Актуелно

Ниш – саобраћајни центар овог дела Европе

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић са сарадницима обишли су радове на изградњи терминалне зграде Аеродрома „Константин Велики“ и радове на модернизацији пруге Ниш – Брестовац.

Пре тога, Драгана Сотировски, министар Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и председник општине Мерошина Саша Јовановић обишли су радове на изградњи прве деонице ауто-пута Ниш – Мердаре.

Момировић је истакао да ће Ниш за неколико година постати саобраћајни центар Југа Србије и целе југоисточне Европе. Нећемо зауставити инвестиције ни у условима једног великог рата у Европи. Фокусирани смо на економски раст и на привлачење инвестиција и то се највише види у Нишу, јер ми се чини да је то град са највише инвестиција.

Ниш ће имати нову терминалну зграду, значи више путника, много више могућности да се развија, рекла је Сотировски током посете аеродрому и изразила наду да ће са нишког аеродрома бити нових летова до неких нових дестинација.

Момировић је оценио да радови добро напредују и да се сада види да је ово једна озбиљна инвестиција Владе Србије.

Град величине Ниша мора да има модеран аеродром и сада се види значај преузимања аеродрома на управљање од стране државе. Аеродром није преузет да би био затворен, већ да би се овде инвестирало и да би био осавремењен, истакао је министар.

Директор Аеродрома Србије Михајло Здравковић подсетио је да ће се терминална зграда градити у две фазе и да радови неће утицати на редован саобраћај.

„Пројекат који је назван ауто-путем мира, има апсолутни приоритет да донесе много бољу економску перспективу и за Куршумлију и за Прокупље и за Мерошину, а нарочито за Ниш, како би он постао прави регионални центар. Наш примарни циљ је да повежемо Куршумлију и Прокупље, да их интегришемо са Нишом и централном Србијом и да омогућимо људима да много јача економија овде дође” рекао је Момировић.

Сотировски је рекла да повезивање Нишавског и Топличког округа ауто-путем представља нову привредну развојну шансу, могућност обнављања слободне царинске зоне и снажан је подстицај за развој туризма.

Директор Коридора Србије говорио је о динамици радова на деоници Мерошина 1, а Аранђеловић и Јовановић о значају ауто-пута за развој Топлице.

Још садржаја