Актуелно

Маршем „Бесмртног пука“ у Нишу обележен Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца на Споменик палим совјетским војницима код Логора Црвени крст и на Споменик ослободиоцима Ниша али и маршем „Бесмртног пука“ у Нишу је обележен Дан победе над фашизмом и крај Другог светског рата у Европи. Венце су положиле многобројне делегације. Венце су у име Града положили градоначелница Драгана Сотировски, председник Скупштине града Ниша доц. др Бобан Џунић и градски већник Ненад Станковић.

Поводом Дана победе у Нишу је одржан и марш „Бесмртног пука“. Учесници марша носили су слике страдалих бораца у Првом и Другом светском рату, а припадници борачких удружења и транспаренте са сликама погинулих сабораца.

Анђелко Милићевић, пуковник у пензији и председник СУБНОР-а Града Ниша, подсећа да је тадашња Југославија дала 1,7 милиона људи у Другом светском рату. Истакао је да су тада највише страдали Срби, Јевреји и Роми.

Милићевић је поручио да је Ниш увек био ослободилачки и поносан град и данас са правом обележавамо Дан победе.

Капитулацију Немачке у Берлину потписао је фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски генерал Артур Тедер.

Још садржаја