Актуелно

Почетак свакодневног богослужбеног живота у храму Светог Василија Острошког

    Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ нишки Арсеније са свештенством у храму Светог Василија Острошког Чудотворца започет је свакодневни богослужбени живот после седам година трајања радова на изградњи.

    Светој Архијерејској Литургији присуствовала је градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима, званице, ктитори и велики број верног народа.

    Почетак свакодневног богослужбеног живота храма Светог Василија Острошког је важан, историјски дан за Ниш. Градили су га сви грађани Ниша, верни народ, ктитори, приложници, градитељи и пријатељи.

    „Благословен је Господ јер чудесно показа милост своју граду утврђеном“, речи су из Псалма Давидовог које су уклесане на надвратнику на западном улазу у овај храм. Ове речи су израз благодарности Богу који је учинио велико чудо 12. маја 1999. године на празник Светог Василија Острошког Чудотворца када је град Ниш засипан касетним бомбама, а да тога дана нико није пострадао. Оне су подсетник свима онима који буду улазили у овај храм на неизрециву љубав и милост Божју, рекао је нишки владика Арсеније.

    Сабрали смо се на овом светом месту да најпре заблагодаримо Богу јер ништа не бива без Божјег благослова и да чином малог освећења храма и служењем Свете Литургије започнемо богослужбени живот у овој светињи и да храм отворимо за благочестиви народ Божји, казао је нишки владика.

    Он је захвалио Граду Нишу оценивши да без разумевања Града не би било могуће градити храм, захвалио је ктиторима и свима који су помогли у изградњи храма речима да су градећи храм они градили и себе.

    Светом Архијерејском литургијом крунисан је труд свих оних који су радили на изградњи храма, напоменуо је нишки владика. 

Још садржаја