Актуелно

Сотировски и амбасадор Ческе о потенцијалним инвестицијама и заједничким пројектима у области пољопривреде


Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се данас са Томашом Кухтом, амбасадором Ческе Републике и са њим разговарала о сарадњи у области пољопривреде, изградњи експо центра, могућностима за развој заједничких пројеката у ИТ сектору и сарадњи са Научно-технолошким парком у Нишу.

Амбасадор Кухта је захвалио градоначелници на пријему и њеном боравку у Прагу, истакавши заинтересованост чешких компанија за инвестирање и навео да постоји простор за унапређење сарадње и у другим областима

„Драго ми је да могу рећи да има конкретних идеја и потенцијалних пројеката у пољопривреди које можемо заједно да реализујемо. Такође, сматрам да геостратешки положај Ниша, чињеница да је овај град универзитетски центар и да овде постоји велики број високообразованих младих људи отвара још више простора за развој града“, рекао је Кухта.


Састанак Сотировске са амбасадором Чешке је наставак представљања Ниша као повољне дестинације за улагања, након што је градоначелница крајем прошлог месеца учествовала на Економском форуму у Прагу у организацији Сталне конференције градова и општина.

„Хвала његовој екселенцији што је данас овде и што смо могли да разговарамо отворено о унапређењу сарадње наше две државе и конкретно Ниша и градова у Чешкој. Недавно сам боравила на великом Економском форуму у Чешкој, где је главна тема била развој паметних градова и представили смо све потенцијале који показују да је наш град одличан пример система Смарт Цитy и да постоји велики потенцијал за сарадњу управо у области ИТ индустрије. Када говоримо о пољопривреди, оно што је важно за нас јесте да Чешка може да нам помогне, пре свега, својим искуствима и када је реч о повезивању и аплицирању ка ЕУ фондовима. Такође смо разговарали о могућностима да инвеститори из Чешке Републике дођу у нову индустријску зону, а било је речи и о изградњи експо центра“, рекла је градоначелница.


На састанку је учествовала и Ивана Поповић, државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Још садржаја