Актуелно

Градоначелнице и председнице општина потписале Повељу женске солидарности

Градоначелнице и председнице општина у Србији потписале су Повељу женске  солидарности изражавајући спремност да сарађују, међусобно се подржавају и заједнички делују до потпуног остваривања пуне родне равноправности.

Повељу су потписале градоначелница Ниша Драгана Сотировски и председница градске општине Пантелеј Наташа Станковић, као и још 20 жена које се налазе на челу градова или општина у Србији.

Потписивању Повеље о женској солидарности присуствовале су министарка Министарства државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић као покровитељ и стална представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Франсин Пикап.

Потписнице ће се залагати за постизање најбољих резултата у градовима и општинама на чијем челу се налазе, обавезале су се да ће потврдити значај жена на челу локалних самоуправа, да ће постигнућа учинити видљивим и да ће својим примером оснажити и подстаћи друге жене у јавном и политичком животу на солидарност и заједничко деловање.

Осуђујући све облике дискриминације по основу пола, истакнуто је да је родна равноправност неодвојиви део људских права и основно начело демократије.

Од укупног броја потписница, 15 жена је први пут на дужности градоначелница или председница општина.

Још садржаја