Сусрети са амбасадорима

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са амбасадором Јапана у Србији Имамуром Акиром који је боравио у Нишу о будућој сарадњи две земље у области економије, културе и спорта. Упознала га је и са планом изградње Националног гимнастичког центра у Нишу као и са пројектом Омладинског центра.

амбасадор

Јапана

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан учествовали су на Конференцији “Савремене технологије у саобраћају” одржане у Научно-технолошком парку Ниш у организацији Српско-израелског бизнис клуба.

амбасадор

Израела

амбасадор

Шпаније

Амбасадор Шпаније Раул Бартоломе Молина и заменица градоначелнице Ниша Душица
Давидовић присуствовали су концерту једног од најзначајнијих гитариста савремене
фламенко сцене Чикуела, који је Амбасада Шпаније у Србији, у оквиру шестомесечног
председавања Шпаније Саветом Европске уније, организовала у Нишу уз подршку ЕУ
Делегације у Србији и Града Ниша.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са Предрагом
Митровићем, отправником послова у Амбасади Црне Горе у Републици Србији.
Градоначелница је са Митровићем, који је био у првој посети Нишу, разговарала о
унапређењу сарадње у свим областима.

отправник послова Амбасаде

Црне Горе

амбасадор

Аустрије

Полагању капсуле којом је симболично означен почетак изградње нове фабрике
компаније „Палфингер“ у Нишу присустовали су председник Републике Србије
Александар Вучић, амбасадор Аустрије у Србији Кристијан Ебнер заједно са
градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски сусрела се у Градској кући са амбасадором
Аустралије у Србији Данијелом Емеријем, који је први пут у званичној посети Нишу, са
којим је разговарала о унапређења сарадње Ниша са Амбасадом Аустралије и са
градовима у Аустралији. Области са највише потенцијала у даљем унапређењу сарадње
две стране биле су тема сусрета.

амбасадор

Аустралије

амбасадор

Јапана

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура коме је ово прва посета Нишу на самом почетку његовог мандата, уручили су кључеве возила за особе са инвалидитетом председнику Удружења инвалида рада града Ниша Милошу Стојковићу. Влада Јапана је донацијама присутна у Нишу од 2004. године. Помагали су школама, здравственим установама, организацијама и удружењима. Помогли су и изградњу странова за породице палих бораца.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са амбасадором Ирана у Републици Србији Рашидом Хасанпуријем и том приликом упознала је амбасадора са свим предностима Ниша као универзитетског града у коме успешно ради Научно технолошки парк, као и да је због бројних погодности за инвеститоре Ниш проглашен градом са повољним пословним окружењем. Свака сарадња која је у обостраном интересу је добродошла.

амбасадор

Ирана

амбасадор

Велике Британије

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Велике Британије у Србији Едвардом Фергусоном који је први пут у посети Нишу. Разговарали су о новим могућностима за сарадњу у области трговине, технологије, културе и образовања. Разматрана је и могућност отварања авио линије из Ниша према неком од градова у Великој Британији како би веза Града са овом земљом била додатно ојачана.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор Италије у Србији Лука Гори састали су се у Градској кући у Нишу. Овом приликом амбасадор Гори потврдио је да је Италија обновила своју заинтересованост за регион Западног Балкана и Србије где би инвеститори могли да реализују своје пројекте, посебно на југу где Ниш може да буде значајно место у реализацији нових улагања.

амбасадор

Италије

амбасадор Републике

Кореје

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са амбасадором Републике Кореје Ђеунг Лием у Градској кући о унапређењу сарадње у свим областима. Амбасадор, коме је ово прва званична посета нашем граду, истакао је овом приликом да се Ниш показао као добар домаћин корејским компанијама и поручио да ће позитивна искуства пренети другим корејским привредницима како би их охрабрио да инвестирају у Ниш.
Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са амбасадором Украјине у Републици Србији Володимиром Толкачом који је у Нишу боравио у протоколарној посети.

амбасадор

Украјине

шеф делегације и амбасадор

ЕУ у Србији

Пре почетка програма завршног дана ЕУ недеље могућности градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је у Градској кући са шефом делегације и амбасадором ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом о пројектима који се раде у Нишу а које подржава Европска унија.
Амбасадорка Румуније Силвија Давидоју и градоначелница Ниша Драгана Сотировски и њени сарадници разговарали су у Градској кући о могућностима за проширење сарадње Ниша и градова у Румунији. Постигнута је обострана сагласност да у оквиру прекограничне сарадње треба радити на заједничким пројектима којима би се аплицирало према фондовима Европске уније (ЕУ).

амбасадорка

Румуније

амбасадор

Египта

Амбасадор Египта Басел Салах и делегација Јужног Синаја предвођена гувернером Калед Фудом били су гости Града Ниша током обележавања Градске славе.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром током Семинара о одрживој мобилности у градовима одржаног на Научно-технолошком парку у Нишу у организацији Амбасаде Француске. На састанку између градоначелнице и амбасадора разговарало се о изазовима интермодалног јавног превоза. Амбасадору је указан потенцијал Ниша да постане зелени град и град одрживе мобилности.

амбасадор

Француске

амбасадор

Аустрије

Како унапредити и проширити сарадњу између Аустрије и Ниша била је тема разговора аустријског амбасадора у Србији Кристијана Ебнера и градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и њених сарадника. Саговорници су се сагласили да је привредна сарадња на завидном нивоу, да у Нишу већ успешно ради више аустријских компанија, а најављен је долазак још једне.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Финске Кимом Лахдевиртом поводом конференције „Нордијско-српско партнерство за зелено пословање и индустријске процесе“ организовано под окриљем Нордијског савета министара на Научно-технолошком парку у Нишу.

амбасадор

Финске

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил обишли су Центар за пружање услуга из области социјалне заштите „Мара“ који је реконструисан средствима Програма хуманитарне подршке Европске команде САД. Захваљујући донацији америчке владе проширени су капацитети Центра „Мара“ и убудуће ће корисници ове установе добити нов и реконструисан простор, а биће уведене и нове услуге за кориснике.

амбасадор

САД-а

амбасадор

Чешке

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са амбасадором Чешке Републике Томашом Кухтом о сарадњи у области пољопривреде, плановима о изградњи експо центра, могућностима за развој заједничких пројеката у ИТ сектору, пре свега сарадњи са Научно-технолошким парком у Нишу, као и могућим инвестицијама компанија из ове земље.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима била је у Градској кући домаћин амбасадорима арапских земаља, Палестине, Алжира, Либије, Египта и Ирака. Пријатељство и поверење су речи које најсадржајније описују разговоре вођене током ове посете. Договорено је да се сарадња унапреди и обогати новим садржајима у областима образовања, туризма и привреде. Изражена је обострана жеља да Ниш буде место студирања још већег броја студената из арапских земаља, да се кроз културну размену Ниш представи у тим земљама и да се у Нишу још боље упозна њихова култура, обичаји и језик.

амбасадори

арапских земаља

амбасадор

Словачке

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Словачке Републике у Београду Федором Росохом са којим је разговарала о унапређењу сарадње Ниша са градовима те нама пријатељске земље. У отвореном и конструктивном разговору, коме је присуствовала почасна конзулка Словачке Републике у Нишу Стела Јовановић, постигнута је обострана сагласност о заједничком раду на повезивању словачких и привредника из овог дела Србије. Први корак био би организовање економског форума о унапређењу економске сарадње у којој, како је речено, има простора за даље напредовање. Туризам је велика шанса јачања сарадње два народа, као и размена искустава и примера добре праксе у енергетици, посебно када је реч о зеленој енергији за коју Европска унија издваја значајна средства намењена земљама Западног Балкана, речено је у разговору.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Јапана Кацумата Такахиком који је први пут у посети Нишу. Посебно је било речи о сарадњи у областима привреде и инвестиција, туризма и културе. Уз посредовање Регионалне привредне коморе радиће се на организовању скупа на коме би учествовали представници нишког Научно-технолошког парка, КЛЕР-а, представници суседних округа и индустријских зона у окружењу, као и представници Јапанске пословне алијансе у Србији и на коме би биле представљене предности Ниша и околине као повољног пословног амбијента погодног за инвестирање јапанских привредника.

амбасадор

Јапана

отправница послова Амбасаде

Северне Македоније

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и отправница послова Амбасаде Северне Македоније у Београду Михаела Веселинов сагласиле су се, приликом сурета у Градској кући  а поводом одржавања Дана македонске културе у Нишу,  да иницијатива Отворени Балкан  нуди  бројне могућности у смислу остваривања веће добробити за грађане Северне Македоније и Србије и проширење сарадње у различитим областима, попут туризма, културе, спорта, гастрономије.

Планови о заједничкој сарадњи, нови инвеститори из Словеније, оживљавање Нишке Бање, као и очување словеначке културе у Србији – биле су неке од тема на састанку између градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и словеначког амбасадора Дамјана Берганта, који је посетио Ниш. Градоначелница Сотировски је овом приликом представила Ниш као град са повољним пословним амбијентом. Поједине словеначке фирме већ су купиле земљу у Нишу и околини, а авио-линија која повезује Ниш и Словенију је шанса за развој привредне и туристичке сарадње Ниша и словеначких градова. Најављена је могућност отварања словеначког почасног конзулата у Нишу.

амбасадор

Словеније

амбасадор

Туниса

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор Републике Тунис Сеиф Алах Режеб потврдили су у разговору у Градској кући решеност да Град Ниш и туниски град Бизерта ускоро потпишу Споразум о сарадњи. Иницијатива о братимљењу Ниша и Бизерте потекла је од Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. У Бизерти се налази највеће српско гробље где почивају припадници Првог пука нишких резервних трупа из Ниша и околине, учесници Првог светског рата. Осим историје која повезује два града, саговорници су се сагласили да су Ниш и Бизерта индустријски, технолошки, универзитетски и културни центри са великим бројем фестивала, да су веома слични градови који су добро позиционирани у својим земљама са великим развојним потенцијалима.

Заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил разговарали су данас у Градској кући о досадашњој сарадњи, њеном унапређењу и о пројектима на којима су две стране заједно радиле. Давидовић је захвалила на помоћи америчке стране у реконструкцији Установе „Мара“ и Специјалне болнице за психијатријске болести „Горња Топоница“ оценивши да су донације Европске команде америчке војске уложене у хуманост и подизање квалитета живота корисника здравствених и установа социјалне заштите.

амбасадор

САД-а

амбасадор

Пољске

У Нишу је отворен почасни конзулат Републике Пољске. Пре свечаног отварања градоначелница Ниша и амбасадор Републике Пољске Рафал Перл разговарала су у Градској кући о унапређењу сарадње два пријатељска народа.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са Његовом екселенцијом амбасадором Француске Пјером Кошаром са којим је разговарала о унапређењу сарадње и представила Ниш као повољан пословни амбијент за улагање француских привредника. Присуство привредне делегације и представника Француско-српске привредне коморе је потврда заинтересованости француских привредника за улагања. Разговори о привредној сарадњи, учешћу у заједничким пројектима на пољу заштите животне средине биће настављени.

амбасадор

Француске

амбасадор

Индије

Била је то куртоазна посета амбасадора Индије Санџив Кохлиа а разговори градоначелнице и амбасадора у Градској кући биће настављени приликом наредне посете када ће бити више речи о условима студирања на нишким факултетима, потенцијалним инвеститорима из Индије, промоције туристичке понуде Ниша са окружењем. Традиционално добре односе наше две земље треба искористити за унапређивање сарадње.

амбасадор

Шпаније

Амбасадор Шпаније Раул Бартоломе Молина и заменица градоначелнице Ниша Душица
Давидовић присуствовали су концерту једног од најзначајнијих гитариста савремене
фламенко сцене Чикуела, који је Амбасада Шпаније у Србији, у оквиру шестомесечног
председавања Шпаније Саветом Европске уније, организовала у Нишу уз подршку ЕУ
Делегације у Србији и Града Ниша.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са Предрагом
Митровићем, отправником послова у Амбасади Црне Горе у Републици Србији.
Градоначелница је са Митровићем, који је био у првој посети Нишу, разговарала о
унапређењу сарадње у свим областима.

отправник послова Амбасаде

Црне Горе

амбасадор

Аустрије

Полагању капсуле којом је симболично означен почетак изградње нове фабрике
компаније „Палфингер“ у Нишу присустовали су председник Републике Србије
Александар Вучић, амбасадор Аустрије у Србији Кристијан Ебнер заједно са
градоначелницом Ниша Драганом Сотировски.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски сусрела се у Градској кући са амбасадором
Аустралије у Србији Данијелом Емеријем, који је први пут у званичној посети Нишу, са
којим је разговарала о унапређења сарадње Ниша са Амбасадом Аустралије и са
градовима у Аустралији. Области са највише потенцијала у даљем унапређењу сарадње
две стране биле су тема сусрета.

амбасадор

Аустралије

амбасадор

Јапана

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура коме је ово прва посета Нишу на самом почетку његовог мандата, уручили су кључеве возила за особе са инвалидитетом председнику Удружења инвалида рада града Ниша Милошу Стојковићу. Влада Јапана је донацијама присутна у Нишу од 2004. године. Помагали су школама, здравственим установама, организацијама и удружењима. Помогли су и изградњу странова за породице палих бораца.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са амбасадором Ирана у Републици Србији Рашидом Хасанпуријем и том приликом упознала је амбасадора са свим предностима Ниша као универзитетског града у коме успешно ради Научно технолошки парк, као и да је због бројних погодности за инвеститоре Ниш проглашен градом са повољним пословним окружењем. Свака сарадња која је у обостраном интересу је добродошла.

амбасадор

Ирана

амбасадор

Велике Британије

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Велике Британије у Србији Едвардом Фергусоном који је први пут у посети Нишу. Разговарали су о новим могућностима за сарадњу у области трговине, технологије, културе и образовања. Разматрана је и могућност отварања авио линије из Ниша према неком од градова у Великој Британији како би веза Града са овом земљом била додатно ојачана.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор Италије у Србији Лука Гори састали су се у Градској кући у Нишу. Овом приликом амбасадор Гори потврдио је да је Италија обновила своју заинтересованост за регион Западног Балкана и Србије где би инвеститори могли да реализују своје пројекте, посебно на југу где Ниш може да буде значајно место у реализацији нових улагања.

амбасадор

Италије

амбасадор Републике

Кореје

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са амбасадором Републике Кореје Ђеунг Лием у Градској кући о унапређењу сарадње у свим областима. Амбасадор, коме је ово прва званична посета нашем граду, истакао је овом приликом да се Ниш показао као добар домаћин корејским компанијама и поручио да ће позитивна искуства пренети другим корејским привредницима како би их охрабрио да инвестирају у Ниш.
Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са амбасадором Украјине у Републици Србији Володимиром Толкачом који је у Нишу боравио у протоколарној посети.

амбасадор

Украјине

шеф делегације и амбасадор

ЕУ у Србији

Пре почетка програма завршног дана ЕУ недеље могућности градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је у Градској кући са шефом делегације и амбасадором ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом о пројектима који се раде у Нишу а које подржава Европска унија.
Амбасадорка Румуније Силвија Давидоју и градоначелница Ниша Драгана Сотировски и њени сарадници разговарали су у Градској кући о могућностима за проширење сарадње Ниша и градова у Румунији. Постигнута је обострана сагласност да у оквиру прекограничне сарадње треба радити на заједничким пројектима којима би се аплицирало према фондовима Европске уније (ЕУ).

амбасадорка

Румуније

амбасадор

Египта

Амбасадор Египта Басел Салах и делегација Јужног Синаја предвођена гувернером Калед Фудом били су гости Града Ниша током обележавања Градске славе.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром током Семинара о одрживој мобилности у градовима одржаног на Научно-технолошком парку у Нишу у организацији Амбасаде Француске. На састанку између градоначелнице и амбасадора разговарало се о изазовима интермодалног јавног превоза. Амбасадору је указан потенцијал Ниша да постане зелени град и град одрживе мобилности.

амбасадор

Француске

амбасадор

Аустрије

Како унапредити и проширити сарадњу између Аустрије и Ниша била је тема разговора аустријског амбасадора у Србији Кристијана Ебнера и градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и њених сарадника. Саговорници су се сагласили да је привредна сарадња на завидном нивоу, да у Нишу већ успешно ради више аустријских компанија, а најављен је долазак још једне.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан учествовали су на Конференцији “Савремене технологије у саобраћају” одржане у Научно-технолошком парку Ниш у организацији Српско-израелског бизнис клуба.

амбасадор

Израела

амбасадор

Финске

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Финске Кимом Лахдевиртом поводом конференције „Нордијско-српско партнерство за зелено пословање и индустријске процесе“ организовано под окриљем Нордијског савета министара на Научно-технолошком парку у Нишу.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил обишли су Центар за пружање услуга из области социјалне заштите „Мара“ који је реконструисан средствима Програма хуманитарне подршке Европске команде САД. Захваљујући донацији америчке владе проширени су капацитети Центра „Мара“ и убудуће ће корисници ове установе добити нов и реконструисан простор, а биће уведене и нове услуге за кориснике.

амбасадор

САД-а

амбасадор

Чешке

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са амбасадором Чешке Републике Томашом Кухтом о сарадњи у области пољопривреде, плановима о изградњи експо центра, могућностима за развој заједничких пројеката у ИТ сектору, пре свега сарадњи са Научно-технолошким парком у Нишу, као и могућим инвестицијама компанија из ове земље.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима била је у Градској кући домаћин амбасадорима арапских земаља, Палестине, Алжира, Либије, Египта и Ирака. Пријатељство и поверење су речи које најсадржајније описују разговоре вођене током ове посете. Договорено је да се сарадња унапреди и обогати новим садржајима у областима образовања, туризма и привреде. Изражена је обострана жеља да Ниш буде место студирања још већег броја студената из арапских земаља, да се кроз културну размену Ниш представи у тим земљама и да се у Нишу још боље упозна њихова култура, обичаји и језик.

амбасадори

арапских земаља

амбасадор

Словачке

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Словачке Републике у Београду Федором Росохом са којим је разговарала о унапређењу сарадње Ниша са градовима те нама пријатељске земље. У отвореном и конструктивном разговору, коме је присуствовала почасна конзулка Словачке Републике у Нишу Стела Јовановић, постигнута је обострана сагласност о заједничком раду на повезивању словачких и привредника из овог дела Србије. Први корак био би организовање економског форума о унапређењу економске сарадње у којој, како је речено, има простора за даље напредовање. Туризам је велика шанса јачања сарадње два народа, као и размена искустава и примера добре праксе у енергетици, посебно када је реч о зеленој енергији за коју Европска унија издваја значајна средства намењена земљама Западног Балкана, речено је у разговору.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се са амбасадором Јапана Кацумата Такахиком који је први пут у посети Нишу. Посебно је било речи о сарадњи у областима привреде и инвестиција, туризма и културе. Уз посредовање Регионалне привредне коморе радиће се на организовању скупа на коме би учествовали представници нишког Научно-технолошког парка, КЛЕР-а, представници суседних округа и индустријских зона у окружењу, као и представници Јапанске пословне алијансе у Србији и на коме би биле представљене предности Ниша и околине као повољног пословног амбијента погодног за инвестирање јапанских привредника.

амбасадор

Јапана

отправница послова Амбасаде

Северне Македоније

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и отправница послова Амбасаде Северне Македоније у Београду Михаела Веселинов сагласиле су се, приликом сурета у Градској кући  а поводом одржавања Дана македонске културе у Нишу,  да иницијатива Отворени Балкан  нуди  бројне могућности у смислу остваривања веће добробити за грађане Северне Македоније и Србије и проширење сарадње у различитим областима, попут туризма, културе, спорта, гастрономије.

Планови о заједничкој сарадњи, нови инвеститори из Словеније, оживљавање Нишке Бање, као и очување словеначке културе у Србији – биле су неке од тема на састанку између градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и словеначког амбасадора Дамјана Берганта, који је посетио Ниш. Градоначелница Сотировски је овом приликом представила Ниш као град са повољним пословним амбијентом. Поједине словеначке фирме већ су купиле земљу у Нишу и околини, а авио-линија која повезује Ниш и Словенију је шанса за развој привредне и туристичке сарадње Ниша и словеначких градова. Најављена је могућност отварања словеначког почасног конзулата у Нишу.

амбасадор

Словеније

амбасадор

Туниса

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор Републике Тунис Сеиф Алах Режеб потврдили су у разговору у Градској кући решеност да Град Ниш и туниски град Бизерта ускоро потпишу Споразум о сарадњи. Иницијатива о братимљењу Ниша и Бизерте потекла је од Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. У Бизерти се налази највеће српско гробље где почивају припадници Првог пука нишких резервних трупа из Ниша и околине, учесници Првог светског рата. Осим историје која повезује два града, саговорници су се сагласили да су Ниш и Бизерта индустријски, технолошки, универзитетски и културни центри са великим бројем фестивала, да су веома слични градови који су добро позиционирани у својим земљама са великим развојним потенцијалима.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је са генералним конзулом Турске у Новом Пазару Башаром Башолом у сусрет отварању конзуларне канцеларије у саставу тог турског конзулата у Нишу. У разговору је истакнуто да је потврђена оправданост отварања авио-линије између Ниша и Истанбула и размотрене могућности сарадње са Турском развојном агенцијом (ТИКА) поводом откривања Београдске капије на нишкој Тврђави.

генерални конзул

Турске у Новом Пазару

амбасадор

САД-а

Заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил разговарали су данас у Градској кући о досадашњој сарадњи, њеном унапређењу и о пројектима на којима су две стране заједно радиле. Давидовић је захвалила на помоћи америчке стране у реконструкцији Установе „Мара“ и Специјалне болнице за психијатријске болести „Горња Топоница“ оценивши да су донације Европске команде америчке војске уложене у хуманост и подизање квалитета живота корисника здравствених и установа социјалне заштите.

У Нишу је отворен почасни конзулат Републике Пољске. Пре свечаног отварања градоначелница Ниша и амбасадор Републике Пољске Рафал Перл разговарала су у Градској кући о унапређењу сарадње два пријатељска народа.

амбасадор

Пољске

амбасадор

Француске

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са Његовом екселенцијом амбасадором Француске Пјером Кошаром са којим је разговарала о унапређењу сарадње и представила Ниш као повољан пословни амбијент за улагање француских привредника. Присуство привредне делегације и представника Француско-српске привредне коморе је потврда заинтересованости француских привредника за улагања. Разговори о привредној сарадњи, учешћу у заједничким пројектима на пољу заштите животне средине биће настављени.

Била је то куртоазна посета амбасадора Индије Санџив Кохлиа а разговори градоначелнице и амбасадора у Градској кући биће настављени приликом наредне посете када ће бити више речи о условима студирања на нишким факултетима, потенцијалним инвеститорима из Индије, промоције туристичке понуде Ниша са окружењем. Традиционално добре односе наше две земље треба искористити за унапређивање сарадње.

амбасадор

Индије

амбасадор

Руске Федерације

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, министар унутрашњих послова Александар Вулин и Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко открили су меморијал посвећен погинулим борцима Црвене армије у „Нишком инциденту“ и посадили стабла на месту обележја.

 

 

Овом приликом амбасадор Кипра Димитриос Теофилакту и градоначелница Ниша договорили су да се будућа сарадња развија у заједнички дефинисаним областима са циљем постизања конкретних и видљивих резултата за обе стране.

амбасадор

Кипра

амбасадори

фрaнкофоне групе земаља

Сусрет са амбасадорима и представницима амбасада фрaнкофоне групе земаља  била је прилика да се разговара о сарадњи у области економије, туризма, образовања и културе.Био је то веома важан састанак за Ниш са кога су потекли конкретни предлози о унапређењу сарадње са Египтом, Мароком, Тунисом, Камбоџом, ДР Конго, Гвинејом и Француском.

Aмбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант и помоћница градоначелнице Ниша за међународну сарадњу и пројекте Јована Митић отворили су изложбу словеначких дизајнера „Будућност живљења“ у Салону 77 која је организована у сарадњи Града Ниша, Галерије савремених ликовних уметности у Нишу, Центра за креативност – Музеја за архитектуру и дизајн из Љубљане, Министарства спољних послова, Министарства културе и Амбасаде Словеније у Београду. Изложба представља производе који су комбинација креативног рада и пословне визије словеначких дизајнера који су прилагођени новој генерацији корисника.

амбасадор

Словеније

амбасадори

нордијских земаља

Сусрет са амбасадором Норвешке Јорном Јелстом, амбасадором Финске Кимом Лахдервиртом, амбасадорком Данске Сузан Шајн и директорком развојне сарадње при Амбасади Шведске у Србији Карин Мекдоналд уприличен је поводом одржавања конфренције „Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства“ у Нишу. Намера амбасада нордијских земаља је да подрже Србију у наставку спровођења принципа циркуларне економије, поделе искуства својих земаља и подигну свест локалних партнера о важности и користима примене циркуларне економије која утиче како на сваког појединца, тако и на друштво у целини.

Градоначелница Сотировски је са амбасадорoм Хамијем Аксојем разговарала о успостављању редовне авиолиније између Ниша и Инстанбула, отварању конзуларног представништва Републике Турске у Нишу, сарадњи на ревитализацији споменичког наслеђа из периода Османског царства, доласку нових инвеститора у Ниш и у овај део Србије.

амбасадор

Турске

амбасадорка

Аустралије

Сусрет са амбасадорком Аустралије у Србији Рут Стјуарт била је прилика да се разговара о унапређењу сарадње Ниша са Амбасадом Аустралије и са градовима у Аустралији. Интензивнији контакти са аустралијском заједницом у Србији и српском заједницом у Аустралији, као и међусобно повезивање ИТ сектора су области са највише потенцијала у даљем унапређењу сарадње две стране.

Члан Градског већа Владислав Марјановић разговарао је са амбасадором Републике Чешке Томашом Кухтом и члановима високе делегације Сената те земље о унапређењу међусобне сарадње. Како је Ниш једно од средишта напредних и иновативних технологија чему тежи и Чешка, обострани је интерес две стране да развијају сарадњу на пољу истраживања, науке, образовања и културе, речено је у разговору у Градској кући

амбасадор

Чешке

амбасадор

Шведске

Сусрет са амбасадором Краљевине Шведске у Србији Јаном Лундином. Заштита животне средине је била доминантна тема разговора амбасадора Краљевине Шведске у Србији Јана Лундина и градоначелнице Драгане Сотировски и овом приликом је истакнуто да је заједнички рад Града Ниша са Амбасадом Шведске и Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (СИДА) на припреми пројектне документације за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода пример успешне сарадње који би могао да буде узор и за друге градове у Србији када је реч о пројектима који се финансирају из фондова Европске уније.

Сусрет са амбасадором Руске федерације у Србији Александром Боцан Харченком била је прилика да се разговара о неговању традиционално пријатељских односа и унапређењу економске и културне сарадње, као и очувању меморијала на територији града Ниша који сведоче о заједничкој историји две земље.

амбасадор

Русије

амбасадор

Сједињених Америчких Држава

Градоначелница Драгана Сотирвски и амбасадор САД-а у Србији Ентони Годфри разговарали су о даљој сарадњи и значају развоја партнерских односа који ће се даље развијати активношћу Америчке привредне коморе у Србији и Клуба српско-америчког пријатељства.

Повод за посету Нишу амбасадора Мађарске у Србије Атиле Пинтера била је свечана додела одликовања почасном конзулу Мађарске Милоју Бранковићу, Витешког крста, мађарског ордена за заслуге којим га одликује председник Мађарске за изузетан допринос у ојачавању чврстих веза Србије и Мађарске.

амбасадор

Мађарске

амбасадор

Израела

Током сусретом са амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом разговарано је о унапређењу будућих видова сарадње и проширењу веза на пољу економије и културе.

Неке од тема током разговора са амбасадором Републике Финске у Србији Кимом Лахдевиртом биле су иновативне и напредне технологије, дигитализација, одрживи развој, предности циркуларне економије, области могуће сарадње нишких и финских компанија, могућности успостављања авио линије између Ниша и финских градова.

амбасадор

Финске

амбасадор

Египта

У разговору са амбасадором Арапске Републике Египат Амр Агувејлијем договорена је посета привредне делегација Египта Нишу у другој половини јула ове године. Биће то прилика да се египатски привредници упознају са условима инвестирања и да се разговора о могућностима за успостављање редовних директних летова из Ниша до појединих египатских градова. Најављено је и потписивање Писма о намерама о успостављању сарадње између градова Ниша и Шарм ел Шеика.

амбасадор

Мађарске

Током разговора са амбасадором Републике Мађарске у Србији Атилом Пинтером прецизиране су области будуће сарадње. Ниш ће искористити мађарска искуства у бањском туризму како би развијали Нишку Бању, као и мађарска искуства у области пречишћавања отпадних вода. Договорена је и директна сарадња економске канцеларије мађарске амбасаде и КЛЕР-а и сарадња нишког водовода и водовода Будимпеште.

Градоначелница Драгана Сотировски и амбасадор Републике Италије у Србији Карло Ло Кашо разговарали су о ширењу пословних активности италијанских компанија које послују у Србији, мотивисању италијанских привредника да још више улажу у овој део Србије као и унапређењу сарадње у области туризма и културе.

амбасадор

Италије

амбасадор

Бугарске

Сусрет са амбасадором Републике Бугарске у Србији Радком Влајковим била је прилика да се разговара о Коридору 10, будућом гасоводу, модернизацији железничког правца према српско-бугарској граници, бугарским компанијима које раде у Нишу и Србији, припадницима бугарске националне мањине, раду Генералног конзулата Бугарске у Нишу.

Приликом посете амбасадора Републике Француске у Србији Жан Луј Фалконија разговарало се о унапређењу сарадње Ниша и наше регије са регијама у Француској и стварању повољног амбијента за веће присуство француских предузећа и њихово инвестирање у Нишу и околини.

амбасадор

Француске

Током 2019. године градоначелник Дарко Булатовић сусрео са:

 • Генералним конзулом Бугарске у Србији Едвином Сугаревим поводом завршетка његовог мандата у Србији. Током разговора обострано је указано на значај веома добрих билатералних односа између Србије и Бугарске, даљег унапређења економске и културне сарадње, као и решавања мањинских питања

 • Амбасадором Туниса Сејф Алах Реџибом и том приликом договорене су активности везано за успостављање директне сарадње између Града Ниша и Града Бизерте у Тунису.

 • Амбасадором Француске Жан Луј Фалконијем и представио пројекте Града Ниша везано археолошка налазишта у Нишу, постројење за прераду воде, отварање Научно-технолошког парка и сарадњу малих и средњих предузећа.

 • Новопостављеним амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем и упознао га са потенцијалима Ниша у привредном, образовном и културном сегменту, а посебно са напорима које локална самоуправа у сарадњи са Владом и Председником Србије предузима како би се Ниш учинио бољим местом за живот, али и пословање, посебно у смислу привлачења нових инвеститора, и када су у питању велики инфраструктурни пројекти, попут фабрике за прераду отпадних вода у питању, и када је реч о организацији и унапређењу рада институција локалне самоуправе битних за функционисање привреде.

 • Шефом Делегације Еу у Србији амбасадором Семом Фабрицијем поводом доделе сертификата зан 34 локалне самоуправе које су реализовале пројекте у оквиру програма ЕУ ПРО који ће им омогућити даразвију и унапреде географске информационе системе.

 • Новопостављеним амбасадорм Француске Жан Луј Фалконијем и током разговора посебна пажња поклоњена је реализацији пројекта археолошког истраживања градског поља и нишке тврђаве у који су укључени стручњаци из Француске тачније из града Арла који већ неколико година има сарадњу са Нишом.

 • Амбасадорима из такозване Арапске групе – амбасадором Палестине М. Набханом, амбасадором Алжира А. Шебшхубом, амбасадором Египта А. Агувејлијем, амбасадором Кувајта Ј. Абдулсамадом, амбасадором Марока М.А. Белхажом, амбасадором Туниса С.А. Режебом, отправник послова Амбасаде Либије М. Абугарином и амбасадором Ирака Ф.Х.М Ал Исом, који су боравили су у Нишу како би се упознали са привредним потенцијалима Ниша.

 • Амбасадором Данске Андреасом Хогардом приликом облежавања три године пословања данске компаније Better Collective у Нишу и разговарали су о могућностима сарадње компанија из ИТ сектора из Ниша и Данске.

 • Амбасадором Финске у Србији Кимом Лахдевиртом разговарао о приоритетима финског председавања ЕУ и о могућностима да се финска укључи у инвестирање у области ИТ технологије на овом подручју.

 • Амбасадором Краљевине Шведске у Србији Јаном Лундином о унапређењу сарадње и даљем развоју билатералних односа. Досадашња сарадња је била одлична, посебно у домену културе и заштите животне средине, што се нарочито односи на пројекат изградње Постројења за прераду отпадних вода, које са скоро 50 милиона Евра финансира Европска Унија, а реализује шведска државна агенција СИДА. Истакнута је и важност одржавања 3 авио линије из Ниша ка градовима у Шведској, и то престоници Штокхолму и Малмеу, а однедавно и Гетеборгу. Обострано је оцењено и да унапређење ваздушног, али и свих осталих видова саобраћаја, значајно повећава капацитете Ниша и овог дела Србије у привлачењу нових инвеститора из ове пријатељске земље, што ће, како је договорено, бити у фокусу будуће сарадње Ниша и амбасаде Краљевине Шведске.

 • Амбасадором Републике Индонезије у Србији Мохамадом Чандра Видја Јудхом. На састанку је изражен обострани интерес за унапређивање односа и успостављање ближе сарадње у областима културе, спорта и привреде. Амбасадор је позвао све привреднике из Ниша на велики трговински сајам у Џакарти, који се одржава октобра ове године.

 • Амбасадором Републике Турске у Београду Танжу Билгичем, пре утакмице репрезентација Турске и Словеније у оквиру Европског првенства у кошарци за жене. У разговору је оцењено да постоји стални напредак у односима Турске и Србије, захваљујући понајпре одличним односом два председника што се огледа у расту спољнотрговинске размене, али и све већем приливу инвеститора из Турске у Србију. У разговору је оцењено и да је, у години када се обележава 140 година успостављања дипломатских односа Србије и Турске, важно развијати и добре односе у свим осталим сферама, од културе, науке и образовања, па до спорта.

 • Амбасадором Кубе у Србији Њ.Е. Густавом Триста дел Тодом. На састанку су градоначелник и амбасадор разматрали нове облике размене на пољу образовања, медицине, културе и привреде кроз активности које ће Ниш имати у наредном периоду, као највећи град на југу Србије и један од центара овог дела Балкана

 • Амбасадором Републике Словеније у Србији Изстоком Јарцом а главне теме током сусрета биле су привредно-економска и спортска сарадња Града Ниша и Словеније.

 • Амбасадором Краљевине Белгије у Србији Кун Адамом и разговарао о могућностима за унапређење сарадње у свим областима од културе, језика, образовања па до привреде.

 • Амбасадором Бугарске у Београду Ратком Влајковим приликом посете потпредседнице Владе Републике Бугарске Маријане Николов Србији и Граду Нишу. Тема сусрета било је стварање услова за унапређење, пре свега, привредне сарадње, али и могућностима за успостављање ближих веза и у науци, образовању и култури.

 • Амбасадором Краљевине Шведске Јан Лундином приликом посете делегације Шведске агенције за међународну развојну сарадњу која је подржала припрему идејног пројекта и тендерске документације за постројење и сакупљаче отпадних вода у Нишу.

 • Амбасадором Арапске Републике Египат у Београду Амр Алгувеилијем са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње, пре свега у области туризма и унапређења туристичке понуде Ниша.

 • Амбасадором Велике Британије у Србији Денис Кифом,који је био у дводневној посети Нишу у оквиру акције Popup Амбасада коју ова амбасада по први пут организује управо у нашем граду.

 • Амбасадором Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстадом и том приликом истакнута је спремност обе стране за продубљење и проширење већ успешне сарадње у много области, а амбасадор Бјорнстад је истакао спремност норвешке амбасаде, и норвешке Владе уопште, да подржи све иницијативе које иду у правцу унапређења односа, како кроз подршку и помоћ позоришним и музичким ансамблима, фестивалима, уметничким галеријама и музејским институцијама да се представе норвешкој публици, али и спремност да учествују у организацији доласка и представљања културних посленика Норвешке у Нишу.

 • Амбасадорком Румуније у Београду Оаном Кристином Попа о подршци Румуније Србији током председавања Румуније Европским Саветом.

 • Амбасадором Јужне Кореје Че Хјонг Чаном о унапређењу сарадње града и менаџмента јужнокорејских компанија које послују у Нишу.

Током 2018. године  градоначелник Дарко Булатовић сусрео се са:


 • Аташеом за културу и првим саветником Амбасаде Руске Федерације Александром Николаевичем Конанихином  поводом откривања спомен плоче на нишком аеродрому у знак сећања на десетогодишњицу уклањања убојитих средстава са писте нишке ваздушне луке у Нишу. Влада Руске Федерације тада је одобрила  за разминирање нишког аеродрома  помоћ у износу од шест милиона долара

 • Амбасадором Немачке у Србији Томасом  Шибом и разговарали су о сарадњи у области привреде и културе између града и једне од најразвијенијих држава Европе. Тренутно у Србији послује 400 немачких компанија, па је ова држава водећа по броју инвеститора са сталним трендом унапређења сарадње. Непосредан повод за посету амбасадора Немачке Нишу било је свечано отварање катедре за германистику на Филозофском факултету.

 • Новоименованим амбасадором Индије у Србији Субратом Батачарџијем. Током састанка разговарало се пре свега о привредним темама.

 • Првим секретаром Амбасаде Шведске у Србији Идом Ројтершверд, руководиоцем програма за заштиту животне средине Одељења за међународну развојну помоћ Шведске у Србији и разговрали су о напретку на пројекту припреме техничке документације за спровођење пројекта сакупљања и прераде отпадних вода у Нишу који се спроводи у оквиру програма Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине (PEID) који је подржала Влада Шведске кроз Шведску агенцију за међународни развој и сарадњу.

 • Амбасадором Данске у Србији Андерсом Хоугором и разговарали су о инвестицијама данских компанија у Ниш. Састанку је присуствовао и менаџмент данске компаније Better Collectivе, која послује у области софтверске технологије, већ две године у Нишу.

 • Амбасадором САД у Србији Кајлом Скатом. На састанку је констатована добра досадашња сарадња локалне самоуправе и Амбасаде Сједињених држава, посебно на пољу развоја цивилног сектора и проширења привредне, културне и научне сарадње. Непосредан повод за долазак амбасадора Ската у Ниш била је донација за Дечију хемато-онколошку клинику у Нишу.

 • Амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом. Тема разговора била је могућа сарадња између Града Ниша и кинеских компанијама на реализацији инфраструктурних пројеката у Нишу и региону, али и реализација потенцијалних инвестиција кинеских компанија у изградњу нових производних капацитета у Нишу.

 • Амбасадором Француске у Србији Фредериком Мондолинијем на отварању изложбе под називом „Наша историја наша сећања“ посвећене сећању на ослобађање Србије у јесен 1918. и на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату. Градоначелник Булатовић и амбасадор Мондолини учествовали су у форуму на тему српско-француских односа и дугогодишњег пријатељства два народа, а поводом 15.годишњице Француског института у Нишу.

 • Замеником шефа мисије Амбасаде Шведске у Београду Јоакимом Верном приликом обележавања Европске недеље мобилности у Нишу и промовисања мера за смањење коришћења путничких аутомобила и побољшања услова за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.

 • Амбасадором Јапана у Србији Ђунићи Марујамом, који је искористио почетак обележавања недеље јапанске културе у Нишу за своју прву званичну посету граду. Јапанска влада сарађује са локалним заједницама у Србији кроз програм бесповратне помоћи. Оно што је посебно важно Јапану као земљи која се често суочава са природним катастрофама је  развијање сарадње између две земље и размена знања о превенцији природних катастрофа, као и о опоравку након тога.

 • Амбасадором Аустрије у Србији Николаус Лутеротијем приликом отварања фабрике Цумтобел за производњу ЛЕД расвете. Овај поновни сусрет уследио је после непуна два месеца након прве званичне посете амбасадора Лутеротија Нишу и састанка са Градоначелником Булатовићем када је истакнута важност коју аустријска дипломатија даје процесу придруживања Србије Европској унији, а посебно током свог председавања Еу.

 • Амбасадорoм Египта Амр Агувејлијем а повод сусрета био је округли сто на тему сарадње привредника из Ниша и из Египта који се одржао у Регионалној привредној комори Ниш. Непуних месец дана пре тога амбасадор Египта боравио је у првој званичној посети Граду Нишу поводом наступа ансамбла модерног балета Каирске опере у оквиру званичног програма Нишвил џез театра. Представа је део програма „Месец египатске културе” поводом 110 година од успостављања дипломатских односа Египта и Србије.

 • Амбасадором Шведске у Србији Јаном Лундином. Током сусрета било је речи о сарадњи две земље и посебно о пројектма у којима Шведска помаже Град Ниш.

 • Амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером приликом одржавања српско – мађарског форума о водопривреди, на којем су учествовали привредници две земље који послују у овој области.

 • Амбасадором Белорусије у Србији Валериј Бриљовим и том приликом одржана презентација привредних потенцијала Града Ниша и размотрене су могућности о сарадњи на бројним пољима са пријатељском Белорусијом.

 • Шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем коме су презентовани пројекти и инвестиције који се реализују у Нишу а посебан акценат је стављен на инфраструктурне пројекте и то на оне у којима финансијски учествује Европска унија.

Током 2017. године градоначелник Ниша Дарко Булатовић, и његови сарадници, сусрели су се са:

 • Амбасадорком Републике Македоније у Србији Вером Јовановском која је боравила у Нишу поводом обележавања јубилеја Удружења Македонаца Вардар. Градоначелник и амбасадорка разговарали су о унапређењу сарадње на пољу образовања, информационих технологија, културе и здравства.

 • Амбасадором Сувереног малтешког реда у Србији Албертом ди Луком и амбасадором Тајвана у Мађарској  Ендрием Чангом. Непосредни повод за долазак амбасадора је помоћ коју Суверени малтешки ред пружа лицима која конкуришу за помоћ  преко њиховог официјелног сајта. У овом случају ради се о младој Нишлијки која је упутила захтев за помоћ како би се спровело лечење.

 • Амбасадором Шведске Јаном Лундином поводом обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Шведске и званичне прославе која је одржана у Нишу. Још једна прилика за сусрет била је и потписивање  Меморандума о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Града Ниша које означило почетак припреме техничке документације за имплементацију Пројекта сакупљања и прераде отпадних вода у Граду Нишу, који финансира Влада Шведске кроз Шведску агенцију за међународни развој и сарању – SIDA, а у оквиру програмa „Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине” (PEID).

 • Амбасадором Аргентине у Србији Рикардом Фернандесом који је у Нишу боравио поводом Дана аргентинског филма. Заменик градоначелника проф. др Милош Банђур и амбасадор разговарали су о сарадњи две земље у економским односима, као и о богатој јужно америчкој култури и Аргентини као једној од земаља носилаца културног развоја посебно филмског стваралаштва.

 • Амбасадором Швајцарске у Србији Филипом Геом приликом представљања пројекта Караван игре у Нишу. Покровитељ пројекта је премијерка Србије Ана Брнабић а пројекат реализују Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Art Mentor из Луцерна и Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

 • Амбасадорком Аустралије у Србији Џулијом Фини која је боравила у Нишу поводом Нишвил џез фестивала и наступа аустралијске групе Visions of а Nomad чије је учешће на фестивал помогла Амбасада Аустралије у Србији.

 • Амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Васиљевичем Чепурином са којим су разговарали о наставку и неговању традиционално добрих пријатељских односа са руским народом, али и о сарадњи града Ниша и руског града Калуге.

 • Амбасадорком Индије у Србији Нариндер Чаухан на пријему за инвеститоре из Индије који су постали власници предузећа Блок сигнал. Још једна прилика за сусрет била је и представљање Програма индијске техничке и економске сарадње за држављане Републике Србије у Нишу који реализује Министарство спољних послова Владе Индије у сарадњи са Министарством за европске интеграције РС.

 • Амбасадором Турске у Србији Танџу Билгицом. На састанку се разговарало о модалитетима будуће сарадње Града Ниша и амбасаде Турске у Србији, како на пољу  привреде, тако и у области културе. Овом приликом у Градској кући били су и малишани који ће крајем јуна на дечјем музичком фестивалу „Србија у ритму Европе“ играти, певати и плесати у ритму Турске коју ће на том такмичењу представљати.

 • Генералним секретаром Министарства спољних послова Аустрије др Михаелом Линхартом приликом отварања Почасног конзулата Аустрије у Нишу. Иако је седиште конзулата у Нишу, он ће покривати Нишавски, Зајечарски, Пиротски, Топлички, Јабланички и Пчињски округ.

 • Амбасадором Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстадом, коjи jе са представницима Нордијске пословне алијансе боравио у Нишу. Овај састанак била је прилика да се размотре могућности за развој економске сарадње.

 • Амбасадором Финске у Србији Перти Иконеном. Градоначелник и амбасадор разговарали о могућностима пре свега привредне сарадње Града Ниша и финских градова, а било је речи и о могућностима да се одређене финске компаније појаве у Нишу у својству будућих инвеститора. Потом су градоначелник и амбасадор у парку испред Градске баште у Тврђави засадили пет нових стабала брезе у знак поштовања према вредном јубилеју Финске, стогодишњици стицања независности.

 • Амабсадором Јапана у Србији Ђуићи Такахаром. Градоначелник је представио пројекте са којима град намерава да аплицира за средства код амбасаде Јапана у нашој земљи. Он се захвалио амбасадору на свесрдној помоћи коју је јапански народ и Влада Јапана пружала грађанима Ниша и нишким установама, пре свега у медицинској опреми.

 • Амбсадором Немачке у Србији Акселом Дитманом приликом полагања камена темељца за изградњу прве фабрике немачке компаније Леони у Нишу. Реч је о инвестицији вредној 22 милиона евра.

Од почетка мандата 12.  јула, 2016. године, градоначелник Ниша Дарко Булатовић  сусрео се са:


 • Амбасадором САД-а у Србији Кајлом Скатом и разговарали су о унапређењу сарадње Града Ниша са представницима САД-а у нашој земљи.

 • Амбасадором Аустрије у Републици Србији Јоханесом Ајгнером са којим је разговарао о унапређењу привредне, као и сарадње на пољу образовања и културе. На састанку је најављено да ће Република Аустрија у току 2017. године отворити свој први почасни конзулат у Србији и то у Нишу.

 • Амбасадором Републике Пољске у Србији Томашом Негођишем. На пријему је разговарано о сарадњи у области привреде, културе и образовања и договорено је да се организује привредно-економски форум на коме би учествовали заинтересовани инвеститори из Пољске.

 • Амбасадорком Републике Француске у Србији Кристин Моро приликом Потписивања Писма о намерама између француских градова Арл и Жиронд и Града Ниша о сарадњи у области културно историјског наслеђа.

 • Амбасадорком Македоније Вером Јовановском Типко и том приликом разговарали су о сарадњи која треба да буде фокусирана на културу, размену студената, туризам, али и на образовање и привреду.

 • Отправником послова амбасаде Краљевине Данске у Србији Мортеном Сковгардом Хансеном и представницима данске компаније из области енергетике која је заинтересована за улагања на подручју Града Ниша. Тема састанка била су даља улагања данских компанија на југу Србије.

 • Генералним конзулом Републике Бугарске у Нишу Едвином Сугаревим и разговарали су о унапређењу прекограничне сарадње која се огледа кроз заједничке пројекте које финансира Европска унија.

 • Амбасадорком Републике Словачке у Србији Дагмар Репчекова и том приликом су разговарали о могућностима за сарадњу словачких и привредника града Ниша.

 • Амабсадором Немачке Акселом Дитманом приликом потписивања уговора о подстицајима између немачке компаније Леони и РС Министарства привреде за изградњу новог погона фабрике Леони у Нишу где ће бити запослено најмање 2200 радника.

Активности градоначелника проф. др Зорана Перишића до истека мандата:


 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадорку Словачке у Србији Дагмар Репчекову. На састанку са градоначелником проф. др Зораном Перишићем разговарало се о приоритетима Словачке која јула преузела шестомесечно председавање Саветом ЕУ и сарадњи у области аутоиндустрије, која је изузетно значајна грана индустрије у тој земљи.

 • Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт и градоначелник Ниша Зоран Перишић свечано су отворили ЕУ инфо кутак у самом центру Ниша. По отварању Кутка, амбасадор ЕУ Давенпорт је отворио још један значајан догађај у Нишу – изложбу фотографија „ЕУ и Србија: 15 година партнерства” у Великој Сали Официрског дома у Нишу. Изложбу чини 20 илустративних фотографија и она је део обележавања значајног јубилеја – деценије и по подршке Европске уније нашој земљи.

 • Амбасадор Словеније Владимир Гаспарич боравио је у Нишу. Повод за посету Нишу било је извођење представе Еуропа у оквиру обележавања „Месеца Европе“ у Нишу у организцији Делегације Европске уније у Србији и Амбасаде Републике Словеније, у сарадњи са ЕУ инфо кутком Ниш. На састанку са градоначелником проф.др Зораном Перишићем највише се разговарало о могућностима економске сарадње.

 • Амбасадор Белгије у Србији Лео Даес посетио је Ниш и одржао предавање студентима Економског факултета. У сусрету са градоначелником Ниша Зораном Перишићем договорена је презентација потенцијала града у белгијској амбасади. Током разговора речено је да ће Белгија и њене међународне институције помоћи Србији у процесу придруживања ЕУ.

 • У здању Официрског дома у Нишу у присуству амбасадора Мађарске у Србији Атиле Пинтера и градоначелника Ниша Зорана Перишића отворена је изложба под називом „Поглед на Мађарску“.  Уз кратак преглед основних географских, демографских, административних података, изложба посетиоце упознаје са битним догађајима из историје, од насељавања Мађара у Европи све до најновије историје данашње државе.

 • У присутву министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, амбасадора САД-а Кајла Ската и представника Града Ниша симболичним полагањем временске капсуле на простору некадашње касарне „Бубањски хероји“ означен је почетак радова на пројекту „Нови Ниш“ компаније Clean Earth Capital Serbia. „Нови Ниш“ простираће се на око 300.000 квадрата на земљишту површине 15 хектара и биће нови центар општине Палилула, једне од пет градских општина. У изградњи стамбеног дела комплекса биће употребљени монтажни елементи у складу са техникама које се користе у Америци. Прва усељења требало би да уследе 2018. годинe, а цео комплекс, према најавама инвеститора требало би да буде готов 2021. године.

 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић сусрео са новим бугарским конзулом у Нишу Едвином Сугаревом. Градоначелник је пожелео добродошлицу новом конзулу и пожелео успешан рад на овој дипломатској функцији. Србија и Бугарска имају добру сарадњу, а оно што је веома важно је чињеница да је на располагању обема државама 34 милиона евра из ИПА пројеката прекограничне сарадње.

 • Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић састао се са амбасадором Украјине Олександром Александровичем. Током разговора размотрене су могућности сарадње појединих области у Украјини и града Ниша. Закључено је да простора има за сарадњу у области културе и спорта, а једна од идеја је да се украјинска кинематографија представи Нишлијама на неком од будућих мини фестова који се огранизују у Нишу.

 2015. годинa 

 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадорку Француске у Србији Кристин Моро. Конкретан повод за долазак француске амбасадорке је потписивање споразума Града Ниша са Француским институтом о даљој сарадњи у области културе. Овим споразумом дефинише се заједнички оквир деловања Града Ниша и Француског института, тачније његовог огранка у граду.

 • Градоначелник Ниша Зоран Перишић поздравио се генералним конзулом Бугарске у Нишу Атанасом Крстином који завршава свој дипломатски рад у Нишу где је био на позицији генералног конзула. Овом посетом конзул Крстин званично се опростио од грађана Ниша,а именовање новог конзула очекује се до краја године.

 • Амбасадор САД-а у Србији Мајкл Кирби одржао је предавање у Нишу на Економском факултету, студентима, професорима и привредницима југоисточне Србије, где је говорио о економији – о ономе шта је затекао када је дошао у Србију и економији Србије данас. Предавању на Економском факултету присутвовао је и градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић, као и представници Универзитета, привредних субјеката и градских општина.

 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадора Турске Мехмеда Кемала Бозаиа. У разговору градоначеника два званичника размотрене су могућности привредне али и других видова сарадње. Турске авио компаније заинтересоване су да успоставе сарадњу са нишким аеродромом. После пријема одржан је и састанак са представницима нишких привредника, на којем се конкретније говорило о привредној сарадњи и евентуалним инвестицијама турских компанија у Нишу.

 • Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић састао се са амбасадором Грчке у Србији Константиносом Икономидисом, са којим је имао прилику да разговара о темама заједничких интересовања и билатералне сарадње.

 • Амбасадор Руске федерације Александар Чепурин боравио је у Нишу и састао се са градоначелником проф.др Зораном Перишићем. Након састанка амбасадор Русије и градоначелник Ниша отворили су фестивал Дани руског дечијег филма који је главни повод доласка руског амбасадора у наш град. Програм фестивала предвиђа приказивање 15 анимираних, 2 играна и 4 документарна руска филма. Дани руског дечијег филма у Србији „Бајке детињства“ се одржавају у оквиру социјалног пројекта „Руси на Балкану“. Фестивал се организује уз финансијску подршку Министарства културе Руске Федерације и уз организациону подршку Амбасаде Руске Федарације у Србији, Руског Дома у Београду и других партнера.

 • Британски амбасадор у Србији Денис Киф који је на тој позицији од прошле године поводом градске славе први пут посетио је Ниш. Том приликом са њим се састао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, а теме разговора су биле привредна и културна сарадња, као и пут Србије ка Европској унији.

 • Заменик градоначелника Љубивоје Славковић састао се са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом приликом његове посете Нишу. Током разговора било је речи о досадашњој сарадњи са делегацијом ЕУ у Србији, али и о могућностима да се Град Ниш укључи у нове пројекте које финансира ЕУ. У склопу посете шефа Делегације ЕУ Мајкла Девенпорта нашем граду отоворен је Сајам пројеката које је финансирала Европска унија под називом „Европска унија и Србија на делу” у организацији Делегације Европске уније у Србији и Фестивал европског филма.

 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић састао се са амбасадором Шведске У Србији Кристером Аспом и овом приликом разговарало се о Нишу као центру информационих и комуникационих технологијама и искуствима шведске на овом пољу.

 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић био је домаћин амбасадору Канаде у Србији Филипу Пинингтону. Том приликом разматране сеу могућности будуће сарадње.У Канади живи око 120.000 Срба. С друге стране на овдашњим просторима послује само једна канадска компанија, и то у Сомбору у сфери рударства. Сусрет је организован у жељи да статистика буде промењена на обострану корист.

 • У сусрету градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића и амбасадорке Републике Француске Кристин Моро заједнички је оцењено да ће француски градови и даље развијати дугогодишње пријатељство са Нишом. Ово је прва званична посета амбасадорке Француске Кристин Моро, која је однедавно на овој функцији.У сектору привреде Француска је у Нишу присутна од 2008., када је фирма Кожифер приватизовала предузеће “Мин скретнице”. Сарадња се очекује и у сфери заштите животне средине, јер је Француска заинтересована за учешће у јавно-приватном партнерству нишких комуналних предузећа. Сарадња је, за сада, најразвијенија у области образовања, културе и спорта, чему је нарочито допринео Француски Институт.

 • Aмбасадор Аустрије у Србији др Јоханес Ајгнер, посетио је Град Ниш и том приликом састао се са градоначелнииком Ниша проф. др Зораном Перишићем. Амбасадор Аустрије најавио је оснивање почасног конзулата у Нишу, који би помогао јачању пријатељских односа и створио добре основе за унапређење привредне и културне сарадње овог региона са Аустријом. Током разговора било је и речи о сарадњи у области ваздушног саобраћаја, јер велики број људи из овог дела Србије има рођачке или пословне везе са Аустријом, па би уколико постоји економска оправданост било веома значајно да се успостави ваздушни саобраћај из Ниша ка Бечу или евентуално престоници словачке Братислави, која се налази близу аустријског главног града.

 2014. годинa 

 • Нови амбасадор Јужне Кореје у Србији Ли До-Хон посетио је Ниш, и том приликом састао се са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем и представницима фабрике Јура и Шин Вон. Фабрике Јура и Шин Вон овде добро послују. Управо то је био разлог да нови амбасадор Јужне Кореје Ли До-хун у Србији, за своју прву радну посету одабере Ниш. Овом приликом речено је да је довођење нових инвеститора у град је главни циљ сарадње са овом азијском земљом. Међутим, да би се народи међусобно боље разумели, неопходна је и сарадња у области културе.

 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић састао се са амбасадором Хрватске Горданом Маркотићем. Овом приликом било је речи о економској сарадњи и то у области машинске и прехрамбене индустриjе и трговине, као и о сарадњи у ваздушном саобраћају између Ниша и Истарске региjе.

 • У Амбасади Туниса одржана је свечана академија поводом обележавања улоге Севера Африке у опоравку и обуци српске војске у Првом светском рату под називом „Бизерта у срцу Србије“. Свечаности је у име Града Ниша присутвовао помоћник градоначелника проф.др Јован Стојковић који је том приликом уручио писмо о намерама градоначелника Ниша амбасадору Туниса Мађиду Хамалавију, у којем се истиче да Град Ниш подржава иницијативу да се градови Ниш и Бизерта прогласе градовима пријатељства. У писму се апострофира да ова иницијатива показује искрено пријатељство два народа склопљено пре једног века догађајима из Првог светског рата, када су се наши преци сусрели у Бизерти. Бизерта је дом једног од највећих српских војних гробаља на подручју Северне Африке, где почива 698 српских војника.

 • Захваљујући разумевању Амбасаде Индије у Србији за ситуацију у којој се налазила наша земља током великих поплава, а у сарадњу са индијским Саветом за културу у Њу Делхију, организован је хуманитарни концерт традиционалног индијског плеса, чији је приход намењен поплављеним подручијима у Србији. Поред хуманитарног карактера овај концерт организован је у намери да се ојачају и продубе културне везе Индије и Србије.

 • Градоначелником Ниша проф. др Зоран Перишић састао се амбасадором Аргентине у Србији Рикардом Ф. Фернандезом. Током састанка било је речи о развоју културно привредне и научне сарадње две земље, а посебно је наглашено да је Ниш један од ретких градова у Србији који је недавно формирао Jужноамерички културни центар чији је задатак у унапређење свих видова сарадње овог региона и земаља Латинске Америке.

 • Гост Града Ниша био је амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо који је са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем разговарао о даљем развијању привредне и културне сарадње Италије и Града Ниша.

2013.

 • Пријем за амбасадора Алжира у Србији, 06.12.2013.
 • Сарадња са амбасадом Шведске у области спречавања насиља над женама, 02.12.2013.
 • Састанак са делегацијом привредника из Мађарске, 25.10.2013.
 • Пријем за амбасадорку Индије, 24.10.2013.
 • Пријем за шефа делегације европске уније у Србији, 11.10.2013.
 • пријем за амбасадора Јапана, 30.09.2013.
 • Кардинал Скола посетио градску кућу у Нишу, 20.09.2013.
 • Посета делегације града Арла, 18.07.2013.
 • Делегација Кинеске амбасаде у Нишу, 15.06.2013.
 • Састанак са делегацијама градова Курск и Белгород, 05.06.2013.
 • Пријем за амбасадора Финске, 23.04.2013.
 • Пријем за амбасадорку Кипра у Србији, 15.04.2013.
 • Делегација Бугарског града ловеча посетила ниш, 28.03.2013.
 • Посета амбасадора Црне Горе у Србији, 22.03.2013.
 • Посета амбасадора Немачке, 14.03.2013.
 • Пријем за амбасадора канаде, 07.03.2013.
 • Пријем за аташеа амбасаде републике аустрије у Србији, 18.02.2013.
 • Посета амбасадора Јужне Кореје, 01.02.2013.
 • Пријем за амбасадора Италије, 18.01.2013.

2012.

 • Пријем за амбасадора Сједињених Америчких Држава, 28.11.2012.
 • Нови директор усаид пројекта локалног економског развоја у Нишу, 22.11.2012.
 • Шкоти донирали ватрогасно возило, 16.11.2012.
 • Пријем за амбасадора Аустрије, 08.11.2012.
 • Пријем за делегацију департмана Жиронд, 25.10.2012.
 • Пријем за амбасадора републике Бугарске, 22.10.2012.
 • Пријем за амбасадора Јапана, 16.10.2012.
 • Пријем за амбасадора Грчке, 19.09.2012.
 • Амбасадор Мађарске у Нишу, 18.09.2012.
 • Амбасадор Републике Словачке у Нишу, 22.08.2012.
 • Посета Француског амбасадора, 20.07.2012.
 • Пријем за генералног конзула Републике Бугарске у Нишу, 17.07.2012.
 • Пријем за амбасадора Јужне Кореје, 20.04.2012.
 • Споразум о сарадњи између градова Ниша и Архуса, 20.03.2012.
 • Отворен центар за издавање грађевинских дозвола, 25.01.2012.
 • Прва посета амбасадора Кине нашем граду, 18.01.2012.

2011.

 • Пријем за амбасадора словачке, 27.09.2011.
 • Амбасадор јужне кореје у посети нишу, 15.07.2011.
 • Холандски амбасадор у посети нишу, 06.06.2011.
 • Амбасадорка данске у посети нишу, 31.03.2011.
 • Амбасадор јужне кореје обишао нову фабрику у доњем међурову, 23.03.2011.
 • Мађарски амбасадор у посети нишу, 18.03.2011.
 • Представници амбасаде индонезије у нишу, 17.02.2011.
 • Отворена болница за хемодијализу, 08.02.2011.
 • Посета амбасадора норвешке, 04.02.2011.
 • Посета амбасадора швајцарске, 03.02.2011.
 • Пријем за британског амбасадора, 31.01.2011.

2010.

 • Делегација Индонезије у Нишу, 20.12.2010.
 • Нови амбасадор Француске у посети Нишу, 13.12.2010.
 • Пријем за амбасадора и привредну делегацију Словеније, 03.12.2010.
 • Посета амбасадора Шведске, 25.11.2010.
 • Сусрет са директорком центра за хитну психолошку помоћ, 18.11.2010.
 • Десетогодишњица успешне сарадње, 28.10.2010.
 • Посета Хрватског амбасадора и Хрватских привредника, 01.10.2010.
 • Припреме за отварање центра за реаговање у ванредним ситуацијама,06.09.2010.
 • Делегација Руског министарства за ванредне ситуације посетила ниш,03.06.2010.
 • Србији још 174 милиона евра бесповратне помоћи, 26.05.2010.
  дан европе у Нишу, 04.05.2010.
 • Донација амбасаде САД народној библиотеци, 28.04.2010.
 • Признања Српским ветеранима, 21.04.2010.
 • Центар за запошљавање, 15.04.2010.
 • Изложба удружења Словачких ликовних уметника, 15.04.2010.
 • Балет “Мајорка” за сигурну кућу, 13.04.2010.
 • Амбасадор Кине у Нишу, 08.04.2010.
 • Канадски амбасадор први пут у Нишу, 25.03.2010.
 • Обележена годишњица Мађарског почасног конзулата у Нишу, 17.03.2010.
 • Донација USAID-а заводу за хитну помоћ, 10.03.2010.
 • Кредитна линија за мала и средња предузећа и предузетнике LEDIB програма, 08.03.2010.
 • Амбасадор Швајцарске у посети Нишу, 26.02.2010.
 • Македонски амбасадор у Нишу, 24.02.2010.
 • Сарадња Ниша и Шведске на изради студија изводљивости, 29.01.2010.
 • Делегација Трира у Нишу, 22.01.2010.

2009.

 • Почасни конзул Француске у Нишу, 08.12.2009.
 • У нишу отворен први “Mr. Bricolage” хипермаркет, 08.12.2009.
 • Пријем за амбасадора Италије и високе војне делегације Италије и Србије, 26.11.2009.
 • Индонезија у Нишу, 14.10.2009.
 • Амбасадори Мађарске и Шпаније и представници амбасаде сад у Нишу, 09.10.2009.
 • Пријем за амбасадоре Шведске и Данске, 08.10.2009.
 • Амбасадор Израела у посети граду Нишу, 01.10.2009.
 • Трећи састанак националног савета програма LEDIB , 30.09.2009.
 • Пријем за амбасадора Немачке Волфрама Маса, 28.09.2009.
 • Пријем за амбасадора Јужне Кореје, 15.09.2009.
 • Амбасадор Грчке Посетио Ниш, 22.07.2009.
 • Амбасадор Турске у Нишу, 20.07.2009.
 • Предели Кипра на изложби у Нишу, 30.06.2009.
 • Посета амбасадора Шпаније, 20.06.2009.
 • Дани Мађарске у Нишу, 17.06.2009.
 • Компанија Mr. Bricolage у Нишу, 16.06.2009.
 • Магија Далијеве уметности и у Нишу, 16.06.2009.
 • 90 нишлија добило помоћ за отпочињање бизниса, 04.06.2009.
 • Нови амбасадор Јапана први пут посетио Ниш, 14.05.2009.
 • Делегација британског округа Јоркшир у Нишу, 09.05.2009.
 • Француска компанија Сажем у Нишу, 27.03.2009.
 • Сарадња Ниша и Словеније, 26.03.2009.
 • Отворена канцеларија почасног конзула Мађарске у Нишу, 20.03.2009.
 • Амбасадор конузин и театар из Русије у Нишу, 13.03.2009.
 • Студије изводљивости за Нишки водовод и аеродром, 11.03.2009.
 • Потписано писмо о намерама са Шведским градом Векшо, 11.03.2009.
 • Сарадња Ниша и Векша, 10.03.2009.

2008.

 • Отворена канцеларија Јеврејске општине у Нишу, 18.12.2008.
 • Европска унија у Нишу, 18.11.2008.
 • Ниш, културни центар Европе, 20.10.2008.
 • Припрема студије изводљивости развојних пројеката, 18.10.2008.
 • Ниш добија логистички и карго центар, 10.10.2008.
 • Сарадња са Данском, 07.10.2008.
 • Септембар у Нишу-дипломатска и економска офанзива, 06.10.2008.
 • Сарадња Ниша и Кијева, 03.10.2008.
 • Град преузима бригу о раду бизнис инкубатор центра, 01.10.2008.
 • Ниш на међународној берзи културе и археологије у Италији, 27.09.2008.
 • Амбасадорка Данске на пријему у градској кући, 25.09.2008.
 • Град Ниш ушао у usaid-ов програм подстицаја економском развоју општина, 24.09.2008.
 • Амбасадор Немачке посетио Ниш, 19.09.2008.
 • Гасовод у функцији развоја југоистока Србије, 19.09.2008.
 • Министар Дачић и амбасадор Руске Федерације Конузин у Нишу, 15.09.2008.
 • Председник скупштине града примио делегацију Немачких званичника и привредника, 15.09.2008.
 • Грчка и србија – локомотива напретка Балкана, 11.09.2008.

Током  2020. године градоначелница Драгана Сотировски сусрела се:

амбасадор

Мађарске

Током разговора са амбасадором Републике Мађарске у Србији Атилом Пинтером прецизиране су области будуће сарадње. Ниш ће искористити мађарска искуства у бањском туризму како би развијали Нишку Бању, као и мађарска искуства у области пречишћавања отпадних вода. Договорена је и директна сарадња економске канцеларије мађарске амбасаде и КЛЕР-а и сарадња нишког водовода и водовода Будимпеште.

Градоначелница Драгана Сотировски и амбасадор Републике Италије у Србији Карло Ло Кашо разговарали су о ширењу пословних активности италијанских компанија које послују у Србији, мотивисању италијанских привредника да још више улажу у овој део Србије као и унапређењу сарадње у области туризма и културе.

амбасадор

Италије

амбасадор

Бугарске

Сусрет са амбасадором Републике Бугарске у Србији Радком Влајковим била је прилика да се разговара о Коридору 10, будућом гасоводу, модернизацији железничког правца према српско-бугарској граници, бугарским компанијима које раде у Нишу и Србији, припадницима бугарске националне мањине, раду Генералног конзулата Бугарске у Нишу.

Приликом посете амбасадора Републике Француске у Србији Жан Луј Фалконија разговарало се о унапређењу сарадње Ниша и наше регије са регијама у Француској и стварању повољног амбијента за веће присуство француских предузећа и њихово инвестирање у Нишу и околини.

амбасадор

Француске

Током 2019. године градоначелник Дарко Булатовић сусрео са:


 • Генералним конзулом Бугарске у Србији Едвином Сугаревим поводом завршетка његовог мандата у Србији. Током разговора обострано је указано на значај веома добрих билатералних односа између Србије и Бугарске, даљег унапређења економске и културне сарадње, као и решавања мањинских питања

 • Амбасадором Туниса Сејф Алах Реџибом и том приликом договорене су активности везано за успостављање директне сарадње између Града Ниша и Града Бизерте у Тунису.

 • Амбасадором Француске Жан Луј Фалконијем и представио пројекте Града Ниша везано археолошка налазишта у Нишу, постројење за прераду воде, отварање Научно-технолошког парка и сарадњу малих и средњих предузећа.

 • Новопостављеним амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем и упознао га са потенцијалима Ниша у привредном, образовном и културном сегменту, а посебно са напорима које локална самоуправа у сарадњи са Владом и Председником Србије предузима како би се Ниш учинио бољим местом за живот, али и пословање, посебно у смислу привлачења нових инвеститора, и када су у питању велики инфраструктурни пројекти, попут фабрике за прераду отпадних вода у питању, и када је реч о организацији и унапређењу рада институција локалне самоуправе битних за функционисање привреде.

 • Шефом Делегације Еу у Србији амбасадором Семом Фабрицијем поводом доделе сертификата зан 34 локалне самоуправе које су реализовале пројекте у оквиру програма ЕУ ПРО који ће им омогућити даразвију и унапреде географске информационе системе.

 • Новопостављеним амбасадорм Француске Жан Луј Фалконијем и током разговора посебна пажња поклоњена је реализацији пројекта археолошког истраживања градског поља и нишке тврђаве у који су укључени стручњаци из Француске тачније из града Арла који већ неколико година има сарадњу са Нишом.

 • Амбасадорима из такозване Арапске групе – амбасадором Палестине М. Набханом, амбасадором Алжира А. Шебшхубом, амбасадором Египта А. Агувејлијем, амбасадором Кувајта Ј. Абдулсамадом, амбасадором Марока М.А. Белхажом, амбасадором Туниса С.А. Режебом, отправник послова Амбасаде Либије М. Абугарином и амбасадором Ирака Ф.Х.М Ал Исом, који су боравили су у Нишу како би се упознали са привредним потенцијалима Ниша.

 • Амбасадором Данске Андреасом Хогардом приликом облежавања три године пословања данске компаније Better Collective у Нишу и разговарали су о могућностима сарадње компанија из ИТ сектора из Ниша и Данске.

 • Амбасадором Финске у Србији Кимом Лахдевиртом разговарао о приоритетима финског председавања ЕУ и о могућностима да се финска укључи у инвестирање у области ИТ технологије на овом подручју.

 • Амбасадором Краљевине Шведске у Србији Јаном Лундином о унапређењу сарадње и даљем развоју билатералних односа. Досадашња сарадња је била одлична, посебно у домену културе и заштите животне средине, што се нарочито односи на пројекат изградње Постројења за прераду отпадних вода, које са скоро 50 милиона Евра финансира Европска Унија, а реализује шведска државна агенција СИДА. Истакнута је и важност одржавања 3 авио линије из Ниша ка градовима у Шведској, и то престоници Штокхолму и Малмеу, а однедавно и Гетеборгу. Обострано је оцењено и да унапређење ваздушног, али и свих осталих видова саобраћаја, значајно повећава капацитете Ниша и овог дела Србије у привлачењу нових инвеститора из ове пријатељске земље, што ће, како је договорено, бити у фокусу будуће сарадње Ниша и амбасаде Краљевине Шведске.

 • Амбасадором Републике Индонезије у Србији Мохамадом Чандра Видја Јудхом. На састанку је изражен обострани интерес за унапређивање односа и успостављање ближе сарадње у областима културе, спорта и привреде. Амбасадор је позвао све привреднике из Ниша на велики трговински сајам у Џакарти, који се одржава октобра ове године.

 • Амбасадором Републике Турске у Београду Танжу Билгичем, пре утакмице репрезентација Турске и Словеније у оквиру Европског првенства у кошарци за жене. У разговору је оцењено да постоји стални напредак у односима Турске и Србије, захваљујући понајпре одличним односом два председника што се огледа у расту спољнотрговинске размене, али и све већем приливу инвеститора из Турске у Србију. У разговору је оцењено и да је, у години када се обележава 140 година успостављања дипломатских односа Србије и Турске, важно развијати и добре односе у свим осталим сферама, од културе, науке и образовања, па до спорта.

 • Амбасадором Кубе у Србији Њ.Е. Густавом Триста дел Тодом. На састанку су градоначелник и амбасадор разматрали нове облике размене на пољу образовања, медицине, културе и привреде кроз активности које ће Ниш имати у наредном периоду, као највећи град на југу Србије и један од центара овог дела Балкана

 • Амбасадором Републике Словеније у Србији Изстоком Јарцом а главне теме током сусрета биле су привредно-економска и спортска сарадња Града Ниша и Словеније.

 • Амбасадором Краљевине Белгије у Србији Кун Адамом и разговарао о могућностима за унапређење сарадње у свим областима од културе, језика, образовања па до привреде.

 • Амбасадором Бугарске у Београду Ратком Влајковим приликом посете потпредседнице Владе Републике Бугарске Маријане Николов Србији и Граду Нишу. Тема сусрета било је стварање услова за унапређење, пре свега, привредне сарадње, али и могућностима за успостављање ближих веза и у науци, образовању и култури.

 • Амбасадором Краљевине Шведске Јан Лундином приликом посете делегације Шведске агенције за међународну развојну сарадњу која је подржала припрему идејног пројекта и тендерске документације за постројење и сакупљаче отпадних вода у Нишу.

 • Амбасадором Арапске Републике Египат у Београду Амр Алгувеилијем са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње, пре свега у области туризма и унапређења туристичке понуде Ниша.

 • Амбасадором Велике Британије у Србији Денис Кифом,који је био у дводневној посети Нишу у оквиру акције Popup Амбасада коју ова амбасада по први пут организује управо у нашем граду.

 • Амбасадором Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстадом и том приликом истакнута је спремност обе стране за продубљење и проширење већ успешне сарадње у много области, а амбасадор Бјорнстад је истакао спремност норвешке амбасаде, и норвешке Владе уопште, да подржи све иницијативе које иду у правцу унапређења односа, како кроз подршку и помоћ позоришним и музичким ансамблима, фестивалима, уметничким галеријама и музејским институцијама да се представе норвешкој публици, али и спремност да учествују у организацији доласка и представљања културних посленика Норвешке у Нишу.

 • Амбасадорком Румуније у Београду Оаном Кристином Попа о подршци Румуније Србији током председавања Румуније Европским Саветом.

 • Амбасадором Јужне Кореје Че Хјонг Чаном о унапређењу сарадње града и менаџмента јужнокорејских компанија које послују у Нишу.
 • Током 2018. године градоначелник Дарко Булатовић сусрео се са:


 • Аташеом за културу и првим саветником Амбасаде Руске Федерације Александром Николаевичем Конанихином поводом откривања спомен плоче на нишком аеродрому у знак сећања на десетогодишњицу уклањања убојитих средстава са писте нишке ваздушне луке у Нишу. Влада Руске Федерације тада је одобрила за разминирање нишког аеродрома помоћ у износу од шест милиона долара

 • Амбасадором Немачке у Србији Томасом Шибом и разговарали су о сарадњи у области привреде и културе између града и једне од најразвијенијих држава Европе. Тренутно у Србији послује 400 немачких компанија, па је ова држава водећа по броју инвеститора са сталним трендом унапређења сарадње. Непосредан повод за посету амбасадора Немачке Нишу било је свечано отварање катедре за германистику на Филозофском факултету.

 • Новоименованим амбасадором Индије у Србији Субратом Батачарџијем. Током састанка разговарало се пре свега о привредним темама.

 • Првим секретаром Амбасаде Шведске у Србији Идом Ројтершверд, руководиоцем програма за заштиту животне средине Одељења за међународну развојну помоћ Шведске у Србији и разговрали су о напретку на пројекту припреме техничке документације за спровођење пројекта сакупљања и прераде отпадних вода у Нишу који се спроводи у оквиру програма Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине (PEID) који је подржала Влада Шведске кроз Шведску агенцију за међународни развој и сарадњу.

 • Амбасадором Данске у Србији Андерсом Хоугором и разговарали су о инвестицијама данских компанија у Ниш. Састанку је присуствовао и менаџмент данске компаније Better Collectivе, која послује у области софтверске технологије, већ две године у Нишу.

 • Амбасадором САД у Србији Кајлом Скатом. На састанку је констатована добра досадашња сарадња локалне самоуправе и Амбасаде Сједињених држава, посебно на пољу развоја цивилног сектора и проширења привредне, културне и научне сарадње. Непосредан повод за долазак амбасадора Ската у Ниш била је донација за Дечију хемато-онколошку клинику у Нишу.

 • Амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом. Тема разговора била је могућа сарадња између Града Ниша и кинеских компанијама на реализацији инфраструктурних пројеката у Нишу и региону, али и реализација потенцијалних инвестиција кинеских компанија у изградњу нових производних капацитета у Нишу.

 • Амбасадором Француске у Србији Фредериком Мондолинијем на отварању изложбе под називом „Наша историја наша сећања“ посвећене сећању на ослобађање Србије у јесен 1918. и на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату. Градоначелник Булатовић и амбасадор Мондолини учествовали су у форуму на тему српско-француских односа и дугогодишњег пријатељства два народа, а поводом 15.годишњице Француског института у Нишу.

 • Замеником шефа мисије Амбасаде Шведске у Београду Јоакимом Верном приликом обележавања Европске недеље мобилности у Нишу и промовисања мера за смањење коришћења путничких аутомобила и побољшања услова за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.

 • Амбасадором Јапана у Србији Ђунићи Марујамом, који је искористио почетак обележавања недеље јапанске културе у Нишу за своју прву званичну посету граду. Јапанска влада сарађује са локалним заједницама у Србији кроз програм бесповратне помоћи. Оно што је посебно важно Јапану као земљи која се често суочава са природним катастрофама је развијање сарадње између две земље и размена знања о превенцији природних катастрофа, као и о опоравку након тога.

 • Амбасадором Аустрије у Србији Николаус Лутеротијем приликом отварања фабрике Цумтобел за производњу ЛЕД расвете. Овај поновни сусрет уследио је после непуна два месеца након прве званичне посете амбасадора Лутеротија Нишу и састанка са Градоначелником Булатовићем када је истакнута важност коју аустријска дипломатија даје процесу придруживања Србије Европској унији, а посебно током свог председавања Еу.

 • Амбасадорoм Египта Амр Агувејлијем а повод сусрета био је округли сто на тему сарадње привредника из Ниша и из Египта који се одржао у Регионалној привредној комори Ниш. Непуних месец дана пре тога амбасадор Египта боравио је у првој званичној посети Граду Нишу поводом наступа ансамбла модерног балета Каирске опере у оквиру званичног програма Нишвил џез театра. Представа је део програма „Месец египатске културе” поводом 110 година од успостављања дипломатских односа Египта и Србије.

 • Амбасадором Шведске у Србији Јаном Лундином. Током сусрета било је речи о сарадњи две земље и посебно о пројектма у којима Шведска помаже Град Ниш.

 • Амбасадором Мађарске у Србији Атилом Пинтером приликом одржавања српско – мађарског форума о водопривреди, на којем су учествовали привредници две земље који послују у овој области.

 • Амбасадором Белорусије у Србији Валериј Бриљовим и том приликом одржана презентација привредних потенцијала Града Ниша и размотрене су могућности о сарадњи на бројним пољима са пријатељском Белорусијом.

 • Шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем коме су презентовани пројекти и инвестиције који се реализују у Нишу а посебан акценат је стављен на инфраструктурне пројекте и то на оне у којима финансијски учествује Европска унија.
 • Током 2017. године градоначелник Ниша Дарко Булатовић, и његови сарадници, сусрели су се са:


 • Амбасадорком Републике Македоније у Србији Вером Јовановском која је боравила у Нишу поводом обележавања јубилеја Удружења Македонаца Вардар. Градоначелник и амбасадорка разговарали су о унапређењу сарадње на пољу образовања, информационих технологија, културе и здравства.

 • Амбасадором Сувереног малтешког реда у Србији Албертом ди Луком и амбасадором Тајвана у Мађарској Ендрием Чангом. Непосредни повод за долазак амбасадора је помоћ коју Суверени малтешки ред пружа лицима која конкуришу за помоћ преко њиховог официјелног сајта. У овом случају ради се о младој Нишлијки која је упутила захтев за помоћ како би се спровело лечење.

 • Амбасадором Шведске Јаном Лундином поводом обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Шведске и званичне прославе која је одржана у Нишу. Још једна прилика за сусрет била је и потписивање Меморандума о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Града Ниша које означило почетак припреме техничке документације за имплементацију Пројекта сакупљања и прераде отпадних вода у Граду Нишу, који финансира Влада Шведске кроз Шведску агенцију за међународни развој и сарању – SIDA, а у оквиру програмa „Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине” (PEID).

 • Амбасадором Аргентине у Србији Рикардом Фернандесом који је у Нишу боравио поводом Дана аргентинског филма. Заменик градоначелника проф. др Милош Банђур и амбасадор разговарали су о сарадњи две земље у економским односима, као и о богатој јужно америчкој култури и Аргентини као једној од земаља носилаца културног развоја посебно филмског стваралаштва.

 • Амбасадором Швајцарске у Србији Филипом Геом приликом представљања пројекта Караван игре у Нишу. Покровитељ пројекта је премијерка Србије Ана Брнабић а пројекат реализују Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Art Mentor из Луцерна и Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

 • Амбасадорком Аустралије у Србији Џулијом Фини која је боравила у Нишу поводом Нишвил џез фестивала и наступа аустралијске групе Visions of а Nomad чије је учешће на фестивал помогла Амбасада Аустралије у Србији.

 • Амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Васиљевичем Чепурином са којим су разговарали о наставку и неговању традиционално добрих пријатељских односа са руским народом, али и о сарадњи града Ниша и руског града Калуге.

 • Амбасадорком Индије у Србији Нариндер Чаухан на пријему за инвеститоре из Индије који су постали власници предузећа Блок сигнал. Још једна прилика за сусрет била је и представљање Програма индијске техничке и економске сарадње за држављане Републике Србије у Нишу који реализује Министарство спољних послова Владе Индије у сарадњи са Министарством за европске интеграције РС.

 • Амбасадором Турске у Србији Танџу Билгицом. На састанку се разговарало о модалитетима будуће сарадње Града Ниша и амбасаде Турске у Србији, како на пољу привреде, тако и у области културе. Овом приликом у Градској кући били су и малишани који ће крајем јуна на дечјем музичком фестивалу „Србија у ритму Европе“ играти, певати и плесати у ритму Турске коју ће на том такмичењу представљати.

 • Генералним секретаром Министарства спољних послова Аустрије др Михаелом Линхартом приликом отварања Почасног конзулата Аустрије у Нишу. Иако је седиште конзулата у Нишу, он ће покривати Нишавски, Зајечарски, Пиротски, Топлички, Јабланички и Пчињски округ.

 • Амбасадором Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстадом, коjи jе са представницима Нордијске пословне алијансе боравио у Нишу. Овај састанак била је прилика да се размотре могућности за развој економске сарадње.

 • Амбасадором Финске у Србији Перти Иконеном. Градоначелник и амбасадор разговарали о могућностима пре свега привредне сарадње Града Ниша и финских градова, а било је речи и о могућностима да се одређене финске компаније појаве у Нишу у својству будућих инвеститора. Потом су градоначелник и амбасадор у парку испред Градске баште у Тврђави засадили пет нових стабала брезе у знак поштовања према вредном јубилеју Финске, стогодишњици стицања независности.

 • Амабсадором Јапана у Србији Ђуићи Такахаром. Градоначелник је представио пројекте са којима град намерава да аплицира за средства код амбасаде Јапана у нашој земљи. Он се захвалио амбасадору на свесрдној помоћи коју је јапански народ и Влада Јапана пружала грађанима Ниша и нишким установама, пре свега у медицинској опреми.

 • Амбсадором Немачке у Србији Акселом Дитманом приликом полагања камена темељца за изградњу прве фабрике немачке компаније Леони у Нишу. Реч је о инвестицији вредној 22 милиона евра.
 • Од почетка мандата 12. јула, 2016. године, градоначелник Ниша Дарко Булатовић сусрео се са:


 • Амбасадором САД-а у Србији Кајлом Скатом и разговарали су о унапређењу сарадње Града Ниша са представницима САД-а у нашој земљи.

 • Амбасадором Аустрије у Републици Србији Јоханесом Ајгнером са којим је разговарао о унапређењу привредне, као и сарадње на пољу образовања и културе. На састанку је најављено да ће Република Аустрија у току 2017. године отворити свој први почасни конзулат у Србији и то у Нишу.

 • Амбасадором Републике Пољске у Србији Томашом Негођишем. На пријему је разговарано о сарадњи у области привреде, културе и образовања и договорено је да се организује привредно-економски форум на коме би учествовали заинтересовани инвеститори из Пољске.

 • Амбасадорком Републике Француске у Србији Кристин Моро приликом Потписивања Писма о намерама између француских градова Арл и Жиронд и Града Ниша о сарадњи у области културно историјског наслеђа.

 • Амбасадорком Македоније Вером Јовановском Типко и том приликом разговарали су о сарадњи која треба да буде фокусирана на културу, размену студената, туризам, али и на образовање и привреду.

 • Отправником послова амбасаде Краљевине Данске у Србији Мортеном Сковгардом Хансеном и представницима данске компаније из области енергетике која је заинтересована за улагања на подручју Града Ниша. Тема састанка била су даља улагања данских компанија на југу Србије.

 • Генералним конзулом Републике Бугарске у Нишу Едвином Сугаревим и разговарали су о унапређењу прекограничне сарадње која се огледа кроз заједничке пројекте које финансира Европска унија.

 • Амбасадорком Републике Словачке у Србији Дагмар Репчекова и том приликом су разговарали о могућностима за сарадњу словачких и привредника града Ниша.

 • Амабсадором Немачке Акселом Дитманом приликом потписивања уговора о подстицајима између немачке компаније Леони и РС Министарства привреде за изградњу новог погона фабрике Леони у Нишу где ће бити запослено најмање 2200 радника.

 • Активности градоначелника проф. др Зорана Перишића до истека мандата:


 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадорку Словачке у Србији Дагмар Репчекову. На састанку са градоначелником проф. др Зораном Перишићем разговарало се о приоритетима Словачке која јула преузела шестомесечно председавање Саветом ЕУ и сарадњи у области аутоиндустрије, која је изузетно значајна грана индустрије у тој земљи.

 • Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт и градоначелник Ниша Зоран Перишић свечано су отворили ЕУ инфо кутак у самом центру Ниша. По отварању Кутка, амбасадор ЕУ Давенпорт је отворио још један значајан догађај у Нишу – изложбу фотографија „ЕУ и Србија: 15 година партнерства” у Великој Сали Официрског дома у Нишу. Изложбу чини 20 илустративних фотографија и она је део обележавања значајног јубилеја – деценије и по подршке Европске уније нашој земљи.

 • Амбасадор Словеније Владимир Гаспарич боравио је у Нишу. Повод за посету Нишу било је извођење представе Еуропа у оквиру обележавања „Месеца Европе“ у Нишу у организцији Делегације Европске уније у Србији и Амбасаде Републике Словеније, у сарадњи са ЕУ инфо кутком Ниш. На састанку са градоначелником проф.др Зораном Перишићем највише се разговарало о могућностима економске сарадње.

 • Амбасадор Белгије у Србији Лео Даес посетио је Ниш и одржао предавање студентима Економског факултета. У сусрету са градоначелником Ниша Зораном Перишићем договорена је презентација потенцијала града у белгијској амбасади. Током разговора речено је да ће Белгија и њене међународне институције помоћи Србији у процесу придруживања ЕУ.

 • У здању Официрског дома у Нишу у присуству амбасадора Мађарске у Србији Атиле Пинтера и градоначелника Ниша Зорана Перишића отворена је изложба под називом „Поглед на Мађарску“. Уз кратак преглед основних географских, демографских, административних података, изложба посетиоце упознаје са битним догађајима из историје, од насељавања Мађара у Европи све до најновије историје данашње државе.

 • У присутву министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, амбасадора САД-а Кајла Ската и представника Града Ниша симболичним полагањем временске капсуле на простору некадашње касарне „Бубањски хероји“ означен је почетак радова на пројекту „Нови Ниш“ компаније Clean Earth Capital Serbia. „Нови Ниш“ простираће се на око 300.000 квадрата на земљишту површине 15 хектара и биће нови центар општине Палилула, једне од пет градских општина. У изградњи стамбеног дела комплекса биће употребљени монтажни елементи у складу са техникама које се користе у Америци. Прва усељења требало би да уследе 2018. годинe, а цео комплекс, према најавама инвеститора требало би да буде готов 2021. године.

 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић сусрео са новим бугарским конзулом у Нишу Едвином Сугаревом. Градоначелник је пожелео добродошлицу новом конзулу и пожелео успешан рад на овој дипломатској функцији. Србија и Бугарска имају добру сарадњу, а оно што је веома важно је чињеница да је на располагању обема државама 34 милиона евра из ИПА пројеката прекограничне сарадње.

 • Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић састао се са амбасадором Украјине Олександром Александровичем. Током разговора размотрене су могућности сарадње појединих области у Украјини и града Ниша. Закључено је да простора има за сарадњу у области културе и спорта, а једна од идеја је да се украјинска кинематографија представи Нишлијама на неком од будућих мини фестова који се огранизују у Нишу.
 • 2015. годинa

 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадорку Француске у Србији Кристин Моро. Конкретан повод за долазак француске амбасадорке је потписивање споразума Града Ниша са Француским институтом о даљој сарадњи у области културе. Овим споразумом дефинише се заједнички оквир деловања Града Ниша и Француског института, тачније његовог огранка у граду.

 • Градоначелник Ниша Зоран Перишић поздравио се генералним конзулом Бугарске у Нишу Атанасом Крстином који завршава свој дипломатски рад у Нишу где је био на позицији генералног конзула. Овом посетом конзул Крстин званично се опростио од грађана Ниша,а именовање новог конзула очекује се до краја године.

 • Амбасадор САД-а у Србији Мајкл Кирби одржао је предавање у Нишу на Економском факултету, студентима, професорима и привредницима југоисточне Србије, где је говорио о економији – о ономе шта је затекао када је дошао у Србију и економији Србије данас. Предавању на Економском факултету присутвовао је и градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић, као и представници Универзитета, привредних субјеката и градских општина.

 • У Градској кући приређен је пријем за амбасадора Турске Мехмеда Кемала Бозаиа. У разговору градоначеника два званичника размотрене су могућности привредне али и других видова сарадње. Турске авио компаније заинтересоване су да успоставе сарадњу са нишким аеродромом. После пријема одржан је и састанак са представницима нишких привредника, на којем се конкретније говорило о привредној сарадњи и евентуалним инвестицијама турских компанија у Нишу.

 • Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић састао се са амбасадором Грчке у Србији Константиносом Икономидисом, са којим је имао прилику да разговара о темама заједничких интересовања и билатералне сарадње.

 • Амбасадор Руске федерације Александар Чепурин боравио је у Нишу и састао се са градоначелником проф.др Зораном Перишићем. Након састанка амбасадор Русије и градоначелник Ниша отворили су фестивал Дани руског дечијег филма који је главни повод доласка руског амбасадора у наш град. Програм фестивала предвиђа приказивање 15 анимираних, 2 играна и 4 документарна руска филма. Дани руског дечијег филма у Србији „Бајке детињства“ се одржавају у оквиру социјалног пројекта „Руси на Балкану“. Фестивал се организује уз финансијску подршку Министарства културе Руске Федерације и уз организациону подршку Амбасаде Руске Федарације у Србији, Руског Дома у Београду и других партнера.

 • Британски амбасадор у Србији Денис Киф који је на тој позицији од прошле године поводом градске славе први пут посетио је Ниш. Том приликом са њим се састао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, а теме разговора су биле привредна и културна сарадња, као и пут Србије ка Европској унији.

 • Заменик градоначелника Љубивоје Славковић састао се са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом приликом његове посете Нишу. Током разговора било је речи о досадашњој сарадњи са делегацијом ЕУ у Србији, али и о могућностима да се Град Ниш укључи у нове пројекте које финансира ЕУ. У склопу посете шефа Делегације ЕУ Мајкла Девенпорта нашем граду отоворен је Сајам пројеката које је финансирала Европска унија под називом „Европска унија и Србија на делу” у организацији Делегације Европске уније у Србији и Фестивал европског филма.

 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић састао се са амбасадором Шведске У Србији Кристером Аспом и овом приликом разговарало се о Нишу као центру информационих и комуникационих технологијама и искуствима шведске на овом пољу.

 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић био је домаћин амбасадору Канаде у Србији Филипу Пинингтону. Том приликом разматране сеу могућности будуће сарадње.У Канади живи око 120.000 Срба. С друге стране на овдашњим просторима послује само једна канадска компанија, и то у Сомбору у сфери рударства. Сусрет је организован у жељи да статистика буде промењена на обострану корист.

 • У сусрету градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића и амбасадорке Републике Француске Кристин Моро заједнички је оцењено да ће француски градови и даље развијати дугогодишње пријатељство са Нишом. Ово је прва званична посета амбасадорке Француске Кристин Моро, која је однедавно на овој функцији.У сектору привреде Француска је у Нишу присутна од 2008., када је фирма Кожифер приватизовала предузеће “Мин скретнице”. Сарадња се очекује и у сфери заштите животне средине, јер је Француска заинтересована за учешће у јавно-приватном партнерству нишких комуналних предузећа. Сарадња је, за сада, најразвијенија у области образовања, културе и спорта, чему је нарочито допринео Француски Институт.

 • Aмбасадор Аустрије у Србији др Јоханес Ајгнер, посетио је Град Ниш и том приликом састао се са градоначелнииком Ниша проф. др Зораном Перишићем. Амбасадор Аустрије најавио је оснивање почасног конзулата у Нишу, који би помогао јачању пријатељских односа и створио добре основе за унапређење привредне и културне сарадње овог региона са Аустријом. Током разговора било је и речи о сарадњи у области ваздушног саобраћаја, јер велики број људи из овог дела Србије има рођачке или пословне везе са Аустријом, па би уколико постоји економска оправданост било веома значајно да се успостави ваздушни саобраћај из Ниша ка Бечу или евентуално престоници словачке Братислави, која се налази близу аустријског главног града.
 • 2014. годинa

 • Нови амбасадор Јужне Кореје у Србији Ли До-Хон посетио је Ниш, и том приликом састао се са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем и представницима фабрике Јура и Шин Вон. Фабрике Јура и Шин Вон овде добро послују. Управо то је био разлог да нови амбасадор Јужне Кореје Ли До-хун у Србији, за своју прву радну посету одабере Ниш. Овом приликом речено је да је довођење нових инвеститора у град је главни циљ сарадње са овом азијском земљом. Међутим, да би се народи међусобно боље разумели, неопходна је и сарадња у области културе.

 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић састао се са амбасадором Хрватске Горданом Маркотићем. Овом приликом било је речи о економској сарадњи и то у области машинске и прехрамбене индустриjе и трговине, као и о сарадњи у ваздушном саобраћају између Ниша и Истарске региjе.

 • У Амбасади Туниса одржана је свечана академија поводом обележавања улоге Севера Африке у опоравку и обуци српске војске у Првом светском рату под називом „Бизерта у срцу Србије“. Свечаности је у име Града Ниша присутвовао помоћник градоначелника проф.др Јован Стојковић који је том приликом уручио писмо о намерама градоначелника Ниша амбасадору Туниса Мађиду Хамалавију, у којем се истиче да Град Ниш подржава иницијативу да се градови Ниш и Бизерта прогласе градовима пријатељства. У писму се апострофира да ова иницијатива показује искрено пријатељство два народа склопљено пре једног века догађајима из Првог светског рата, када су се наши преци сусрели у Бизерти. Бизерта је дом једног од највећих српских војних гробаља на подручју Северне Африке, где почива 698 српских војника.

 • Захваљујући разумевању Амбасаде Индије у Србији за ситуацију у којој се налазила наша земља током великих поплава, а у сарадњу са индијским Саветом за културу у Њу Делхију, организован је хуманитарни концерт традиционалног индијског плеса, чији је приход намењен поплављеним подручијима у Србији. Поред хуманитарног карактера овај концерт организован је у намери да се ојачају и продубе културне везе Индије и Србије.

 • Градоначелником Ниша проф. др Зоран Перишић састао се амбасадором Аргентине у Србији Рикардом Ф. Фернандезом. Током састанка било је речи о развоју културно привредне и научне сарадње две земље, а посебно је наглашено да је Ниш један од ретких градова у Србији који је недавно формирао Jужноамерички културни центар чији је задатак у унапређење свих видова сарадње овог региона и земаља Латинске Америке.

 • Гост Града Ниша био је амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо који је са градоначелником Ниша проф. др Зораном Перишићем разговарао о даљем развијању привредне и културне сарадње Италије и Града Ниша.
 • 2013.

 • Пријем за амбасадора Алжира у Србији, 06.12.2013.
 • Сарадња са амбасадом Шведске у области спречавања насиља над женама, 02.12.2013.
 • Састанак са делегацијом привредника из Мађарске, 25.10.2013.
 • Пријем за амбасадорку Индије, 24.10.2013.
 • Пријем за шефа делегације европске уније у Србији, 11.10.2013.
 • пријем за амбасадора Јапана, 30.09.2013.
 • Кардинал Скола посетио градску кућу у Нишу, 20.09.2013.
 • Посета делегације града Арла, 18.07.2013.
 • Делегација Кинеске амбасаде у Нишу, 15.06.2013.
 • Састанак са делегацијама градова Курск и Белгород, 05.06.2013.
 • Пријем за амбасадора Финске, 23.04.2013.
 • Пријем за амбасадорку Кипра у Србији, 15.04.2013.
 • Делегација Бугарског града ловеча посетила ниш, 28.03.2013.
 • Посета амбасадора Црне Горе у Србији, 22.03.2013.
 • Посета амбасадора Немачке, 14.03.2013.
 • Пријем за амбасадора канаде, 07.03.2013.
 • Пријем за аташеа амбасаде републике аустрије у Србији, 18.02.2013.
 • Посета амбасадора Јужне Кореје, 01.02.2013.
 • Пријем за амбасадора Италије, 18.01.2013.
 • 2012.

 • Пријем за амбасадора Сједињених Америчких Држава, 28.11.2012.
 • Нови директор усаид пројекта локалног економског развоја у Нишу, 22.11.2012.
 • Шкоти донирали ватрогасно возило, 16.11.2012.
 • Пријем за амбасадора Аустрије, 08.11.2012.
 • Пријем за делегацију департмана Жиронд, 25.10.2012.
 • Пријем за амбасадора републике Бугарске, 22.10.2012.
 • Пријем за амбасадора Јапана, 16.10.2012.
 • Пријем за амбасадора Грчке, 19.09.2012.
 • Амбасадор Мађарске у Нишу, 18.09.2012.
 • Амбасадор Републике Словачке у Нишу, 22.08.2012.
 • Посета Француског амбасадора, 20.07.2012.
 • Пријем за генералног конзула Републике Бугарске у Нишу, 17.07.2012.
 • Пријем за амбасадора Јужне Кореје, 20.04.2012.
 • Споразум о сарадњи између градова Ниша и Архуса, 20.03.2012.
 • Отворен центар за издавање грађевинских дозвола, 25.01.2012.
 • Прва посета амбасадора Кине нашем граду, 18.01.2012.
 • 2011.

 • Пријем за амбасадора словачке, 27.09.2011.
 • Амбасадор јужне кореје у посети нишу, 15.07.2011.
 • Холандски амбасадор у посети нишу, 06.06.2011.
 • Амбасадорка данске у посети нишу, 31.03.2011.
 • Амбасадор јужне кореје обишао нову фабрику у доњем међурову, 23.03.2011.
 • Мађарски амбасадор у посети нишу, 18.03.2011.
 • Представници амбасаде индонезије у нишу, 17.02.2011.
 • Отворена болница за хемодијализу, 08.02.2011.
 • Посета амбасадора норвешке, 04.02.2011.
 • Посета амбасадора швајцарске, 03.02.2011.
 • Пријем за британског амбасадора, 31.01.2011.
 • 2010.

 • Делегација Индонезије у Нишу, 20.12.2010.
 • Нови амбасадор Француске у посети Нишу, 13.12.2010.
 • Пријем за амбасадора и привредну делегацију Словеније, 03.12.2010.
 • Посета амбасадора Шведске, 25.11.2010.
 • Сусрет са директорком центра за хитну психолошку помоћ, 18.11.2010.
 • Десетогодишњица успешне сарадње, 28.10.2010.
 • Посета Хрватског амбасадора и Хрватских привредника, 01.10.2010.
 • Припреме за отварање центра за реаговање у ванредним ситуацијама,06.09.2010.
 • Делегација Руског министарства за ванредне ситуације посетила ниш,03.06.2010.
 • Србији још 174 милиона евра бесповратне помоћи, 26.05.2010. дан европе у Нишу, 04.05.2010.
 • Донација амбасаде САД народној библиотеци, 28.04.2010.
 • Признања Српским ветеранима, 21.04.2010.
 • Центар за запошљавање, 15.04.2010.
 • Изложба удружења Словачких ликовних уметника, 15.04.2010.
 • Балет “Мајорка” за сигурну кућу, 13.04.2010.
 • Амбасадор Кине у Нишу, 08.04.2010.
 • Канадски амбасадор први пут у Нишу, 25.03.2010.
 • Обележена годишњица Мађарског почасног конзулата у Нишу, 17.03.2010.
 • Донација USAID-а заводу за хитну помоћ, 10.03.2010.
 • Кредитна линија за мала и средња предузећа и предузетнике LEDIB програма, 08.03.2010.
 • Амбасадор Швајцарске у посети Нишу, 26.02.2010.
 • Македонски амбасадор у Нишу, 24.02.2010.
 • Сарадња Ниша и Шведске на изради студија изводљивости, 29.01.2010.
 • Делегација Трира у Нишу, 22.01.2010.
 • 2009.

 • Почасни конзул Француске у Нишу, 08.12.2009.
 • У нишу отворен први “Mr. Bricolage” хипермаркет, 08.12.2009.
 • Пријем за амбасадора Италије и високе војне делегације Италије и Србије, 26.11.2009.
 • Индонезија у Нишу, 14.10.2009.
 • Амбасадори Мађарске и Шпаније и представници амбасаде сад у Нишу, 09.10.2009.
 • Пријем за амбасадоре Шведске и Данске, 08.10.2009.
 • Амбасадор Израела у посети граду Нишу, 01.10.2009.
 • Трећи састанак националног савета програма LEDIB , 30.09.2009.
 • Пријем за амбасадора Немачке Волфрама Маса, 28.09.2009.
 • Пријем за амбасадора Јужне Кореје, 15.09.2009.
 • Амбасадор Грчке Посетио Ниш, 22.07.2009.
 • Амбасадор Турске у Нишу, 20.07.2009.
 • Предели Кипра на изложби у Нишу, 30.06.2009.
 • Посета амбасадора Шпаније, 20.06.2009.
 • Дани Мађарске у Нишу, 17.06.2009.
 • Компанија Mr. Bricolage у Нишу, 16.06.2009.
 • Магија Далијеве уметности и у Нишу, 16.06.2009.
 • 90 нишлија добило помоћ за отпочињање бизниса, 04.06.2009.
 • Нови амбасадор Јапана први пут посетио Ниш, 14.05.2009.
 • Делегација британског округа Јоркшир у Нишу, 09.05.2009.
 • Француска компанија Сажем у Нишу, 27.03.2009.
 • Сарадња Ниша и Словеније, 26.03.2009.
 • Отворена канцеларија почасног конзула Мађарске у Нишу, 20.03.2009.
 • Амбасадор конузин и театар из Русије у Нишу, 13.03.2009.
 • Студије изводљивости за Нишки водовод и аеродром, 11.03.2009.
 • Потписано писмо о намерама са Шведским градом Векшо, 11.03.2009.
 • Сарадња Ниша и Векша, 10.03.2009.
 • 2008.

 • Отворена канцеларија Јеврејске општине у Нишу, 18.12.2008.
 • Европска унија у Нишу, 18.11.2008.
 • Ниш, културни центар Европе, 20.10.2008.
 • Припрема студије изводљивости развојних пројеката, 18.10.2008.
 • Ниш добија логистички и карго центар, 10.10.2008.
 • Сарадња са Данском, 07.10.2008.
 • Септембар у Нишу-дипломатска и економска офанзива, 06.10.2008.
 • Сарадња Ниша и Кијева, 03.10.2008.
 • Град преузима бригу о раду бизнис инкубатор центра, 01.10.2008.
 • Ниш на међународној берзи културе и археологије у Италији, 27.09.2008.
 • Амбасадорка Данске на пријему у градској кући, 25.09.2008.
 • Град Ниш ушао у usaid-ов програм подстицаја економском развоју општина, 24.09.2008.
 • Амбасадор Немачке посетио Ниш, 19.09.2008.
 • Гасовод у функцији развоја југоистока Србије, 19.09.2008.
 • Министар Дачић и амбасадор Руске Федерације Конузин у Нишу, 15.09.2008.
 • Председник скупштине града примио делегацију Немачких званичника и привредника, 15.09.2008.
 • Грчка и србија – локомотива напретка Балкана, 11.09.2008.