Експозе градоначелнице града Ниша
Драганe Сотировски

Поштовани председниче Скупштине, поштоване колеге одборници, драги суграђани који пренос ове Скупштине пратите путем малих екрана,

Јучерашњим избором законодавне власти и данашњим избором људи који ће кроз извршну власт представљати наш град у наредне 4 године, заједно смо, направили први корак. Окренули смо нови лист једне важне књиге посвећене нашем Нишу коју ћемо тимски писати наредних неколико година.

Захваљујем вам се на томе али и на подршци и поверењу које ми, овом приликом указујете. Одборницима СНС у Нишу хвала на предлогу да будем прва међу једнакима и достојанствено, кроз извршну власт представљам политику наше странке.  Захваљујем и врху СНС-а који је такав предлог подржао.

Ако вам, као будућим сарадницима кажем да ће нам, у наредном периоду бити лако, слагаћу вас. Неће бити истина ни ако вам кажем да верујем да ћемо брзо вратити Ниш на пут који му припада јер је деценијама урушаван. Опоравак града који је започео један од 2 моја предходника проф. др Зоран Перишић, а успешно наставио градоначелник Дарко Булатовић донео нам је нове фабрике и радна места, нови Клинички центар, реконструисан Дом здравља, изграђен Научно технолошки парк, обновљене спортске терене и подигнута читава стамбена насеља.

Незапосленост  је , у предходном периоду, смањена са 37.000 на око 23.000 људи, док је истовремено број запослених у граду, са око 60.000 порастао на нешто више од 80.000 запослених.  Наравно  свега тога не би било без помоћи Владе Републике Србије и некадашњег премијера, а садашњег председника Србије Александра Вучића, који је препознао значај Ниша и овог краја, посебно када је у питању његов стратешки важан положај. 

Са трендом стварања повољног пословног амбијента и отварања нових радних места наставићемо и у новом мандату који ће делом, а то је сада већ извесно обележити и корона, па ћемо, верујем, наћи могућности да несметано пунимо градски буџет, да успешно водимо установе и предузећа и уприличимо достојанствен живот нашим суграђанима.

Зато се и намеће потреба за новом визијом у развоју града  и конкретним пројектима који ће је подржати.

 

Нови Ниш, регионални центар Републике Србије, препознат и признат као инжињерски центар у коме се развијају високе технологије и логистички центар читавог Балкана, динамично се развија и привлачи младе и талентоване људе за живот и рад у Универзитетском Граду, који свој развој базира на економији заснованој на знању и високим технологијама, логистичким садржајима који ће валоризовати позицију, географску повезаност, постојећу и будућу саобраћајну инфраструктуру, али и развоју туризма и квалитетом живота. 

Нови Ниш треба да буде модеран град који квалитетом живота, уређеним амбијентом, јединственом бањом у оквиру великог Града, прелепим парковима природе у непосредном окружењу, уређеним културно-историсјким споменицима, квалитетним међународним манифестацијама и проактивним, модерним институцијама културе, сарадњом приватног, цивилног и јавног сектора, успешним спортским кoлективима и атрактивним догађајима,  привлачи најбоље.

Све to заслужује Нови Ниш, који би требало да уз подршку државе, кроз плански развој заснован на партнерству јавног, приватног и цивилног сектора поново постанe  препознат као мотор развоја југоситочне  Србије.

 А да бисмо све то имали неопходни су максимална посвећеност радним задацима, стварање повољног пословног амбијента, подршка привредницима, бржа администрација, искоришћавање природног потенцијала, посебно у развој туризма, обнова постојећих капацитета у свим сферама живота, укључивање струке и науке, студената, младих људи и незаобилазне српске дијаспоре.

 

У мандату нас очекују:

  • Изградња аутопута Ниш-Приштина-Драч, којим ћемо изаћи на Јадран и нама најближу луку удаљену 384 километара,
  • Изградња брзе пруге Београд – Ниш којом ћемо стизати до главног града за сат и по времена,
  • Реконструкција пруге Ниш-Приштина-Драч и Ниш-Скопље,
  • Модернизација Аеродрома Константин Велики, кроз реконструкцију и доградњу терминалне зграде, проширење писте, изградњу торња контроле летења и других активности
  • Изградња обилазнице око Ниша и искључења са Коридора код Нишке Бање,
  • Изградња Сомборског, Јужног и Западног булевара,
  • Решавање питања депоније,
  • Изградња гасовода, интерконекције Софија-Ниш и секундарне мреже,
  • Замена јавне расвете у граду,
  • Изградња паркинг гаража и постројења за пречишћавање отпадних вода.
У мандату који нам је поверен, приорите ће нам бити завршетак започетих пројеката  и припрема планираних капиталних инвестиција, међу којима неке имају стратешки значај.

Стратегијом развоја државе, Србија 2020-25, очекује нас и изградња водовода и канализције у местима где их нема.

Као велики и важан град, трећи по величини у Србији, још увек немамо сајамски простор, конгресну и концертну дворану, оперу, аква парк, ботаничку башту, зоолошки врт. Све нам је то потребно.

Неопходно је да наставимо са уређењем града, да га кроз садржаје спустимо на реку, да покушамо да решимо псе луталице и запреге, паркинге ослободимо хаварисаних возила, пронађемо најадекватније решење за зелене површине и међублоковско зеленило, модернизујемо пијаце  и решимо ванпијачну продају, изместимо кванташаутопијацубувљакаутобуску станицу.

Да саградимо вртиће, трајно решимо проблем простора поједних основних  и средњих школа и факултета, музеја и историског архива, да уредимо гробља, а оно Старо као сведока историје Ниша претворимо у меморијални комплекс.

Да културно историјска добра учинимо доступнијим, да обновимо туристичку сигнализацију, искористимо европске фондове, да се повежемо са регионом и да оно са чиме можемо да се похвалимо – понудимо туристима.

Покушајмо да добијемо секундарни ниво здравства, заправо једну градску болницу, да завршимо стадион али и зграду касарне „Филип Кљајић“ и преселимо правосудне органе.

Да културно историјска добра учинимо доступнијим, да обновимо туристичку сигнализацију, искористимо европске фондове, да се повежемо са регионом и да оно са чиме можемо да се похвалимо – понудимо туристима.

Покушајмо да добијемо секундарни ниво здравства, заправо једну градску болницу, да завршимо стадион али и зграду касарне „Филип Кљајић“ и преселимо правосудне органе.

Неопходно је и да реформишемо ГУ, ојачамо и иновирамо рад инспекцијских служби, и са министарствима помогнемо појединим институцијама да грађанима буду доступније. Оно на чему ћемо радити су социјалне карте које би требало да нам покажу праву слику породица којима је потребна помоћ.

Наша обавеза у наредном периоду биће и усвајање Локалног антикорупцијског плана Ниша као и оснивање новог тела (ЛАФ-а) за праћење његове примене, као што је то, сходно акционом плану за преговарање  Србије  о чланству у Европској унији за Поглавље 23, до сада у Србији урадило 90 градова и општина.

 Очекујем пуну подршку и безрезервну сарадњу са градским општинама, првенствено због добробити свих грађана али и посебну сарадњу и повезивање са општинама у нашем Нишавском округу чији су житељи упућени на град Ниш као административни центар.

Поштовани одборници, драги суграђани, много нас посла очекује. У тим градоначелника добродошли су они који заиста желе да допринесу бољем Нишу. Врата кабинета Градоначелнице Ниша биће отворена за све идеје и предлоге  струке и наших суграђана. Очекујем и успешнију сарадњу и повезивање са суседним земљама које имају почасне конзуле у Нишу.

Нека све нас овде присутне и наше Нишлије служе здравље и разум, прате срећа, стрпљење, мудрост и вера у боље дане, који, сигурна сам у то, предстоје, јер Ниш и Нишлије то заслужују!

ЖИВЕЛИ!