Актуелно

Граду Нишу додељен Орден Светог Романа Ђунишког првог реда

Православна епархија нишка доделила је Граду Нишу Орден Светог Романа Ђунишког првог реда за „показану љубав исказану према мајци Цркви и несебичну помоћ пружену храму Светог цара Константина и царице Јелене“.

Највише признање православне епархије нишке градоначелници Ниша Драгани Сотировски уручио је Његово преосвештенство владика нишки Арсеније.

Признање сам примила у име свих суграђана, у име најближих сарадника и свих људи који су радили на изградњи храма Светог цара Константина и царице Јелене, као и палионице са продавницом поред храма која је освештана и предата на употребу, рекла је градоначелница Ниша примајући Орден Светог Романа Ђунишког првог реда.

Овај чин православне епархије нишке потврда је велике и успешне сарадње Града Ниша и епархије, истакла је она и захвалила на значајном признању.

Према њеним речима, та сарадња и у наредним временима биће на највишем могућем нивоу.

Град Ниш и православна епархија нишка на овај начин исписију још једну велику страницу духовне историје нашег града, оценила је Драгана Сотировски.

Његово преосвештенство епископ нишки Арсеније рекао је, говорећи о изградњи палионице и храма Светог цара Константина и царице Јелене, „да није било Града Ниша и добре воље ми сами то не бисмо могли да изведемо“.

Измештањем места за паљење свећа из храма, омогућене су припреме за животописање храма, напоменуо је владика.

Православна епархија нишка доделила је грамате захвалности градској општини Медијана, Канцеларији за локални економски развој, Дирекцији за изградњу града Ниша, Заводу за урбанизам Ниша, ЈКП „Градска топлана“, заслужним републичким предузећима и појединцима за допринос у изградњи палионице и храма.

Градоначелница Ниша са сарадницима присуствовала је Светој архијерејској литургији поводом празника Зачећа Светог Јована Крститеља. Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ нишки Арсеније у саслужењу са свештенством.

Још садржаја