Актуелно

Одржан Форум младих научника Ниша посвећен девојкама у математици

Форум младих научника, који се по осми пут одржава и који је постао заштитни знак Ниша, посвећен је ове године девојкама у математици и у сусрет 12. мају. Међународном дану жена у математици који се обележава од 2019. године.

Форуму су присуствовале младе математичаре које су постигле које су се окитиле медаљама из математике на међународним такмичењима: Милица Вугделић, Миља Јовановић, Теодора Обрадовић, Ана Митић и Јана Драговић.

Форум младих научника, покренут од стране ученика Техничке школе у Нишу, подржава госпођа Тамара Вучић, прва дама Србије, која је рекла да из Ниша шаљемо поруке којим желимо да охрабримо младе људе да наставе путем науке.

Она је подсетила да „пут од хиљаду миља почиње првим кораком“, али и да се тако и завршава, као и да је преданост и упорност одлучујући фактор сваког успеха.

Она је успешним младим математичаркама поручила „да вас наш поглед прати, ма колико далеко отишли од нас. Наша пажња је све време са вама као што је наша жеља да останете са нама овде.“

„Или, ако вас животни пут наведе да одете ван наше земље, да се овде вратите и проширите своје знање на корист нашег народа, па зашто да не и човечанства у целини“, рекла је Тамара Вучић.

Она је истакла да наука не трпи полне предрасуде и конзервативне догме, већ цени само и једино посвећени рад и константно учење.

„Поштујте оне који вас уче, јер су у учењу уплетени животи свих оних који су овом стазом ходили пре вас“, казала је Тамара Вучић.

Према њеној оцени, Србија брзим корацима стиже оне за које се мислило да су по степену развоја недостижни и већ данас сведочимо о повратку наших људи у Србију.

Као што је математика „краљица свих наука“, тако сте и ви, драге девојке, краљице једне научне дисциплине која је кључ целокупног људског знања и основ развоја сваког друштва, рекла је Драгана Сотировски говорећи на скупу.

Због тога смо решени да истрајемо у напорима да вам омогућимо добре услове за живот и да вам предочимо колико је за нас важна ваша одлука да останете у Србији и да овде наставите студије и свој каснији професионални живот, истакла је Драгана Сотировски.

Важно нам је зато освајање нових знања. Наш задатак је да следећи принципе одговорне државе помогнемо да наши млади људи имају посао и прилику да покажу, али и примене своје знање, подвукла је Драгана Сотировски.

Још садржаја