Актуелно

Обележена 82.годишњица пробоја Логора на Црвеном крсту

У логору на Црвеном крсту обележена је 82. годишњица бегства логораша. Венце на спомен обележје положили су представници војске, полиције, представници СУБНОР-а и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, извиђачи. У име Града Ниша венац су положили градоначелница Драгана Сотировски са заменицом Душицом Давидовић и председником Скупштине града Ниша доц. др Бобаном Џунићем. Претходно су свештеници нишке епархије одржали парастос родољубима који су страдали у овом логору. Одржан је и традиционални марш „Трагом логораша“ Савеза извиђача Ниша.

Обележавању годишњице присуствовали су врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел.

Логор на Црвеном крсту је место које сведочи о нечовечном поступању са невиним и голоруким народом, али и место које сведочи о томе да је слобода највећа вредност, поручила је Сотировски окупљеним суграђанима, борцима, потомцима логораша и омладини и додала да су слобода, неутралност, независност и мир једини путокази Србије за будућност.

Пре 82 године, 12. фебруара 1942. године, Ниш је био поприште првог организованог бекства из једног нацистичког концентрационог логора. Тог дана, 147 храбрих логораша кренуло је на пут ка слободи, од којих је 105 успело да се домогне Виника, док су 42 остала заробљена у том подухвату.

Први заточеници логора били су Јевреји из Ниша и југоисточне Србије, касније придружени и Срби и Роми. Кроз логор је прошло око 30.000 људи, од којих је око 10.000 стрељано на брду Бубањ.

Још садржаја