Актуелно

    Ниш домаћин скупа о економском оснаживању жена Западног Балкана

    Ниш је био домаћин скупа жена Западног Балкана посвећеног економском оснаживању жена на коме су усвојене смернице које ће бити предложене националним и локалним властима и даљем деловању у обезбеђивању приступа инраструктури за рад, имовини и услугама чиме би се унапредио њиховог положај.

    Домаћин скупа, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, говорила је на пленуму и у раду радних група о напретку Србије у економском оснаживању жена, али и о конкретним примерима Града Ниша на пружању помоћи суграђанкама у остваривању њихових пословних идеја, као и на побољшању услова живота на селу. 

Велико је задовољство бити домаћин женама из земаља Западног Балкана са којим сам на веома значајном скупу разменила искуства и примере добре праксе на тему економског оснаживања жена и шта све можемо да чинимо да њихов живот у региону буде квалитетнији, сигурнији и са поштовањем, рекла је она.

Говорећи о положају жена на селу, Драгана Сотировски је поручила да буду истрајне и да Град Ниш своје активности посебно усмерава на побољшању услова живота у њиховим местима како би им биле доступне све оне погодности које имају жене у граду.  

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, учествујући у раду скупа, рекла је да су прописана права жена најпре прихватиле жене у градовима и развијеним демократијама, а да иза себе заборављамо поједине друштвене групе мислећи и на жене на селу.

Када чује речи да нешто није за жену већ је само за мушкарца, она поручује да све што је за мушкарце истовремено је и за жене, каи и да не сме да важи правило „то јој је судбина“, јер судбину кроје људи.

    Оперативни директор „Пријатеља Европе“ са седиштем у Бриселу Дармендре Канани оценио је да се данас више чује женски глас у односу на раније време и да жене сада заузимају важне положаје на националном и локалном новоу или у финансијском сектору.

    Став мушкараца се у односу на њих није променио и на томе морамо да радимо, рекао је Канани који је био и модератор у раду скупа.

    Он је посебно указао на савремене изазове са којима се суочавају жене, на опасности које вребају на друштвеним мрежама чему су посебно изложене девојчице.

Још садржаја