Актуелно

Да све буде јасно пре почетка реконструкције брзе пруге Београд – Ниш

Колико ће објеката морати да буде срушено, колико ће власници добити пара за њих и за земљиште, да ли ће се на исти начин третирати легализовани и нелегализовани објекти, нека су од питања које су становници нишких села чије се куће и имања налазе на траси брзе пруге која ће бити реконструисана од Београда до Ниша, поставили на јавном увиду у просторни план посебне намене од Велике Плане до Ниша. Брза пруга која ће повезати Београд и Ниш реконструисаће се, како је најавио и председник Александар Вучић, крајем године, а ово је један од начина да грађани спремно и без недоумица дочекају радове.

Јавни увид је организован на иницијативу Града, а на питања грађана одговарали су надлежни из Агенције за просторно планирање Републике Србије. Састанку са грађанима присуствовали су и представници Завода за урбанизам Ниш као и градска урбанисткиња Лидија Стефановић Николић.

Директор Агенције за просторно планирање Ђорђе Милић рекао је да се јавни увид у измене и допуне Просторног плана подручја посебне намене инфрастуктурног коридора железничке пруге Београд-Ниш завршава 9. априла. До тада сви грађани који имају примедбе али и сугестије могу да их доставе Градској управи у Нишу или Агенцији за просторно планирање.

Милић је казао да ће се радити и нови план од Ниша до Прешева и пронаћи ће се најбоље решење за железнички чвора у Нишу на траси пруге на којој ће се возови кретати брзином до 200 километара на сат.

Још садржаја