Актуелно

Сарадња Града и омбудсмана гаранција заштите права грађана

Сарадња и ефикасна комуникација са заштитником грађана или омбудсманом Града Ниша је гаранција поштовања права грађана којима је потребна помоћ у отклањању административних препрека и у њиховом остваривању, речено је у разговору заменице градоначелнице Ниша Душице Давидовић, заштитника грађана Зорана Пашалића, његове заменице Јелене Стојановић, омбудсмана Града Ниша Катарине Митровски и чланова Управног одбора Удружења омбудсмана Србије.

Разговор је организован поводом одржавања састанка Управног одбора Удружења којим председава омбудсман Града Ниша Катарина Митровски.

Наш циљ је доношење Закона о положају локалних омбудсмана који би обавезао локалне самоуправе на постојање градских или општинских омбудсмана, рекао је Пашалић.

Он је појаснио да је одредба о постојању локалних омбудсмана није обавезујућа, сада је декларативне природе, а новим законом то би била норма императивне природе.

Заменица републичког заштитника грађана Јелена Стојановић је рекла да се највећи број представки које стигну односе на рад локалних администрација.

У Нишу ће бити основана прва регионална канцеларија заштитника грађана, подсетила је Катарина Митровски.

Она је напоменула да у канцеларију градског омбудсмана Ниша стижу представке грађана које се у највећем броју односе на комуналне проблеме.

Још садржаја