Актуелно

ЕУ караван у Нишу

Ниш је препознат од стране Европске уније као прави европски град, Европа је овде, рекао је градски већник проф. др Владислав Марјановић поздрављајући учеснике ЕУ каравана на Тргу краља Милана поводом обележавања Дана Евопе.

Нема сумње у прикључење Србије ЕУ у блиској будућности и нема сумње у посвећеност ЕУ која нам свесрдно помаже како би нас додатно подстакла на путу прикључења ЕУ, навео је Марјановић.

Шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ Ингве Енгстром је истакао да је Дан Европе, дан мира и солидарности.

Говорећи о ЕУ, он је истакао да сарађујући, људи у Европи ће постићи мир, солидарност и европски напредак.

Енгстром је подсетио да Србија и ЕУ сарађују дуго, као и да ЕУ финансијски подржава велике пројекте као што су реконструкција пруге од Ниша до Димитровграда, аутопут ка Приштини који називају „Пут мира“ или пројекат пречишћавања отпадних вода чиме ће Нишава бити чиста река.

Присутнима се обратила студенткиња Факултета уметности у Нишу Мина Живић, члан победничког тима  уметничке инсталације на конкурсу „Европа је овде“ који реализује Делегација ЕУ.

Од 11.00 часова посетици су на Тргу краља Милана могли да крену на виртуелно путовање Европом, а Дан Европе у Нишу завршава се вечерас где ће кроз видео форму на Тврђави бити приказано партнерство ЕУ и Србије, солидарност и подршка.

Француски министар спољних послова Роберт Шуман је 9. маја 1950. године представио своју декларацију у којој је предложио стављање производње угља и челика у Француској и Немачкој под надзор једне институције и тај документ представља темељ стварања данашње ЕУ.

Leave a Reply

Још садржаја