Гости Града Ниша

Гости Града Ниша током 2023. године

Радост Европе“ је највећа и најстарија манифестација дечјег стваралаштва установљена 1969. године, и овогодишњи сусрети пријатељства, 16. по реду, у Нишу се одржавају 6. октобра у Нишком културном центру, под покровитељством Града Ниша и ГО Палилула. Госте овогодишњих сусрета пријатељства „Радост Европе” у Нишу из Бугарске, Северне Македоније, Аустрије, Босне и Херцеговине и Србије поздравила је у Градској кући заменица градоначелнице Душица Давидовић.

 

Чланови Ромског националног већа Хрватске, града Загреба састали су се са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски и њеним сарадницима у Градској кући заједно са представницима Националног савета Рома Србије и Ромског културног центра у Нишу. На састанку су размењена искуства и примери добре праксе. Чланови Ромског националног већа са седиштем у Загребу су посебно били заинтересовани на који начин Град сарађује са припадницима ромске заједнице у Нишу и шта Град чини како би чланови ове заједнице били равноправно укључени у друштвени живот али и решавању свакодневних проблема.

 

Учеснике 16. Међународног студентског фестивала фолклора из Грчке, Kолумбије, Немачке, Пољске, Чешке, Чилеа, Турске и Србије примила је у Градској кући градоначелница Драгана Сотировски са сарадницима пожелевши им добродошлицу и пријатан боравак у Нишу.

 

Гости Града Ниша током 2022. године

Директор ОШ „Његош“ из Ниша Бојан Крстић и директор „17. ОШ Трикала“ из Грчке Антонис Папагеоргопоулос потписали су Градској кући Споразум о заједничкој сарадњи. Ученицима и наставницима две школе честитала је заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић која је рекла да смо приликом потписивања споразума заправо присуствовали часу пријатељства. Давидовић је захвалила Амбасади Грчке и српско-грчким удружењима на књигама из који ће ученици нишке школе, која обележава 135 година рада, учити грчки језик. Представници школе из Трикале у Тесалији рекли су да се братимљењем две школе ствара велика и широка породица ученика, наставника и ученичких родитеља који ће наставити и унапређивати сарадњу и неговати традиционално пријатељство два народа.

 

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са ветеранима грчког Удружења падобранаца са Пелопонеза и Удружења ветерана 63. падобранске бригаде у Градској кући. Грчки пријатељи бораве у Нишу поводом обележавања Дана војних падобранаца који се обележава истог дана када и Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату. Сарадња два удружења траје већ неколико година и током свог боравка грчки ветерани упознаће се са историјом Ниша посетама културно-историјским споменицима у граду и околини.

 

Игра, песма, другарство, разумевање другог и другачијег, стваралаштво, синоними су за манифестацију „Радост Европе“ у оквиру које су у Нишу гостовала деца из многих европских земаља. Пријем, коме је присуствовала заменица градоначелнице Душица Давидовић и градска већница Адриана Анастасов, отворила су сплетом игара деца из Хаскова (Бугарска), а организатор је Граду Нишу уручио Златну плакету за допринос у орагнизацији манифестације.

 

Ученици ОШ „Радоје Домановић“ из Ниша, „Хасан Полаткан“ из Анкаре (Турска) и „Сербан Вода Кантакузино“ из Калиманештија (Румунија), изабрали су за свој заједнички пројекат наставу у природи. Ученике и њихове наставнике примила је градска већница за образовање проф. др Марија Ранђеловић која им је пожелела добродошлицу, пријатан боравак у Нишу и добре резултате у остваривању циљева пројекта.

 

У Сићеву је отворена 31. међународна Књижевна колонија која се одржава под покровитељством Града Ниша и Министарства културе и информисања чији је организатор Нишки културни центар у сарадњи са Друштвом књижевника и књижевних преводилаца Ниша и Народном библиотеком „Стеван Сремац“ у Нишу. Учесници овогодишње колоније долазе из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине. Међународна Kњижевна колонија Сићево је најстарија таква манифестација у овом делу Европе.

 

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је у Градској кући са осведоченим пријатељем Србије, Ефраимом Зурофом, директором израелског Центра Симон Визентал у Јерусалиму и чланом Међународне комисије за истраживање истине о Јасеновцу који је био почасни гост на отварању Банке крви у оквиру Клинике за кардиохирургију. Зуроф је такође одржао предавање у свечаној Сали нишког Универзитета на тему зашто је важно да се нацистички злочинци процесуирају. Овим догађајима је у Нишу обележено 30 година од поновног успостављања дипломатских односа између Србије и Израела.

 

У Градској кући је одржан пријем за учеснике 31. Међународне Ликовне колоније у Сићеву. Осморо уметника из земље и иностранства ове године учествовало је у Ликовној колонији „Сићево 2022”, која је традиционално одржана од 1. до 10. септембра. Збирка ликовне колоније Сићево се сваке године обогаћује новим радовима који се остављају на чување, музеолошку обраду и заштиту и стручну презентацију у реализацији Галерије савремене ликовне уметности у Нишу.

 

У Градској кући приређен је пријем за протагонисте документарног филма „Логор смрти у Карашјоку“, који је премијерно приказан на овогодишњим Филмским сусретима а који сведочи о страдању српског народа за време Другог светског рата у нацистичким логорима на тлу Норвешке. Госте из пријатељске Норвешке и представнике Градске општине Палилула примила је заменица градоначелнице Душица Давидовић која им је пожелела добродошлицу истакавши да је српско-норвешко пријатељство дуговечно, топло и искрено. Она је захвалила протагонистима филма што чувају сећање на страдале Србе у нацистичким логорима, али и оним Норвежанима и грађанима Србије који су сведочили на филму о страдањима Срба. Филм је режирао Кјетил Палмквист, продуцент је Бранко Димовић Димески, сардник на филму историчар Кнут Фловика Торесен, директор фотографије Терје Холм.

 

Дефилеом учесника и свечаним отварањем у Нишу је почело 16. Европско првенство у параглајдингу уз учешће представника из 28 држава и са више од 150 пилота. Поздрављајући учеснике и организаторе првенства заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић је изразила задовољство што ће Ниш наредних дана бити европска престоница параглајдинга. Она је гостима пожелела добродошлицу и рекла да је уверена да ће град са градским општинама Пантелеј и Нишка Бања бити добри домаћини и да ће оправдати поверење организатора.

 

Заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић примила је у Градској кући учеснике Међународног студентског фестивала фолклора који се одржава по 15. пут и на коме је представљена народна традиција из Републике Српске, Северне Македоније, Бугарске, Словеније, Румуније, Мексика и Србије. Међународни студентски фестивал фолклора одржава се на Летњој позорници у Тврђави и трајаће до 20. јула, а ансамбли наступају и у градовима у окружењу Ниша представљајући народну традицију земаља из којих долазе

 

Представници Добровољног ватрогасног друштва „Наис“ и Добровољног друштва „Кртоли“ из Тивта потписали су у Градској кући Споразум о сарадњи којим је предвиђена размена знања и искустава за деловање у случају елементарних непогода и помоћи грађанима којима је она потребна.

 

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је у Градској кући са саветником гувернера Јужног Синаја Валидом ел Себаиом о реализацији Споразума о сарадњи и даљем унапређењу братских односа Ниша и Шарм ел Шеика договорених маја ове године током боравка делегације Града Ниша у Египту. У припреми су пројекти и одређивање локација за постављање симбола Шарм ел Шеика у Нишу и симбола Ниша у том египатском граду. Саговорници су изразили спремност да интензивирају рад на успостављању авио-линије између два града.

 

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са генералним конзулом Турске у Новом Пазару Башаром Башолом у сусрет отварању конзуларне канцеларије у саставу тог турског конзулата у Нишу. Она и директор Канцеларије за локални економски развој Душан Радивојевић упознали су госте са инвестицијама из Турске и пројектом постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу. У разговору је истакнуто да је потврђена оправданост отварања авио-линије између Ниша и Истанбула и размотрене могућности сарадње са Турском развојном агенцијом (ТИКА) поводом откривања Београдске капије на нишкој Тврђави.

 

У градској кући организован је пријем за учеснике интернационалног Гастро-туристичког фестивала, врхунске кулинарске мајсторе из земље и иностранства. Учеснике деветог фестивала примила је и поздравила заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић. Заменица градоначелнице је са организаторима обишла кулинаре на платоу испред Официрског дома.

 

Вијена Камарота (72) кренула је из Венеције путем Марка Пола и крајње одредиште јој је Пекинг. Планира да препешачи 22.000 километара, а Србија је трећа земља на том путу. У Градској кући Вијену је примила заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић која је у пријатном и срдачном разговору гошћу упознала са градом у коме је стигла синоћ. Две саговорнице су сагласне у поруци женама: можете остварити све своје снове и године, ако би то одлучите, нису важне. Вијена је проглашена амбасадором мира и амбасадором културе.

 

Ученици и професори из Француске, Италије, Кипра и Бугарске, као и њихови домаћини из Ниша, учесници Erasmus + пројекта Responsibly Eating actively values European Education, чија је тема здрава исхрана и начини живота, посетили су Градску кућу где их је примила градска већница за образовање Марија Ранђеловић. Домаћин гостима из иностранства је Гимназија „Светозар Марковић“ из Ниша, учесник пројекта започетог 2019. године.

 

У Градској кући приређен је пријем за средњошколце, учеснике пројекта „Бакина кухиња којим се промовише култура и традиција пет европских земаља и Србије. Ученике и њихове професоре из Белгије, Турске, Литваније, Хрватске, и Италије примила је градска већница за образовање Марија Ранђеловић која је рекла да је ово један веома интересантан пројекат у оквиру Еразмус плус пројекта, јер се бави неуобичајеном темом за младе, а то је кулинарство. Пожелевши им да из Ниша понесу незаборавне успомене и стекну трајна пријатељства, Марија Ранђеловић је истакла да се „ка универзалном стиже кроз национално и традиционално“. Пројекат се бави здравом храном, здравим стиловима живота, спремањем традиционалних јела по рецептима које су користиле баке ученика, а до краја пројекта биће објављен и мали електронски кувар са рецептима.

 

 

Заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић и градска већница за образовање Марија Ранђеловић примиле су ученике и наставнике из Пољске, Румуније, Турске и Грчке, као и њихове домаћине из нишке Гимназије „9. мај“. Укупно 40 наставника и ученика наведених земаља бораве у Нишу у склопу пројекта Фондације Темпус – Еразмус+ HET – Hold Everyone Together. Овај тип пројекта подразумева мобилности у виду размене ученика и наставника, а тема пројекта је социјална инклузија за ученике са смањеним могућностима у различитим категоријама.

 

 

Средњошколци и професори из Данске и Холандије заједно са ученицима Гимназије „Бора Станковић“ из Ниша упознали су се са радом Града Ниша у области  климатских промена, енергетске ефикасности, заштите животне средине, одрживог развоја на презентацији одржаној у Градској кући. Посета је део међународног Ерасмус+ пројекта European Climate Change Curriculum где партнерски организације и гимназије из четри Европске земље, Србије, Шпаније, Холандије и Данске раде на изради  првог Европског приручника за средњошколце на тему климатских промена.

Гости Града Ниша током 2021. године

Град Ниш је спреман да постане седиште Националног гимнастичког центра који би био изграђен уз помоћ Међународне гимнастичке федерације, речено је у разговору заменице градоначелнице Душице Давидовић, главног градског урбанисте Тање Обрадовић и градског већника Александра Стојичића са председником Међународне гимнастичке федерације  Ватанабеом Моринаријем и председником Гимнастичког савеза Србије проф. др Сашом Величковићем. За изградњу Националног гимнастичког центра у Нишу заинтересован је Гимнастички савез Србије. Величковић је у образлагању иницијативе, зашто је добро да буде Ниш, навео да гимнастика у Нишу има дугу традицију, запажене резултате, стручни кадар и повољан стратегијски положај који би допринео развоју гимнастике у овом делу Балкана.

Aмбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант и помоћница градоначелнице Ниша за међународну сарадњу и пројекте Јована Митић отворили су изложбу словеначких дизајнера „Будућност живљења“ у Салону 77 која је организована у сарадњи Града Ниша, Галерије савремених ликовних уметности у Нишу, Центра за креативност – Музеја за архитектуру и дизајн из Љубљане, Министарства спољних послова, Министарства културе и Амбасаде Словеније у Београду. Изложба представља производе који су комбинација креативног рада и пословне визије словеначких дизајнера који су прилагођени новој генерацији корисника. У фокусу изложбе су приче малих брендова који изражавају фунционалност, страст према животу и природи, иновативну примену локалних материјала (посебно дрвета) и нове производне технике настале из регионалних заната и напредних техника одрживе производње. Изложба је део ширег културног програма који се реализује у оквиру словеначког председавања Саветом Европске Уније у 2021. години.

Гости градоначелнице Ниша били су помоћница министра за културу и просвете у Влади Републике Српске Тања Ђаковић, као и делегација Града Требиња предвођена градончелником Мирком Ћурићем. Ова посета уприличена је у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“. Ове године на централном градском тргу одржана је промоција туристичке понуде Републике Српске а у Народном позоришту гостовала је представа Народног позоришта Републике Српске.

У Градској кући организован је пријем за овогодишње учеснике десетог фестивала хип – хоп културе „Дођи на амфи“ који долазе из Мађарске, Аустрије, Босне и Херцеговине, Чешке, Северне Македоније.

Заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић састала се у Градској кући са заменицом градоначелника Бургаса Балтина Весном са којом је разговарала о наставку започетог пројекта два града у области заштите животне средине. Ниш и Бургас завршили су прву фазу пројекта који се односи на соларну енергију коју финансира Европска комисија. У разговору је предложен сусрет руководстава градова на највишем нивоу на коме би се разговарало о наставку сарадње на пројектима и у другим областима.

Град Ниш био је домаћин наставницима српског језика из Северне Македоније, као и представницима Српског информативног центра „Спона“ који се бави очувањем српског наслеђа у тој земљи. Градска већница за образовање и науку Марија Ранђеловић састале се са нставницима српског језика из Северне Македоније. Наставници српског језика из Северне Македоније боравили су у Нишу поводом обуке усавршавања, иновирања и допуњавања свог знања.на Департману за србистику Филозовског факултета. После деценије и по у македонским школама поново ће се изучавати српски језик као изборни предмет са елементима српске културе.

У Градској кући одржан је традиционални пријем за учеснике 20. по реду међународног симпозијума „Ниш и Византија“. Међународни симпозијум ове године одржан је уз присуство византолога, а они који нису дошли због епидемиолошке ситуације, своје радове представили су онлајн или путем видео презентације. Своје радове пријавили су византолози из САД, Енглеске, Грчке, Шпаније, Аустрије, Македоније, Бугарске, Црне Горе, као и многобројни аутори из Србије. Организатори међународног симпозијума „Ниш и Византија“ су Град Ниш, Универзитет у Нишу и Православна Епархија нишка.

Градоначелница Ниша била је домаћин свечаног пријема за госте и званице поводом градске славе – Светог цара Конастантина и царице Јелене који је по први пут организован на платоу испред Градске куће. Пријему су присуствовале делегације градова побратима и градова пријатеља: Серес (Грчка), Сливен и Велико Трново (Бугарска), Тиват (Црна Гора) и Источно Сарајево (Република Српска).

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски дала је интервју поводом 21. априла, Дана Картини, индонежанске хероине, која се слави као симбол оснаживања жена у борби за равноправност и женска права крајем 1800–их у Индонезији. Њени идеали и њена дела отворили су пут индонежанским женама да наставе да теже равноправности. Интервју је емитован 21. априла на Youtube каналу и друштвеним мрежама Амбасаде Индонезије.

Изложба руске литературе отворена је у Народној библиотеци “Стеван Сремац” у сарадњи са руском хуманитарном мисијом, уз присуство градских већника Адриане Анастасов и Ненада Станковића, са циљем оживљавања интересовања за литературу те земље и неговања руског језика. На отварању изложбе говорио је директор Руског дома у Београду Јевгениј Александрович Баранов. Више од 1.000 наслова најзначајнијих дела руске књижевности, којим располаже библиотека, биће доступно љубитељима писане речи у просторијама Руског кутка.

Успостављање авио-линије између Ниша и Тивта био би први корак привредне и туристичке сарадње Ниша и Тивта, закључено је у разговару градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и председника општине Тиват Жељка Комненовића и њихових сарадника. Најављено је да ће авиони националне компаније „Ер Србија“ од 12. јуна ове године два пута недељно летети из Ниша за Тиват и то ће бити прилика.

Међународно признати руско-амерички мушки хор ПАТРАМ института гостоваће у Нишу јуна 2021. године где ће одржати концерт духовне руске православне музике. Директор ПАТРАМ института Татиана Герингер најавила је снимање новог компакт-диска са делима Сергеја Васиљевича Рахмањинова у Манастиру светог Димитрија у Дивљани. Домаћини хору ПАТРАМ института биће Град Ниш и нишка епархија Српске православне цркве. Хор ће наступати јуна 2021. године још у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

Гости Града Ниша током 2020. године

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски примила је протагонисте филма „Ledge“ који се снима у Јелашничкој клисури у сарадњи продукцијске куће „Red production“ са најпрестижнијим продукцијским кућама из Лондона, а пројекат је подржан и од стране Филмског центра Србије. Редитељска и глумачка екипа боравиће октобра у Нишу.

Гости Града Ниша током 2019. године

У Градској кући организован је пријем који је  увод у конференцију термичара и енергетичара Србије “СИМТЕРМ”, коју организује Машински факултет уз подршку Друштва Термичара Србије, Града Ниша, општине “Црвени Крст” и других.

Руски хор “Капела дечака и младића” Свердловске дечје филхармоније из Јекатеринбурга одржао је свечани концерт пред препуном салом Народног позоришта у Нишу. Наступ једног од најпознатијих хорова у свету овог типа омогућила је компанија НИС.

У оквиру манифестације Радост Европе приређен је пријем за децу учеснике овог фестивала која ће наступити и у Нишу. Учеснике ове традиционалне манифестације примио је градоначелник Дарко Булатовић који је пожелео добродошлицу свим гостима и деци која ће наступити у Нишу. “Радост Европе” је највећа и најстарија  интернационална манифестација  дечјег стваралаштва, која ове године прославља свој 50. јубилеј .

У Дечијој библиотеци у Нишу градоначелник Дарко Булатовић посетио је учеснике 13.Међународне колоније анимираног филма за децу и младе. Преко 30 талентованих ученика од 10 до 18 година из земље и света традиционално је обрадовало своје вршњаке у Нишу са којима проводе неколико дана у стваралачкој атмосфери, радионицама али и обиласку града. Кроз мноштво обрађених тема децу воде реномирани предавачи и ментори.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић уприличио је пријем за представнике ФИБА-е, службена лица и представнике свих екипа учесника групе Ц (Мађарска, Турска, Италија, Словенија) Европског првенства за кошаркашице у Србији.

Oко 700 представника спасилачких јединица из  Србије, Русије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Мађарске, Турске, Кубе и Руско-јерменског хуманитарног центра боравило је у Нишу у склопу Међународне вежбе у области управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2019“ коју су заједнички организовали Министарство унутрашњих послова Србије и Министарство за ванредне ситуације  Руске Федерације. Током три дана на више локација у Нишу и околини представници спасилачких јединица демонстрирали су обученост и опремљеност за деловање у случајевима ванредних околности и елементарних непогода.

У Градској кући одржан је састанак представника Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу и представника Града Ниша поводом гостовања проф. Лауре Капраники са Универзитета „Форо Италико“ у Риму.  Она је у оквиру ЕУ програма Ерасмус+  боравила недељу дана у Нишу, и на Факултету спорта и физичког васпитања одржала низ предавања за професоре факултета и студенте мастер и докторских студија. Професорка Капраники је реномирани стручњак у области дуалног образовања и дуалних каријера спортиста, саветник је европског парламента за дуалне каријере и учесник већег броја пројеката у области дуалног образовања.

На овогодишњем шестом међународном фестивалу хорске духовне музике „Музички едикт” учествовало је укупно 19 хорова са око 500 певача из 11 земаља са три континента.

У оквиру обележавања Градске славе одржан је Међународни научни симпозијум  „Ниш и Византија”. Скуп је окупио познате византологе из  Србије и земаља Европе. Реферате је пријавио 41 учесник из Турске, Бугарске, Румуније, Мађарске, Украјине, Русије, Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије. Научни скуп визанзолога ове године био је у знаку обележавања 800 година од аутокефалности Српске цркве.

У Нишу је обележено 50 година српско-норвешког друштва одржавањем свечане академије у Официрском дому којој је присуствовала делегација Норвешке коју су чинили представници неколико норвешких градова, предвођених заменицом амбасадора Kраљевине Норвешке у Србији Јанне Марит Kнутруд, представници Норвешког – српског друшва  и Друштва пријатеља Норвешке и западног Балкана.

Градоначелник Дарко Булатовић примио је у Градској кући угледног данског урбанисту Јакоба Мадсена који je на Грађевинскоархитектонском факултету у Нишу одржао предавање о актуелностима у овој области по којој је Данска у самом светском врху. Посета реномираног урбанисте Јакоба Мацена је резултат сарадње Града Ниша и Амбасаде Краљевине Данске која је уз подршку данског Министарства спољних послова и данског Министарства за културу, организовала је изложбу и предавање о савременој данској архитектури у Нишу.

Поводом Дана победе над фашизмом у Нишу је гостовао хорски квартет из руског града Перма. У Градској кући уметнике из Перма примио је заменик градоначелника проф. др Милош Банђур који је овом приликом уручио гостима из Русије уметничку слику са симболима Цара Константина рођеног у Нишу.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се са експертом компаније Гугл Харијем Робертсом који је боравио у Нишу као гост ИТ сајма запошљавања ИТ Конект. Ово је била  јединствена прилика да нишки програмери чују овог светског стручњака у свом граду. Организатори истичу да је ИТ конект растућа регионална ИТ заједница, која окупља више од 10.000 ИТ стручњака из целог региона, а циљ јој је да оснажи овај сектор и умрежи компаније и стручњаке.

Град Ниш и Народно позориште били су домаћини и организатори првог Фестивала драме и позоришта балканског културног простора „Театар на раскршћу“. Позоришна уметност балканског културног простора на једном месту која афирмише сличности и разлике држава и народа чини окосницу првог фестивала драме и позоришта балканског културног простора. На програму су биле представе: Народног позоришта Сомбор, Сцене МESS Сарајево, Краљевског позоришта Зетски дом, Цетиње, ХНК Вараждин, Народног позоришта у Београду, Театра Иван Радоев из бугарског града Плевена, Драмског театра из Скопља, СНГ Марибор и позоришне трупе Арс Мориенди из Солуна.

У Градској кући приређен је пријем за професоре и ученике Пословне школе из немачког града Форцхајма – госте Правно – пословне школе у Нишу. Ова посета наставак је међународног пројекта започетог пре десет година са циљем да се размене искуства у образовању, усавршава енглески језик и упознају две културе и обичаји.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се са солистима који су наступли на овогодишњем традиционалном Новогодишњем концерту.У традиционалном новогодишњем концерту у организацији Српске омладинске филхармоније Наисус ове године учествовало је шест тенора и шест сопранисткиња.На овом празнику класичне музике од тенора су учествовали: Марко Фрусони, Пабло Караман, Алесандро Фантони, Паоло Антоњети, Федерико Лепре и Симоне Фредиани а од  сопранисткиња Темин Шефер, Сара Капелини Мађоре, Кјара Таркини, Сања Керкез, Наташа Рашић и Леонора Ђенуза.

Гости Града Ниша током 2018. године

Професор Московске теолошке школе Свете тројице – Сергијева лавра и шеф библиотеке Московске теолошке академије, игуман Дионисије Шљонов представио је у Грaдској кући у Нишу своју нову поетску збирку верске и теолошке поезије „Снага царског подвига”. Промоција је одржана у организацији Града Ниша и Нишког културног центра, у оквиру 55. Нишког сајма књига. Пре почетка промоције игуман Дионисије сусрео се са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и његовим замеником проф. др Милошем Банђуром уз присуство и његовог преосвештенства владике нишког Арсенија.

У Градској кући је одржан пријем за ученике и професоре из холандског града Лермонда, који бораве у Нишу као гости Правно – пословне школе, а у оквиру традиционалне ученичке размене школа. Tоком седмодневног боравка ученици из Холандије моћи ће да се упознају са нашим образовним системом и присуствују настави у биро учионицама у којима се обавља настава по узору на праве компаније.

Деца из Румуније, Македоније, Бугарске, Румуније и наравно Србије, а по први пут, и деца из Кине, као специјални гости концерта “Сусрети пријатељства – Радост Европе” били су гости Градске куће. Манифестација „Радост Европе” ове године организована је 49. пут у Београду, док је Ниш ове године по 11 пут био домаћин чувеног празника дечје песме и игре.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић пожелео је добродошлицу у Ниш реномираним светским неурохирурзима учесницима Конгреса спиналне хирургије. Конгрес је организован у Нишу у сарадњи Министарства здравља и Клиничког центра Ниш, и представља здружену активност Удружења неурохирурга Русије, Србије, Асоцијације спиналних хирурга Русије и Комитета Светске организације за спиналну хирургију неорохирурга, као и Удружења из Хрватске и Југоисточне Европе.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се у Градској кући у Нишу са министром Аустрије за ЕУ, културу и медије Гернотом Блумелом. Састанак у Нишу уприличен је уочи отварања аустријске фабрике Цумтобел у Нишу.

Градоначелник Дарко Булатовић поздравио је у име Града Ниша учеснике Европске конференција посвећене маскилокранијалним деформитетима, организоване у Нишу, која је окупила велики број врхунских европских стручњака из области максилофацијалне хирургије и стоматологије.

Заменик градоначелника проф. Др Милош Банђур пожелео је добродошлицу учесницима ликовне колоније „Сићево 2018“ из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Словеније и Мађарске.

Гости Града Ниша били су учесници 24. Међународног Лимес конгреса археолога, престижног научног скупа који се одржава сваке треће године и окупља најзначајније истраживаче граница Римског царства, археологе и историчаре из целог света. Ове године одржавао се у Србији.

Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур примио је у Градској кући Борислава Максимовића, сарадника за културу представништва Републике Српске у Србији и чланове етно састава „Траг“ из Републике Српске, који у Нишу бораве у оквиру обележавања Дана Републике Српске у Нишу.

У Нишу је званично отворен једанаести Међународни студентски фестивал фолклора који је ове године више од 500 учесника из осам земаља: Грчке, Грузије, Бугарске, Боливије, Кине, Костарике и Мексика  и седам градова у Србији.  Њихови домаћини су Студентски културни центар Ниш и Академски фолклорни ансамбл „Оро“. За учеснике и организаторе ове значајне културне манифестације уприличен је пријем у Градској кући, где им је добродошлицу пожелео градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Гости Градске куће били су чланови оркестра Рогнан хорноркестар, из норвешког града Салтдала са којим је Град Ниш побратимљен од 1985.  и учесници џез фестивала Нишвил. Гости су, заједно са нишком Импресијом, у Градској кући, извели и пригодан музички програм, и најавили могућност наставка сарадње.

У Градској кући у Нишу заменик градоначелника проф. др Милош Банђур примио је истакнуте руске глумце који су боравили у Нишу у оквиру манифестације „Дани руског филма“. Уметници из Русије искористили су прилику  да се друже са љубитељима филма и одговарају на питања новинара, а затим је организована и шетња до нишке Тврђаве, где су глумци из Русије упознати укратко са историјом и традицијом града.

У Градској кући приређен је пријем за учеснике и организаторе 5. мећународног Гастро туристичког фестивала који се од 15-17. јуна одржава у парку Светог Саве у Нишу. Учеснике фестивала који је у Ниш привукао мајсторе кулинарства и угоститељске раднике из 24 земље примио је Градоначелник Дарко Булатовић пожелевши им добродошлицу.

Гости Града Ниша били су учесници међународне школе са радионицом посвећене физици елементарних честица. Ова школа окупила је 40 студената докторских студија из десет земаља (Бугарска, Чешка, Грчка, Пољска, Румунија, Словенија, Турска, Украјина, Венецуела и Србија).

У оквиру обележавања славе Града Ниша, Свети Цар Константина и Царица Јелена за госте из иностранства, представнике града побратима Сереса из Грчке, руског Курска, Аустрије и Турске организована је посета музеју и спомен соби Копнене војске у згради команде КОВ Војске  Србије у Нишу.

У Градској кући у Нишу данас је организован пријем за учеснике Интернационалног форума „Социјална инклузија, запошљивост и тржиште рада“. Овај форум је део међународног пројекта „Европска мрежа за социјалну инклузију и предузетништво: социјална инклузија и развој руралних региона за бољу европску будућност ENSIE” који се базира на прављењу међународне мреже за размену знања о социјалном предузетништву. Укључује градове, општине, стручњаке, непрофитне организације и институције. Учествује 11 земаља, (Србија, Хрватска, Словенија, Словачка, Румунија, Италија, Чешка, Португалија, Летонија, Мађарска).

Састанак Интернационалног савета фестивала фолклора и фолклорне уметности (CIOFF) окупио је у Нишу представнике 16 земаља Југоисточне Европе. Састанак организује Национална секција ЦИОФФ Србија у сарадњи са Студентским културним центром Ниш. Тим поводом у Градској кући приређен је пријем за више од 50 делегата из Португала, Шпаније, Италије, Француске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Швајцарске, Црне Горе, Македоније, Албаније, Бугарске, Грчке, Кипра, Азербејџана, Северног Кипра и Србије.

Поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата у Нишу је гостовало Удружење Грчко-српског пријатељства „Агиос Матеос“ са Крфа. За њих је  у Градској кући уприличен пријем.

Државно-привредна делегација Републике Бугарске, предвођена замеником премијера Бугарске Томиславом Дончевим, боравила је данас у званичној посети Србији. Тим поводом у Нишу је одржан пословни форум организацији Привредне коморе Србије и Агенције за мала и средња предузећа Бугарске.

У Градској кући приређен је пријем за уметнике који су наступили на традиционалном новогодишњем концерту Омладинске филхармоније. Градоначелник Ниша Дарко Булатовић пожелео је добродошлицу уметницима и представницима Италијанског културног центра из Београда који су помогли наступ италијанских уметника у Нишу.

Гости Града Ниша током 2017. године

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се са македонском спортском делегацијом која је у граду боравила као гост Секције спортских новинара Ниша, поводом манифестације  избора спортисте године Ниша.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са својим сарадницима угостио је делегацију европских скаута коју је предводио председник европског скаутског комитета Кевин Камилијери. Током разовора истакнут је значај, успех и континуитет Савеза извиђача Ниша кроз 106 година дугу историју. Ниш је један од најјачих извиђачких центара у Србији.

Чланица Градског већа за културу Јелена Митровски сусрела се са члановима Академског хора Студентског културног центра Универзитета у Нишу и њиховим гостима – Камерним хором Универзитета Адам Мицкиевич из Познања у Пољској поводом обележавања 45 година од оснивања Академског хора Студентског културног центра и заједничког наступа.

Заменик градоначелника проф. др Милош Банђур пожелео је добродошлицу ученицима средње школе из холандског града Рурмонда који су боравили у посети Правно – пословној школи у Нишу. Ова школа годинама уназад реализује овакве пројекте, где се ученици у неколико дана друже са својим вршњацима из Европе.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић пожелео је добродошлицу у Ниш учесницима 13.Међународне научне конференције ТЕЛСИКС. Телсикс је водећа конференција у њен рад су укључени научници и експерти из области телекомуникација из више од 30 земаља широм света.

У холу Градске куће  приређен je пријем за студенте из Бањалуке, госте нишког Филозофског факултета. Њих је примио и у име града поздравио заменик градоначелника Милош Банђур.

Патријарх александријски и све Африке Теодор Други, током боравка у Нишу, присуствовао је литургији у Цркви Светог цара Константина и царице Јелене и обишао је споменик Ћеле-кулу. Заменик градоначелника Ниша проф.др Милош Банђур уручио је патријарху Теодору статуу Цара Константина у знак поштовања са жељом да се поглавар православних верника у Африци сећа боравка у Нишу.

Деци из Македоније, Бугарске, Црне Горе и Русије, учеснике међународног сусрета деце „Радост Европе“, пожелео је у име Града Ниша заменик градоначелника проф.др Милош Банђур. Сусрете деце већ 10 година организује Црквено-играчки ансамбл Бранко из Ниша уз помоћ Дечијег културног центра у Београду.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са својим сарадницима примио је у Градској кући праунука и још 13 чланова шире породице докторке Елси Инглис, хуманитарке из Шкотске која је се посебно истакла својим радом у оквиру шкотских војних болница у Србији у току Првог светског рата. Ове године обележава се 100.годишњица смрти докторке Инглис. Иначе, она је била прва жена која је добила највише српско одликовање-Орден белог орла. Својим радом показала је редак примерак хуманости у најтежим временима, а својим личним примером подстакла је долазак у Србију многих болничарки којих је давне 1915.на овим просторима било више од 600. Носилац је и ордена Светог Саве.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа за здравство Саша Живић састали су се у Градској кући са реномираним лекарим-ортопедима из Кине, Јапана, Јужне Кореје, Индије и Индонезије који на позив Клиничког центра бораве у Нишу и учесници су Симпозијума ортопеда о лечењу обољења и повреда рамена и лакта који се одржава у нашем граду.

У Градској кући приређен је пријем за познату мексичку уметницу Наиви Мартинез која је у оперским круговима признати сопран и која по други пут наступа у Нишу на концерту који се одржава на Бубњу.

На пријему у Градској кући градоначелник Ниша Дарко Булатовић пожелео је добродошлицу учесницима Међународног студентског фестивала фолклора. Ове године ту су ансамбли из 10 држава: Аргентине, Порторика, Колумбије, Кипра, Пољске, Румуније, Молдавије, Бугарске, Црне Горе и Србије.

Најбољи пилоти из 30 земаља света, са свих континената, дошли су у Ниш на Светски куп у параглајдингу, у дисциплини прелет. Најбољи пилоти, њих 130, такмичили су се у тркама на висининама и до 3 500 метара. Светски куп у параглајдингу организовао је Ваздухопловни савез Србије, уз подршку ресорног министарства, Града Ниша и Градске општине Пантелеј.

Заменик градоначелника проф. др Милош Банђур сусрео се са ученицима и професорима Санкт Петербурга који су гости Правно – пословне школе у Нишу. Сарадња Правно – пословне школе из Ниша  и школе из Санкт Петербурга траје већ неколико година, а током оваквих сусрета поред дружења, ученици имају прилику да размене искуства и међусобно се упознају са културом и традицијом два пријатељска народа.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа Саша Живић разговарали су на пријему у Градској кући са учесницима међународног симпозијума „Живети са аутизмом – из перспективе пацијента, родитеља и професионалца“ који се одржава у Нишу.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић присутвовао је жребању за мечеве Дејвис купа репрезентација Србије и Русије који ће се одиграти у хали спортова Чаир у Нишу од 3. до 5. фебруара. Он је овом приликом пожелео добродошлицу обема екипама уз речи да је Ниш спортски град и да се нада да је руководство Града испунило очекивања селекција Србије и Русије и показало да је добар домаћин.

У Градској кући уприличен је пријем за чланове кинеског ансамбла „Глас Јунана”. Концерт, који је под покровитељством Министарства културе и Удружења „Уметност давања“ стигао у Ниш има и хуманитарни карактер, јер је новац од улазница намењен НУРДОРУ за завршетак друге фазе изградње онколошког дечјег одељења у Нишу. Гостима из Кине добродошлицу у Ниш пожелели су заменик градоначелника проф.др Милош Банђур и градска већница ресорно задужена за културу Јелена Митровски.

Поводом одржавања традиционалног Новогодишњег канцерта Омладинске филхармоније чланица Градског већа ресорно задужена за културу Јелена Митровски поздравила је у име града учеснике концерта, солисте из Италије и Мексика, Марка Фрусонија, Алесандра Фантонија, Федерика Лепреа и Неиви Мартинез на пријему одржаном у Градској кући.

Гости Града Ниша током 2016. године

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић сусрео се са главном уредницом дневног листа Совјетска Русија Екатарина Пољгујева која припрема опширну причу о Нишу за специјално издање овог листа који обележава јубилеј 60. година постојања.

У Нишу је одржан Пословни форум Србија – Мађарска, у организацији Привредне коморе Србије и Националне трговинске куће Мађарске, коме су присуствовали премијери Александар Вучић и Виктор Орбан. Међу учесницима скупа биле су велике компаније, али и значајан број малих и средњих предузећа из готово свих сектора привређивања као што су сектори агробизниса, грађевинарства, машински сектор, производња намештаја, информационо-комуникационе технологије.

У Нишу је одржана заједничка седница Владе Србије и Владе Мађарске којој је присуствовао и Градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Специјални известилац УН за права у области културе Карима Бенун сусрела се у Нишу са градоначелником Дарком Булатовићем и његовим сарадницима. Посета Нишу, граду у коме живи 20 националних мањина, део је планираних активности госпође Бенун која први пут борави у Србији са циљем да се упозна са стањем културних права и заштитом културног наслеђа на овим просторима.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, заједно са амбасадорима и дипломатским представницима 22 земље чланице Уније и градоначелником Ниша Дарком Булатовићем обишли су данас Нишку тврђаву, где су се упознали са историјатом тврђаве и града.

У Официрском дому у Нишу одржан је састанак премијера Александра Вучића са шефом Делегације Европске уније у Србији Мајклом Девенпортом и амбасадорима земаља Уније коме је присуствовао Градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

У Нишу је одржан састанак Владе Републике Србије са директорком Светске банке за Западни Балкан Елен Голдстин коме је присуствовао и Градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Премијери Србије и Албаније, Александар Вучић и Еди Рама, отворили су у Нишу пословни форум Србија-Албанија, на којем је учествовало око 300 представника компанија и привредника из обе земље а скуп се организовао у циљу приближавања српске и албанске пословне заједнице. Домаћини форума били су председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж и председник асоцијације Бизнис Албанија Луан Брегази а на Форуму је говорила и и директорка Светске банке за Западни Балкан Елен Голдстин.

Поводом одржавања ликовне колоније Сићево у Градској кући организован је пријем за учеснике ликовне колоније. У раду овогодишње Сићевачке ликовне колоније учествовало је пет сликара из иностранства – Литваније, Француске, Мексика, Јапана и Румуније, као и седам уметника из наше земље-из Београда, Алексинца и Врања.

Заменик градоначелника Милош Банђур сусрео се са представницима фолклорних ансамбала из Костарике, Румуније, Бугарске, Мађарске, Словеније  и чланови српских фолклорних ансамбала са Косова и Метохије који су учествовали на 9. студентском фестивалу фоклора.

У Градској кући организован је пријем за ученике Правно-пословне школе и њихове госте из Мађарске и Македоније. Заменик градоначелника Љубивоје Славковић поздравио је ученике и наставнике и указао на значај сарадње младих у региону посебно када је реч о образовању. Правно-пословна школа Ниш је препознатљива по развијеној међународној сарадњи.Са школама из Ваца и Прилепа осмишљен је пројекат ,,Осмех је најлепши поклон” у оквру којег су посећене  установе за смештај старих лица, деца без родитељског старања и лица са посебним потребама.

Гости Града Ниша током 2015. године

У Градској кући у Нишу организован је пријем за учеснике Студентског фестивала фолклора из Румуније, Грчке, Русије, Пољске, Републике Српске и Србије.

Ученици Валуас колеџа из Холандије заједно са својим вршњацима из нишке гиманизије Светозар Марковић били су гости Градске куће.

Сарадња ове две школе траје већ пет година, а поред рада у дебатним клубовима проширена је и на област природних наука, тако да су ђаци из Холандије своје радове изложили и на манифестацији Наук није баук.

У Градској кући приређен је пријем за еминентне музичке уметнике, тенора Марка Фрусонија из Римске опере и Ану Синицки из Миланске опере, учеснике традиционалног 18. Новогодишњег концерта.

Гости Града Ниша током 2014. године

У Градској кући приређен је пријем за еминентног музичког уметника флаутисту Емануела Паиа који ће наступити на 40. јубиларном НИМУС-у.

У Градској кући приређен је свечани пријем на којем је заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић пожелео добродошлицу учесницима из Румуније, Бугарске, Грчке, Пољске и Мексика седмог по реду студентског фестивала фолклора који организује Студентски културни центар у Ниш

Захваљујући разумевању индијске амбасаде у Србији за ситуацију у којој се налазила наша земља након страшних поплава, а у сарадњи са индијским Саветом за културу у Њу Делхију, организован је хуманитарни концерт традиционалног индијског плеса, чији је приход био намењен поплављеним подручијима у Србији. Поред хуманитарног карактера овај концерт организован је у намери да се ојачају и продубе културне везе Индије и Србије.

Гости града Ниша током 2021. године

 • Град Ниш је спреман да постане седиште Националног гимнастичког центра који би био изграђен уз помоћ Међународне гимнастичке федерације, речено је у разговору заменице градоначелнице Душице Давидовић, главног градског урбанисте Тање Обрадовић и градског већника Александра Стојичића са председником Међународне гимнастичке федерације  Ватанабеом Моринаријем и председником Гимнастичког савеза Србије проф. др Сашом Величковићем. За изградњу Националног гимнастичког центра у Нишу заинтересован је Гимнастички савез Србије. Величковић је у образлагању иницијативе, зашто је добро да буде Ниш, навео да гимнастика у Нишу има дугу традицију, запажене резултате, стручни кадар и повољан стратегијски положај који би допринео развоју гимнастике у овом делу Балкана.
 
  • Aмбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант и помоћница градоначелнице Ниша за међународну сарадњу и пројекте Јована Митић отворили су изложбу словеначких дизајнера „Будућност живљења“ у Салону 77 која је организована у сарадњи Града Ниша, Галерије савремених ликовних уметности у Нишу, Центра за креативност – Музеја за архитектуру и дизајн из Љубљане, Министарства спољних послова, Министарства културе и Амбасаде Словеније у Београду. Изложба представља производе који су комбинација креативног рада и пословне визије словеначких дизајнера који су прилагођени новој генерацији корисника. У фокусу изложбе су приче малих брендова који изражавају фунционалност, страст према животу и природи, иновативну примену локалних материјала (посебно дрвета) и нове производне технике настале из регионалних заната и напредних техника одрживе производње. Изложба је део ширег културног програма који се реализује у оквиру словеначког председавања Саветом Европске Уније у 2021. години.
 • Гости градоначелнице Ниша били су помоћница министра за културу и просвете у Влади Републике Српске Тања Ђаковић, као и делегација Града Требиња предвођена градончелником Мирком Ћурићем. Ова посета уприличена је у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“. Ове године на централном градском тргу одржана је промоција туристичке понуде Републике Српске а у Народном позоришту гостовала је представа Народног позоришта Републике Српске.

 • У Градској кући организован је пријем за овогодишње учеснике десетог фестивала хип – хоп културе „Дођи на амфи“ који долазе из Мађарске, Аустрије, Босне и Херцеговине, Чешке, Северне Македоније.

 • Заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић састала се у Градској кући са заменицом градоначелника Бургаса Балтина Весном са којом је разговарала о наставку започетог пројекта два града у области заштите животне средине. Ниш и Бургас завршили су прву фазу пројекта који се односи на соларну енергију коју финансира Европска комисија. У разговору је предложен сусрет руководстава градова на највишем нивоу на коме би се разговарало о наставку сарадње на пројектима и у другим областима.

 • Град Ниш био је домаћин наставницима српског језика из Северне Македоније, као и представницима Српског информативног центра „Спона“ који се бави очувањем српског наслеђа у тој земљи. Градска већница за образовање и науку Марија Ранђеловић састале се са нставницима српског језика из Северне Македоније. Наставници српског језика из Северне Македоније боравили су у Нишу поводом обуке усавршавања, иновирања и допуњавања свог знања.на Департману за србистику Филозовског факултета. После деценије и по у македонским школама поново ће се изучавати српски језик као изборни предмет са елементима српске културе.

 • У Градској кући одржан је традиционални пријем за учеснике 20. по реду међународног симпозијума „Ниш и Византија“. Међународни симпозијум ове године одржан је уз присуство византолога, а они који нису дошли због епидемиолошке ситуације, своје радове представили су онлајн или путем видео презентације. Своје радове пријавили су византолози из САД, Енглеске, Грчке, Шпаније, Аустрије, Македоније, Бугарске, Црне Горе, као и многобројни аутори из Србије. Организатори међународног симпозијума „Ниш и Византија“ су Град Ниш, Универзитет у Нишу и Православна Епархија нишка.

 • Градоначелница Ниша била је домаћин свечаног пријема за госте и званице поводом градске славе – Светог цара Конастантина и царице Јелене који је по први пут организован на платоу испред Градске куће. Пријему су присуствовале делегације градова побратима и градова пријатеља: Серес (Грчка), Сливен и Велико Трново (Бугарска), Тиват (Црна Гора) и Источно Сарајево (Република Српска).

 • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски дала је интервју поводом 21. априла, Дана Картини, индонежанске хероине, која се слави као симбол оснаживања жена у борби за равноправност и женска права крајем 1800–их у Индонезији. Њени идеали и њена дела отворили су пут индонежанским женама да наставе да теже равноправности. Интервју је емитован 21. априла на Youtube каналу и друштвеним мрежама Амбасаде Индонезије.

 • Изложба руске литературе отворена је у Народној библиотеци “Стеван Сремац” у сарадњи са руском хуманитарном мисијом, уз присуство градских већника Адриане Анастасов и Ненада Станковића, са циљем оживљавања интересовања за литературу те земље и неговања руског језика. На отварању изложбе говорио је директор Руског дома у Београду Јевгениј Александрович Баранов. Више од 1.000 наслова најзначајнијих дела руске књижевности, којим располаже библиотека, биће доступно љубитељима писане речи у просторијама Руског кутка.

 • Успостављање авио-линије између Ниша и Тивта био би први корак привредне и туристичке сарадње Ниша и Тивта, закључено је у разговару градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и председника општине Тиват Жељка Комненовића и њихових сарадника. Најављено је да ће авиони националне компаније „Ер Србија“ од 12. јуна ове године два пута недељно летети из Ниша за Тиват и то ће бити прилика.

 • Међународно признати руско-амерички мушки хор ПАТРАМ института гостоваће у Нишу јуна 2021. године где ће одржати концерт духовне руске православне музике. Директор ПАТРАМ института Татиана Герингер најавила је снимање новог компакт-диска са делима Сергеја Васиљевича Рахмањинова у Манастиру светог Димитрија у Дивљани. Домаћини хору ПАТРАМ института биће Град Ниш и нишка епархија Српске православне цркве. Хор ће наступати јуна 2021. године још у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

Гости града Ниша током 2020. године

 • Градоначелница Ниша Драгана Сотировски примила је протагонисте филма „Ledge“ који се снима у Јелашничкој клисури у сарадњи продукцијске куће „Red production“ са најпрестижнијим продукцијским кућама из Лондона, а пројекат је подржан и од стране Филмског центра Србије. Редитељска и глумачка екипа боравиће октобра у Нишу.

Гости града Ниша током 2019. године

 • У Градској кући организован је пријем који је  увод у конференцију термичара и енергетичара Србије “СИМТЕРМ”, коју организује Машински факултет уз подршку Друштва Термичара Србије, Града Ниша, општине “Црвени Крст” и других.
 • Руски хор “Капела дечака и младића” Свердловске дечје филхармоније из Јекатеринбурга одржао је свечани концерт пред препуном салом Народног позоришта у Нишу. Наступ једног од најпознатијих хорова у свету овог типа омогућила је компанија НИС.
 • У оквиру манифестације Радост Европе приређен је пријем за децу учеснике овог фестивала која ће наступити и у Нишу. Учеснике ове традиционалне манифестације примио је градоначелник Дарко Булатовић који је пожелео добродошлицу свим гостима и деци која ће наступити у Нишу. “Радост Европе” је највећа и најстарија  интернационална манифестација  дечјег стваралаштва, која ове године прославља свој 50. јубилеј .
 • У Дечијој библиотеци у Нишу градоначелник Дарко Булатовић посетио је учеснике 13.Међународне колоније анимираног филма за децу и младе. Преко 30 талентованих ученика од 10 до 18 година из земље и света традиционално је обрадовало своје вршњаке у Нишу са којима проводе неколико дана у стваралачкој атмосфери, радионицама али и обиласку града. Кроз мноштво обрађених тема децу воде реномирани предавачи и ментори.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић уприличио је пријем за представнике ФИБА-е, службена лица и представнике свих екипа учесника групе Ц (Мађарска, Турска, Италија, Словенија) Европског првенства за кошаркашице у Србији.
 • Oко 700 представника спасилачких јединица из  Србије, Русије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Мађарске, Турске, Кубе и Руско-јерменског хуманитарног центра боравило је у Нишу у склопу Међународне вежбе у области управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2019“ коју су заједнички организовали Министарство унутрашњих послова Србије и Министарство за ванредне ситуације  Руске Федерације. Током три дана на више локација у Нишу и околини представници спасилачких јединица демонстрирали су обученост и опремљеност за деловање у случајевима ванредних околности и елементарних непогода.
 • У Градској кући одржан је састанак представника Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу и представника Града Ниша поводом гостовања проф. Лауре Капраники са Универзитета „Форо Италико“ у Риму.  Она је у оквиру ЕУ програма Ерасмус+  боравила недељу дана у Нишу, и на Факултету спорта и физичког васпитања одржала низ предавања за професоре факултета и студенте мастер и докторских студија. Професорка Капраники је реномирани стручњак у области дуалног образовања и дуалних каријера спортиста, саветник је европског парламента за дуалне каријере и учесник већег броја пројеката у области дуалног образовања.
 • На овогодишњем шестом међународном фестивалу хорске духовне музике „Музички едикт” учествовало је укупно 19 хорова са око 500 певача из 11 земаља са три континента.
 • У оквиру обележавања Градске славе одржан је Међународни научни симпозијум  „Ниш и Византија”. Скуп је окупио познате византологе из  Србије и земаља Европе. Реферате је пријавио 41 учесник из Турске, Бугарске, Румуније, Мађарске, Украјине, Русије, Грчке, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије. Научни скуп визанзолога ове године био је у знаку обележавања 800 година од аутокефалности Српске цркве.
 • У Нишу је обележено 50 година српско-норвешког друштва одржавањем свечане академије у Официрском дому којој је присуствовала делегација Норвешке коју су чинили представници неколико норвешких градова, предвођених заменицом амбасадора Kраљевине Норвешке у Србији Јанне Марит Kнутруд, представници Норвешког – српског друшва  и Друштва пријатеља Норвешке и западног Балкана.
 • Градоначелник Дарко Булатовић примио је у Градској кући угледног данског урбанисту Јакоба Мадсена који je на Грађевинскоархитектонском факултету у Нишу одржао предавање о актуелностима у овој области по којој је Данска у самом светском врху. Посета реномираног урбанисте Јакоба Мацена је резултат сарадње Града Ниша и Амбасаде Краљевине Данске која је уз подршку данског Министарства спољних послова и данског Министарства за културу, организовала је изложбу и предавање о савременој данској архитектури у Нишу.
 • Поводом Дана победе над фашизмом у Нишу је гостовао хорски квартет из руског града Перма. У Градској кући уметнике из Перма примио је заменик градоначелника проф. др Милош Банђур који је овом приликом уручио гостима из Русије уметничку слику са симболима Цара Константина рођеног у Нишу.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се са експертом компаније Гугл Харијем Робертсом који је боравио у Нишу као гост ИТ сајма запошљавања ИТ Конект. Ово је била  јединствена прилика да нишки програмери чују овог светског стручњака у свом граду. Организатори истичу да је ИТ конект растућа регионална ИТ заједница, која окупља више од 10.000 ИТ стручњака из целог региона, а циљ јој је да оснажи овај сектор и умрежи компаније и стручњаке.
 • Град Ниш и Народно позориште били су домаћини и организатори првог Фестивала драме и позоришта балканског културног простора „Театар на раскршћу“. Позоришна уметност балканског културног простора на једном месту која афирмише сличности и разлике држава и народа чини окосницу првог фестивала драме и позоришта балканског културног простора. На програму су биле представе: Народног позоришта Сомбор, Сцене МESS Сарајево, Краљевског позоришта Зетски дом, Цетиње, ХНК Вараждин, Народног позоришта у Београду, Театра Иван Радоев из бугарског града Плевена, Драмског театра из Скопља, СНГ Марибор и позоришне трупе Арс Мориенди из Солуна.
 • У Градској кући приређен је пријем за професоре и ученике Пословне школе из немачког града Форцхајма – госте Правно – пословне школе у Нишу. Ова посета наставак је међународног пројекта започетог пре десет година са циљем да се размене искуства у образовању, усавршава енглески језик и упознају две културе и обичаји.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се са солистима који су наступли на овогодишњем традиционалном Новогодишњем концерту.У традиционалном новогодишњем концерту у организацији Српске омладинске филхармоније Наисус ове године учествовало је шест тенора и шест сопранисткиња.На овом празнику класичне музике од тенора су учествовали: Марко Фрусони, Пабло Караман, Алесандро Фантони, Паоло Антоњети, Федерико Лепре и Симоне Фредиани а од  сопранисткиња Темин Шефер, Сара Капелини Мађоре, Кјара Таркини, Сања Керкез, Наташа Рашић и Леонора Ђенуза.

Гости града Ниша током 2018. године

 • Професор Московске теолошке школе Свете тројице – Сергијева лавра и шеф библиотеке Московске теолошке академије, игуман Дионисије Шљонов представио је у Грaдској кући у Нишу своју нову поетску збирку верске и теолошке поезије „Снага царског подвига”. Промоција је одржана у организацији Града Ниша и Нишког културног центра, у оквиру 55. Нишког сајма књига. Пре почетка промоције игуман Дионисије сусрео се са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем и његовим замеником проф. др Милошем Банђуром уз присуство и његовог преосвештенства владике нишког Арсенија.
 • У Градској кући је одржан пријем за ученике и професоре из холандског града Лермонда, који бораве у Нишу као гости Правно – пословне школе, а у оквиру традиционалне ученичке размене школа. Tоком седмодневног боравка ученици из Холандије моћи ће да се упознају са нашим образовним системом и присуствују настави у биро учионицама у којима се обавља настава по узору на праве компаније.
 • Деца из Румуније, Македоније, Бугарске, Румуније и наравно Србије, а по први пут, и деца из Кине, као специјални гости концерта “Сусрети пријатељства – Радост Европе” били су гости Градске куће. Манифестација „Радост Европе” ове године организована је 49. пут у Београду, док је Ниш ове године по 11 пут био домаћин чувеног празника дечје песме и игре.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић пожелео је добродошлицу у Ниш реномираним светским неурохирурзима учесницима Конгреса спиналне хирургије. Конгрес је организован у Нишу у сарадњи Министарства здравља и Клиничког центра Ниш, и представља здружену активност Удружења неурохирурга Русије, Србије, Асоцијације спиналних хирурга Русије и Комитета Светске организације за спиналну хирургију неорохирурга, као и Удружења из Хрватске и Југоисточне Европе.
 • Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се у Градској кући у Нишу са министром Аустрије за ЕУ, културу и медије Гернотом Блумелом. Састанак у Нишу уприличен је уочи отварања аустријске фабрике Цумтобел у Нишу.
 • Градоначелник Дарко Булатовић поздравио је у име Града Ниша учеснике Европске конференција посвећене маскилокранијалним деформитетима, организоване у Нишу, која је окупила велики број врхунских европских стручњака из области максилофацијалне хирургије и стоматологије.
 • Заменик градоначелника проф. Др Милош Банђур пожелео је добродошлицу учесницима ликовне колоније „Сићево 2018“ из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Словеније и Мађарске.
 • Гости Града Ниша били су учесници 24. Међународног Лимес конгреса археолога, престижног научног скупа који се одржава сваке треће године и окупља најзначајније истраживаче граница Римског царства, археологе и историчаре из целог света. Ове године одржавао се у Србији.
 • Заменик градоначелника Ниша проф. др Милош Банђур примио је у Градској кући Борислава Максимовића, сарадника за културу представништва Републике Српске у Србији и чланове етно састава „Траг“ из Републике Српске, који у Нишу бораве у оквиру обележавања Дана Републике Српске у Нишу.
 • У Нишу је званично отворен једанаести Међународни студентски фестивал фолклора који је ове године више од 500 учесника из осам земаља: Грчке, Грузије, Бугарске, Боливије, Кине, Костарике и Мексика  и седам градова у Србији.  Њихови домаћини су Студентски културни центар Ниш и Академски фолклорни ансамбл „Оро“. За учеснике и организаторе ове значајне културне манифестације уприличен је пријем у Градској кући, где им је добродошлицу пожелео градоначелник Ниша Дарко Булатовић.
 • Гости Градске куће били су чланови оркестра Рогнан хорноркестар, из норвешког града Салтдала са којим је Град Ниш побратимљен од 1985.  и учесници џез фестивала Нишвил. Гости су, заједно са нишком Импресијом, у Градској кући, извели и пригодан музички програм, и најавили могућност наставка сарадње.
 • У Градској кући у Нишу заменик градоначелника проф. др Милош Банђур примио је истакнуте руске глумце који су боравили у Нишу у оквиру манифестације „Дани руског филма“. Уметници из Русије искористили су прилику  да се друже са љубитељима филма и одговарају на питања новинара, а затим је организована и шетња до нишке Тврђаве, где су глумци из Русије упознати укратко са историјом и традицијом града.
 • У Градској кући приређен је пријем за учеснике и организаторе 5. мећународног Гастро туристичког фестивала који се од 15-17. јуна одржава у парку Светог Саве у Нишу. Учеснике фестивала који је у Ниш привукао мајсторе кулинарства и угоститељске раднике из 24 земље примио је Градоначелник Дарко Булатовић пожелевши им добродошлицу.
 • Гости Града Ниша били су учесници међународне школе са радионицом посвећене физици елементарних честица. Ова школа окупила је 40 студената докторских студија из десет земаља (Бугарска, Чешка, Грчка, Пољска, Румунија, Словенија, Турска, Украјина, Венецуела и Србија).
 • У оквиру обележавања славе Града Ниша, Свети Цар Константина и Царица Јелена за госте из иностранства, представнике града побратима Сереса из Грчке, руског Курска, Аустрије и Турске организована је посета музеју и спомен соби Копнене војске у згради команде КОВ Војске  Србије у Нишу.
 • У Градској кући у Нишу данас је организован пријем за учеснике Интернационалног форума „Социјална инклузија, запошљивост и тржиште рада“. Овај форум је део међународног пројекта „Европска мрежа за социјалну инклузију и предузетништво: социјална инклузија и развој руралних региона за бољу европску будућност ENSIE” који се базира на прављењу међународне мреже за размену знања о социјалном предузетништву. Укључује градове, општине, стручњаке, непрофитне организације и институције. Учествује 11 земаља, (Србија, Хрватска, Словенија, Словачка, Румунија, Италија, Чешка, Португалија, Летонија, Мађарска).
 • Састанак Интернационалног савета фестивала фолклора и фолклорне уметности (CIOFF) окупио је у Нишу представнике 16 земаља Југоисточне Европе. Састанак организује Национална секција ЦИОФФ Србија у сарадњи са Студентским културним центром Ниш. Тим поводом у Градској кући приређен је пријем за више од 50 делегата из Португала, Шпаније, Италије, Француске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Швајцарске, Црне Горе, Македоније, Албаније, Бугарске, Грчке, Кипра, Азербејџана, Северног Кипра и Србије.
 • Поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата у Нишу је гостовало Удружење Грчко-српског пријатељства „Агиос Матеос“ са Крфа. За њих је  у Градској кући уприличен пријем.
 • Државно-привредна делегација Републике Бугарске, предвођена замеником премијера Бугарске Томиславом Дончевим, боравила је данас у званичној посети Србији. Тим поводом у Нишу је одржан пословни форум организацији Привредне коморе Србије и Агенције за мала и средња предузећа Бугарске.
 • У Градској кући приређен је пријем за уметнике који су наступили на традиционалном новогодишњем концерту Омладинске филхармоније. Градоначелник Ниша Дарко Булатовић пожелео је добродошлицу уметницима и представницима Италијанског културног центра из Београда који су помогли наступ италијанских уметника у Нишу.

Гости града Ниша током 2017. године

 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић састао се са македонском спортском делегацијом која је у граду боравила као гост Секције спортских новинара Ниша, поводом манифестације  избора спортисте године Ниша.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са својим сарадницима угостио је делегацију европских скаута коју је предводио председник европског скаутског комитета Кевин Камилијери. Током разовора истакнут је значај, успех и континуитет Савеза извиђача Ниша кроз 106 година дугу историју. Ниш је један од најјачих извиђачких центара у Србији.
 • Чланица Градског већа за културу Јелена Митровски сусрела се са члановима Академског хора Студентског културног центра Универзитета у Нишу и њиховим гостима – Камерним хором Универзитета Адам Мицкиевич из Познања у Пољској поводом обележавања 45 година од оснивања Академског хора Студентског културног центра и заједничког наступа.
 • Заменик градоначелника проф. др Милош Банђур пожелео је добродошлицу ученицима средње школе из холандског града Рурмонда који су боравили у посети Правно – пословној школи у Нишу. Ова школа годинама уназад реализује овакве пројекте, где се ученици у неколико дана друже са својим вршњацима из Европе.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић пожелео је добродошлицу у Ниш учесницима 13.Међународне научне конференције ТЕЛСИКС. Телсикс је водећа конференција у њен рад су укључени научници и експерти из области телекомуникација из више од 30 земаља широм света.
 • У холу Градске куће  приређен je пријем за студенте из Бањалуке, госте нишког Филозофског факултета. Њих је примио и у име града поздравио заменик градоначелника Милош Банђур.
 • Патријарх александријски и све Африке Теодор Други, током боравка у Нишу, присуствовао је литургији у Цркви Светог цара Константина и царице Јелене и обишао је споменик Ћеле-кулу. Заменик градоначелника Ниша проф.др Милош Банђур уручио је патријарху Теодору статуу Цара Константина у знак поштовања са жељом да се поглавар православних верника у Африци сећа боравка у Нишу.
 • Деци из Македоније, Бугарске, Црне Горе и Русије, учеснике међународног сусрета деце „Радост Европе“, пожелео је у име Града Ниша заменик градоначелника проф.др Милош Банђур. Сусрете деце већ 10 година организује Црквено-играчки ансамбл Бранко из Ниша уз помоћ Дечијег културног центра у Београду.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић са својим сарадницима примио је у Градској кући праунука и још 13 чланова шире породице докторке Елси Инглис, хуманитарке из Шкотске која је се посебно истакла својим радом у оквиру шкотских војних болница у Србији у току Првог светског рата. Ове године обележава се 100.годишњица смрти докторке Инглис. Иначе, она је била прва жена која је добила највише српско одликовање-Орден белог орла. Својим радом показала је редак примерак хуманости у најтежим временима, а својим личним примером подстакла је долазак у Србију многих болничарки којих је давне 1915.на овим просторима било више од 600. Носилац је и ордена Светог Саве.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа за здравство Саша Живић састали су се у Градској кући са реномираним лекарим-ортопедима из Кине, Јапана, Јужне Кореје, Индије и Индонезије који на позив Клиничког центра бораве у Нишу и учесници су Симпозијума ортопеда о лечењу обољења и повреда рамена и лакта који се одржава у нашем граду.
 • У Градској кући приређен је пријем за познату мексичку уметницу Наиви Мартинез која је у оперским круговима признати сопран и која по други пут наступа у Нишу на концерту који се одржава на Бубњу.
 • На пријему у Градској кући градоначелник Ниша Дарко Булатовић пожелео је добродошлицу учесницима Међународног студентског фестивала фолклора. Ове године ту су ансамбли из 10 држава: Аргентине, Порторика, Колумбије, Кипра, Пољске, Румуније, Молдавије, Бугарске, Црне Горе и Србије.
 • Најбољи пилоти из 30 земаља света, са свих континената, дошли су у Ниш на Светски куп у параглајдингу, у дисциплини прелет. Најбољи пилоти, њих 130, такмичили су се у тркама на висининама и до 3 500 метара. Светски куп у параглајдингу организовао је Ваздухопловни савез Србије, уз подршку ресорног министарства, Града Ниша и Градске општине Пантелеј.
 • Заменик градоначелника проф. др Милош Банђур сусрео се са ученицима и професорима Санкт Петербурга који су гости Правно – пословне школе у Нишу. Сарадња Правно – пословне школе из Ниша  и школе из Санкт Петербурга траје већ неколико година, а током оваквих сусрета поред дружења, ученици имају прилику да размене искуства и међусобно се упознају са културом и традицијом два пријатељска народа.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и члан Градског већа Саша Живић разговарали су на пријему у Градској кући са учесницима међународног симпозијума „Живети са аутизмом – из перспективе пацијента, родитеља и професионалца“ који се одржава у Нишу.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић присутвовао је жребању за мечеве Дејвис купа репрезентација Србије и Русије који ће се одиграти у хали спортова Чаир у Нишу од 3. до 5. фебруара. Он је овом приликом пожелео добродошлицу обема екипама уз речи да је Ниш спортски град и да се нада да је руководство Града испунило очекивања селекција Србије и Русије и показало да је добар домаћин.
 • У Градској кући уприличен је пријем за чланове кинеског ансамбла „Глас Јунана”. Концерт, који је под покровитељством Министарства културе и Удружења „Уметност давања“ стигао у Ниш има и хуманитарни карактер, јер је новац од улазница намењен НУРДОРУ за завршетак друге фазе изградње онколошког дечјег одељења у Нишу. Гостима из Кине добродошлицу у Ниш пожелели су заменик градоначелника проф.др Милош Банђур и градска већница ресорно задужена за културу Јелена Митровски.
 • Поводом одржавања традиционалног Новогодишњег канцерта Омладинске филхармоније чланица Градског већа ресорно задужена за културу Јелена Митровски поздравила је у име града учеснике концерта, солисте из Италије и Мексика, Марка Фрусонија, Алесандра Фантонија, Федерика Лепреа и Неиви Мартинез на пријему одржаном у Градској кући.

Гости града Ниша током 2016. године

 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић сусрео се са главном уредницом дневног листа Совјетска Русија Екатарина Пољгујева која припрема опширну причу о Нишу за специјално издање овог листа који обележава јубилеј 60. година постојања.
 • У Нишу је одржан Пословни форум Србија – Мађарска, у организацији Привредне коморе Србије и Националне трговинске куће Мађарске, коме су присуствовали премијери Александар Вучић и Виктор Орбан. Међу учесницима скупа биле су велике компаније, али и значајан број малих и средњих предузећа из готово свих сектора привређивања као што су сектори агробизниса, грађевинарства, машински сектор, производња намештаја, информационо-комуникационе технологије.
 • У Нишу је одржана заједничка седница Владе Србије и Владе Мађарске којој је присуствовао и Градоначелник Ниша Дарко Булатовић.
 • Специјални известилац УН за права у области културе Карима Бенун сусрела се у Нишу са градоначелником Дарком Булатовићем и његовим сарадницима. Посета Нишу, граду у коме живи 20 националних мањина, део је планираних активности госпође Бенун која први пут борави у Србији са циљем да се упозна са стањем културних права и заштитом културног наслеђа на овим просторима.
 • Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, заједно са амбасадорима и дипломатским представницима 22 земље чланице Уније и градоначелником Ниша Дарком Булатовићем обишли су данас Нишку тврђаву, где су се упознали са историјатом тврђаве и града.
 • У Официрском дому у Нишу одржан је састанак премијера Александра Вучића са шефом Делегације Европске уније у Србији Мајклом Девенпортом и амбасадорима земаља Уније коме је присуствовао Градоначелник Ниша Дарко Булатовић.
 • У Нишу је одржан састанак Владе Републике Србије са директорком Светске банке за Западни Балкан Елен Голдстин коме је присуствовао и Градоначелник Ниша Дарко Булатовић.
 • Премијери Србије и Албаније, Александар Вучић и Еди Рама, отворили су у Нишу пословни форум Србија-Албанија, на којем је учествовало око 300 представника компанија и привредника из обе земље а скуп се организовао у циљу приближавања српске и албанске пословне заједнице. Домаћини форума били су председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж и председник асоцијације Бизнис Албанија Луан Брегази а на Форуму је говорила и и директорка Светске банке за Западни Балкан Елен Голдстин.
 • Поводом одржавања ликовне колоније Сићево у Градској кући организован је пријем за учеснике ликовне колоније. У раду овогодишње Сићевачке ликовне колоније учествовало је пет сликара из иностранства – Литваније, Француске, Мексика, Јапана и Румуније, као и седам уметника из наше земље-из Београда, Алексинца и Врања.
 • Заменик градоначелника Милош Банђур сусрео се са представницима фолклорних ансамбала из Костарике, Румуније, Бугарске, Мађарске, Словеније  и чланови српских фолклорних ансамбала са Косова и Метохије који су учествовали на 9. студентском фестивалу фоклора.
 • У Градској кући организован је пријем за ученике Правно-пословне школе и њихове госте из Мађарске и Македоније. Заменик градоначелника Љубивоје Славковић поздравио је ученике и наставнике и указао на значај сарадње младих у региону посебно када је реч о образовању. Правно-пословна школа Ниш је препознатљива по развијеној међународној сарадњи.Са школама из Ваца и Прилепа осмишљен је пројекат ,,Осмех је најлепши поклон” у оквру којег су посећене  установе за смештај старих лица, деца без родитељског старања и лица са посебним потребама.

Гости града Ниша током 2015. године

 • У Градској кући у Нишу организован је пријем за учеснике Студентског фестивала фолклора из Румуније, Грчке, Русије, Пољске, Републике Српске и Србије.
 • Ученици Валуас колеџа из Холандије заједно са својим вршњацима из нишке гиманизије Светозар Марковић били су гости Градске куће.
 • Сарадња ове две школе траје већ пет година, а поред рада у дебатним клубовима проширена је и на област природних наука, тако да су ђаци из Холандије своје радове изложили и на манифестацији Наук није баук.
 • У Градској кући приређен је пријем за еминентне музичке уметнике, тенора Марка Фрусонија из Римске опере и Ану Синицки из Миланске опере, учеснике традиционалног 18. Новогодишњег концерта.

Гости града Ниша током 2014. године

 • У Градској кући приређен је пријем за еминентног музичког уметника флаутисту Емануела Паиа који ће наступити на 40. јубиларном НИМУС-у.
 • У Градској кући приређен је свечани пријем на којем је заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић пожелео добродошлицу учесницима из Румуније, Бугарске, Грчке, Пољске и Мексика седмог по реду студентског фестивала фолклора који организује Студентски културни центар у Ниш
 • Захваљујући разумевању индијске амбасаде у Србији за ситуацију у којој се налазила наша земља након страшних поплава, а у сарадњи са индијским Саветом за културу у Њу Делхију, организован је хуманитарни концерт традиционалног индијског плеса, чији је приход био намењен поплављеним подручијима у Србији. Поред хуманитарног карактера овај концерт организован је у намери да се ојачају и продубе културне везе Индије и Србије.