Актуелно

Ниш поново на челу Клуба градова и општина са повољним пословним окружењем

Ниш је поново изабран за председавајућег Клуба градова и општина са повољним пословним окружењем. Избор је у конкуренцији 25 градова и општина, са цертификатом о повољном пословном окружењу, потврда поверења председавања Ниша у претходних годину дана и потврда резултата постигнутих заједно са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД) у дијалогу са министарствима, јавним предузећима и међународном заједницом у реализацији пројеката на изградњи капацитета и развоја јединица локалних самоуправа у Србији.

У претходних годину дана покренули смо дијалог о питањима експропријације, озакоњења, конверзије земљишта, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски и додала да нам, ослушкујући грађане, предстоји отварање бројних тема које муче локалне самоуправе.

Клуб ће наставити рад на јачању капацитета локалних самоуправа у путној инфраструктури, новим индустријским зонама и друштвеној инфраструктури како би наставили са стварањем амбијента за нове стране и домаће инвестиције и са подизањем нивоа развоја посебно девастираних подручја, навела је она.

Скупу су присуствовали представници Министарства за државну управу и локалну самоуправу и министар за јавна улагања Марко Благојевић који је подсетио да се са локалним самоуправама већ годинама водио дијалог о јачању њихових капацитета у оквиру Канцеларије за јавна улагања која је сада прерасла у министарство.

Он је истакао да се сарадња наставља у области капиталних улагања и подизања укупних капацитета локалних заједница.

Министарство ће наставити да подстиче регионалне пројекте у којима учествује више локалних самоуправа, напоменуо је Благојевић.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић је рекла да су градови и општине завределе статус локалних самоуправа са повољним пословним окружењем постојањем својих планова развоја, капиталним улагањима, радом привредно-економских савета и оснивањем канцеларија за локални економски развој које су носиоци пројеката у локалним заједницама.

Још садржаја