Актуелно

Буџет за 2023. годину је развојни и реалан

Јавна расправа о Нацрту буџета за 2023. годину одржана је у Градској кући у којој су учествовали грађани Ниша са својим предлозима за даљи развој града, изградњу путне и комуналне инфраструктуре, социјална давања и за издвајања у другим областима друштвеног живота.

У јавној расправи учествовало је комплетно руководство града које је саслушало предлоге и одговарало на питања грађана и представника опозиционих партија.

Већина учесника сагласна је да је буџет развојни и да су значајна средства планирана за социјална давања. Такође, да је реалан и да је у складу са могућностима.

Укупан обим буџета је 13,4 милијарди динара што је за три милијарде више него 2020. године. Бележи се раст приходи од пореза на зараде и он чине више од 50 одсто укупних прихода захваљујући повећању запослености, а расту и приходи од пореза на имовину због експанзије у градњи.

У развој и капиталну изградњу града планирана улагања износе 3,2 милијарде динара у 2023. години.

Пажљиво смо са сарадницима саслушали предлоге и примедбе грађана на јавној расправи о Нацрту буџета за 2023. годину. Анализираћемо и сагледати пристигле предлоге опозиционих партија. Нацрт буџета за наредну годину је резултат разговора са грађанима током читаве 2022. године и посебног позива почетком септембра да се укључе и кажу шта недостаје и шта треба радити у 2023. години, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Забележили смо сваки предлог који је пристигао и у складу са могућностима планирали смо његово остварење у 2023. години, напоменула је градоначелница.

Она је подсетила да је прошле године реализација буџета износила 95 одсто и да се очекује да тај ниво буде достигнут и у овој години.

Још садржаја