На путу ка ЕУ

 • Гасни интерконектор Србија-Бугарска пуштен је у рад у мерно-регулационој станици у Трупалу крај Ниша, што је оцењено као велики дан за Србију, регион и Ниш.Свечаности поводом почетка рада интерконектора присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Републике Азербејџан Илхам Алијев, председник Републике Бугарске Румен Радев и амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре, који су притиском на дугме на екрану симбилично пустили у рад интерконектор. Изградња гасовода дужине 109 километара од Ниша до Димитровграда трајала је 12 месеци. Укупна дужина гасовода је 170 километара, док је укупна вредност радова 85,5 милиона евра.Пројекат је финансиран делом кроз безповратну помоћ ЕУ, у висини од 49,6 милиона евра. Република Србија је за овај пројекат идвојила 15 милиона евра и 7,5 милиона евра за припремне радове и пројектовање.

 • Амбасада Шпаније у Србији, у оквиру шестомесечног председавања Шпаније Саветом Европске уније, уз подршку Делегације ЕУ у Србији и Града Ниша организовала је у Нишу концерт једног од најзначајнијих гитариста савремене фламенко сцене Чикуела.
 • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски обишла је са шефом Делегације одељења за сарадњу ЕУ Николом Бертолинијем радове на унапређењу енергетске ефикасности зграде Позоришта лутака које Град Ниш изводи уз подршку Европске уније од преко 170.000 евра опредељених преко ЕУ ПРО Плус програма. Након комплетне замене дотрајалих грејних инсталација савременим системом за климатизацију, најмлађи у Нишу ће моћи да представе прате у много бољим условима. Бертолини и Сотировска су у Центру за социјални рад „Свети Сава” имали прилику да виде техничку опрему која је набављена уз подршку ЕУ а која је потребна за успостављање услуге форензичког интервјуа са дететом. У Дегустационом центру „Залогај југа” који је отворило Удружење угоститељско-туристичких посленика уз помоћ Европске уније и Града Ниша, имали су прилику да виде како је ЕУ помогла унапређење капацитета и проширење тржишта малих и средњих предузећа јужне Србије у сектору туризма и угоститељства. Од 2010. ЕУ је Ниш подржала са 47 пројеката којима се побољшавају услови живота у Нишу.
  • Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре и председник Републике Србије Александар Вучић свечано су отворили прву деоницу ауто-пута Ниш-Мердаре. Овај аутопут ће боље повезати људе, градове и предузећа, што ће довести до економског напретка јужне Србије и брже трговинске размене са регионом и ЕУ. Kада ауто-пут буде завршен, време путовања аутомобилом од Ниша до Мердара биће преполовљено, а безбедност на путевима значајно повећана. Ауто-пут Ниш-Мердаре Е-80 је део путног правца који повезује Бугарску са Јадранским морем према Албанији и самим тим има и ширу регионалну димензију. Пројекат је део Економско-инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан, чији циљ је да до 2027. године покрене преко 9 милијарди евра за унапређење региона.

  • Подршка здравству и социјалној и културној инклузији, као и унапређење туризма, делокруг су новог Програма прекограничне сарадње Србије и Северне Македоније, који финансира Европска унија. Трилатерални споразум о финансирању потписали су у Нишу, у оквиру ЕУ недеље могућности, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, потпредседник Владе Северне Македоније Бојан Маричић и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре. Ово је други програм прекограничне сарадње између ове две државе. Трилатерални споразум одговара двогодишњим алокацијама у укупној вредности од 3,6 милиона евра, које ће бити допуњене у каснијој фази програма како би се искористила укупна средства Европске уније намењена целом програму. Очекује се да ће, захваљујући програму, грађанима бити доступније услуге социјалне и здравствене заштите за угрожене групе, као и да ће бити више културних садржаја за све становнике са територије програма. Развојем прекограничног туризма и заштитом културног и природног наслеђа са обе стране границе, значајно ће се повећати број туристичких посета и дужина боравка туриста у пограничном подручју. Подручје овог програма прекограничне сарадње обухвата Јабланички и Пчињски округ у Србији и Североисточни регион и део Скопског региона у Северној Македонији, у којем живи око 850.000 становника у обе државе.

  • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски учествовала је у завршном панелу у Нишу у оквиру манифестације „ЕУ, недеља могућности“ на коме су о значају пројеката које финансира ЕУ, али и начинима како аплицирати за пројекте, говорили представници Владе Србије, делегације ЕУ и корисници средстава ЕУ. Европске интеграције су могућност за институције, компаније и грађане Србије да унапреде свој живот, заједницу или пословање – порука ЕУ недеље могућности, која је трајала је од 21. до 26. јуна, а састојала се од панела у Београду, Новом Саду и Нишу, који су партнерски организовали Делегација ЕУ у Србији и Влада Србије уз подршку више од 50 институција и партнера и учешће више од 100 корисника средстава ЕУ.

  • Нишки Научно технолошки парк (НТП) биће проширен, а потребна средства обезбеђена су уговором који су са Европском банком за обнову и развој потписали премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали у Влади Србије. Уговор је вредан 80 милиона евра, а за НТП у Нишу је предвиђено 20 милиона евра. Новац ће бити искоришћен у првој фази за реконструкцију и доградњу постојећег објекта, а у другој за доградњу нове ламеле површине 16200 квадратних метара.

  • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима састала се у Градској кући са руководством бугарске општине Враца. Разговарало се о прекограничној сарадњи и аплицирању заједничким пројектима према фондовима Европске уније. С обзиром да оба града поседују бројне потенцијале за привлачење туриста постигнута је сагласност да је област у којој се може успоставити најбржа могућа сарадња туризам. Договорено је да се разговори представника два града и туристичке привреде наставе како би се на време сачинила заједничка пројектна идеја за финансирање у оквиру Интеррег ВИ-А ИПА програма Бугарска-Србија 2021 – 2027.

  • У Бриселу је одржан 12. састанак Заједничког консултативног одбора (ЗКО) Републике Србије и Комитета региона Европске уније (ЕУ). На састанку су разматране две теме: „Локалне и регионалне власти у процесу придруживања Србије ЕУ” и “Унапређење вештина јавно-приватног партнерства на локалном нивоу”. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски као копредседавајућа ЗКО у уводном излагању поручила је да се разговара о нечему што је од посебне важности за задовољење интереса грађана, као и да је у време када се цела Европа суочава са кризом због немира у Украјини процес проширења за локалне и регионалне власти у Србији и целом Западном Балкану гарант мира, стабилности и демократије за све грађане. „Учешће локалних самоуправа у раду институција ЕУ које окупљају представнике регионалних и локалних власти попут ЗКО Републике Србије и Комитета региона ЕУ представља ретку прилику да Европска унија чује глас наших грађана који су пре више од 20 година изабрали европски пут за Србију и на том путу, захваљујући подршци, сарадњи и партнерствима са земљама чланицама ЕУ, истрајавају и данас упркос изазовима и препрекама на које наилазе и успоравању преговарачког процеса“, казала је градоначелница Ниша. Једна од кључних улога локалних и регионалних власти да подрже примену европских политика и регулатива на локалном нивоу и да су управо јединице локалне самоуправе места где се потребе и интереси грађана директно сусрећу са процесом приступања ЕУ и, уместо политичке, постају животна тема. Такође и да се јавно-приватно партнерство може да примени за решавање проблема у различитим областима као што су изградња инфраструктуре, јавни превоз, управљање отпадом, јавна расвета, образовање, здравство, туризам и друге, али и да таква партнерства носе ризике као што су превелика зависности од приватног сектора, превисоке цене услуга због остваривања профита, немогућност да се реализују преузете обавезе, и да свему томе локалне власти морају да воде рачуна.

  • „Престижни европски часопис „Newsregion – Магазин“ (Новости из региона – Магазин) у најновијем броју доноси чланак о Нишу као административном центру и трећем по величини граду у Србији који има велике потенцијале. Наводи се богата историја али и економски значај Ниша за југ Србије. Пишући о Нишу као новом члану Института региона Европе (ИРЕ), цитира се изјава председника ИРЕ Франца Шаусбергера да ће Град Ниш имати значајну улогу у тој организацији.

  • Савет Европе је 18. априла покренуо сет практичних алата који имају за циљ да помогну младим мигрантима и избеглицама у њиховој транзицији у одрасло доба уз подршку исландског председништва Комитетом министара. Учешће на панелу „Европске, националне и локалне политике и контекст“ у оквиру међународног догађаја „Подршка деци – мигрантима и избеглицама у транзицији у одрасло доба“ у Европском омладинском центру у Стразбуру узела је и чланица Конгреса локалних и регионалних власти заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић која је истакла одговорност градоначелника, општинских и регионалних представника да олакшају транзицију младих избеглица у одрасло доба. Она је представила рад Конгреса на подршци европским градовима и регионима у суочавању са изазовима у вези са транзицијом младих миграната у одрасло доба. Давидовић је такође навела примере из Србије о томе како се младим мигрантима може пружити подршка у њиховом преласку у одрасло доба. Догађај су организовали Канцеларија специјалног представника Генералног секретаријата за миграције и избеглице, Одељење за младе и Одсек за програме сарадње – Генерални директорат за људска права и владавину права, уз подршку Европске уније за азил, миграције и Интеграциони фонд (AMIF).

  • Град Ниш придружио се Институту региона Европе (Institut der Regionen Europas – IRE) имајући у виду значај сарадње као инструмента развоја који је у функцији европских интеграција. Институт региона Европе, као независни институт, кроз специјалистичке конференције, научне студије, иницијативе и публикације доприноси бољој информисаности у Европи и о њој, развоју потенцијала европских региона и промовисању сарадње и дијалога између региона Европе. Преко 150 региона, градова, институција и компанија су чланови ове европске мреже. Уједињује их заједничка брига да се значај поднационалног нивоа учини видљивијим и да се ојача у процесу политичког одлучивања. Чланством Града Ниша у Институту региона Европе допринеће се директном повезивању са локалним и региналним властима у ЕУ а тиме и оснаживању услова за нове развојне перспективе у циљу спровођења политике развоја и коришћења приступних фондова, коју институт пружа регионалним и локалним властима.

  • У оквиру пројекта израде Стратегије развоја урбаног подручја који је започео Град Ниш у партнерству са општинама Сврљиг, Мерошина и Гаџин Хан а који финансира Програм Европске уније за локални развој ЕУ ПРО Плус организован је низ округлих столова поводом утврђивања резултата анализа грађанског анкетирања везано за приоритете урбаног развоја, јачања урбано-руралних веза, дефинисање потребних капиталних пројеката и могућности улагања и развој зелене економије. Процес израде Стратегије треба да унапреди сарадњу између представника јавног, цивилног, приватног и научно-истраживачког сектора и да оснажи капацитета на локалном и регионалном нивоу за примену инструмената интегралног територијалног развоја, сагласно са политиком територијалног развоја Европске уније и процесом придруживања Републике Србије.

   

   • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски именована је за члана делегације СКГО у Политичком комитету Савета европских општина и региона за период 2023-2025. Године. Рад у Политичком комитету као управном ограну Савета, подразумева доношење кључних одлука за постизање циљева ове асоцијације и обављање њених активности. Крајем јануара ове године одржан је састанак делегације СКГО у Политичком комитету. На састанаку су се чланови и заменици чланова упознали са структуром и радом Политичког комитета, са страгегијом, статутом, правилима и процедурама, областима рада, одборима и радним структурама Савета европских општина и региона.

  • Заштита животне средине, дигитализација и смарт систем, енергетска транзиција, повећање конкурентности, промоција потенцијала, ревитализација постојећих објеката и изградња комуналне и путне инфраструктуре су највећи изазови у општинама и градовима у Србији, а фондови ЕУ су кључни за финансирање пројеката за развој ових области, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски и председавајућа Клубом градова и општина са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб) Националне алијансе за локални економски развој, на Конференцији „Један регион, једно тржиште – корак ка заједничком тржишту ЕУ“ у Новом Саду. Фонд „Европски послови“ АП Војводине у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), Регионалним форумом младих лидера региона, Фондацијом Конрад Аденауер (КАС), Привредном комором Србије (ПКС) и Привредном комором Војводине (ПКВ), уз подршку Града Новог Сада, 21. и 22. децембра 2022. године у Новом Саду био је домаћин конференције #ЈеданРегионЈедноТржиште – Корак ка заједничком тржишту ЕУ. Конференција регионалног значаја, са више од сто учесника из Србије и окружења, окупила је поред младих предузетника са Западног Балкана, који својим активностима доприносе развоју регионалног тржишта и повећању конкурентности региона у европским оквирима, и доносиоце одлука јединица локалних самоуправа ове регије, који имају одговарајуће капацитете и стратешки су опредељени да унапреде пословни амбијент, привуку инвестиције и подстакну развој локалне економије. Градоначелница је била кључни учесник панела о јачању капацитета за имплементацију политика и фондова ЕУ на локалном нивоу, заједно са Тањом Мишчевић, министарком за европске интеграције.

   

  • У оквиру председавања Чешке Републике Саветом Европске уније у Прагу је одржан Економски форум паметних градова ЕУ – Западног Балкана. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски била је део делегације представника локалних самоуправа из Србије на овом Форуму. Представници националног нивоа и локалне самоуправе, званичници ЕУ институција, финансијских институција, међународних организација и привредног сектора, разговарали су како подстаћи паметан и одржив урбани развој у контексту зелене и дигиталне трансформације. Главне теме форума биле су: економска повезаност земаља Западног Балкана на пољу Зелене агенде и дигитализације, Политика ЕУ према Западном Балкану и финансијски алати за имплементацију паметних градова, локалне стратегије развоја паметних градова – добри примери, иницијатива и пројекти који подржавају решавања паметних градова на Западном Балкану. Учесници су имали прилику да поделе своја искуства у погледу решења на тему паметних градова и коришћења релевантних финансијских алата, пре свега у области саобраћајне инфраструктуре, управљања отпадом или водопривреде.

   

  • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и проф. Франц Шаусбергер из Аустрије председавали су у својству копредседавајућих 11. Заједничким консултативним одбором Комитета региона ЕУ и Републике Србије који је одржан у Врњачкој Бањи. ЗКО се састаје два пута годишње. Први састанак ове године одржан је јула у Бриселу, сада је домаћин била Србија, а наредни је на пролеће 2023. године у Бриселу. Предмет пажње ЗКО одржаног у Врњачкој Бањи била су питања од значаја за локалне и регионалне власти у процесу придруживања наше земље Европској унији. Међу најважнијим питањима којим се ЗКО бавио био је локални економски развој и јачање капацитета локалних и регионалних заједница. У раду ЗКО учествовао је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић, председник Сталне конференције градова и општина и председник Мреже асоцијација локалних самоуправа Југоисточне Европе (НАЛАС), као и чланови Европске делегације у Србији. Председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић био је домаћин састанка на нивоу Србије.

   

  • Уз подршку Инструмента за техничку помоћ и размену информација (Technical Assistance and Information Exchange Instrument – TAIEX) Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије Град Ниш и НАЛЕД организовали су студијску посету Сливену (Република Бугарска) на тему кохезионих фондова Еу и 2 радионице у Нишу посвећене концепту паметних градова и е-управи. Студијска посета организована је за учеснике из Ниша и Лесковца. Теме које су обрађене и презентоване током студијске посете тицале су се дефинисања приоритета политике, начина рада и организационих капацитета као и задржавања кадрова, функционисања локалних акционих група, сарадње са приватним сектором, коришћења кохезионих фондова. Презентована су искуства oпштина Сливен и Стара Загора као примера већих општина као и искуства мањих општина Стралџа и Тунџа. У оквиру студијске посете организован је обилазак фабрика које уз коришћење ЕУ фондова успеле да израсту у значајне извознике.

   

  • Циљ дводневне радионице одржане у Нишу на тему концепта паметних градова био је подизање свести и преношење знања и искустава из земаља чланица ЕУ о практичним аспектима дизајна и имплементације концепта паметних градова. Радионица је била прилика да запослени у градским управама из Ниша, Параћина, Чачка и Лесковца који се баве питањима урбанизма, саобраћаја, енергетике и животне средине, али и запослени у јавним предузећима размењују и уче од градова земаља чланица ЕУ, даље усклађују своју праксу и паметна решења. Поред тога, радионица се дотакла и питања организационог развоја и развоја капацитета, планирања развоја, примера финансијских и модела имплементације концепта финансијског паметног града. На радионици су могла да се чују искуства Канцеларије за паметне градове администрације Града Валенсије, Шпанске организације за стандардизацију паметних одрживих градова, Шпанске мреже паметних градова.

   

  • Дводневна радионица на тему е-управе имала је за циљ саветовање представника градских управа и јавних предузећа из Ниша и Лесковца о стратешком приступу концепту е-управе. Своја искуства у имплементацији концепта као и искуства са изазовима са којима су се суочили током дигиталне трансформације поделили су представници локалних самоуправа градова Ријеке и Осијека из Хрватске и Града Ново Место из Словеније. Такође се говорило о е-услугама на локалном нивоу и отвореним подацима.

   

  • TAIEX програм (Инструмент за техничку помоћ и размену информација) Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије је специфичан програм помоћи јер окупља експерте из ЕУ, који плански помажу државним службеницима из земаља које желе постати чланице, у усаглашавању законодавства сa одредбама ЕУ. Он обезбеђује централизовану краткорочну техничку помоћ у области усклађивања, примене и извршавања законодавства Европске уније.

   

  • Годишњи извештај Европске комисије за Србију представљен је у Нишу у холу Градске куће пред великим бројем медија, представницима локалне самоуправе, академске заједнице, цивилног сектора. Извештај је представила Андреа Хохубер шефица сектора за европске интеграције и економију у Делегацији ЕУ која је овом приликом истакла да ЕУ са Градом Нишом има изванредну сарадњу на многим пројектима попут гасног интерконектора.„Желимо Србију за будућег члана ЕУ и у тешким временима која су око нас желимо да стојимо заједно са Србијом као партнером. Бројни су пројекти у којима сарађујемо с Градом Нишом, као што је пројекат постројења за прераду отпадних вода, као и пројекти у сектору саобраћаја и инфраструктуре, те подршка малим и средњим предузећима“. Градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, истакла је захвалност Делегацији ЕУ што је Ниш један од градова у којима се презентује Годишњи извештај, те напоменула да је то још једна потврда да су локалне власти јако важне на путу ка ЕУ. „То говорим и из позиције градоначелнице Ниша, али и са позиције копредседавајуће у Заједничком конститутивном одбору Комитета региона у Бриселу. Градови и општине у Србији су пуно тога урадиили како би Србија била корак ближе ЕУ. Многи градови и општине су створили повољан пословни амбијент чиме стварамо услове за већи број инвеститора“, наводи Сотировски.

   Током представљања Извештаја наглашено је да се у економском сектору може приметити добар напредак. Kод главних структуралних реформи, државне администрације и јавне управе, као и код помоћи државног сектора привреди бележи се слабији напредак са потребом за већим напретком. Значајни кораци су предузети у погледу реформе изборног система и извесних уставних промена у смислу независности судства, међутим, очекивања су да кључне реформе буду спроведене у реформи судства, борби против корупције и организованог криминала и успостављању веће слободе медија. Она је посебно нагласила да овај извештај показује и колико су заправо повезане економије Србије и ЕУ. „Видели смо заиста импресиван обим спољнотрговинске размене који је достигао 33,2 милијарде евра где је ЕУ највећи спољнотрговински партнер Србији. Такође, ЕУ је и највећи донатор Србије“. Хохубер је истакла да је Србија напредовала на свом путу ка чланству у ЕУ, отворила је Kластер 4 – Зелену агенду и одрживо повезивање, што је веома важно. „Ако погледате детаље Извештаја, видећете да у многим другим кластерима Србија има добар или умерено добар напредак. Чланство у ЕУ је засновано на заслугама и томе колико сте добри у реформама које спроводите. Пред нама је да са новом Владом добијемо потрврду о њиховој посвећености том путу и стратешком циљу, те да видимо шта заједно можемо да урадимо да Србија постане чланица ЕУ“.

  • Председник Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен озваничили су почетак изградње гасног интерконектора између Србије и Буграске у околини Ниша и послали јасну поруку о важности енергеске стабилности Србије. Европска унија омогућиће Србији 165 милиона евра директне буџетске помоћи како би грађани и привреда набавили енергенте и изборили се са актуелном енергетском кризом саопштила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен током обиласка радова на гасном интерконектору у близини Ниша. Нови гасни интерконектор Србија – Бугарска омогућиће управо то, да и земља и регион добијају гас из различитих извора. Пројекат је финансиран делом кроз бесповратну помоћ ЕУ, у висини од 49,6 милиона евра, као и 25 милиона евра повољног кредита Европске инвестиционе банке који ће Србија плаћати за део гасовода који пролази кроз Србију. Досад је Република Србија за овај пројекат издвојила 15 милиона евра и 7,5 милиона евра за припремне радове и пројектовање. Гасни интерконектор, који повезује гасне мреже Србије и Бугарске, повећаће диверсификацију извора енергије у Србији и региону Западног Балкана, омогућавајући Србији сигурније и стабилније снабдевање из различитих система гасне мреже, посебно из Азербејџана и будуцћег ЛНГ терминала у Александрополису у Грчкој који може да прима гас из целог света

   

  • Затварањем за саобраћај улице Вожда Карађорђа, спортским надметањима и културним програмима на главном градском тргу обележен 22. септембар, Међународни дан без аутомобила чији је циљ да подстиче возаче да на један дан одустану од аутомобила и користе јавни превоз, возе бицикл или једноставно шетају. Тиме је ове године завршено обележавање Европске недеље мобилности, која се спроводи од 2002. године на иницијативу Европске комисије, са циљем да промовише немоторизоване видове превоза и ослобађање ужих градских језгара за пешаке и бициклисте. Бројне активности током недеље обележавања обухватиле су привремене мере као што је информисање и едукација грађана. У Пријездиној улици је направљен кутак за најмлађе, испред Дечије библиотеке на Синђелићевом тргу безбедна стаза за најмлађе учеснике у саобраћају, а на булевару Немањића постављена сервисна бициклистичка станица – чиме град жели да побољша бициклистичку инфраструктуру и стимулише употребу бицикла у саобраћају. Са појединих места аутомобили ће бити трајно уклоњени и припашће деци за игру или ће бити постављени држачи где ће грађани моћи да оставе свој бицикл.

  • Град Ниш прикључио се иницијативи CIVITAS (CIty-VITAlity-Sustainability) – мрежи европских градова која кроз реализацију бројних активности промовише одрживу мобилност кроз умрежавање, размену добрих пракси, едукацију и подршку политичком ангажману у спровођењу мера и активности у одрживој мобилности. То је активна заједница коју чини преко 360 локалних власти посвећених одрживој и паметној мобилности за све, основана од стране Европске комисије 2002. године. Мрежа ради на 10 тематских области везаних за одрживу мобилност. Иницијатива CIVITAS помаже градовима у тестирању и развоју интегрисаног низа мера за одрживу урбану мобилност заснованих на иновативности, сарадњи, истраживању и оријентацији на резултате. CIVITAS градови имају интегрисани приступ планирању свим врстама и видовима транспорта у градовима, а циљ им је да докажу да је могуће обезбедити висок ниво мобилности за све грађане, понудити висок квалитет урбаног простора и заштитити животну средину кроз одрживу мобилност.

   

  • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са шефом Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Николом Бертолинијем коме је представила потребе Ниша у наредним годинама и са којим пројектима Град жели да аплицира према европским фондовима. Од 2011. године из фондова ЕУ Ниш је добио за пројекте 12 милиона евра, а заједно са државом за Ниш је опредељено 175 милиона евра.

   То је значајна помоћ која је резултирала новим Клиничким центром, изградњом Научно-технолошког парка, сређивањем индустријске зоне Север 1 и 2, израдом пројекта за ЕКСПО центар, грејањем за Позориште лутака и још много другог. Предстоји изградња постројења отпадних вода од 85 милиона евра, као и изградња железничке обилазнице.

   Бертолини је оценио да Ниш има капацитете да инвестира све више и више и како Србија буде напредовала на свом путу ка ЕУ, како је рекао, све више пажње ће се посвећивати локалним самоуправама и њима ће бити опредељивано све више средстава. То се односи локални економски развој, социјалну инклузију, укључивање Рома, социјално становање, заштиту животне средине, додао је он и истако да је улога великих градова у привлачењу мањих општина и у заједничком учешћу у пројектима стратегије интегрисаног територијалног улагања.

   

  • У Бриселу је одржан 10. састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ – Србија којим коопредседава градоначелница Ниша Драгана Сотировски, као и неколико пленарних сесија на којима је вођена конструктивна расправа о процесу придруживања ЕУ земаља кандидата и земаља потенцијалних кандидата. У току дводневног трајања дијалога посебна сесија посвећена је младима и њиховом учешћу у друштвеном животу и процесима одлучивања на локалном нивоу. Градоначелница Ниша учествовала је као један од уводничара у панел расправи посвећеној Западном Балкану и Турској и у трагању за одговором да ли је учињен неки помак или је процес придруживања и напретка у том процесу у застоју. На састанку Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ-Србија и током јавних расправа потврђена је велика улога локалних власти у процесу придруживања. На једном од панела говорило се о Украјини, Грузији и Молдавији као новим земљама кандидатима.

   

  • Српска страна одржала је припремни састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније који ће бити одржан почетком јула у Бриселу. Како је ово Европска година младих, највећа пажња биће посвећена питању партиципације младих на локалном нивоу. У Дану проширења биће одржана и панел дебата на тему „Западни Балкан и Турска: Коначно неки покрет – или више истог?“ Копредседници Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније су градоначелница Ниша Драгана Сотировски и проф. Франц Шаусбергер из Салцбурга.

   

  • На иницијативу Градоначелнице Ниша Драгане Сотировски, одмах по формирању нове извршне власти, оформљен је Локални тим за борбу трговине људима. Ово тело састављено је од представника свих надлежних институција: полиције, тужилаштва, суда, социјалних установа а град све координира и то се показало изузетно успешним у пракси. Ово је истакла заменица градоначелнице Душица Давидовић у разговору са представницима организације ГРЕТА Савета Европе која оцењује резултате у борби против трговине људима. Ове године, како је рекла Асја Жујо из ГРЕТЕ, оцењује се могућност приступа правди и делотворност правних лекова за жртве трговине људима. Резултати анализе која се ради у Србији биће презентовани Савету Европе следеће године. По речима Душице Давидовић заменице градоначелнице, Ниш је, међу првима у Србији, усвојио документа, везана за ову тему, која је за локалне самоуправе препоручио Савет Европе. У последњих пар година, било је много активности, од едукације до конкретних акција, не само за људе који су у мигрантској кризи, већ и за наше грађане из рањивих категорија. Ниш је, први у Србији, покренуо акцију против сексуалног злостављања деце, а у оквиру овог пројекта, ускоро ће у Регионалној сигурној кући, бити отворено, саветовалиште за децу у ризику и децу која трпе најтеже облике насиља.

   

  • Град Ниш, као партнер Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, учествовао је у припреми нове брошуре за децу „Како свој град учинити бољим местом“  која има за циљ подизање свести деце о циљевима одрживог развоја као део Агенде Уједињених нација 2030. Циљ је да се подстакну деца узраста од 6 до 11 година да се укључе у спровођење циљева одрживог развоја у својим заједницама. У склопу припремних активности Град Ниш је организовао предавање за групу ученика који похађају 4. разред Основне школе „Стефан Немања“ и том приликом предавач је заједно са децом обрадио УН циљеве одрживог развоја представљене у брошури. Деци је дата могућност да покажу како она разумеју  шта сваки од циљева значи уопште за цео свет, а посебно за локалну заједницу, односно град у коме живе и представе своје идеје о томе како се ти циљеви могу постићи.

   На основу ове припремне активности Град Ниш је Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе доставио своја запажања и сугестије у циљу побољшања садржаја брошуре и њене прилагођености одговарајућем узрасту а које је известилац за овај пројекат Бригите ван дер Берг из Холандије укључила у свој извештај који је усвојен на 42. заседању Конгреса локалних и регионалних власти марта ове године. На истом заседању заменица градонацелнице Ниша и заменица шефа делегације Републике Србије у Конгресу локалних регионалних власти Савета Европе Душица Давидовић представила је активности које је Град Ниш спровео у оквиру овог пројекта.

   Такође емитована је и кратка видео порука Данице Мијалковић, ученице 4. разред Основне школе „Стефан Немања“, о томе шта је научила из брошуре и шта би предложила локалним властима у свом граду да ураде да би град учинили бољим местом за живот. (https://www.youtube.com/watch?v=ZuiVdpk6SmU).

   

  • Другу годину заредом Град Ниш добитник је признања Kонгреса локалних и регионалних власти Савета Европе – титулe „Партнер Европске недеље локалне демократије за 2021”. Признање се додељује оним локалним самоуправама које су својим активностима током године показале посебну посвећеност подизању свести на тему локалне демократије, а нарочито овогодишњој теми „Заштита животне средине: локалне заједнице предузимају мере“. Град Ниш је заједно са партнерима из регионалних иницијатива, међународних организација, програма и пројеката, пословне и академске заједнице, као и невладиног сектора организовао више од 20 активности током 2021. Реализоване активности односиле су се на подизање свести о значају заштите животне средине, унапређење квалитета живота у урбаним срединама и омогућавање и спровођење конкретних активности за решавање појединачних локалних проблема, унапређење знања кроз организовање неформалних едукативних активности као и друге активности које доприносе образовању, одговорном понашању и активном укључивању грађана у заштиту животне средине. Европска недеља локалне демократије (ЕНЛД) је годишњи европски догађај, у оквиру кога локалне власти из свих 47 држава чланица Савета Европе (и шире) организују јавне догађаје како би се састали са својим грађанима и ангажовали их у решавању актуелних питања. Циљ је промовисање и подстицање демократске партиципације (посебно на локалном нивоу), подизање свести грађана о начину рада локалних власти, као и информисање о могућностима учешћа у локалним процесима доношења одлука.

  • Град Ниш учествовао је на годишњем координационом састанку Европске недеље локалне демократије (ЕНЛД) на коме је представљен извештај о активностима на обележавању ове манифестације 2021. године чија је тема била „Заштита животне средине: локалне заједнице предузимају мере“. ЕНЛД је годишња паневропска иницијатива Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе покренута 2007. године са циљем да се подстакне учешће грађана на локалном нивоу у државама чланицама Савета Европе и партнерским земљама. Годишњи координациони састанак ове иницијативе окупља локалне изабране представнике, општинске званичнике и националне координаторе. Састанак пружа платформу учесницима да размењују мишљења и своје најбоље праксе. У име ЕНЛД-а скупу су се обратили Рафаел Бенитез, директор Kонгреса, Брајони Рудкин, тематски портпарол Kонгреса у ЕНЛД, Димитри Марченков, директор одељења за сарадњу и спољне односе. 205 локалних самоуправа из 15 земаља учествовало је у обележавању ЕНЛД 2021. године. Упркос здравственој кризи проузрокованој вирусом ковид 19 реализовано је рекордних 611 активности. Град Ниш представио је активности на заштити животне средине, борби против климатских промена, јачању отпорности и раду на постизању циљева одрживог развоја током 2021. Град Ниш је  добитник је  признања  Kонгреса локалних и регионалних власти Савета Европе – титуле „Партнер Европске недеље локалне демократије за 2021”.

   

  • Европска инвестициона банка (ЕИБ) обезбедила је бесповратна средства у износу од 500.000 евра како би се обезбедила одржива будућност урбане мобилности у Нишу. Европска инвестициона банка (ЕИБ) потписала је Споразум о сарадњи са Градом Нишом у Србији за финансирање израде Плана одрживе урбане мобилности који ће граду омогућити да доноси информисане инвестиционе одлуке у вези са својом саобраћајном мрежом. Грант ЕИБ-а финансираће израду Плана одрживе урбане мобилности као оквира за велике инвестиције у саобраћајну мрежу Ниша. Узимајући у обзир постојеће обрасце превоза, развојне трендове и циљеве стратешког планирања града, план одрживе урбане мобилности помоћи ће да се осигура да су такве инвестиције оптимизоване како би се обезбедила ефикасна, безбедна, погодна мобилност која се мање ослања на угљеник. Инвестиције ће помоћи да се обезбеди зеленија мобилност унапређењем јавног превоза и увођењем ширег спектра транспортних опција. Поред тога, техничка помоћ омогућиће Граду Нишу да истражи могућности које ствара будуће уклањање теретног саобраћаја са постојећег међуградског железничког коридора који пролази кроз град. Техничка помоћ је обезбеђена у оквиру Тима за Европу и заједничке иницијативе ЕИБ-а и Француске развојне агенције (AFD) за финансирање урбаних пројеката, покренуте да подржи амбициозне пројекте урбаног развоја.
 • Одржан је девети по реду Заједнички консултативни одбор (ЗКО) Комитета региона ЕУ и Републике Србије којим заједно са Францом Шаусбергером из Аустрије копредседава градоначелница Ниша Драгана Сотировски. ЗКО радио је у две сесије. Тема на првој сесији била је укључивање локалних и регионалних власти у процесу приступања Србије ЕУ, а на другој сесији говорило се о заштити животне средине, климатским акцијама и енергији. Учесници су сагласни да је Србија учинила напредак у периоду између два извештаја ЕУ. Анализиран је најновији годишњи извештај ЕУ о напретку Србије у процесу европских интеграција, о владавини права, борби против корупције, побољшању пословног окружења, зеленој агенди, реформи јавне управе. Било је речи и о проширењу ТАЕКС програма на локалне и регионалне власти у Србији. На Заједничком консултативном одбору Комитета региона ЕУ (Србија) говорили су државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић, представници Ниша, Чачка, Крагујевца, АП Војводине, Представници Делегације ЕУ у Србији, известилац Комитета региона ЕУ за пакет проширења 2021. године, представник Сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Републици Србији.
 • Делегација Европске уније у Србији представила је у Нишу Годишњи извештај Европске комисије о Србији за 2021. Најважније закључке Извештаја Европске комисије о Србији за 2021. годину, који је недавно објављен, званично је у Нишу изнео Дирк Лоренц, шеф политичког сектора Делегације ЕУ у Србији. Лоренц је представницима институција, цивилног сектора и локалне самоуправе, представио најважније налазе и коментаре у вези са напретком Србије у процесу европских интеграција. Лоренц је истакао да извештај представља правичан и прецизан приказ ситуације засноване на чињеницама. Kако наводи, остварен је напредак у одређеним областима у односу на претходну годину, а у наредном периоду има још много простора за унапређење. Лоренц је овом приликом подсетио да је Ниш веома важан центар, што потврђује и недавна посета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, када је званично започео рад на санацији и модернизацији пруге Ниш – Брестовац и потписан уговор за први део „Аутопута мира“.
 • Амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант и помоћница градоначелнице Ниша за међународну сарадњу и пројекте Јована Митић отворили су изложбу словеначких дизајнера „Будућност живљења“ у Салону 77 која је организована у сарадњи Града Ниша, Галерије савремених ликовних уметности у Нишу, Центра за креативност – Музеја за архитектуру и дизајн из Љубљане, Министарства спољних послова, Министарства културе и Амбасаде Словеније у Београду. Изложба је део ширег културног програма који се реализује у оквиру словеначког председавања Саветом Европске Уније у 2021. години. Изложба представља производе који су комбинација креативног рада и пословне визије словеначких дизајнера који су прилагођени новој генерацији корисника. У фокусу изложбе су приче малих брендова који изражавају фунционалност, страст према животу и природи, иновативну примену локалних материјала (посебно дрвета) и нове производне технике настале из регионалних заната и напредних техника одрживе производње.
 • Порука да је спорт једнако важан за све и да смо у спорту сви једнаки, послата је данас из центра Ниша поводом Европске недеље спорта. Ревијални меч кошаркаша у колицима KKK „Наис“ у 3×3 баскету, као и надметање пролазника и посетиоца у шутирању тројки, слободном бацању, шуту са целог терена, као и специјалној игри „Пут око Европе“ организовани су на централном градском тргу. Истовремено је послата порука о важности инклузије и друштва по мери свих. Догађај су организовали ЕУ инфо кутак Ниш и Kлуб кошарке у колицима „Наис“ у сарадњи са Градом Нишом и Факултетом спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Истовремено, ово је била и и завршница кампање „Параинспирисани“ коју је Делегација ЕУ у Србији спровела у претходном периоду пружајући значајну подршку Параолимпијском тиму Србије и наступу наших параолимпијаца у Токију. Иначе, Европска недеља спорта традиционално се широм Европе обележава последње недеље септембра, али је у Нишу тада одложена због неповољних временских услова.
 • Град Ниш укључио се у обележавање овогодишње Европске недеље локалне демократије, од 11. до 15. октобра, чија је тема „Заштита животне средине: локалне заједнице предузимају мере” и односи се на активности локалног нивоа на заштити животне средине, борби против климатских промена, јачање отпорности и рад на постизању Циља одрживог развоја 11 (Одрживе и отпорне заједнице) које би укључиле грађане. Климатске промене представљају једну од најважнијих опасности за савремено друштво и имају директан и индиректан утицај на наше заједнице и грађане. Одговор на климатске промене захтева тренутне и ефикасне мере на свим нивоима управљања, при чему су локалне и регионалне власти на челу за смањење негативних утицаја на промену животне средине у њиховим заједницама. Планови за изградњу отпорности и стратегије за суочавање са климатским променама нису толико ефикасни колико треба да буду ако нису подржани напорима грађана и усвојеним понашањем.
 • Град Ниш, Центар за развој грађанског друштва PROTECTA и Научно Технолошки Парк Ниш, су у петак 15. октобра, 2021. организовали округли сто „Могућности и изазови за формирање енергетских задруга у Републици Србији”. Округли сто је једна од манифестација којом је у Нишу обележена „Европска недеља локалне демократије“. Округли сто је окупио представнике локалне самоуправе, градских институција, бизнис сектора, јавних предузећа, организација цивилног друштва, представникеуниверзитетске заједнице. Организатори су најавили низ едукативних активности за грађане у наредном периоду по питању енергетских задруга и енергетске ефикасности. Шта су енергетске задруге, како их регистровати, која су искуства у Србији и региону, ко од оваквих задруга има бенефит, само су нека од питања о којима се расправљало на округлом столу. Обезбеђивање тржишно одрживог система базираног на обновљивим изворима енергије, одрживо јоришћење енергије, укључивање локалне заједнице у пројекте повезане са енергетиком, деловање кроз енергетске задруге су теме које су покрили панелисти са пуно искуства из ове области. На скупу су се између осталих обратили, представници једине две енергетске задруге регистроване у Србији, Ана Џокић и Дубравка Живковић испред  Енергетске задруге „Електропионир“ из Београда,  и Слободан Јеротић, представник Енергетске задруге „Сунчани кровови“ из Шапца. Искуства Хрватске је пренео Горан Чачић из „Зелене енергетске задруге“ из Крижеваца, а о капацитетима локалне самоуправе да помогне грађанима да пређу на алтернативне изворе енергије  говорио је Бојан Гајић,  Енергетски менаџер Града Ниша.  Из угла пословног сектора, проблемима који настају код откупа струје произведене на овај начин и изазовима комерцијализације коришћења алтернативних извора енергије је говорио Андрија Петрушић, Енергетски менаџер компаније „United Green Energy“. О улози цивилног друштва, умрежавању сектора и едукацији грађана је говорио Милан Стефановић, представник Центар за развој грађанског друштва PROTECTA.  Представница RES фондације Јасминка Оливерић Јанг скренула пажњу је на питање законске регулативе, а професор Машинског факултета у Нишу Горан Вучковић је на скупу говорио о потреби већег коришћења топлотне енергије. Скуп је отворио Милан Ранђеловић, директор Научно Технолошког Парка Ниш где се округли сто и одржао. Најављено је низ едукативних активности за грађане у наредном периоду по питању енергетских задруга и енергетске ефикасности.(https://www.youtube.com/watch?v=LdDyUFdpIHg)
 • У самој недељи обележавања Европске недеље локалне демократије а поводом Јавног позива за суфинансирање мера енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова на територији Града Ниша за 2021. годину, Град Ниш и Канцеларија за локални економски развој организовали су у Градској кући Инфо дан са циљем да се грађанима, у директном разговору, представе мере које се суфинансирају. Циљ спровођења мера за енергетску санацију стамбених зграда, породичних кућа и станова је побољшање енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећање употребе обновљивих извора енергије у домаћинствима у Нишу. Град Ниш и Министарство рударства и енергетике Републике Србије закључили су Уговор о суфинансирању овог  Програма. Заједнича средства Града и Републике за суфинансирање износе 19.000.000 РСД. Град ће финансирати 50% трошкова. У оквиру овог јавног позива грађани могу  да се јаве за замену столарије и за термоизолацију, као и за уградњу соларних колектора за грејање санитарне потрошне воде. Стамбене заједнице могу да се јаве за замену столарије и за термоизолацију. У првих сат времена дошло је стотинак грађана како би се упознали са јавним позивом. Питања грађана тицала су се имовинско-правних, административних и техничких области. Грађани нису само питали, већ су дошли и са конкретним предлозима како би наредни конкурс имао једноставније процедуре што је посебно важно стамбеним заједницама.
 • Kанцеларија за младе Града Ниша придружила се Европској недељи локалне демократије организујући подкаст у складу са овогодишњом темом о питањима заштите животне средине и шта млади могу да ураде. Гостовала је средњошколка Анастасија Милојић. На њену иницијативу група средњошколских волонтера је у септембру у нишкој Тврђави прикупљала искоришћену пластичну амбалажу под слоганом „Смањи пластично, промени драстично“. Прикупљена пластика је издвојена за рециклажу, а чепови за пластичне флаше донирани су удружењу које сакупљене чепове продаје предузећима за рециклажу тврде пластике и купује ортопедска помагала за особе са инвалидитетом. Пројекат је настао као епилог обуке Kампа младих лидера, чији је Анастасија била учесник, са циљем да на једноставан и практичан начин покаже колико промена може донети рециклирана флаша, а суграђане да подстакне да више воде рачуна о отпаду који остављају за собом, али младе да се придруже оваквим акцијама. На почетку подкаста, који је директно емитован преко платформи Kанцеларије за младе Града Ниша, представљена је Европска недеља локалне демократије и активности Града Ниша. Појавила су се бројна питања везана за Анастасијин рад али и за заштиту животне средине, бројне идеје потекле су из самог подкаста. Основна идеја је да се у граду организује сакупљање пластике на месечном нивоу, да се говори о одрживом развоју и заштити животне средине у школама, али и на факултетима. Веома је важно да се млади упознају са самим концептом и да сагледају важност очувања животне средине. Анастасија је говорила и о проблему дивљих депонија, као и глобалном загревању. Kако је истакнуто у подкасту, мало се говори о глобалном загревању, посебно међу младима. Предложено је да Kанцеларија за младе Града Ниша организује информативне сесије о значају очувања животне средине, али и о проблему глобалног загревања, о значају младих у целом процесу. (https://www.youtube.com/watch?v=3QfAGrBh0Jo)
 • У присуству председника Србиjе Aлександра Вучића и председнице Eвропске комисиjе Урсуле фон дер Лаjен у Доњем Међурову је потписан уговор о изградњи прве фазе Ауто-пута мира према Мердару на деоници Mерошина – Mерошина 1 и означен почетак радова на модернизациjи и рехабилитациjи пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Kоридору 10. Оба важна инфраструктурна пројекта део су Економско-инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан и побољшаће повезаност у региону, али ће такође убрзати везе са остатком Европе преко Kоридора 10. Ниш постаје најважнија раскрсница Србије и Балкана. Укупна вредност модернизације те деонице износи 59,9 милиона евра, а 85 одсто се финансира из бесповратних средстава обезбеђених из фонда ИПА 2015, а 15 одсто буџета Србије. Ова железница је део важног Kоридора 10 који повезује Европу у правцу север – југ, а цела деоница повезиваће Београд са Прешевом (граница са Северном Македонијом). Улагања ће се наставити у модернизацији железничких линија између Београда и Ниша уз подршку ЕУ, ЕБРД и ЕИБ, док су у току припреме за остатак железничког коридора 10.
 • 22. септембар се у свету обележава као Дан без аутомобила. Ниш је 15. пут по реду ове године обележио Дан без аутомобила затварањем саобраћаја у централним градским улицама од 09.00 до 13.00 сати. Обележавање Светског дана без аутомобила има за циљ подизање свести јавности о опасности од превеликог загађења животне околине, указивање на све озбиљније климатске проблеме и све већу штету коју правимо озонском омотачу, као и промовисање еколошког и здравог начина живота. Иако је то само један дан, Дан без аутомобила има за циљ да скрене становницима планете пажњу на горући проблем загађења, подстичући људе да мање зависе од аутомобила и испробају алтернативе – пешачење, вожња бициклом или коришћење јавног превоза.
 • Европска недеља мобилности је и овe године обележена у Нишу са идејом да се промовишу одржива средства превоза у саобраћају и да сви заједно потражимо иновативна решења за очување животне средине. Град Ниш, као традиционални партнер ЕУ инфо кутку у обележавању Европе недеље мобилности, један је од 26 градова и општина у Србији који су учествовали овој манифестацији бројним активностима. Љубитељи бициклизма свих генерација су у суботу одвезли бициклистичку туру са Трга краља Милана до Основне школе „Његош“ и упознали се са основним правилима у бициклистичком саобраћају. Град Ниш ради на побољшавању безбедности пешака и бициклиста и планира обнову и обележавање бициклистичких стаза. Додатну вредност промоцији здравих стилова живота представљало је отварање врата Народног музеја, тачније локалитета Ћеле куле за све учеснике бициклистичке вожње. Обиласком и упознавањем са историјом овог локалитета указало се и на важност очувања и неговања богатог културног наслеђа Ниша. Тура је завршена на полигону Основне школе „Његош“ у Нишу, где су најмлађи бициклисти имали прилику да науче правила у бициклистичком саобраћају и освоје награде. Ове године обележава се јубилеј, 20 година Европске недеље мобилности, под слоганом ,,Kрећимо се одрживо! Останимо здрави!“. Ова манифестација има за циљ да фаворизује немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама.
 • Запослени у Градској управи, туристички радници и урбанисти, заједно са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски која је и коопредседавајућа српске стране Заједничког консултативног одбора (ЗКО) Комитета региона Европске уније, срели су се са колегама из Бугарске и Румуније са којима су разменили искуства о улози локалних самуправа у процесу придруживања ЕУ. Како унапредити регулаторну реформу са посебним освртом на ex-ante и ex-post анализом ефеката прописа на локалном нивоу, а све у складу са стандардима европског административног простора, биле су теме о којима се разговарало. Посебно је било речи о томе како Подунавску туристичку регију повезати са нашим градом и крајем и како, сходно отвореним поглављима, пратити све европске стандарде.
 • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски учествовала је у својству коопредседавајуће Заједничког консултативног одбора (ЗКО) Комитета региона ЕУ и Републике Србије у Дану проширења који је организовао Европски комитет региона у сарадњи са словеначким председавањем ЕУ. Главна тема била је улога региона и градова у процесу проширења ЕУ и одрживом опоравку региона. Панелисти су разговарали и о зеленој и дигиталној транзицији у циљу опоравка и јачања отпорности. Као панелиста градоначелница Ниша говорила је о пројектима Ниша на заштити животне средине, о деловима Плана развоја Ниша 2021 – 2027. године који се односе на заштиту животне средине која заузима важно место у преговарачким поглављима са ЕУ, о Споразуму градоначелника за климу и енергију који је Град Ниш потписао још 2011.
 • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски обратила се у својству копредседавајуће на осмом састанку члановима Заједничког консултативног одбора (ЗКО) Комитета региона и Републике Србије говорећи о значају локалних и регионалних власти у процесу приступања Србије Европској унији. Она је указала на значај ЗКО као јединог тела које омогућава регионалним и локалним властима да разговарају са колегама из земаља ЕУ у процесу приступања, као и о томе да регионални и локални ниво треба том процесу да  доприноси у највећој могућој мери. Она је приметила да су локалне и регионалне власти ЕУ  ослонац и мотор локалне демократије и њихова улога је суочавање са свакодневним изазовима локалних заједница. У раду ЗКО учествовала је амбасадорка и шеф мисије Републике Србије при ЕУ Ана Хрустановић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић, шеф јединице Генералне дирекције за суседство и преговоре о проширењу Европске комисије Кетрин Вент, члан Европског парламента и стални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик,  представници Делегације ЕУ у Србији и НАЛАС-а.
 • На платоу испред Градске куће отворена је изложба „Нишава, одржива будућност реке”. Чиста вода и чисте реке су неопходне свима нама, најважнија је порука са отварања изложбе фотографија. На двадесет изложбених панела ова поставка доноси причу о животу града, његових становника и Нишаве током историје и данас. Посебан сегмент изложбе односи се на будућност и значај који ће имати изградња постројења за прераду отпадних вода у Нишу са канализационим системом. Србија, ЕУ и Шведска ће ову инвестицију заједно спровести у дело. Изложба „Нишава – одржива будућност реке” део је „ЕУ зелене недеље” која се ове године обележава од 29. маја до 4. јуна широм Европе са истим циљем – постизања “нултог загађења” и очувања животне средине. “Већина непречишћених комуналних и индустријских отпадних вода се директно испушта у реку Нишаву и природне водотокове, што представља један од кључних фактора загађења животне средине. Изложба “Нишава – одржива будућност реке” указује на узајамни утицај људске активности и реке Нишаве, што се одражава не само на квалитет јавног здравља, хране и живота становника града Ниша, већ и читавог црноморског слива куда Нишава отиче”, додају организатори. Шведска подржава Владу Србије и Град Ниш са 1,3 милиона евра у припреми документације за постројење у оквиру пројекта „Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине“ – ПЕИД.  ЕУ ће у значајној мери учествовати у финансирању изградње самог постројења за пречишћавање отпадних вода, а у реализацији пројекта активно учествују Град Ниш и Влада Републике Србије.
 • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски једногласно је изабрана за копредседавајућег српске стране Заједничког консултативног одбора (ЗКО).  Копредседавајућег српске стране ЗКО бирају чланови које именује Влада Републике Србије на предлог овлашћених предлагача. ЗКО Комитета ЕУ и Републике Србије  састављен је  од представника Комитета региона Европске уније и локалних и регионалних власти Републике Србије. У својству копредседавајуће српске стране Заједничког консултативног одбора (ЗКО) градоначелница Ниша Драгана Сотировски учествовала је у раду припремног састанка пред одржавање Заједничког консултативног одбора Комитета ЕУ заказаног за 10. јун ове године. Утврђени су дневни ред и Нацрт програма рада Заједничког консултативног одбора између Комитета региона ЕУ и Републике Србије за 2001-2025. годину. Међу основним темама разговора заказаног за 10. јуни у дијалогу са Бриселом наћи ће се локална демократија, добро управљање, владавина закона и основна права, заштита животне средине, локални економски развој, демографска и социјална питања, прекогранична сарадња.
 • Kао део прославе Дана Европе ЕУ караван је након Београда и Новог Сада посетио Ниш. Сви заинтересовани посетиоци и пролазници имали су могућност да уживају у многобројним поставкама, фотографишу се у омиљеним европским градовима, виртуелно их посете и разговарају уживо са људима који се тамо налазе. Уз помоћ савремене технологије, приказано је и 27 видео прича о подршци ЕУ Србији, а караван је обухватио и изложбу „Растемо заједно“ на којој су представљене организације и институције из Ниша и региона које реализују ЕУ пројекте и имају сарадњу са ЕУ инфо кутком. Прославу Дана Европе у Нишу и долазак ЕУ каравана подржао је и Град Ниш, са којим Делегација ЕУ у Србији и ЕУ инфо кутак Ниш имају дугогодишњу и успешну сарадњу. Део каравана у Нишу била је и уметничка инсталација студенткиња Факултета уметности у Нишу, која је једна од три победничке на конкурсу „Европа је овде 2021“ Делегације ЕУ. Kроз интерактивне кутије, скенирањем страница, поставка презентује темељне вредности и идеје ЕУ и приказује радове 40 младих уметника из 23 различите европске земље. Уметници из нишког удружења АРТЕФ припремили су за ЕУ караван 3Д слику под називом „пикник“ која повезује различите европске земље, њихову културу и традицију, а све кроз призму подсећања на развој еколошке свести и значај очувања животне средине. Богатство је у различитостима које нас спајају – порука је ове слике, али и свих активности које реализујемо и вредности које делимо. За крај вечери и одлазак каравана из Ниша остављено је 3Д мапирање на зидинама нишке тврђаве. Приказан је видео који говори о сарадњи и подршци ЕУ Србији и заједничким подухватима који доприносе економском развоју наше земље и бољем животу грађана. ЕУ караван у Нишу организовали су Делегација ЕУ у Србији и ЕУ инфо кутак, уз подршку Града Ниша, а све у склопу обележавања Дана Европе.
 • У просторијама ЕУ инфо кутка у Нишу званично је отворена изложба поводом пет година рада кутка у Вождовој улици. Симболично, 9. маја када се слави Дан Европе представљена је изложба која обухвата најважније догађаје и активности од маја 2016. године до данас.Пуних пет година, ЕУ инфо кутак Ниш на добро познатој адреси у центру града активно ради са грађанима, пружа корисне информације и реализује многобројне значајне активности на подручју јужне и југоисточне Србије. За пет година рада ЕУ инфо кутак је организовао више од 220 догађаја, самостално или партнерски са другим организацијама и институцијама. Поставка обухвата фотографије са радионица, трибина, едукативних програма, студијских путовања, посета ЕУ амбасадора и званичника, друштвених кампања и других значајних активности које су организоване у минулих пет година.
 • Пројекат „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“ почиње са кампањом „Здрава природа за здрав живот“. Циљ пројекта је да се повећа свест грађана о природним лепотама Србије али  и да се укаже на важност њихове заштите. Аутобуска кампања има за циљ да грађанима прикаже невероватне пејзаже Србије и да истакне значај заштите биодиверзитета и очувања природе. Пројекат “ЕУ за Натуру 2000 у Србији“, кружиће два месеца у Нишу у градским аутобусима. Такође пројектом су обухваћени и Београд и Нови Сад.
 • 26. фебруара одржан је годишњи координациони састанак Европске недеље локалне демократије (ЕНЛД) на коме је представљен извештај о активностима на обележавању ове манифестације 2020. године чија је тема била “Локална демократија: изградња поверења. Kо-дизајнирање локалне демократије заједно са грађанима и практиковање отворене управе”. У име ЕНЛД скупу су се обратили Андреас Kифер, генерални секретар Kонгреса, Брајони Рудкин, тематски портпарол Kонгреса у ЕНЛД, Димитри Марценков, директор одељења за сарадњу и спољне односе и Микел Јухками, тематски портпарол Kонгреса у ЕНЛД. У обележавању ЕНЛД 2020. године, учествовало је 204 локалне самоуправе и регионалних власти и њихова удружења. Упркос здравственој кризи проузрокованој вирусом Kовид19, реализовано је рекордних 508 активности у 19 земаља. Активности Сталне конференције градова и општина, као националног координатора ЕНЛД,  и активности 8 градова и општина из Србије на обележавању ЕНЛД 2020. године представили су Ђорђе Станичић, генерални секретар СKГО и Александра Вукмировић, шефица Службе за ЕУ интеграције и међународну сарадњу СKГО. У подневној сесији скупу су се обратили представници града Врања, Зорица Јовић, заменица градоначелника града Врања и Јасмина Петровић из Одељења за локални економски развој града Врања, који су промовисали активности у обележавању ЕНЛД 2020. године. Поред града Врања, састанку су присуствовали и представници града Ниша. Ова два града су овогодишњи добитници награде – статус Партнера ЕНЛД.
 • Градови Врање и Ниш добитници су награде Kонгреса локалних и регионалних власти Савета Европе “Партнер Европске недеље локалне демократије 2020”. Награда се додељује оним локалним самоуправама које су својим активностима у оквиру Европске недеље показале посебну посвећеност подизању свести грађана на тему локалне демократије, а нарочито овогодишњој теми “Локална демократија: изградња поверења”. Град Ниш укључио се у обележавање овогодишње Европске недеље локалне демократије са више активности . Спроведена је кампања за подизање свести за активно учешће грађана (деце и младих до 35 година) у припреми Плана развоја града Ниша за 2021. до 2027. године путем друштвених мрежа. У склопу обележавања ЕНЛД одржана је Плејсмејкинг радионица на тему – Ниш на реци, као почетна активност овог процеса израде плана, са циљем покретања партиципативног планирања уређења обале Нишаве у центру града у којој су учествовали представници града, академске заједнице, привредне коморе, НВО, јавних институција, становници, власници предузећа, кућа и станова у том делу града. Представљена је техника планирања израде места са циљем активирања отворених јавних површина, а такође је представљена Kонзул платформа као свеобухватно средство за учешће грађана у одлучивању.  Заменица градоначелника Душица Давидовић одржала је презентацију добре праксе у области отворене управе, грађанског учешћа и е-демократије студентима Факултета политичких наука у Београду, на Трибини коју је поводом ЕНЛД организовала СKГО.
  • Перформансом „Од таме до подршке“ на Тргу краља Милана Град Ниш је обележио Европски дан спречавања најтежих облика злостављања деце са посебним освртом на спречавање сексуалног насиља. Град Ниш био је први град у Србији који је прихватио документ Савета Европе за заустављање сексуалног насиља над децом под називом „Једно од петоро“ из 2012. године. Град је усвојио Локални акциони план у спречавању злостављања и занемаривања деце који успешно спроводи заједно са надлежним институцијма од 2014. године.

  • Град Ниш укључио се у обележавање овогодишње Европске недеље локалне демократије чија је тема “Локална демократија: изградња поверења, ко-дизајнирање локалне демократије заједно са грађанима и практиковање отворене управе”. Европска недеља локалне демократије (ЕНЛД) је годишњи европски догађај у координацији Конгреса локалних и регионалних власти. Локалне власти из свих 47 држава чланица Савета Европе и њихова удружења позвани су да региструју и организују јавне догађаје како би промовисали и подстакли демократско учешће на локалном нивоу. Ова иницијатива има за циљ даље ширење универзалних вредности Савета Европе, као што су демократија и људска права, као и да учесницима понуди прилику да се укључе у европску мрежу која је ангажована у промовисању учешћа грађана на локалном нивоу.
  • У Европској недељи локалне демократије заменица градоначелница Ниша и истовремено заменица члана делегације Републике Србије у Конгресу локалних и регионалних власти, госпођа Душица Давидовић учествовала је на Форуму о партиципативној демократији на локалном нивоу који је организовала Стална конференција градова и општина на коме је студентима Факултета политичких наука у Београду представила искуство и добре праксе Града Ниша у области отворене управе, учешћа грађана и е-демократије. Општине и градови постају све више свесни да је неопходно да грађани буду укључени у процес сталних консултација и у том смислу мора се подићи свест грађана у локалној заједници, али морају се повећати капацитети локалних самоуправа за укључивање грађана.  Град Ниш покушава да практикује отворену управу кроз разне иницијативе попут дана отворених врата за грађане у кабинету градоначелника, у свим одељењима градске управе, месним заједницама, јавне расправе пре усвајања било ког стратешког документа, директан пренос свих заседања Скупштина Града Ниша.
  • Када је реч о развоју партиципативне културе међу младима, Град Ниш има Савет за младе и Канцеларију за младе (механизми који омогућавају младим људима да преузму активну улогу у доношењу одлука, као и умрежавање и међусекторску сарадњу институција које се баве омладином) и опредељује средстава из градског буџета за финансирање и суфинансирање пројеката за младе чиме се пружа подршка младима подржавањем рада омладинских удружења, како би се постигао највиши могући степен повезаности младих са локалном самоуправом.
  • Учешће рањивих група у јавном животу обезбеђује се кроз: Савет града Ниша за рад са особама са инвалидитетом, издвајањем средстава у градском буџету за финансирање и суфинансирање програма од јавног интереса које спроводе удружења-организације особа са инвалидитетом у области социјалне заштите и заштите особа са инвалидитетом у граду Нишу, јачањем капацитета удружења и организација особа са инвалидитетом за спровођење програма; радом е за родну равноправност и једнаке могућности која прати постизање родне равноправности, предлаже активности и мере, посебно оне које спроводе политику једнаких могућности на градском нивоу. У области ширења информација и е-демократије Град Ниш је објавио велики број скупова података на националном порталу отворених података схватајући вредност отварања података када је реч о квалитетном одлучивању и планирању на основу података, као и активирање широког практичног, економског и креативног потенцијала отварања широког спектра информација и различитих података које јавни сектор прикупља и који су на неки начин „заробљени“ чинећи ове податке доступним у машински читљивом облику грађанима и пословној заједници у сврху стварања нових могућности за развој стартап заједнице, економије и запошљавања, као и нових вредности кроз нове информације, анализе и услуге. Захваљујући отвореним подацима, Град Ниш и Град Крагујевац постали су први градови у Србији који су имали јавни превоз видљив на Google мапама.
  • У области ширења информација и е-демократије Град Ниш је објавио велики број скупова података на националном порталу отворених података схватајући вредност отварања података када је реч о квалитетном одлучивању и планирању на основу података, као и активирање широког практичног, економског и креативног потенцијала отварања широког спектра информација и различитих података које јавни сектор прикупља и који су на неки начин „заробљени“ чинећи ове податке доступним у машински читљивом облику грађанима и пословној заједници у сврху стварања нових могућности за развој стартап заједнице, економије и запошљавања, као и нових вредности кроз нове информације, анализе и услуге. Захваљујући отвореним подацима, Град Ниш и Град Крагујевац постали су први градови у Србији који су имали јавни превоз видљив на Google мапама.
  • Ове године у недељи Европској недељи локалне демократије покренута је Кампања за подизање свести за активно учешће грађана у припреми Плана развоја Града Ниша за 2021. – 2027. путем друштвених мрежа, у почетку на Фејсбуку и Инстаграму, а касније на Твитеру и Линкдину. Циљне групе Инстаграма су деца и ученици основних и средњих школа, студенти и млада радна популација до 35 година. Фејсбук таргетира младу радно способну популацију (24-34) и активну радно способну популацију (34-65 ). Твитер и Линкдин ће обухватити студенте и целокупно радно способно становништво. Објаве на друштвеним мрежама представиће начине учешћа грађана. Грађани ће такође бити анкетирани путем ових друштвених мрежа. Тамо ће моћи да нађу информације о активним радионицама, локацијама такозваних „кутија/зидова демократије“ у граду где би могли да напишу или предају своје идеје и предлоге, директан линк до конзул платформе. Кампања на друштвеним мрежама организована је у сврху ширења свести о потреби и могућностима промена у граду, као и осећају посвећености граду кроз разне кампање.
  • Placemaking радионица на тему – Ниш на реци, организована у Европској недељи локалне демократрије,  је почетна  активност грађанског партиципативног процеса у припреми „Развојног плана Града Ниша 2021-2027“. Радионица je ималa за циљ покретање партиципативног планирања уређења обале Нишаве на потезу од Јагодин мале до моста код Тврђаве. Израда места дефинише подручје у заједници као место од значаја и поставља план који одражава ту визију. Ова конкретна радионица је организована са циљем да се разговара о потенцијалним решењима за развој подручја дуж реке Нишаве, тачније дела речних обала у центру града. Представници града и универзитета, представници привредне коморе, студенти архитектуре, представници НВО-а и јавних институција, становници, власници предузећа, кућа и станова са тог потеза у граду позвани су на радионицу као заинтересоване стране како би разговарали о својим потребама и тежњама за тај део града. Овом приликом представљена је техника планирања израде места са циљем активирања отворених јавних површина.  Пре практичног дела радионице представљена је Конзул платформа  – као један од алата за развој партиципативне културе међу грађанима, посебно младом популацијом.  Конзул платформа је свеобухватно средство за учешће грађана у отвореном, транспарентном и демократском друштву. Користи га 135 институција у 35 земаља. Ова платформа омогућава покретање свих главних процеса учешћа грађана које користе владе широм света. Има модул за грађанске иницијативе, где грађани могу да дају предлоге и прикупљају подршку од других грађана за њихово гласање. Има модул консултација, отвореног гласања о важним питањима; модул за партиципативно буџетирање, где грађани могу одлучивати о градском буџету. Овај алат може повећати транспарентност и поверење у демократски процес и ојачати социјалну кохезију у локалним заједницама. Сврха ове врсте иницијативе је да омогући дискусије међу становницима и укључивање у доношење одлука важних за све грађане који живе у Нишу и омогући им да преузму активну улогу у јавном животу. Такве иницијативе подстичу интеракцију и помажу у обесхрабривању сегрегације и културне изолације, стварајући тако прихватљивије окружење за друштвено учешће. Током  практичног дела радионице разговарало се о партиципативном урбанистичком планирању, као и о економском, социјалном и културном утицају израде места с циљем стварања додатне вредности за околину. Истакнута је важност укључивања становника и других корисника простора у процес планирања, прикупљања идеја о коришћењу јавних површина и активирања грађана и локалних компанија у колективном развоју урбанистичких пројеката. Након почетног упознавања са процесом израде места, као практичног процеса трансформације јавних простора, учесници су провели неко време на локацији, процењујући простор, као и његове предности, мане или изазове. Анализом локације, тимским радом и применом представљених метода, учесници су осмислили предлоге за активирање и развој подручја дуж реке Нишаве.

   

  • Ниш је био један од 2.800 градова у свету који је обележио Дан без аутомобила и Европску недељу мобилности која је трајала од 16. до 22. септембра. Циљ је указати грађанима на значај заштите животне средине, здраве начине живота и коришћење превозних средстава која не загађују околину. У оквиру Дана без аутомобила, који је, већ традиционално, организован у срадањи ЕУ инфо кутка и Града Ниша, саобраћај је био затворен од 09,00 до 12,00 часова у улици Генерала Милојка Лешјанина и Вожводој, на потезу од раскрснице код „Уреда“ до раскрснице код зграде Суда. Тема овогодишње манифестције одражава амбициозни циљ Европске комисије да Европа постане угљенично неутралан континент до 2050. године – односно да емитује онолико угљен диоксида колико природа може да апсорбује, уклањајући тако један од главних фактора климатских промена. Ове године, због посебне ситуације у којој се налазимо, Европска недеља мобилности се одржава у специфичним околностима, без организовања масовних окупљања, карактеристичних за ову манифестацију.

  • Координаторка за ромске политике Европске комисије Марта Гарсија Фидалго и пројектна менаџерка за социјалну инклузију и права мањина при Делегацији ЕУ у Србији Мирјана Максимовић боравиле су у полудневној посети Градској општини Нишка Бања, након чега су у Нишу посетиле и Ромски културни центар у коме је почела бесплатна обука за кројаче. Посета Нишкој Бањи и Нишу је организована у оквиру пројеката “Успостављање стамбене и финансијске аутономије Рома повратника и интерно расељених лица кроз сарадњу на локалном нивоу” који финансира Европска унија, а спроводе Београдски фонд за политичку изузетност, Лига Рома и Градска општина Нишка Бања. Током посете Нишкој Бањи координаторка за ромске политике и пројектна менаџерка упознала се са пројектом и постигнутим резултатима, али и посетитиле су три породице из групе повратника по реадмисији. Посету Нишу је завршила обиласком првог Ромског културног центра на Балкану који је отворен у мају ове године.
  • “Европска недеља локалне демократије” (ЕНЛД) је годишњи европски догађај у координацији Kонгреса локалних и регионалних власти. Локалне власти из свих 47 држава чланица Савета Европе и њихова удружења организују јавне догађаје како би промовисали и подстакли демократско учешће на локалном нивоу. Главна тема ЕНЛД за 2019-2020. годину је “Локална демократија: изградња поверења, Ко-дизајнирање локалне демократије са грађанима, Практиковање отворене управе”.
   Градови и општине биће у могућности да организују активности током целе године, са нагласком на главни догађај који се одвија у периоду од 14. до 20. октобра 2019. године. Град Ниш ове године је обележио ЕНЛД активностима уз помоћ којих ће боље разумети потребе грађана, нарочито младих, и моћи, заједно са њима, да развије прецизније одговоре који се тичу свих грађана, а нарочито млађе генерације, чиме ће се повећати свест о значају учешћа у демократским процесима локалне заједнице. Са свешћу о улози и одговорности градоначелника и органа Града, грађани ће бити у могућности да боље разумеју рад органа локалне самоуправе и узму учешће. Прва активност која је реализована у оквиру ЕНЛД је презентација рада Савета за младе Скупштине Града Ниша и трибина на тему како млади могу да учествују у раду локалне самоуправе. Ова презентација била је усмерена на представљање начина на који млади могу да приступе Савету за младе и укључе се у решавање питања младих. Савет за младе је механизам који омогућава младим људима да преузму активну улогу у доношењу одлука, као и умрежавање и међусекторску сарадњу институција које се баве младимаСлужба за послове градоначелника организовала је посету Ученичког парламента и ученика старијих разреда Основне школе “Његош” Градској кући и разговор са градоначелником. Ученици ове школе имали су прилику да се упознају са радом извршне власти Града Ниша, да виде које послове градоначелник обавља, на који начин доноси одлуке, али и да му поставе конкретна питања. Служба за послове Градоначелника и Канцеларија за младе Секретаријата за омладину и спорт организовали су Сајам удружења која се баве омладинском политиком и презентација омладинских пројеката. Овај догађај био је добра прилика да омладинске организације представе своје активности младима и да их привуку да учествују у актуелним пројектима. Локална самоуправа подржава младе подржавајући рад омладинских удружења, због чега се овакви сајмови и организују, како би се постигао што већи степен повезаности између младих и удружења а тиме и младих са локалном самоуправом. Сва омладинска удружења, која су по Јавном конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката за младе у 2019. години добила средства за реализацију пројеката од Града Ниша, најавила су своје пројектне активности и са њиховом садржином упознала све посетиоце. У Центру за иновативно предузетништво младих одржана је радионица на тему отворених података и иновација у склопу активности којима Град Ниш ове године обележава Европску недељу локалне демократије, са жељом да изгради стандарде у успостављању, функционисању, процењивању и заштити нивоа власти који је најближи грађанима и тако обезбеди ефективно учешће чланова локалне заједнице у одлучивању о ономе што се тиче њиховог свакодневног живота. Истакнута је вредност отварања података када је реч о доношењу квалитетних одлука и планирању базираном на подацима као и активирању огромног практичног, економског и креативног потенцијала у отварању широког спектра информација и најразличитијих података које јавни сектор прикупља, а који су на неки начин, били „заробљени“. Сада су ти подаци на располагању у машински читљивом облику грађанима и привреди у сврху креирања нових могућности за развој стартап заједнице, привреде и запошљавања, као и нових вредности кроз нове информације, анализе и услуге. Отварање података у Нишу подржавају Програм Уједињених нација за развој и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије у сарадњи са организацијом „Палго Смарт“ кроз пројекат „Отворени подаци – отворене могућности“, уз финансијску подршку Светске Банке и Фонда за добру управу Уједињеног краљевства.
  • Под слоганом „Одржива Европа – одржива будућност“ Финска у другој половини 2019. године председава Саветом ЕУ. О приоритетима председавања у ЕУ инфо кутку у Нишу говорио је амбасадор Финске, Kимо Лахдевирта. Током представљања приоритета финског председавања ЕУ у Нишу, амбасадор је истакао и значај проширења уније, као и јединства целог континента. Финска је ротирајуће шестомесечно председавање Саветом ЕУ преузела од Румуније, 1. јула ове године. Приоритетна питања су јачање заједничких вредности и владавине права, конкурентност и социјална инклузија, преузимање улоге глобалног лидера у борби против климатских промена и свеукупна заштита безбедности грађана.
  • У Нишу је обележена Европска недеља мобилности традиционалним програмом на Тргу краља Милана. Ова европска иницијатива подстиче градове на увођење мера одрживог транспорта и позива људе да промене понашање у саобраћају – опредељујући се за алтернативне видове превоза уместо аутомобила. Град Ниш je, као и претходних година, узео активно учешће у међународној кампањи чији је мото ове године „Пешачите са нама“. У оквиру манифестације „Дан без аутомобила“ на Тргу Краља Милана своје вештине представили су спортисти и деца предшколског и школског узраста. Организована је и рекреативна бициклистичка вожња централним градским улицама. Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива. Циљ Европске недеље мобилности је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере одрживе урбане мобилности учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.
  • Фестивал европског филма одржан је у Официрском дому. Осму годину заредом Фестивал доноси најновија европска филмска остварења у баште, биоскопе на отвореном, ЕУтека библиотеке и културне центре широм Србије. До краја августа, путујући Фестивал европског филма гостује у девет градова са шест филмова, а након тога ће бити укључен још већи број филмова најбоље европске продукције, које ће српска публика бити у прилици да види током јесени. Фестивал европског филма део је кампање #ЕУзаТЕБЕ, којом се грађанима и грађанкама приближава Европска унија. Фестивал у Нишу организовала је Делегација Европске уније у Србији и ЕУ инфо мрежа у Београду, Нишу и Новом Саду, у сарадњи са Нишким културним центром, Медиа и реформ центром, Француским институтом у Нишу уз подршку Града Ниша.
  • У организацији Делегације Европске уније у Србији и нишког ЕУ инфо кутка, јавности у Нишу представљен је Извештај Европске комисије о Србији за 2019. годину. Уз присуство представника локалних институција, академске заједнице, цивилног сектора и заинтересованих грађана, у Градској кући у Нишу, о кључним налазима Извештаја говорила је шефица сектора за европске интеграције у Делегацији ЕУ у Србији Радица Нусдорфер. У фокусу представљања Извештаја у Нишу били су економски аспекти. Kако је оцењено, Србија је на том пољу остварила одређени напредак и умерено је спремна за развијање функционалне тржишне економије.Структура привреде додатно је побољшана и економска интеграција са ЕУ је остала на високом нивоу. Kада је реч о законодавству, Србија је наставила да усаглашава своје законодавство са правним тековинама ЕУ у различитим областима. У анализи политичких критеријума, оцењено је као неодложно да се створи више простора за истинску међупартијску дебату како би се изградио широк проевропски консензус који је кључан за напредак земље на њеном путу ка ЕУ. О локалном контексту и позицији Ниша у процесу европских интеграција Србије, на представљању извештаја као уводничари у дискусији говорили су релевантни познаваоци прилика на локалном нивоу: професор на Економском факултету у Нишу и председник Друштва економиста Ниша Бобан Стојановић и руководилац Сектора за припрему домаћих и међународних пројеката у Kанцеларији за локални економски развој и пројекте Града Ниша Иван Павловић.
  •  
  •  
  • Централном манифестацијом „Дан европских вредности”, ЕУ инфо кутак Ниш у партнерству са Градом Нишом, обележио је Недељу Европе и три године рада у новом простору у Вождовој улици. Овај догађај је део кампање “ЕУ за тебе”, намењен је свим заинтересованим суграђанима и суграђанкама. У музичко-сценском делу наступили су оркестар Импресија, дечији хор Чаролија, плесна група Бум 018 и ученици гимназије “Светозар Марковић”. Уз интерактиван и креативан приступ грађанима су се представиле и неке од организација цивилног друштва које у локалној заједници активно раде на промовисању европских вредности и комуникацији са грађанима о различитим питањима. Дан Европских вредности је део кровне кампање Делегације Европске уније у Србији и ЕУ инфо мреже у Београду, Нишу и Новом Саду и реализује се под називом #ЕУзаТебе, са идејом да се промовишу резултати развојне помоћи ЕУ Србији у оквиру процеса европских интеграција.
  • Дан Европе, 9. мај, ЕУ инфо кутак и Град Ниш обележили су заједничком активношћу, пројекционим мапирањем застава Европске унијеи Републике Србије, 9. маја од 21 сат до поноћи, на згради Народног позоришта. Фасада позоришта у Нишупостала је платно за симболично дочаравање синергије и заједничких напора Републике Србије и Европске уније у приближавању наше земље заједници европских народа
  • Мобилним тимовима градова и општина у Србији, међу којима је и Град Ниш, који се баве инклузијом Рома, у оквиру програма подршке ЕУ, уручени су кључеви 30 аутомобила Фиат Типо, као и 30 лаптоп рачунара, а у циљу подизања њиховог капацитета и адекватног функционисања. Програм Подршка ЕУ инклузији Рома–Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома од 2017. спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО), финансира ЕУ, а главни корисник је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Мобилни тимови за инклузију Рома су радна тела града/општине, формирана у циљу јачања сарадње између локалних институција и ромске заједнице. Чланови мобилних тимова организују заједничке теренске посете ромским насељима и пружају заједничку и координисану подршку и помоћ појединцима и породицама.
  •  
  • У Еу Инфо кутку амбасадорка Румуније у Србији Оана Кристина Попа говорила је о приоритетима председавања Румуније Европском унијом. Румунија је 1. јануара 2019. године преузела ротирајуће шестомесечно председавање Европском унијом, које се реализује у тесној координацији са председавајућом тројком коју још чине Финска и Хрватска. Румунија је по први пут у овој улози од уласка у ЕУ 2007. године. На презентацији у ЕУ инфо кутку, уз присуство великог броја представника локалне самоуправе, цивилног сектора и институција, амбасадорка је навела да је повезаност заједничка европска вредност на којој треба и даље радити. Румунија ће своје председавање засновати на четири основна стуба: једнакост за све грађане ЕУ, сигурна и безбедна Европа, јачање глобалног утицаја Европе, стимулисање солидарности и промоција заједничких вредности.
  •  
   • 2018. година проглашена је Европском годином културног наслеђа и обележена у читавој Европи низом манифестација. У својој разноликости и богатству, културно наслеђе нас спаја и пружа нам заједничко разумевање места у којима живимо и која чине велики европски континент. Од античког мита о Европи до данашњег дома за више од 500 милиона људи, то наслеђе проналазимо у нашим селима и градовима, замковима и црквама, уметничким делима у музејима, али и у нашим домовима, занатима и бакиним кухињама. Као ткиво, културно наслеђе нас повезује, дајући нам прави европски идентитет, и помаже да изградимо бољу будућност за младе генерације. Под слоганом „Наше наслеђе: Где прошлост сусреће будућност”, Делегација ЕУ у Србији и ЕУ инфо мрежа (ЕУ инфо центар Београд и ЕУ инфо кутак у Нишу и Новом Саду) организовала је кампању промоције културног наслеђа која нје трајала током читаве године. Бројни догађаји у Београду, Новом Саду, Нишу, Новом Пазару и другим градовима били су организовани током кампање чији је циљ да се места од значаја за културно наслеђе приближе грађанима, појача свест о заједничком културном наслеђу и ојача осећај припадности заједничком европском простору.

   

   • Изградња визиторског центра код Церјанске пећине приводи се крају. Визиторски центар код Церјанске пећине биће површине 250 квадратних метара, а у његову изгрдању уложено је 551.442 хиљаде евра, од чега је 85 % учешће партнера из Бугрске, односно Европске уније. Ради се о заједничком пројекту Туристичке организације Ниш, Града Софије и удружења „Love and Light“ из Монтане у Бугарској, а у оквиру Interegt IPA програма прекограничне сарадње Србије и Бугарске. Oстатак средстава обезбедио је Град Ниш.

   

   • Представници Србије и Европске уније одржали су у Нишу 5. седницу Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европска унија-Република Србија. Комитет региона је саветодавно тело ЕУ, састављено од представника регионалних и локалних власти и у стратегији спољних односа залаже се за дијалог и за економску и културну сарадњу у региону између представника локалних и регионалних власти земаља чланица и оних које су кандидати. Теме петог састанка Заједничког консултативног одбора биле су „Преговори о приступању Србије Европској унији и њихов утицај на субнационални ниво власти“ и „Туризам као катализатор бољег живота на локалном нивоу“.

   

   • За чланове Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европска унија-Република Србија, који су боравили у Нишу поводом одржавања 5. редовне седнице одбора, организован је обилазак пројеката који се реализују средствима из ЕУ предприступних фондова (ИПА) у Нишкој Бањи. Заједно са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и председником ГО Нишка Бања Дејаном Јовановићем европарламентарци синоћ су прошетали „стазама здравља” у парку изнад фонтана у Бањи чија се реконструкција финансира из прекограничног пројекта који заједнички реализују ГО Нишка Бања и Општина Земин из Бугарске са нешто мање од 450 000 Евра.

   

   • Уз помоћ Европске уније, нишка Градска Општина Црвени крст је по европским стандардима уредила излетиште Видриште у нетакнутој природи, а у селу Кошарево код Брезника у Бугарској реконструисана је стара турска кућа и отворен музеј маски са радионицом за њихову израду. Захваљујући сарадњи нишке градске општине Црвени крст и бугарског града Перник, у оквиру прекограничне сарадње коју финансира Европска унија из ИПА фондова, реализован је заједнички пројекат „Туризам и традиција – разнобојно, забавно и атрактивно”. Пројекат је вредан 600.000 евра, а обе стране добиле су по половину тог новца за чување традиције и унапређење туризма. Тако је Ниш добио излетиште у нетакнутој природи, уређено по европским стандардима, док је у Перничком округу, у селу Кошарево код Брезника, реконструисана руинирана турска кућа из године и отворен музеј сурваки маски, са радионицом за израду маски.

   

   • У оквиру Европске недеље мобилности у Нишу су централне градске улице биле затворене за саобраћај, али су били добро дошли сви они који су на Трг краља Милана дошли неким од алтернативних видова превоза – бициклом, ролерима, скејтбордовима… Град Ниш и ЕУ инфо кутак су и ове године обележили Дан без аутомобила, чији је мото ове године био „Комбинуј и крећи се“. Циљ је да се кроз промотивне манифестације и спровођење мера учини покушај да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака. Бициклистичкој вожњи центром Ниша, поред званичника Града Ниша, тима Еу инфо кутка и бројних окупљених грађана, придружили су се и и представници шведске амбасаде, Сталне конференције градова и општина и суграђани свесни значаја коришћења здравијег превоза.

   

   • Први циклус овогодишњег фестивала европског филма у Нишу одржан је од 20. до 23. јуна у Официрском дому. Фестивал је био у знаку културне баштине, јер је Европска унија прогласила 2018. годину Европском годином културног наслеђа. Мото кампање и фестивала је „Наше наслеђе: Где прошлост сусреће будућност” са жељом да подстакне откривање и истраживање европске културне баштине кроз филм. Током фестивала приказнао је осам филмова из Француске, Португалије, са Кипра, из Бугарске, Мађарске, Италије, Словеније и Шпаније. Фестивал европског филма одржава се у организацији Нишког културног центра, Француског института у Нишу, Медиа и реформ центра Ниш, и у партнерству са Делегацијом Европске уније, ЕУ инфо центром и ЕУ инфо кутком Ниш, а у сарадњи са Мрежом културних центара земаља Европске уније (EUNIC) и Градом Нишом.

   

   • У Градској кући у Нишу 21. маја представљен је извештај Европске комисије о Србији који обухвата период у последњих годину и по дана, од октобра 2016. до априла 2018.године. Шефица политичког сектора Делегације Европске уније у Србији Нора Хаиринен је представљајући актуелни извештај нагласила да је највећи напредак постигнут на пољу економског развоја и макроекономије, али и да се мора додатно радити на подручју владавине права, независности рада судства, борби против корупције и слободи медија.

   

   • Интернационалне Ерасмус игре ове године одржале су се у Нишу од 18. до 21. маја. Више од 250 страних студената из свих делова Европе састали су се на југу Србије како би се такмичили у једном од највећих европских спортских такмичења намењеним студентима. Организатор ових игара је студентска организација – Erasmus Student Network Nis. Град Ниш је четврти град у Европи који је био домаћин Интернационалних Ерасмус игара након Кракова, Милана и Порта. Сврха ове манифестације је културолошка размена кроз спортска такмичења, као и промовисање здравог начина живота. Организацију такмичења у Нишу подржали су Делегација Европске уније у Републици Србији и ЕУ инфо кутак Ниш.

   

   • Бројним атрактивним културно-забавним програмом ЕУ инфо кутак уз подршку Града Ниша је обележио Дан Европе. Свечано обележавање почело је програмом за најмлађе на амфитеатру нишавског кеја уз наступ дечијег хора Чаролија, а уживали су и уз наступ прошлогодишњих победника такмичења ,,Србија у ритму Европе’’. По завршетку музичког дела програма, деци су земље Европе представиле чланови удружења ,,Млади креативци – растемо’’. Пуштањем балона у бојама заставе Европске уније завршен је програм на нишавском кеју и настављен у оближњем Официрском дому где је отворена изложба дечијих радова насталих на креативним радионицама у ЕУ инфо кутку на тему културног наслеђа Србије и Европе. Прослава Дана Европе је програмом за нешто старију публику настављена у Нишком културном центру где је приказан словачки филм ,,Фер-плеј’’. У склопу обележавања Дана Европе у Нишу зграда Народног позоришта у овом граду била је током ноћи осветљена у бојама заставе Европске уније.

   

  • Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици боравио је у Нишу, где је разговарао са градоначелником Дарком Булатовићем и његовим сарадницима. Током састанка у Градској кући, Канцеларија за локални економски развој је презентовала пројекте и инвестиције који се реализују у Нишу а посебан акценат је стављен на инфраструктурне пројекте и то на оне у којима финансијски учествује Европска унија. Фабрици је рекао да му је посебно задовољство што град Ниш посећује напосредно након што је Европска комисија објавила своју стратегију проширења која се односи на западни Баклан али којом је Србији дала конкретан временски оквир када је реч о приступању Европској унији и након посете Јоханеса Хана Београду. Чланство у Европској унији је заједнички је циљ који треба да укључи не само мале и велике градове већ и све грађане, Владу, привреду, локалне самоуправе. Фабрици је нагласио да је Град Ниш је један од кључних транспортних коридора ка Европској унији и да му је велико ми је задовољство што у духу партнерства и сарадње Европска унија финансира неколико врло значајних пројеката. Сем Фабрици је истакао и еколошке пројекте у које је укључен град посебно нагласивши пројекат изградње постојења за прочишћавање одпадних вода. За овај пројекат Европска унија је обезбедила 40 милиона евра бесповратних средстава. Фабрици је у пратњи својих домаћина обишао знаменитости града, посетио археолошку салу Народног музеја где се налазе значајни артефакти из историје овог дела Србије. Висока делегација обишла је и ЕУ инфо кутак где је приређена пригодна изложба „Дехуманизација“, а затим је амбасадор обишао и Научни стартап центар на Електронском факултету који је саграђен заједничким средствима Европске уније и Владе Републике Србије . У поподневним часовима Фабрици је учествовао у дебати „Питај ме било шта о ЕУ” у оквиру пројекта „Европа за мене”.
   • Граду Нишу додељен је сертификат за успешно усвајање Пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима у локалној самоуправи. Европска унија дефинише реформу јавне управе као један од три стуба просеца проширења за земље Западног Балкана, заједно са владавином права и економским управљањем и зато је већ неколико година уназад, јавна управа темељна реформска област у нашој земљи. Савет Европе и  Европска унија препознали су изазове са којима се у свом развоју суочавају локалне самоуправе у Републици Србији и подржали су Министарство државне управе и локалне самоуправе у покретању и спровођењу пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи”. Општи циљ пројекта је побољшање делотворности и административних капацитета јединица локалне самоуправе кроз успостављање професионалног система обуке и унапређење функције управљања људским ресурсима ради већег степена ефикасности и задовољства грађана радом локалних самоуправа. Пројекат је покренут почетком 2016. године и реализован је се у потпуности до краја 2017. године у партнерству са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина. Укупан буџет овог пројекта износи 2 милиона евра и финансирају га Европска Унија и Савет Европе.
   • У оквиру Европске недеље мобилности, ЕУ инфо кутак Ниш, Град Ниш и Управа за комуналне делатности, енергетику и саобраћај обележили су Дан без аутомобила, 22. септембар. Платно са поруком „Вози мање, пешачи више! Чувај животну средину!“ на коме је приказано озелењено стабло је настало у оквиру акције Зелени пешачки прелаз, одржане у Нишу првог дана Европске недеље мобилности, постављено је на тржни центар Калча у Нишу.
   • У оквиру КреНИ конференције, у ЕУ инфо кутку је одржана презентација главног програма Европске уније за културу Креативна Европа. Фокус је, у складу са програмом КреНИ конференције, био на помоћи креативним индустријама.
    Идеја Европске комисије је била да се кроз Креативну Европу осавремени систем културе и јача конкурентност и иновативност у овој области. На презентацији су представљени примери добре праксе и предвиђени конкурси за културне и креативне просторе и градове, као и за пројекте европске сарадње.
    КреНИ конференција креативних индустрија која се одржава трећи пут у Нишу организује УГ Млади амбасадори уз подршку Делегације Европе уније у Републици Србији и Града Ниш.
   • ЕУ инфо кутак Ниш се и ове године представио на Форуму напредних технологија, одржаном у Официрском дому у Нишу. Посетиоци су се упознали са програмима, фондовима, могућностима које Европска унија пружа, евроинтеграцијама Србије и пројектима који се успешно спроводе у Србији.
   • ЕУтека кутак, посебно опремљен део у библиотеци намењеној информисању грађана о Европској унији, отворен је у Народној библиотеци Стеван Сремац у Нишу.ЕУтека кутак у Нишу је један од 45 кутака формираних у библиотекама у 45 општина у Србији, који су део ЕУтека мреже библиотека а који је финансиран од стране Делегације Европске уније у Републици Србији. “ЕУТЕКА – ЕУ у вашој библиотеци” је пројекат чији је циљ пружање конкретне подршке библиотекама широм Србије како би они у својим срединама постали места за информисање грађана о темама које су везане за ЕУ. Више информација о пројекту наћи на: euinfo.rs/euteka.
   • Млади музичари из читаве Србије, шеснаесторо солиста и бендова, ове године је представио свој таленат на Youth Stage у оквиру реномираног Нишвил џез фестивала у Нишкој Тврђави. Youth Stageје пре четири године основана уз подршку Европске уније, а од тада неколико хиљада младих музичких уметника добило је прилику да промовише своју стваралаштво. Та подршка се наставља сваке године.
   • Са циљем обележавања 60 година од потписивања Римских уговора којим је основана Европска економска заједница, предстојећа данашња Еуропска унија, у Официрском дому у Нишу отворена је изложба “Све уједињенија ЕУ – наслеђе Римских уговора за данашњу Европу”. Изложбу су организовали ЕУ инфо кутак Ниш у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, Амбасадом Италије у Београду и Градом Нишом. Изложбу је отворио господин Рихард Маша из Делегације ЕУ.Присутне је поздравио и заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур.
   • Дан Европе свечано је обележен у ЕУ инфо кутку у Нишу. Уз присуство бројних сарадника, партнера, представника локалне самоуправе, медија и суграђана, симболично су пуштени жути и плави балони – у бојама Европске уније. Овиме је обележено и пуних годину дана откако се ЕУ инфо кутак налази у самом центру Ниша.
  •  
   • Граду Нишу додељен је сертификат за успешно усвајање Пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима у локалној самоуправи. Европска унија дефинише реформу јавне управе као један од три стуба просеца проширења за земље Западног Балкана, заједно са владавином права и економским управљањем и зато је већ неколико година уназад, јавна управа темељна реформска област у нашој земљи. Савет Европе и Европска унија препознали су изазове са којима се у свом развоју суочавају локалне самоуправе у Републици Србији и подржали су Министарство државне управе и локалне самоуправе у покретању и спровођењу пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи”. Општи циљ пројекта је побољшање делотворности и административних капацитета јединица локалне самоуправе кроз успостављање професионалног система обуке и унапређење функције управљања људским ресурсима ради већег степена ефикасности и задовољства грађана радом локалних самоуправа. Пројекат је покренут почетком 2016. године и реализован је се у потпуности до краја 2017. године у партнерству са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина. Укупан буџет овог пројекта износи 2 милиона евра и финансирају га Европска Унија и Савет Европе.

   

   • У оквиру Европске недеље мобилности, ЕУ инфо кутак Ниш, Град Ниш и Управа за комуналне делатности, енергетику и саобраћај обележили су Дан без аутомобила, 22. септембар. Платно са поруком „Вози мање, пешачи више! Чувај животну средину!“ на коме је приказано озелењено стабло је настало у оквиру акције Зелени пешачки прелаз, одржане у Нишу првог дана Европске недеље мобилности, постављено је на тржни центар Калча у Нишу.

   

   • У оквиру КреНИ конференције, у ЕУ инфо кутку је одржана презентација главног програма Европске уније за културу Креативна Европа. Фокус је, у складу са програмом КреНИ конференције, био на помоћи креативним индустријама.
    Идеја Европске комисије је била да се кроз Креативну Европу осавремени систем културе и јача конкурентност и иновативност у овој области. На презентацији су представљени примери добре праксе и предвиђени конкурси за културне и креативне просторе и градове, као и за пројекте европске сарадње.
    КреНИ конференција креативних индустрија која се одржава трећи пут у Нишу организује УГ Млади амбасадори уз подршку Делегације Европе уније у Републици Србији и Града Ниш.

   

   • ЕУ инфо кутак Ниш се и ове године представио на Форуму напредних технологија, одржаном у Официрском дому у Нишу. Посетиоци су се упознали са програмима, фондовима, могућностима које Европска унија пружа, евроинтеграцијама Србије и пројектима који се успешно спроводе у Србији.

   

   • ЕУтека кутак, посебно опремљен део у библиотеци намењеној информисању грађана о Европској унији, отворен је у Народној библиотеци Стеван Сремац у Нишу.ЕУтека кутак у Нишу је један од 45 кутака формираних у библиотекама у 45 општина у Србији, који су део ЕУтека мреже библиотека а који је финансиран од стране Делегације Европске уније у Републици Србији. “ЕУТЕКА – ЕУ у вашој библиотеци” је пројекат чији је циљ пружање конкретне подршке библиотекама широм Србије како би они у својим срединама постали места за информисање грађана о темама које су везане за ЕУ. Више информација о пројекту наћи на: euinfo.rs/euteka.

   

   • Млади музичари из читаве Србије, шеснаесторо солиста и бендова, ове године је представио свој таленат на Youth Stage у оквиру реномираног Нишвил џез фестивала у Нишкој Тврђави. Youth Stageје пре четири године основана уз подршку Европске уније, а од тада неколико хиљада младих музичких уметника добило је прилику да промовише своју стваралаштво. Та подршка се наставља сваке године.

   

   • Са циљем обележавања 60 година од потписивања Римских уговора којим је основана Европска економска заједница, предстојећа данашња Еуропска унија, у Официрском дому у Нишу отворена је изложба “Све уједињенија ЕУ – наслеђе Римских уговора за данашњу Европу”. Изложбу су организовали ЕУ инфо кутак Ниш у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, Амбасадом Италије у Београду и Градом Нишом. Изложбу је отворио господин Рихард Маша из Делегације ЕУ.Присутне је поздравио и заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур.

   

  • Дан Европе свечано је обележен у ЕУ инфо кутку у Нишу. Уз присуство бројних сарадника, партнера, представника локалне самоуправе, медија и суграђана, симболично су пуштени жути и плави балони – у бојама Европске уније. Овиме је обележено и пуних годину дана откако се ЕУ инфо кутак налази у самом центру Ниша.
   • У Градској кући одржана је презентација последњег извештаја Европске комисије и његових економских аспеката. Србија је похваљена за напредак у економским реформама, уз констатацију да се економија Србије опоравља од рецесије, а да је захваљујући значајним мерама консолидације и бољој наплати пореза, знатно смањен буџетски дефицит. Оно што је такође апострофирано у извештају је да је потребно обезбедити пуно поштовање слободе медија и слободе изражавања, нарочито у погледу транспарентности власништва и финансирања медија. Општи је утисак у извештају да Комисија сматра да је Србија остварила довољан напредак да отвори прва преговарачка поглавља и то је свакако добра вест за све грађане. Сви заинтересовани су у Градској кући имали прилику да се детаљније упознају са економским елементима овог извештаја, а потом је одржана и дискусија уз учешће представника привреде, академске заједнице и медија.
   • У Градској кући презентован је Интеррег Ипа програм прекограничне сарадње Србије и Бугарске за период до 2020.године. Укупна сума издвојена за први позив за прикупљање предлога пројеката је нешто више од 12,5 милиона евра. Овим позивом даје се могућност потенцијалним кандидатима из Бугарске и Србије, да пријаве заједничке пројекте на територији прекограничног региона: За Бугарску то су Области Видин, Монтана, Враца, Софија, Перник, Ћустендил, а за Србију следећи окрузи – Борски, Зајечарски, Нишавски, Топлички, Пиротски, Јабланички и Пчињски. Погранична област у којој се спроводи ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија покрива територију од скоро 40.000 км2 са 12 административних јединица: 6 региона у Бугарској, и 6 округа у Србији, који представљају еквивалентне статистичке територијалне административне јединице. Циљ овог програма је јачање територијалног једниства пограничног региона Бугарске и Србије, конкурентност територије као и одрживост развоја кроз економску и социјалну сарадњу и сарадњу у области заштите животне средине дуж административне границе. Кроз овај пројекат даје се и подршка развоју инфраструктуре која омогућава друштвени и економски напредак и унапређење животне средине са обе стране границе као и јачање економске синергије у региону и унапређење капацитета уз коришћење заједничког регионалног потенцијала. И на крају један од значајних циљева је и промовисање принципа одрживог развоја у оквиру програма прекограничне сарадње у областима од значаја за унапређење међусобног разумевања и поштовања, кроз развој модела успешне сарадње у пословном сектору, на нивоу локалних представника интересних група, као и на политичком нивоу у областима кључних приоритета.
   • Заменик градоначелника Љубивоје Славковић састао се са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом приликом његове посете Нишу. Током разговора било је речи о досадашњој сарадњи са делегацијом ЕУ у Србији, али и о могућностима да се Град Ниш укључи у нове пројекте које финансира ЕУ. У склопу посете шефа делегације ЕУ Мајкла Девенпорта нашем граду у Нишу је отворен Сајам пројеката које је финансирала Европска унија под називом „Европска унија и Србија на делу” у организацији Делегације Европске уније у Србији и Фестивал европског филма.
   • Низом манифестација у организацији ЕУ Инфо кутка и Града Ниша обележена Европска недеља мобилности. Саобраћај је био заустављен и ужи центар је био претворен у пешачку зону где је стотинак младих из десетак нишких спортских клубова показало своје умеће. ЕУ инфо кутак је на тргу организовао изложбу на отвореном најбољих радова ученика основних школа из југоисточне Србије који су пристигли у оквиру ликовног конкурса Изабери-Промени-Комбинуј. Ове године дефиле је окупио преко 200 бициклиста који су у организованој колони продефиловали улицама града. Градоначелник Ниша је и ове године узео активно учешће и бициком се укључио у дефиле. Једночасовна вожња је завршена у градском парку Чаир где је за најмлађе бициклисте ЕУ инфо кутак Ниш у сарадњи са Караван тимом организовао бициклистички полигон спретности.
  •  
   • У Градској кући одржана је презентација Извештаја Европске комисије о напретку наше земље на путу ка Европској унији. Извештај о напретку презентовао је заменик шефа мисије ЕУ у Србији господин Оскар Бенедикт. У другом делу скупа презентована је и Стратегија проширења ЕУ, а сви заинтересовани имали су прилику да у отвореној дебати добију одговоре на сва питања везана за проширење ЕУ.

   

   • Делегација Европске уније у Србији традиционално организује такмичење карикатуриста под називом „Митови и предрасуде, како Србија види ЕУ и како ЕУ види Србију“. Изложбу карикатура у Салону 77 у нишкој Тврђави коју је организовао ЕУ Инфо Кутак Ниш у сарадњи са Градом Нишом свечано су отворили Оскар Бенедикт, заменик шефа мисије Европске Уније у Србији, и проф. др Зоран Перишић, градоначелник Ниша.

   

   • У оквиру Еврпске недеље мобилности, у којој Ниш учествује 13. пут, ЕУ Инфо Кутак Ниш је организовао први Нишки дефиле бициклиста, у коме је учествовало преко 400 грађана. Међу учесницима дефилеа на бициклу је био и градоначелник Ниша Зоран Перишић. Након вожње градским улицама дефиле је завршен на познатом нишком излетишту поред реке Нишаве код насеља Брзи Брод, где је организован пикник и пригодан спортски и музички програм. Покровитељи првог нишког бициклистичког дефилеа су Делегација Еу у Србији и Град Ниш. Град Ниш је и ове године узео активно учешће у кампањи Дан без аутомобила. Мото овогодишње кампање је: „Наше улице – наш избор”, која је реализована уз активно учешће Спортског савеза града Ниша и ЕУ Инфо кутка.

   

   • ЕУ Инфо Кутак Ниш уз подршку Града Ниша организовао је манифестацију „Нишки колаж Европских језика“ поводом обележавања Европског дана језика, 26. септембра. Учесници програма манифестације су школе, институције и организације из Ниша.

   

   • Дан Европе обележен је и у Нишу у „Балканској улици европских вредности“, где је пре свега промовисана солидарност међу младима. Балканска улица у Нишу постала је на један дан део Европске уније. На бројним штандовима организација цивилног друштва Нишлије су могле да се информишу о самој унији и европским интеграцијама. Осим Града Ниша, организатори овог занимљивог начина обележавања Дана Европе били су ЕУ Инфо кутак, Иницијатива младих Ниша, Медиа и реформ центар, Млади амбасадори и друге невладине организације.

   

   • Завршна конференција Програма ЕУ Прогрес одржана је у Нишу, а поред шефа Делегације ЕУ, конференцији су присуствовали и министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и градоначелник Ниша Зоран Перишић. До сада је уз помоћ ЕУ, али и Владе Швајцарске финансирано 25 неразвијених општина са југа. Финасирани пројекти дали су допринос привлачењу инвестиција и отварању 300 нових радних места, повећању конкурентности локалних самоуправа, побољшању услова за образовање и здравствену заштиту и унапређењу комуналних услуга.

   

  • Потписан је Меморандум о разумевању којим ће се кренути у реализацију пројекта оснивања Еу Инфо Кутка у Нишу. Инфо кутак Европске Уније представљаће део комуникационих активности ЕУ Делегације у Србији, с циљем да унапреди познавање Европске уније у директном контакту са становницима и посетиоцима, а уз активну подршку градских власти. ЕУ ИНФО КУТАК имаће задатак да директно пружа информације становницима и посетиоцима Ниша о свим питањима која се тичу функционисања Европске уније и сарадње Србије и држава чланица ЕУ. Кроз рад инфо кутка грађани ће имати увид у комплетне и поуздане информације, укључујући и одговоре о томе које ће све могућности и предности чланство донети, посебно у области економије, регионалног развоја, пољопривреде, науке и образовања.