Актуелно

Одржана државна церемонија обележавања годишњице Боја на Чегру

Државном церемонијом обележавања годишњице Боја на Чегру и парастосом одата је пошта Стевану Синђелићу и изгинулим чегарским јунацима 1809. године са надмоћнијом турском војском. Осиона османска власт од глава српских мученика сазидала је Ћеле-кулу у коју су узидане 952 главе праведника палих на Чегру.

Ми смо овде како бисмо одали пошту славним прецима који су освајали слободу за своје потомке и да данашњу омладину подсетимо колико је ова жртва била велика и значајна, рекао је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор обраћајући се потомцима Стевана Синђелића, званицама, грађанима и омладини.

Према његовим речима, морамо учврстити у историјском сећању нових генерација чињеницу да су Срби током историје увек били на правој страни, на страни правде, истине, хуманизма. Да су увек ратовали да би одбранили своју породицу и своју Србију.

Будуће генерације се морају сећати славних предака, али и бити спремне за чување слободе како не би осрамотили ни себе ни своје претке, истакао је он.

Битка на Чегру је симбол српске жеље за слободом и у тој борби за слободу српског народа, на овом месту погинуло је на хиљаде српских војника и то није пораз већ својеврстан морални подвиг који је надахнуо долазеће генерације за још истрајнију борбу до коначног ослобођења, рекла је заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић.

Парастос чегарским јунацима служио је Његово преосвештенство владика нишки Арсеније у саслужењу са свештенством Српске православне цркве.

Венце на спомен-обележје положиле су делегације Владе Србије, Министарства одбране Војске Србије, Града Ниша, Нишавског управног округа, Полицијске управе, градских општина, Српско-руског хуманитарног центра, СУБНОР-а, војних ветерана, удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

У име Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Капор је уручио заменици градоначелнице Ниша Душици Давидовић Плакету за допринос у организацији церемонија обележавања историјских датума.

Одбор је Плакету доделио домаћину комплекса Чегар Селомиру Марковићу који деценијама брине о споменику, дочекује госте и ђачке екскурзије којима препричава све детаље битке, сазнате из историјске литературе, али и легенде прикупљених од својих Матејевчана и Каменичана које су се преносиле са колена на колено.

Још садржаја