Актуелно

Отворен 8. Музички едикт – фестивал хорске духовне музике

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски отворила је вечерас осми међународни фестивал хорске духовне музике “Музички едикт” у порти Саборног храма у Нишу.

Овогодишњи Музички едикт у родном граду Светог цара Константина, под покровитељством Његове светости патријарха српског Порфирија и са благословом Његовог преосвештенства епископа нишког Арсенија, представља ризницу и спој духовности и музике чинећи нашу културну баштину потпунијом и богатијом, поручила је Сотировски.

Она је изразила захвалност Нишкој епархији и свима који по осми пут самопрегорно и марљиво Нишлијама представљају богату тканицу духовних звукова, а бројним гостима, учесницима фестивала којих је више од 800 и долазе из Србије и још 11 иностраних земаља, пожелела пријатан боравак у нашем граду.

Протојереј Бранислав Цинцаревић поздравио је присутне у име епископа нишког Арсенија речима да мото овогодишњег фестивала гласи: “Све што дише нека хвали Господа”. Цар Константин је у Милану прогласио слободу за хришћанство и све друге вероисповести, а његов знак под којим је побеђивао постао је најпознатији симбол нашег града Ниша, рекао је Цинцаревић.

На овогодишњем едикту учествује 18 хорова, међу њима и Хор Сикстинске капеле из Ватикана који ће први пут наступити у Нишу као и Хришћански хор калкутских школа из Индије, а ту су и домаћини, Црквено певачка дружина Бранко, која постоји већ 136 година.

После 16 година у Србији је наступила Македонска филхармонија која је и отворила фестивал. Иначе, Нишлије су вечерас први пут имали прилику да чују звуке са новог клавира врхунске класе, марке “Bechstein”, који је недавно стигао у наш град.

Овогодишњи Музички едикт трајаће до 7. јуна, а сваке вечери програм у порти Саборног храма почињаће у 19.30 сати.

 

Још садржаја