Актуелно

Јавности представљени резултати двогодишњег рада

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима, на конференцији за медије, представила је детаљан извештај двогодишњег рада из свих области друштвеног живота Ниша, као и планове градске власти до краја мандата.

Када смо преузимали дужност 2020. године, у првој години пандемије, започето је требало завршити, планирано реализовати, стабилизовати градске финансије. Признајем, није било лако. Требало је помирити многобројне захтеве и потребе наших суграђана са могућностима градског буџета и пратити визију развоја Ниша од стране државног руководства, рекла је градоначелница Ниша.

До краја мандата настављамо у три правца: да реализујемо пројекте које финансирамо из сопствених извора, да пратимо државне пројекте за Ниш као стратешки веома важног града Србије, да развијамо међународну сарадњу кроз коју ћемо промовисати град и јачати његов међународни углед са повољним пословним окружењем и као важне раскрснице путева у овом делу Европе, навела је Драгана Сотировски.

Она је изразила задовољство постигнутим резултатима и захвалила сарадницима на посвећености и ентузијазму исказаном у првој половини мандата.

Учесници конференције, говорећи о двогодишњем раду, постигнуте резултате поткрепили су егзактним подацима и конкретним примерима.

Помоћница градоначелнице за комуналне делатности Владислава Ивковић рекла је да су две године протекле у раду на решавању проблема недостајуће комуналне инфраструктуре сагледавајући равномерно потребе становника у свих пет градских општина.

Она је напоменула да су јавно-комунална предузећа пружала услуге грађанима у континуитету и без застоја.

Градски већник за инвестиције Ненад Станковић је рекао да је актуелна градска власт решила проблем пројекта „Нови Ниш“ на повољан начин за град који је 12 година био у застоју. Град је пратио изградњу Делта Планета где сада ради 1.100 људи и где инвеститор планира доградњу. Град је после 1992. године први пут изградио један нови парк на Булевару Немањића.

Наставили смо изградњу Булевара Светог Пантелејмона, у току је завршетак 170 станова у насељу „Стеван Синђелић“, градимо аква парк у Нишкој Бањи, навео је он.

После 16 година Ниш је добио прва два добровољна ватрогасна друштва, а у плану је формирање јединице Цивилне заштите, напоменуо је Станковић.

О планирању је говорила главни градски урбаниста Тања Обрадовић, о локалном економском развоју, реструктурирању привреде и одрживом развоју градски већник Владислав Марјановић, а градски већник Слободан Ранђеловић о резултатима у подизању пољопривреде и оснаживању индивидуалних пољопривредних произвођача.

Енергетски менаџер Града Ниша Бојан Гајић говорио је о резултатима постигнутим у области енергетске ефикасности истакавши да су улагања у претходне две године вишеструко увећа у односу на било који ранији период.

Директор Канцеларије за локални економски развој Душан Радивојевић је истакао да ће Ниш у наредних годину дана заокружити један инвестициони циклус са преко једне милијарде евра директних инвестиција и скоро 20.000 нових радних места.

О социјалној политици говорила је заменица градоначелнице Душица Давидовић, о здравственој заштити помоћница градоначелнице Сања Стајић, о демографској слици нишких села и комуналној опремљености говорио је градски већник Јован Живковић.

Градска већница Марија Ранђеловић је подсетила на изградњу два вртића и улагањима у образовну инфраструктуру. О резултатима и даљим плановима у области културе и туризма говорила је градска већница Адриана Анастасов, а градски већник Александар Стојичић о раду са омладином и улагањима у спорт.

Градски већник Миодраг Ђокић представио је сарадњу са градским општинама, а о стању финансија градски већник Предраг Стојановић који је навео да је приход у буџету ове године бољи у односу на приход у 2020. и 2021. години узимајући упоредну анализу у периоду од 1. јануара до 25. августа за сваку од ових година.

Помоћница градоначелнице за међународну сарадњу Јована Митић је рекла да је Ниш за две године посетило 30 амбасадора и исто толико страних делегација. Она је подсетила на потписивање Споразума о сарадњи са египатском регијом Јужни Синај и градом Шарм ел Шеиком.

Јавности су се обратили председници ГО Медијана Небојша Коцић, председник ГО Црвени крст Мирослав Милутиновић, председник ГО Палилула Братислав Вучковић, ГО Пантелеј Наташа Станковић и ГО Нишка Бања Душан Живковић.

Још садржаја