Актуелно

Роман „Мика“ добитник награде „Малени цвет“

Јелени Ангеловски за њен роман „Мика“ уручено је признање Града Ниша „Малени цвет“ за најбољу књигу за децу и младе у 2022. години. Добитници је награду предала градска већница за културу Адриана Анастасов, која је поручила да ће прави љубитељи књиге уживати читајући награђени роман, а ауторки је пожелала још много таквих остварења и признања. Она је подсетила да је Град Ниш “Мали цвет” установио 2015. године и да је основни мотив био потреба да се најмлађим генерацијама приближе књига, читање и писање.

Ангелковски се захвалила на награди и рекла да са њом иде и одговорност јер публика ипак има последњу реч, нарочито ако се зна да је роман који говори о животу деце у дијаспори једнако намењен и млађој публици и одраслима.
Ове године о награди је одлучивао жири у саставу проф. др Данијела Костадиновић из Ниша, професорка књижевности за децу која је била и председница жирија, прозни и дечији писац Срђан Тешин из Кикинде, и професорка књижевности др Милица Алексић из Лесковца.

Јелена Ангеловски рођена је у Панчеву 1980 године, дипломирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду, где је и докторирала 2014. године. Од 2018. године живи у Швајцарској, у близини Цириха, где предаје матерњи језик и културу деци српског порекла. Роман „Мика“ објављен је у издању Службеног гласника 2022. године.

Још садржаја