Актуелно

У храму Св. Василија Острошког откривена Спомен – крипта новим косовским јунацима

У Нишу је откривено спомен-обележје Новим косовским јунацима, са именима 1.139 страдалих припадника војске и полиције од 1998. до 2003. године.

Откривању Спомен-плоче присуствовали су владика нишки Арсеније, изасланик председника Србије Александра Вучића, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, министар полоције Братислав Гашић као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, припадници Војске Србије, чланови породица и потомци страдалих војника, полицајаца и други. У име Града Ниша церемонији освећења и отварања крипте присуствовала је градоначелница Ниша Драгана Сотировски која је положила венац у крипти одајући пошту нашим херојима.

Свако име на спомен-плочи праћено је презименом, јединицом којој су припадали, као и датумима и местима рођења и смрти.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић је поручио да овим одајемо почаст и одашиљемо своје молитве за 1.139 нових косовских јунака – храбрих припадника наше војске, полиције и добровољаца, који су своје животе положили пред олтар Србије од 1998. до 2003. године.

Министар полиције Братислав Гашић нагласио је симболику избора храма Светог Василија Острошког за отварање крипте. Подсетио је да је на дан када се слави овај светац, 12. маја 1999. године, НАТО бомбардовао насеље Дуваниште у Нишу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је да окупљање у порти храма Св. Василија Острошког представља борбу против највећег непријатеља – заборава.

Окупљеном народу у порти храма Св. Василија Острошког обратио се и генерал у пензији Владимир Лазаревић, ратни командант Приштинског корпуса 3. нишке армије. Он је у свом говору истакао да смо се супротставили највећој светској сили, али смо имали тајно оружје – нашу бескомпромисну љубав према домовини, херојски дух, непоколебљив морал, врхунску обученост, ефикасно вођство.

Још садржаја