Актуелно

Почињу Филмски сусрети, још једном о „Нишвилу“

На овогодишњим 57. Филмским сусретима од 20. до 26. августа биће приказано 14 филмова у званичној конкуренцији, три ван конкуренције, међу којима ће бити две светске премијере и неколико нишких премијера, речено је на конференцији за медије у Градској кући поводом сутрашњег отварања манифестације.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски још једном се осврнула на управо завршени „Нишвил“ и најаве организатора те манифестације и његове намере да „Нишвил“ од наредне године пресели у неко друго место.

Градска већница за културу и туризам Адриана Анастасов сумирала је досадашње нишко културно лето и најавила предстојеће манифестације наводећи да је од почетка године у односу на исти период лане Ниш посетило 60 одсто више гостију.

О овогодишњим „Филмским сусретима“ детаљније је говорио директор Нишког културног центра Срђан Савић који је оценио да је овогодишња селекција филмова, међу којима су многи освајали награде на фестивалима у региону, уједначена и пријемчива за све генерације посетилаца.

Он је оценио да успешно трајање Филмских сусрета не би било могуће без велике подршке Града Ниша.

Како се претходних недеља у јавности доста говорило о „Нишвилу“ и оцени организатора да Град издваја недовољно пара за ту манифестацију, градоначелница Ниша је истакла да је из градског буџета од 2005. године, када је „Нишвил“ проглашен манифестацијом од значаја за Ниш, издвојено 289,6 милиона динара или скоро 2,5 милиона евра.

„Нишвил“ је значајна манифестација за Ниш, желимо да остане у граду, али средства свих пореских обвезника морају да се троше у складу са законом, подвукла је Драгана Сотировски.

О детаљима ненаменског трошења средстава од стране организатора „Нишвила“ детаљно је говорио шеф буџетске инспекције Александар Павловић, инспекције која је спровела контролу трошења буџетских средства издвојених за „Нишвил“.

Буџетска инспекција, подсећамо, установила је да шест милиона динара није оправдано и Град је за толико смањио средства „Нишвилу“ у овој години у односу на договорени износ.

Поступак у вези са ненаменским трошењем средстава организатора манифестације наставиће се у складу са законом предвиђеним процедурама, речено је на конференцији за медије.

Још садржаја