Актуелно

У Нишу отворена изложба поводом 220 година од Првог српског устанка

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић отворили су у Официрском дому у Нишу изложбу „Борба за српску државност и слободу српског народа“ поводом 220 година од Првог српског устанка.

Отварању изложбе присуствовали су градоначелница Ниша Драгана Сотировски, председник Скупштине Ниша доц. др Бобан Џунић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, епископ нишки Арсеније са свештенством, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници борачких удружења и бројни гости.

Организатори изложбе су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство одбране уз саорганизацију Града Ниша. Аутори изложених дела су вајар Зоран Ивановић и сликар Небојша Ђурановић.

Министар Вучевић истакао је да ће изложбу посвећену обележавању 220 година од Првог српског устанка моћи да виде сви грађани Србије и тако се упознају и науче нешто о својој историји. Додао је да је ова изложба нека врста опомене да, докле год не научимо о себи оно што треба да знамо не можемо очекивати да други знају о нама оно што претпостављамо да треба да знају. И докле год не научимо да себе ценимо и поштујемо не можемо очекивати да нас други поштују и цене.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић рекао је да је важно што је изложба после главног града постављена у Нишу преносећи пламен слободе. Селаковић је истако да ће ова изложба младе људе, који ће вероватно бити ових дана у прилици да је посете, да охрабри и осоколи да они стварају сваки на свој начин и да покажу шта могу да учине за отаџбину, а не само да питају шта отаџбина може да учини за њих.

Изложба ће бити отворена за све посетиоце до 15. априла.

Још садржаја