Актуелно

Дани бурека у Нишу

На платоу испред Официрског дома од 1. до 4. септембра одржава се традиционална гастрономско-туристичка манифестација Дани бурека, најављено је на конференције за медије у Градској кући.

Градска већница Адриана Анастасов рекла је да су Граду Нишу манифестације где се окупи много људи попут популарне бурегџујаде веома важне.

Директорка Туристичке организације Ниша Драгана Божић је напоменула да ће током манифестације бити организован културно-уметнички програм и да очекује посету домаћих и страних гостију.

Председник Уније пекара Братислав Вукадиновић је најавио учешће домаћих пекара и пекара из Бугарске који ће за госте, осим традиционалних надева, припремати и бурек са састојцима који ће бити изненађење за посетиоце.

Вукадиновић је подвукао да се у Нишу припрема јединствени бурек који није налик на неке друге и да се слободно може назвати нишким по чему ћемо га разликовати од других.

Сваке вечери манифестација почиње у 19.00 сати програмом за децу, следе наступи старијих извођача, а пекари ће пећи бурек и продавати га и раније. Дани бурека се у Нишу одржавају 19. пут.

Први запис о буреку у Нишу датира из 1498. године, па се сматра да је то прво место у Србији где се припремао бурек. Турчин Мехмет Оглу месио је бурек по прописима који су важили у целој тадашњој турској држави. Прописи су налагали одређену дебљину коре и врсту материјала који је морао да задовољава строге критеријуме квалитета.

Још садржаја