Актуелно

Богат програм за градску славу

Обележавање славе Града Ниша Свети цар Константин и царица Јелена почиње 31. маја и трајаће до 4. јуна. Припремљен је богат програм који је усвојио Организациони одбор. Слави ће присуствовати и 12 страних делегација.

Слава Града Ниша Свети цар Константин и царица Јелена почеће 31. маја Светом литургијум и парастосом чегарским јунацима код споменика Ћеле кула, а у 11.00 биће одржана државна церемонија обележавања Чегарске битке. Истог дана на платоу испред Београдске капије у 21 сат први пут ће у време славе бити изведена опера „Тоска“ Ђакома Пучинија.

У недељу, 2.јуна у 17.00 сати у храму Светог цара Константина и царице Јелене одржаће се празнично бденије уочи славе и Царско вече као и свечана славска литија.

Света аехијерејска литургија одржаће се на сам дан славе, а у 19.30 сати на археолошком налазишту Медијана и свечана академија поводом градске славе.

За обележавање славе припремљен је богат културно уметнички програм, наступ хорова, два концерта, Аце Пејовића и Данице Црногорчевић, наступ фолклорних ансамбала и плесних група, променадни наступ Војног оркестра Ниш Копнене војске. У оквиру градске славе одржаће се и традиционално Палилулско вече. У славском програму учествује и 5.000 малишана из нишких вртића програмом на стадиону „Чаир“.

Уз бројне културне садржаје традиционално ће бити одржан научни скуп „Ниш и Византија“.

Свака градска општина имаће свој дан и своје активности које ће спроводити, а које ће бити бесплатне за грађане.

Још садржаја