Актуелно

Град Ниш и Америчка агенција за међународни развој потписали Меморандум о сарадњи на првом тригенерацијском постројењу у Србији

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и директор ЈКП „Градска топлана“ потписали су са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID) Меморандум о сарадњи на првом тригенерацијском постројењу у Србији. Овим меморандумом створили су се услови да се изради студија изводљивости, а након тога и да се крене са изградњом оваквог постројења чији је циљ смањене потрошње фосилних горива и унапређење квалитета ваздуха у Нишу.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је истакла да припрема овог пројекта показује да се Ниш својски труди да поштује смернице из Зелене агенде и додала да ће овом студијом добити податке да ли ће Нишлије имати бољитак у свему томе и на који начин.

Поред овог пројекта, у Нишу ће ускоро да се уради конверзија котларнице с мазута на гас у згради Ректората. Упоредо се спроводе конкурси за енергетску ефикасност који доприносе уштеди енергије.

Кајл Хјустон, директор и пројектни менаџер америчке компаније која ће радити студију истакао је да је ово занимљива нова технологија коју желе да уведу овде и да му је драго што је део овог пројекта који ће користити грађанима Ниша.

Директора ЈКП „Градска топлана“ Предраг Милачић је објаснио да се ради се о систему који подразумева истовремено производњу електричне енергије, али и грејање и хлађење.

Још садржаја