Актуелно

Сотировски: Сачувати римски водовод из 4. века

На траси Булевара Светог Пантелејмона у изградњи откривен је римски водовод из 4. века преко кога ће само делом проћи траса пута, а у делу тротоара остаће откривен за грађанство и туристе, договор је Града Ниша и Завода за заштиту споменика културе.

Локалитет је обишла градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима, председницом градске општине Пантелеј Наташом Станковић и представницима Завода за заштиту споменика културе.

Изузетно вредан археолошки, историјски и цивилизацијски проналазак из периода Константина Великог који је грађен у две фазе и који сведочи о експанзији Наисуса из тог времена, истакла је она.

Желимо да сачувамо аутентичну слику из Константиновог времена, рекла је градоначелница Ниша после договора са представницима Завода.

Директор Завода за заштиту споменика културе у Нишу Душан Андрејевић је рекао да је реч о фантастичном налазу. У Србији је шест таквих водовода од којих су три у Нишу.

Археолог Завода Александар Алексић је навео да је римски водовод откопан у дужини од 50 метара.

Како је рекао, водовод је спајао Срећково врело код Каменице са резервоаром у Градском пољу у дужини, како се претпоставља, од 7,5 километара.

Археологија је као слагалица, из појединих пронађених делова ви стварате слику целог објекта, напоменуо је Алексић.

За римски водовод знало се и раније, ово је до сада, према речима археолога, највредније откриће. Осим видљивог дела, биће припремљена посебна презентација која би приказала водовод из римског периода који је цивилизацијска тековина, јер нису сви римски градови имали такав објекат и решено питање снабдевања водом.

Још садржаја