Актуелно

Започет поступак оснивања Туристичке регије источне и јужне Србије

Састанком представника локалних самоуправа Ниша, Сокобање, Сврљига, Алексинца, Гаџиног Хана и Прокупља, уз стручну подршку Природно-математичког факултета у Нишу и Департмана за географију, започет је процес оснивања Туристичке регије источне и јужне Србије.

Само удружени можемо да имамо јединствен туристички производ, да привучемо госте из земље и иностранства у што већем броју и да их задржимо више дана у овoм нашeм крају, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Сагласили смо се да је пут ка том циљу садржај и разноврсност, у будућој регији можемо да понудимо бање, реке, језера, планине, клисуре, културно-историјско наслеђе и да укључимо привреду, истакла је Сотировски.

Представници локалних самоуправа из окружења сагласили су се да Ниш треба да буде средиште и стожер будуће туристичке регије овог дела Србије од чијег оснивања и деловања ће имати користи свако место.

Тај јединствени туристички произод истока и југа Србије могао би да буде активни туризам, рекао је проф. др Александар Радивојевић са Департмана за географију говорећи о идеји оснивања регије и искуствима сличне регије западне Србије.

Он је указао да се туризам не развија стихијски, да је неопходна самоиницијатива, повезаност и да је то процес који не даје резултат одмах, већ после одређеног периода промоције и рада.

На састанку су дефинисани нови кораци, а регији ће моћи да се придруже и други градови и општине из окружења.

Састанку су присуствовале градска већница Адриана Анастасов и вршилац дужности директора Туристичке организације Ниша Драгана Петковић.

Још садржаја