Актуелно

У току је обнова споменика на Чегру

Уз подршку државе почели су рестаураторски радови на спомен-обележју из Првог српског устанка – Чегар. Споменик је обишла градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сатадницима, председницом ГО Пантелеј Наташом Станковић и директором Завода за заштиту споменика културе Душаном Андрејевићем. Радови који су недавно започети а за које је Министарство рада, запошљавање, борачка и социјална питања издвојило око три милиона динара биће готови до обележавање 215 година од Чегарске битке. У плану је и да се уради и пут до овог знаменитог места.

Према речима градоначелнице Сотировски обавеза Града је да чува културно-историјске споменике који остају млађим генерацијама. У плану је да се читав овај крај уреди за туристе укључујући и пут који води до споменика.

Наташа Станковић је додала да се у наредној фази пројекта планира и уређење паркинга око споменика и степеништа до цркве Свете Петке, у којој су се причестили војници пре Битке на Чегру.

Директор Завода за заштиту споменика Душан Андрејевић је казао да ће радови који су у току обухватити и унутрашње уређење, али и уређење фасаде, крова и дрвенарије.

Споменик симболизује херојски подвиг војводе Синђелића и чува успомену на борбу за слободу. Пошто са устаницима није могао да победи бројно јаче турске снаге, 31. маја 1809. године Стеван Синђелић је пуцао из пиштоља у подземни магацин барута, где су настрадали сви српски војници и много Турака.

Још садржаја