Актуелно

Свечана академија поводом градске славе одржана на Медијани

Поводом славе града Ниша Свети цар Константин и царица Јелена, у присуству високих званица и гостију, одржана је свечана академија на месту задужбине Константина, археолошком налазишту Медијана, које је после 10 година отворено и уређено.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски поручила је да Медијана није само место које ће обилазити туристи и да ће њено уређење бити настављено. Медијану ћемо са археолозима, историчарима, филолозима, теолозима, филозофима и византолозима, научницима из свих области и даље да истражујемо како би у наредном кораку она постала археолошки центар за истраживања и презентацију нових сазнања и резултата где ће радити и боравити људи од струке, рекла је Сотировски.

Она је навела да на дан градске славе изнова отварамо историјске читанке а да је мир данас храброст и то је оно што се рачуна! Војна неутралност, независност и слобода су наш избор, а ослонац у овим тешким временима нам је поштовање међународног права и народно јединство и солидарност. Морамо да се сабирамо, а не да се делимо, зато нам је и потребан свеопшти покрет са свима који разумеју речи мир, опстанак, отаџбина и држава, поручила је градоначелница Ниша.

Његово Преосвештенсто Епископ нишки Арсеније говорећи о делу цара Константина и царице Јелене рекао је да је увек велики изазов кад треба нешто рећи о личностима које су учиниле тако велика дела. Цар Константин једно је од кључних имена хришћанства, први у Европи је прихватио до тада прогоено хришћанство и био је његов заштитник, рекао је Епископ нишки.

Поводом градске славе изведена је представа Народног позоришта у Нишу „Чији си ти, мали народе српски?“ у режији Спасоја Ж Миловановића као и пригодан културно-уметнички програм уз учешће нишких уметника и стваралаца.

 

Још садржаја