Актуелно

Председник Вучић присуствовао почетаку изградње железничке обилазнице око Ниша

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији почетка изградње железничке обилазнице око Ниша, а заједно са њим почетак радова означили су и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директорка Инфраструктуре Железнице Србије Јелена Танасковић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Председник Вучић је у свом обраћању истако да се ради 22,5 километара обилазнице око Ниша која је део пројекта модернизације пруге Ниш – Димотровград који је вредан 153 милиона евра. ЕУ је дала 80 милиона евра за Ниш Димитровград на поклон, 35 милиона евра за обилазницу на поколон.. Вредност овог пројекта је већи него годишњи буџет Града Ниша.

Председник Вучић је додао да се мења лице Србије и да ће се велики напредак видети у месецима који долазе, а да се данас исписује њена историја.

У свом обраћању се осврнуо и на плате у Нишу. Навео је да је плата у Нишу пре само 12 година била 316 евра, а сада је 794 евра. Да ли је то довољно добро, упитао и одговорио да није, али је много више и морамо да наставимо да се боримо, да се мењамо, да радимо са свима који нашој земљи могу да помогну, казао је председник Вучић.

Емануел Жиофре је нагласио да је срећан што је део почетка изградње овако важне обилазнице која ће допринети развоју целе југоисточне Србије. Изградња свих деоница ће донети многе практичне погодности не само грађанима, већ и привреди.

Градоначелница Сотировски је додала да ће изградњом обилазнице коначно бити измештена пруга из центра града, обезбедиће се већа безбедност у саобраћају, решити нишки железнички чвор, побољшати железнички саобраћај кроз Србију.

Инфраструктура железнице Србије потписала је уговор о изградњи обилазнице са фирмом „Extra Auto Transport“, као водећим чланом конзорцијума, који чини и кинеска компанија „China Road and Bridge Corporation“.

Још садржаја