ГРАД НИШ ПРОМОВИСАО СВОЈУ СТРАТЕГИЈУ БЕЗБЕДНОСТИ
30. 09. 2010
ГРАД НИШ ПРОМОВИСАО СВОЈУ СТРАТЕГИЈУ БЕЗБЕДНОСТИ

У центру Ниша одржана је симулација реаговања у случају терористичког напада, пожара, саобраћајне незгоде и изливања опасних материја из цистерне. Извођењем показне вежбе обележено је доношење Стратегије безбедности Града Ниша. Како би се грађанима и стручној јавности представио напредак градских служби у процесу модернизације, као и резултате на побољшању координације управљања у ванредним ситуацијама, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова РС у сарадњи са Градом Нишом, координисао је симулацију терористичког напада и спашавања људи и имовине на тргу краља Милана. Многобројне градске службе учествовале су и у симулацији хемијског акцидента, гашења пожара, евакуације становништва и збрињавања повређених.


Извођењу показне вежбе присуствовали су представници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, Амбасаде САД у Србији, Мисије УСАИД-а у Србији, УНИСДР-а, руководство Града Ниша и председници општина и градова у Србији које су показале спремност да испуне стандарде за реаговање у ванредним ситуацијама. Поводом обележававања усвајања Стратегије безбедности у Градској кући приређен је пријем за учеснике и госте. Том приликом градоначелнику Ниша уручен је Сертификат који потврђује посвећеност Града да применом међународних стандарда систематски приступи реаговању у ванредним ситуацијама.

 

Симулација реаговања у случају терористичког напада


Ниш је први град у Србији који је развио свеобухватну стратегију безбедности чија је визија економски, социјално и еколошки сигуран и безбедан град Ниш који перманетно јача институције за унапређење безбедности, превентивно делује и адекватно решава ризике претње безбедности у циљу побољшања квалитета живота својих грађана, рекао је поздрављајући госте и учеснике показне вежбе градоначелник Ниша Милош Симоновић.


Ниш је први град у Србији који ће се придружити мрежи безбедних градова у оквиру иницијативе Међународне стратегије за смањење катастрофа Уједињених нација (УНИСДР).

 

Стратегија безбедности резултат је визије градске власти и сарадње остварене са УСАИД Програмом за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама (ППЕС). Стратегија је резултат координираних напора како владиних агенција, тако и образовних установа и цивилног сектора, поручили су представници Мисије УСАИД-а у Сбији. Главну подршку изради стратегије пружили су стручњаци Факултета заштите на раду Универзитета у Нишу.

Стратегија је отворила пут регионалној сарадњи на пољу управљања у ванредним ситуацијама, најпре са бугарском и аустријском престоницом. Ова два споразума омогућиће већу безбедност за грађане Ниша кроз програме заједничког коришћења ресурса и обуке.


УСАИД-ов програм за планирање и реаговање у ванредним ситуацијама ради са општинама у Србији на унапређењу система планирања, реаговања, отклањања последица и превентиве. Овај програм има за циљ успостављање одрживог и систематског приступа управљању ванредним ситуацијама на локалном нивоу, и помаже општинама да испуне законске обавезе и међународне стандарде у овој области.