Актуелно

Опером „Тоска“ испред Београдске капије почело обележавање градске славе

На платоу испред Београдске капије Нишке тврђаве изведена је једна од најпознатијих и најлепших опера „Тоска“ Ђакома Пучинија. Оперски спектакл под отвореним небом привукао је велики број Нишлија који су са великим нестрпљењем чекали јединствен музички догађај којим је почело и обележавање градске славе Св. цара Константина и царице Јелене.
Организатор је Српска омладинска филхармонија којом је дириговао маестро Зоран Андрић. У опери су учествовати уметници из Италије и Венецуеле, али и домаћи нишки уметници.

Градоначелница Сотировски је казала да су сви у граду желели да се отвори Београдска капија, да грађани види како изгледа после много година али да то буде на једиунствен начин. Тако је и учињено. Капија је отворена а Нишлије су уживале у „Тоски“ која је изабрана за овој догађај у години када се обележава и 100 година од смрти композитора Пучинија.

Са Српском омладинском филхармонијом наступали су солисти из Италије, Венецуеле, Београда, Новог Сада и Ниша. Улоге у опери су припале Италијану Алесандру Фантонију, који је чест гост Ниша, затим Весни Аћимовић, сопрану, Педру Кариљу из Венецуеле, Страхињи Ђокићу, Михаилу Шљивићу, Николи Стаменковићу, Хаџи Лазару Лазаревићу и Михајлу Аранђеловићу.

У опери су учествовати и Нишки камерни хор и Дечји хор „Чаробна нота“.

Још садржаја