Актуелно

Градоначелница Ниша на терену: уклонити велику депонију код Горњег Међурова

Потребна нам је добра процена и добар план за уклањање велике дивље депоније код Горњег Међурова, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски која је обишла место на коме, према првим проценама, лежи више од 100.000 кубних метара отпада.

Није реално да се овако велика депонија, стварана дуже од 20 година, уклони за кратко време. За почетак поставићемо табле са упозорењем да се отпад овде не депонује и на овом месту дежураће комунални инспектор како би спречили даље ширење депоније, навела је Драгана Сотировски.

Питање је шта даље, обезбедићемо новац, санираћемо ово место, али да ли ће комунална инспекција имати снаге да контролише несавесне 365 дана, напоменула је градоначелница Ниша и позвала грађане и правне субјекте да не раде на своју сопствену штету и загађују животну средину.

Она је најавила да ће следеће седмице бити организована акција уклањања отпада на левој обали Нишаве, у ширем центру града, која је до сада више пута санирана.

Председник градске општине Палилула Братислав Вучковић, на чијој територији је велика депонија, највио је да ће контрола правних лица значити и њихову обавезу да покажу потврду где су одложили свој отпад.

Директор ЈКП „Медиана“ Драгослав Павловић навео је да сви грађани могу бесплатно да одлажу све врсте отпада осим опасног на Градску депонију, док правна лица урачунавају одвоз у своју цену радова, па се њихов улаз на Градску депонује наплаћује.

Из градског буџета издваја се пет милиона динара за санацију дивљих депонија и ЈКП „Медиана“ очисти између 4.500 и 5.000 кубика разног комуналног отпада са таквих сметлишта.

Још садржаја