетну пројектно-техничку документацију до тендера.

Представници француских градова Арл и Жиронд боравили су у Нишу поводом потписивања Писма о намерама са Градом Нишом како би продубили досадашњу сарадњу кроз одрживе пројекте који се тичу развоја и заштите културно историјског наслеђа у нашем граду, а на основу искустава из Француске. Потписвању Писма о намерама присуствовала је амбасадорка Републике Француске у Србији Кристин Моро, која је истакла да је овај чин нова етапа у дугогодишњој сарадњи између Града Ниша и његових најважнијих партнера у Француској.

Представници руске делегације из Ростова и удружења козачких привредника састали су се са руководством Града Ниша како би разговарали о потенцијалима Ниша и околине за успостављање економске сарадње, посебно у области пољопривреде. Ово је само први у низу састанака који ће се организовати у циљу повезивања руских и српских пољопривредних произвођача, како би се, у складу са потребним стандардима, повећао извоз домаћих производа на тржиште Русије.

Делегација Удружења бивших посланика Европског парлмента боравила је у званичној посети Граду Нишу. Бивши посланици Европског парламента користе своје искуство у јачању парламентарне демократије и промовишу дебату о будућности ЕУ. У двочасовној дискусији са Градоначелником Ниша и његовим сарадницима саговорници су се сложили да је за превазилажење свих изазова у Унији данас потребно јединство, и у том светлу разменили мишљења о политици проширења Уније, ефектима Брегзита, мигрантској кризи, забринутости због нарастања тероризма.