Актуелно

Амерички амбасадор у посети Нишу

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и Његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри разговарали су у Градској кући о даљој сарадњи и унапређењу партнерства сагласивши се да две земље јако добро повезује култура.

Сједињене Америчке Државе су велики и важан донатор за град Ниш и захваљујући њима у граду смо отворили важне пројекте и уз чију помоћ смо покренули реконструкцију нашег Центра „Мара“, рекла је градоначелница Ниша.

Оно што планирамо да заједно са америчким донаторима урадимо је реконструкција Специјалне болнице за психијатријске болести „Горња Топоница“, породилишта у Универзитетском клиничком центру, као и изградња школе за 800 ђака на територији градске општине Пантелеј, истакла је она.

На састанку смо разговарали о повезаности Ниша и појединих америчких градова, поменули смо „Нишвил“ и како нас тај фестивал повезује, као и шта можемо да учинимо да помогнемо том фестивалу који промовише Ниш у целом свету, напоменула је Драгана Сотировски.

Годфри је истакао значај развоја партнерских односа који ће се даље развијати активношћу Америчке привредне коморе у Србији у којој Компанија „Филип Морис“ има важну улогу, као  и Клуба српско-америчког пријатељства.

Разговорима у Градској кући присуствовао је председник Клуба српско-америчког пријатељства у Нишу проф. др Драган Милић.

Градоначелница Ниша и амерички амбасадор учествовали су на свечаном отварању Лабораторије за медицинску генетику „Џон Фротингам“ на Медицинском факултету.

Драгана Сотировски је захвалила америчком амбасадору што је помогао да нишки факултет добије најсавременију опрему за медицинску генетику.

Годфри је подсетио да лабораторија носи име човека који има важну улогу у историји дипломатских односа Србије и САД и који је новембра 1914. године финансирао слање пољске бонице и 10 америчких лекара и њихових помоћника за лечење српских војника.

Простор лабораторије уредио је Медицински факултет из сопствених средстава и уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а опрему вредну 500.000 долара донирала је Амбасада САД.

Leave a Reply

Још садржаја