Актуелно

ЈКП“НАИССУС“ ДОНАЦИЈОМ КИСЕОНИЧКИХ ПРОТОМЕРА ПОМОГАО КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ НИШ ЗА ДАЉУ БОРБУ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

Мала донација ЈКП“Наиссус“ која представља кисеоничке протомере, умногоме користи и олакшава дисање код пацијената са погоршаном клиничком сликом узрокованом инфекцијом Kovid-19 вируса. То су делови који се троше и није се знало које количине су неопходне за миран и сигуран рад лекара и сестара у црвеним зонама. Како је ово нова болест и немамо потребна сазнања, никада нису прављене пројекције за повећаним бројем кисеоничких протомера у нормалним условима, чак ни у кризним ситуацијама није било таквих захтева. Директор Клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић захвалио се на скромној донацији али великој подршци у даљој исцрпљујућој борби са опаком болешћу која свакодневно односи људске животе:

Уовим ванредним условима важно је да људи буду солидарни као појединци и одговорни као колектив вашег предузећа и сви заједно дамо допринос за очување здравља и одржање преоптерећеног здравственог система.

Директор ЈКП“Наиссус-а“ Игор Вучић је кратко напоменуо:

Да смо као друштвено одговорна организација обавезни да у оквиру својих могућности подржимо ванредне напоре наших лекара за очување здравља људи у Клиничком центру Ниш и Kовид-центру“Ватрено око“ али уједно и ми смо људи и као део заједнице осећамо потребу да помогнемо и друге колективе, појединце и мањинске групе, као што су Удружење самохраних мајки или Удружење студената са инвалидитетом.

Колики је значај ове скромне донације и шта представљају кисонички протомери у јеку пандемије најбоље је исказао проф. Борис Ђинђић, координатор стационара новог Клиничког центра Ниш:

У врхунцу епидемије, када смо имали огроман број пацијената, кисеонички протомери су нам били неопходни да сачувамо људске животе. Сваки протомер је био прикачен за једног пацијента, а у критичним стањима недостатака и за два пацијента, тако да смо два живота чували, буквално са једним кисеоничким протомером.

Још садржаја