Актуелно

Котларница на Универзитету прелази на гас

У току је реконструкција котларнице Ректората у згради нишког Универзитета која је деценијама уназад била један од највећих загађивача ваздуха у граду а у време зимских месеци изнад зграде Универзитета свакодневно је могао да се види густи црни дим. Од наредне грејне сезоне таквог дима више неће бити.

Према речима градоначелнице Ниша Драгане Сотировски реконструкцијом котларница са чврстог горива прелази на гас, односно алетернативне изворе енергије чиме ће бити заштићена животна средина, а у ваздуху мање присутни опасни гасови. Ово је 11 котларница у граду у којој је чврсто гориво бити замењено природним гасом.

Градоначелница додаје да је град посвећен заштити животне средине и енергетској ефикасности и пуно се ради на томе да се она сачува у нашем граду. Према њеним речима Град Ниш је 96 процената грејног капацитета већ превео на природни гас. У циљу енергетске ефикасности и заштите животне средине Град у сарадњи са Министарством енергетике помаже субвенцијама да и сами грађани замене котолове на дрва и угаљ у својим домаћинствима котловима на гас.

Још садржаја