DSC07411-1280x720.jpg

Anita Živković1 априла, 20211min135

Очекујем да уз подршку градоначелнице Драгане Сотировски и њеног тима Канцеларија за младе Града Ниша створи услове за бољи положај и бољу видљивост младих у граду, рекао је новинарима координатор те канцеларије Јован Милић.

Он је рекао да је Канцеларији за младе Града Ниша, коју чине млади и талентовани људи, дефинисала циљеве на чијем остваривању ће радити: подршка и помоћ приликом запошљавања, помоћ и подршка младим талентима, помоћ и подршка младим људима који болују од ретких болести и развој омладинске политике.

Наша амбиција је да Ниш кандидујемо за Европску престоницу младих 2025. године, истакао је Милић.

 

 


DSC07182-1280x720.jpg

Anita Živković1 априла, 20211min116

Нови Услужни центар Управе за друштвене делатности отворен је у улици Наде Томић број 13, преко пута Полицијске управе Ниш. То је место где грађани могу предавати захтеве за остваривање својих права из области социјалне зашатите, инвалидске, инвалидско-борачке заштите и права предвиђена Законом о финансијској подршци породици са децом.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, која је обишла Услужни центар, истакла је да је његовим отварањем учињен корак ближе грађанима и особама са инвалидитетом изградњом рампе, спуштањем тротоара и обзбеђеним паркинг местима непосредно испред пријемне канцеларије.

Желимо да све услуге градских управа приближимо грађанима где могу лако, брзо и без чекања да поднесу захтев и заврше посао, истакла је градоначелница Ниша.

Глувим и немим особама на услузи су запослени у Градској управи који се служе знаковним језиком, навела је Драгана Сотировски најављујући почетак сезоне на прилагођавању тротоара и других позиција у граду за особе са инвалидитетом.

Вршилац дужности начелнице Управе за друштвене делатности Катарина Митровски рекла је да се поред улаза у пријемну канцеларију налази сандуче у које грађани могу да остављају своје примедбе, предлоге, сугестије и похвале уз свакодневну доставу Кабинету градоначелнице у циљу што боље и успешније комуникације са грађанима.


DSC07035-1280x720.jpg

Anita Živković31 марта, 20211min162

Црни јасен, оморика, црни бор, јапански багрем, укупно 30 разних стабала засађено је у дворишту школа економске, трговачке и угоститељско-туристичке струке у склопу акције „Зелена топлана“ и озелењавања града.

Симболичном садњом првог стабла отворили смо сезону пролећне садње дрвећа и наредних дана биће сазасеђено 100 храстова лужњака и 90 кедрова чиме ћемо надокнадити сечу 18 кедрова на Булевару Немањића, рекла је градоначелница Драгана Сотировски која је учествовала у садњи стабала у школском дворишту.

Грађани су предложили око 150 локација за садњу стабала, а стручњаци зеленила ЈКП „Медиана“ рећи ће која су то места на којима је могуће засадити дрвеће, напоменула је градоначелница Ниша.

Сваком новом кориснику који се прикључи на дистрибутивни систем Градске топлане ово јавно-комунално предузеће донира стабла у сарадњи са ЈКП „Медиана“.

Координацијом Града Ниша и Градске топлане започета је акција пролећног озелењавања коју подржава ЈКП „Медиана“, рекао је директор тог јавно-комуналног предузећа Драгослав Павловић.

Објекат три школе грејан је употребом лож-уља и тај енергент замењен је прикључењем на топловод Градске топлане. План Градске топлане је да у наредне три године угаси све своје погоне на мазут.

 

 

 


DSC06755-1-1280x720.jpg

Anita Živković31 марта, 20211min163

Четири села градске општине Пантелеј, Пасјача, Ореовац, Врело и Јасеновик,  укључено је од данас у систем организованог одвоза комуналног отпада чиме се штити и чува животна средина. Руководство града и председници градских општина схватили су важност чисте животне средине и ако је у свим градским општинама још само девет села ван система организованог одвоза комуналног отпада, онда смо ми на добром путу, оценила је градоначелница Ниша Драгана Сотировски. Сви морамо да радимо на промени колективне свести, да смеће не бацамо поред пута и у реку, истакла је градоначелница Ниша која је присуствовала предаји контејнера у селу Пасјача са председницом градске општине Пантелеј Наташом Станковић, директором ЈКП „Медиана“  Драгославом Павловићем и градским већником Мирославом Ђокићем. Председница градске општине Пантелеј Наташа Станковић најавила је отварање канцеларије за обједињену наплату у Горњој Врежини чиме ће мештанима околних села бити олакшано плаћање услуга јавно-комуналних предузећа.


DSC06548-1280x720.jpg

Anita Živković30 марта, 20211min125

Лева обала Нишаве, у близини старог погона „Вулкана“ и ромског насеља, на мање од два километара од строгог центра града, затрпана је са 4.000 кубних метара отпада што је једногодишњи план ЈКП „Медиана“ за одвоз смећа са 50 дивљих депонија са нишког подручја.

У дводневној акцији уклањања тог великог сметлишта и чишћења корита Нишаве, на иницијативу градоначелнице Ниша Драгане Сотировски, учествују ЈВП „Србијаводе“, ЈКП „Медиана“ и приватне компаније са 15 камиона, три утоваривача и багером са „дугачком руком“ који чисти корито и приобаље реке.

Наш задатак је да уклонимо депонију, али и да заштитимо овај простор од стварања нове депоније, рекла је градоначелница Ниша и најавила појачану контролу надлежних инспекција и упозоравање оних људи који би да наставе са старом праксом.

Према њеним речима, за ту локацију постоје заинтересовани инвеститори који би направили „град у граду“, а наша обавеза је да простор комунално опремимо.

Директор ЈКП „Медијана“ Драгослав Павловић и руководилац огранка ЈВП „Србијаводе“ у Нишу Драгана Симић позвали су грађане да чувају своју животну средину и да се старају о чистоћи својих река и њихових корита.

 

 

 


DSC06352-1-1280x720.jpg

Anita Živković30 марта, 20211min170

Радове на изградњи и опремању храма Светог Василија Острошког обишли су градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима и Његово преосвештенство епископ нишки Арсеније.

Градоначелница се упознала са обимом радова који су завршени и предстојећим радовима на завршетку храма и његовом опремању.

Радиће се, према плану, на стварању услова за богослужење у храму Светог Василија Острошког 12. маја ове године.

У сусрету са Његовим преосвештенством епископом нишким Арсенијем размотрена су питања инфраструктурног уређења за потребе православног храма.

Обиласку и разговорима присуствовали су градски већници Ненад Станковић и Мирослав Ђокић, директор Канцеларије за локални економски развој Душан Радивојевић, као и представници Дирекције за изградњу града.

 

 


DSC06105-1280x720.jpg

Anita Živković29 марта, 20211min275

Туристички и угоститељски радници информисали су градоначелницу Ниша Драгану Сотировски и њене сараднике са отежаним условима пословања у време кризе изазване пандемијом и затражили помоћ локалне самоуправе како би ти сектори могли да опстану и задрже запослене раднике.

Град ће у зависности од финансијских и законских могућности настојати да помогне туристичком и угоститељском сектору.

Представници туристичких агенција и туристичких водича указали су да су градови посебно погођени кризом и да број посета и организовање путовања не обезбеђују рентабилно пословање, обавезе се не измирују, већ се увећавају због затварања.

Туристички посленици изразили су спремност да активно учестввују у туристичкој промоцији града.

На састанку са представницима угоститељског сектора разговарало се о могућим олакшицама у одвозу смећа, репрограмирању доспелог пореза на имовину, о парафискалним обавезама из надлежности локалне самоуправе, услова за закуп јавних површина и рад летњих башти, о уређењу локалне инфраструктуре.

Град ће размотрити захтеве и модалитете евентуалне интервентне помоћи у складу са својим могућностима, а разговор са туристичким и угоститељским посленицима биће настављен уз присуство надлежних градских органа и јавно-комуналних предузећа.

 

 

 


DSC05815-1280x720.jpg

Anita Živković27 марта, 20211min221

Обиласком вакциналног пункта у Чаиру, градоначелница Ниша Драгана Сотировски уверила се да је пријем страних држављана на високом нивоу и да њихова вакцинација тече без застоја.

Вакцинација македонских држављана који раде у компанијама те земље организована је у сарадњи привредних комора које су чланице Коморског инвестиционог форума Западног Балкана чији је члан Регионална привредна комора у Нишу.

Радује нас што страни држављани, махом из Северне Македоније, долазе у Ниш и добијају бесплатно вакцине, рекла је градоначелница Ниша.

И страни држављани који воде компаније у Нишу, истиче градоначелница, схватили су значај вакцинације, до сада се пријавило више од 500 радника различитих компанија и са организованом вакцинацијом у тим колективима и домаћим компанијама почињемо од понедељка.

Грађани се масовно јављају Граду Нишу који хоће да се организовано вакцинишу и то је одличан податак, напоменула је градоначелница Ниша и још једном позвала све суграђане да се у што већем броју пријаве или Граду Нишу или Дому здравља за вакцинацију.

Она је подсетила да су организованом акцијом вакцинисани становници више од 20 нишких села, возачи и кондуктери градског превоза, касирке, запослени у основним, средњим школама и на Универзитету, Градској управи, јавно-комуналним предузећима и установама, ромским махалама.

Епидемиолошка ситуација у Нишу је и даље тешка, а Драгана Сотировски најављује сусрет са угоститељима, представницима туристичких агенција и туристичким водичима како би им, уколико то финансијске могућности дозволе, град помогао у превазилажењу тешке ситуације због забране рада.

До сада је у Нишу дато око 110.000 доза вакцина.

 

 


DSC05488-1280x720.jpg

Anita Živković26 марта, 20211min216

Град Ниш је посредовао и одлучио да вредну донацију коју је добио усмери Геронтолошком центру Ниш која се састоји од 15 хидрауличних кревета са специјалним душецима против декубита, као и хидрауличну каду за непокретне кориснике.

Донацију је Геронтолошком центру предала заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић.

Опрема ће омогућити квалитетнију услугу и олакшаће рад запослених са непокретним корисницима.

Предаји донације присусутвовао је директор ЈКП “Медиана” Драгослав Павловић, предузећа које је помогло у превозу опреме до Ниша.

 

 


DSC05391-1280x720.jpg

Anita Živković26 марта, 20211min260

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски примила је данас Игора Јурића, оснивача Фондације „Тијана Јурић“ са којим је разговарала о сарадњи и помоћи коју град може да пружи деци жртвама насиља.  Градоначелница Ниша и Игор Јурић разговарали су о могућим облицима помоћи породицама које су изгубиле своје најмилије у несрећама.

Пријему је присуствовала  заменица градоначелнице Душица Давидовић.

Игор Јурић је најавио отварање огранка Фондације у Нишу обраћајући се градоначелници са молбом за помоћ у стварању просторних услова за рад тог огранка.

Град Ниш и Фондација „Тијана Јурић“ радиће заједно на изради Споразума о сарадњи у наредном периоду и организовању заједничких акција чији је циљ заштита деце од насиља.