Актуелно

Михајловић: Ниш први кренуо да штеди струју

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић изјавила је да је Ниш први кренуо да штеди струју и да прави планове за смањење потрошње што је, како је навела, био разлог њене посете граду.

Она и градоначелница Ниша Драгана Сотировски посетиле су дистрибутивни диспечерски центар Ниш интересујући се кретање потрошње електричне енергије у време када се читава Европа суочава са енергетском кризом.

Градоначелница Ниша упознала је потпредседницу Владе Србије и министарку, њене сараднике и представнике ЕПС-а са даљим плановима Града Ниша у штедњи електричне енергије у градским предузећима и установама, са процесом замене уличне расвете штедљивим сијалицама, активностима које предузима у сарадњи са приватним сектором и партнерима.

Ниш ће пратити даље препоруке Владе Србије и Министарства рударства и енергетике. Штеди ћемо струју не угрожавајући ни једног тренутка безбедност грађана и имовине, рекла је Драгана Сотировски.

Ово је добар повод да позовемо све локалне самоуправе, јавна предузећа и државне установе да буду пример и штеде струју како не бисмо новац давали за увоз у обиму који нам недостаје, истакла је Михајловић и напоменула да подаци показују да има простора за штедњу.

Михајловић је подсетила да Министарство рударства и енергетике већ две године ради на спровођењу пројекта енергетске ефикасности постављањем соларних панела и да 25.000 домаћинстава у Србији завршава замену столарије.

Она је поновила да држава не прави планове за рестрикцију струје и да ће топлане у Србији имати довољно енергената за предстојећу грејну сезону.

Михајловић је рекла да грађани позитивно реагују на препоруке Владе о штедњи струје и да ће Министарство рударства и енергетике пратити како се реализују планови уштеде електричне енергије.

Још садржаја