Актуелно

У Нишу познатом опером „Џеђијанг Ву“ почело обележавање кинеске Нове године у Србији

Познатом опером „Џеђијанг Ву“ у нишком Народном позоришту у Србији је почело обележавање кинеске Нове године, која је ове године у знаку Змаја. Овај несвакидашњи спектакл за нишку публику припремило је 27 уметника, а свечаности су присуствовали саветник за културу у Амбасади Кине Тонг Дешенг, директор Института за појас и пут у Србији Бојан Лалић, помоћник министра за културу Станко Благојевић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски која је од аташеа за културу добила симболичан поклон за срећу и успех.

Градоначелница Ниша је грађанима Кине ма где они живели, пожелела срећну и успешну предстојећу Нову годину и додала да се радујемо успесима и сарадњи наших земаља. Ниш је још један град који спаја и повезује две земље. Челично пријатељство два народа које је из године у годину све чвршће зајваљујући председницима Си Ђинпингу и Алекдандру Вучићу све више се продубљује.

Саветник за културу у Амбасади Кине Тонг Дешенг је у свом обраћању истако да Кина има богате културне ресурсе и да они желе да у будућности донесу још више кинеске културе овде.

Директор Института за појас и пут у Србији Бојан Лалић казао је пред почетак наступа да је у питању опера која долази из провинције Џеђанг која на овим просторима до сада није представљана.

Ву Опера има историју дугу више од 500 година. У себи садржи шест различитих вокалних стилова, богат, визуелно допадљив и ефектан начин да дочара свакодневни живот. Од 2008. године је сврстана у национално нематеријално културно богатство.

Још садржаја