Актуелно

Котлови на пелет и гас за чистији ваздух у Нишу

Градоначелница Ниша уручила је уговоре суграђанима за субвенционисање замене котлова на чврста горива котловима на пелет и гас, а у циљу смањења загађена ваздуха из индивидуалнихи ложишта у граду. Уговоре је добило 60 нишких домаћинстава. Веће интересовање је било за котлове на гас, и њих 48 је добило средства за те намене.

Грађани су могли да рачунају на субвенције у износу до половине укупне вредности котла. Укупна вредност пројекта је 20 милиона, од чега 15 милиона издваја Министарство заштите животне средине, а Град Ниш суфинансира пројекат средствима у износу од 5 милиона динара.

Градоначелница Сотировски је истакла да јој је драго што су грађани удружено тражили да гас прође кроз њихову улицу и сада могу да замене своје котлове новим за које ће користити гас. Она се захвалила суграђанима који ће на овај начин смањити своје кућне трошкове, али ће добринети и чистијем ваздуху у граду.

Градоначелница је додала да се Град у последњим годинама трудио да угаси котларнице које пуно загађују. Укупно је 10 таквих котларница преведено на гас а ускоро ће и котларница у Ректорату која користи чврста горива отићи у историју.

Још садржаја