Актуелно

Посета шефа Одељења за сарадњу Делегације ЕУ Нишу

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са шефом Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Николом Бертолинијем коме је представила потребе Ниша у наредним годинама и са којим пројектима Град жели да аплицира према европским фондовима.

Разговор био је садржајан, конкретан и веома користан за нас, оценила је Сотировски и навела да ће разговори бити настављени на техничком нивоу наредног месеца.

Од 2011. године из фондова ЕУ Ниш је добио за пројекте 12 милиона евра, а заједно са државом за Ниш је опредељено 175 милиона евра.

То је значајна помоћ која је резултирала новим Клиничким центром, изградњом Научно-технолошког парка, сређивањем индустријске зоне Север 1 и 2, израдом пројекта за ЕКСПО центар, грејањем за Позориште лутака и још много другог, казала је градоначелница Ниша после састанка.

Предстоје нам изградња постројења отпадних вода од 85 милиона евра, као и изградња железничке обилазнице, истакла је она.

Сагласни смо о важности локалних власти на путу Србије ка ЕУ о чему сам госта упознала у својству копредседавајућег Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ и Републике Србије, напоменула је Сотировски.

Бертолини је оценио да Ниш има капацитете да инвестира све више и више и како Србија буде напредовала на свом путу ка ЕУ, како је рекао, све више пажње ће се посвећивати локалним самоуправама и њима ће бити опредељивано све више средстава.

То се односи локални економски развој, социјалну инклузију, укључивање Рома, социјално становање, заштиту животне средине, додао је он и истако да је улога великих градова у привлачењу мањих општина и у заједничком учешћу у пројектима стратегије интегрисаног територијалног улагања.

Још садржаја