Актуелно

Туристички воз кроз Сврљишку клисуру

Туристички воз реконструисаном пругом од Ниша до Сврљига и даље живописном Сврљишком клисуром према Књажевцу је реланост и могућност презентације туристичких потенцијала на чијем увођењу ћемо заједно радити, договорили су се градоначелница Ниша Драгана Сотировски, народни посланик Милија Милетић и председник општине Сврљиг Мирослав Марковић.

Ta општина заинтересована је да се прикључи Туристичкој регији источне и јужне Србије коју Ниш ускоро планира да формира. Идеја је да градска аутобуска линија која сада иде до последњег нишког села Врела буде продужена до Сврљига и да тако, уз рехабилитовани пут од Доње Врежине до Малчанске петље, буде ближе Нишу, речено је у разговору.

Тимок, кроз сликовиту Сврљишку клисуру где је снимљено седам домаћих филмова, кривуда и пробија се између стрмих обронака планина, а на прузи је 36 тунела и готово толико мостова. Неке од њих, на прузи грађеној почетком 20. века, пројектовао је наш познати научник Милутин Миланковић.

Белмужијада је бренд Сврљига коју је за три дана ове године посетило 120.000 људи.

Сврљижани чувају своје старе занате, крај је богат лековитим биљем, крије многа туристичка чуда и културно-историјске знаменитости почев од каменог доба, истакли су саговорници.

За слично повезивање са градом заинтересоване су општине Мерошина, Дољевац и Гаџин Хан што је повод да почнемо да размишљамо о другачијој организацији међумесног саобраћаја.

Још садржаја