Актуелно

На примеру Нице културно историјско наслеђе Ниша на Унесковој листи

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са делегацијом из Нице у којој су се налазили Оливије – Анри Самбуки и Франсоа Лакиез, стручни саветници у оквиру канцеларије Града Нице „Мисија – Ница светска баштина“ као и Станислас Пиере, директор Француског института и саветник за културу амбасадора Француске у Србији који су представили искуства и примере добре праксе у процесу припреме успешне пријаве за упис на Унеско листу светске културне баштине.

Пријему су присустовали Јована Митић, помоћница градоначелнице за међународну сарадњу, Саша Миљковић, почасни конзул Француске и Душан Радивојевић, директор Канцеларије за локални економски развој.

Према речима градоначелнице Сотировски делегација Ниша је пре две године посетила Ницу када је и рођена идеја о кандитатури за Унескову листу и њихова помоћ у процесу који су они већ прошли представља наставак сарадње два града. Истакла је да процедура није брза и лака, али је додаје да је важно да се кренуло с тим.

Сотировски је нагласила је да Град Ниш има много тога да понуди али је на првом месту Ћеле кула, која је јединствена у свету. Верује да овај споменик може да се нађе на Унесковој листу уз подршку Министарства културе као носиоца пројекта.

Оливије Анри Самбуки је казао да Град има наслеђе, које је богато и разноврсно и носи пуно порука из историје. Позитивно знање и искуство их подстиче, као и пријатељске везе између Ниша и Нице, да пруже и понуде оно што знају, како би могао да се изради досије и у Нишу, а културно наслеђе нађе на Унесковој листи.

У току дана у Градској кући гости из Нице представили су искуства у процесу припреме успешног номинационог досијеа за упис на Унескову листу светске културне баштине, а пре тога су посетили археолошко налазиште Медијана, Ћеле кулу, Логор на црвеном крсту и Спомен парк Бубањ.

Још садржаја