Актуелно

Изабрано идејно решење нове зграде Народног музеја и ГСЛУ

Победничко идејно решење за зграду у којој ће бити смештени Народни музеј и Галерија савремене ликовне уметности представљено је у Градској кући у Нишу. Тим из Београда, архитекте Дејан Тодоровић и Зоран Новков из пројектног бироа „Беопотез“ победници су конкурса за идејно решење нове зграде Народног музеја и Галерије савремене ликовне уметности у Нишу.

Награду у износу од 400.000 динара и признање победницима су уручили градоначелница Ниша Драгана Сотировски и саветник за културу председника Александра Вучића, диригент Дејан Савић.

Градоначелница Ниша је истакла да је посебно задовољна јер пројекат који је Град замислио, а посебно директорке Музеја и Галерије, да Ниш треба да има један овакав савремени објекат коначно почиње да се остварује.

Дејан Савић, саветник председника Србије и председник жирија је навео да су поносни на своју одлуку, јер су аутори добро промислили и проживели решење.

Нова зграда ће имати три целине, музејске депое и мултифункционалну салу.

Прва целина према Кеју Кола српских сестара је додељена Народном музеју и она ће бити у четири нивоа, средишњи је са мултифункционалном салом и депоима за обе установе и трећи корпус је за Галерију савремених уметности који ће бити формиран у два нивоа.

Главни улаз у Музеј ће бити из улице Генерала Милојка Лешјанина, и са улице ће моћи да се види изложбени простор, како би привукао посетиоце.

Још садржаја