Актуелно

Свечана академија посвећена слави Града Ниша

У присуству високих званица и гостију у Светосавском дому је одржана Свечана академија посвећена слави града Ниша – Светом цару Константину и царици Јелени.

Године трајања и опстајања Ниша, дуга традиција и вредности које су дубоко утиснуте у свест генерација су можда и најбољи доказ са каквим се пијететом свака генерација труди да обележи данашњи дан – дан Константина Великог, творца Миланског едикта, оснивач Константинопоља, добротвора хришћанске цркве, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски обраћајући се присутнима.

Велики смо град, изазови су свакодневни, дани и година брзо прођу, а сведоци времена нашег града и постојања су само наша дела. Све изгубљено, кажу, може се поново наћи, време, нажалост, не. Зато журимо обилазећи градске квартове, наша села, градећи путну и комуналну инфраструктуру, разговарајући са грађанима и ослушкујући њихове потребе, али и реализујући најважније. Повезујемо људе и институције, посредујемо, навела је она.

Према њеним речима, Ниш је данас на главном колосеку државног руководства, Владе Србије, републичких предузећа и институција. Захвални смо на томе уз много разумевања за тешка времена изазвана светском кризом.

Она је подсетила на завршене капиталне пројекте и оне који се реализују и предстоје.

Градска слава нам изнова даје снагу и одважност да наставимо нашу мисију и остваривање наших планова да Ниш буде још боље место за живот. Следимо пут цара Константина и његову политику религијске толеранције и солидарности, са Христовим монограмом пред нама, са новом енергијом и духовном испуњеношћу, посвећено настављамо да радимо на добробит свих грађана Ниша, поручила је градоначелница Ниша.

Његово Преосвештенсто Епископ нишки Арсеније говорећи о делу цара Константина и царице Јелене као равноапостолне, рекао је да победоносни знак на Константиновом лабаруму постаје позив на победу за све нас појединачно над злом овога света које покушава да исквари и обесмисли, да нас збуни и наведе на погрешан пут.

Зато је Константин Велики и зато је његово дело равно апостолу, јер је стављајући себи крст Христов као путовођу и упустивши се у сукоб са корупцијом и поквареношћу старих безбожних система, извојевао је једном за свагда историјску прекретницу за човечанство, казао је Његово преосвештенство.

Поводом градске славе изведен је културно-уметнички програм уз учешће нишких уметника и стваралаца.

Још садржаја